Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Helka Kör 15

· 4 értékelés · Gyalogtúra · Bakonyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Füredi-öböl
  A Füredi-öböl
  Fénykép: Marosi Bence
m 150 100 14 12 10 8 6 4 2 km
A leghíresebb balatoni monda emblematikus alakja, a mesebeli szépségű Helka ihlette a Tihanyi-félszigetet keresztbe-kasul behálózó instant túrát. A Helka Kör 15 km-es távja a térképre szív alakot rajzolva fűzi fel a földnyelv páratlan látnivalóit a Tihanyi apátságtól kezdve a Belső-tavon és az Aranyház gejzírkúpon át, a magaslatok és az Őrtorony-kilátó nyújtotta lebilincselő panorámán keresztül egészen a Barátlakások titokzatos romjaiig.
közepes
Hossz 14,2 km
6:00 óra
530 m
530 m
210 m
105 m

Szervező: Groove Trails

Szintidő:  

 • túrázóknak 6 óra
 • terepfutóknak 2 óra 30 perc

Nevezési díj

 • éremmel 2700 Ft
 • érem nélkül 1250 Ft

A nevezési díjból 11% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide! Az online nevezésnél a TEKA-kártyaszám, mint kuponkód működik, tehát a kosárban tudjátok érvényesíteni a kedvezményt.

Nevezés: A túrára a Groove Trails oldalán lehet nevezni.

Érintőpontok igazolása

 • A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges (tehát nem az útvonalon elhelyezett QR-kódok beolvasásával).
 • Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása GPS pozíció alapján történik. Az első “éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz. Erről bővebben itt olvashatsz.
 • Indulás előtt olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot!

Díjazás:

 • Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző Groove Trails-es túrákról gyűjtött érmek egy később megvásárolható fatáblába illesztve térképpé és dicsőségfallá állíthatók össze.

Kedvezmények:

 • A túra céljában lévő "Kotyogós Kávéterasz Tihany"ban: 10% kedvezmény minden étel és ital árából. Nyitvatartási időben a befutóérem is átvehető itt.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa 
frissítve: 2021-07-29
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
210 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Kotyogós Kávéterasz Tihany (130 m)
Koordináták:
DD
46.907810, 17.888310
DMS
46°54'28.1"N 17°53'17.9"E
UTM
33T 719956 5198969
w3w 
///kérdezni.mert.bebújik

Végpont

Kotyogós Kávéterasz Tihany

Útleírás

Itiner :

 • A rajttól az Aranyház-gejzírkúpig a S+ jelzésen megyünk
 • A gejzírkúp-elágazás utáni teszünk egy hurkot a ZΩ jelzést követve
 • Egy nyúlfarknyi szakaszon, a ZT elágazásig a Z+-t követjük, majd a tanösvényen megyünk tovább egészen az Őrtorony-kilátóig
 • A kilátó alatt a S▲-re térünk rá, majd amikor a Z▲ becsatlakozik, azt követjük a Kis-erdő-tetőn keresztül a Kossuth Lajos utcáig
 • Az úton átvágva szemben a tanösvény ZT jelzését követjük hosszan, egészen a hajóállomásig
 • A kikötőtől a Z▲ jelzés vezet föl a visszhanghoz
 • A Pisky sétányon érjük el az apátságot (Z)
 • A Kossuth Lajos utcát ismét átszelve a S+ jelzést követve érkezünk vissza indulópontunkhoz, a Belső-tó partjára.

A túra részletes leírása :

A Helka Kör a Belső-tó partjáról, a későbbi célként is szolgáló Kotyogós Kávéterasz Tihanytól indul a S+ jelzésen délnyugat irányába. Mielőtt elindulnánk, igazoljuk a Start pontot! A focipálya mellet elhaladva hamar Natura 2000 területen találjuk magunkat, ahogy a partközeli útról balra felkanyarodunk a gejzírmezők irányába. Pár száz méter mászás után először a Hármashegyi-kúpot érjük el, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a tóra és az apátságra egyaránt. Ezután következik a befutóérmet díszítő Aranyház gejzírkúp, ahol az útelágazásnál balra indulunk tovább, majd alig pár méter után ismét balra, egy kis ösvényen a ZΩ jelen teszünk egy hurkot, ami elvezet bennünket az Átjáró-kúphoz (1. ellenőrzőpont), a Kalapos-kúphoz, illetve a Borsóköves-kúphoz.

A hurok végeztével a Z+ jelzésbe torkollunk, ám arról rövidesen jobbra letérünk, és visszacsatlakozunk a S+ és ZT jelzésekbe. A Gejzír-mezőt elérve a ZT jelzésen teszünk egy félkört, és körbejárjuk a mezőt. Itt először a Sajmeggyes-kúp, majd a Kis-kúp mellett haladunk el, később pedig a Borzvár és a Félbevágott-kúp felfedezésére nyílik lehetőség. A tanösvény végül egy jobb kanyarral északnyugat felé veszi az irányt, a Hálóeresztő csúcs felé, majd innen a félsziget nyugati oldalán halad végig. (2. ellenőrzőpont a S jelzés betorkollásánál!) A sárga jelzéssel együtt futó úton több helyütt pazar panoráma tárul a szemünk elé a Balaton elnyúló nyugati medencéjére.

A Tihanyi Levendula Erdei Iskolánál egy aszfaltutat keresztezve továbbra is a sárgán járunk, ami itt már a ZT-vel egy nyomvonalon halad a Gurbicza-tető irányába. A kaptatós útszakasz legmagasabb pontja a Sobri Jóska-barlang fölé tornyosuló Csúcs-hegy a maga 232 m-es tengerszint feletti magasságával. Innen nem csak a nyugati medencére, de a Bázsai-öbölre is csodás kilátás nyílik. A korábbi sárga sáv és zöld T jelzéseket követve végig a domboldalban haladva érjük el az útelágazást, ahonnan a szemközt elhelyezkedő Őrtorony kilátót (Apáti-hegyi kilátót) vesszük célba (3. ellenőrzőpont).

Miután a kilátóból megcsodáltuk a nádasokban gazdag Külső-tavat, utunk a S▲, majd a Z▲jelzéseken fordul ismét kelet felé, és halad el a két tó között. A levendulaföldek után balra felkanyarodunk, itt pincés nyaralók között visz az ösvény, immáron a ZT jelzéssel kiegészülve. Ezt követve a Szélmarta-szikláknál az alsó úton érjük el a Kossuth Lajos utcát, amin átkelve ismét felfelé kapaszkodunk, ezúttal a félsziget keleti oldalán. (Kis-erdő-tető, 4. ellenőrzőpont)

A Vársánctól ismét ereszkedés következik több kilátóponttal, egészen a visszakanyarodó út jobb oldalán megbújó egykori szerzetesek keze által épített Barátlakásokig, majd a Ciprián-forrásig. A ZT mellé a parti úton a Z sáv is betársul, majd Tihany hajóállomásnál (5. ellenőrzőpont) előbbi jelzést a Z▲ váltja fel. Az út felkanyarog a Parasztgazda tájházig, majd onnan a Tihanyi Bencés Apátságot veszi célba. Az apátságtól a Kossuth Lajos utcán lefelé indulva váltunk ismét jelzést, visszatérve ezzel a S+-ra, amin elindultunk. A hangulatos kis utcák hamar levezetnek a Belső-tó partján álló Kotyogós Kávéterasz Tihanyhoz, ahol a jól megérdemelt teljesítői érmet tudjuk átvenni, miután becsekkoltunk mobilunkkal a Célba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszról a Tihany, alsó megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból az Aranyház utcán sétáljunk le a Belső-tó partján lévő kávézóig. 

Parkolás

 • A Belső-tó partján parkolhatunk (vigyázat, 2020 óta fizetős övezet!).

Koordináták

DD
46.907810, 17.888310
DMS
46°54'28.1"N 17°53'17.9"E
UTM
33T 719956 5198969
w3w 
///kérdezni.mert.bebújik
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(4)
Mokos László
2021-10-02 · Közösség
Fantasztikus panoráma, csodás őszi színek, kellemes túra.
Mutass többet!
Balog Réka
2021-08-12 · Közösség
Hihetetlenül gyönyörű kilátások minden irányba a túra során. Sokszor az út egészen a félsziget szélére bukkan ki, így közvetlen kilátás nyílik a Balatonra. Legnagyobb része erdőben, árnyékban halad, a túra közepén azonban, amikor a félsziget középső részét szeljük át mezős részen, szőlőföldek közt vezet az út, közvetlen a napon, jó pár kilométeren keresztül.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-08-10
Fénykép: Balog Réka, Közösség
Fénykép: Balog Réka, Közösség
Fénykép: Balog Réka, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 4

Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
14,2 km
Időtartam
6:00 óra
Szintemelkedés
530 m
Szintcsökkenés
530 m
Legmagasabb pont
210 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 11 Útpontok
 • 11 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp