Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúraajánlott túra

Határmenti barangolás a Pinka-szurdokban és a Vas-hegyen

· 6 értékelés · Gyalogtúra · Alpokalja· nyitva
LogóMTSZ - együttműködő szervezetek
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Meredek partoldal és patak között
  / Meredek partoldal és patak között
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A hallépcső és a duzzasztó
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Kilátás Felsőcsatárra a hegy oldalából
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Nagyvilágos tetején: esőház és geodéziai torony
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Kilátás a présházak és Szombathely felé
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A kanyargó Pinka és a szurdok
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Kanyargó ösvény visz fel a Pinka partjáról a Nagyvilágosra
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Kilátás a geodéziai torony tetejéről
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Az erdőből kibúvó út és panoráma Szombathely felé
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Ereszkedés présházak között
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Szőlők és a Vas-hegy gerince
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Judit borozó (Buschenschank)
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Szőlők, présházak - és a Vas-hegy
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Szűz Mária-kápolna
  Fénykép: Gombos Kálmán, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 400 350 300 250 200 10 8 6 4 2 km Pinka-szurdok
Igazi felfedezésre váró kincs ez az osztrák határ mellett bejárható útvonal. Üdítő sétával indítunk a Pinka patakvölgyében, majd szép panorámákkal tűzdelt vadregényes úton másszuk meg az emelkedőt. A hegytetőről nyíló panorámát bátorságpróba előzi meg. Visszafelé szőlők és présházak között ereszkedünk; érdemes a kápolnát és a Vasfüggöny Múzeumot is útba ejteni.
nyitva
könnyű
Hossz 11,3 km
3:15 óra
242 m
242 m
374 m
234 m

Kiindulópontunk egy bájos, katlanszerű fekvésű falu, Felsőcsatár. Itt érkezik hazánkba az Alpok keleti oldalából eredő Pinka-patak, aminek szurdoka pompás kirándulóhely – akár egészen kicsi gyerekekkel is. Számtalan látnivalót találunk a meder vonalában, például a patakparti malmot vagy a hallépcsőt. A mellette magasodó Vas-hegy és a Nagyvilágos oldalában látványos sziklafalak, sziklaormok csodálhatók meg. Ausztria és a Pinka völgye felé is remek innen a kilátás.

A Vas-hegy és környéke ősidők óta lakott, művelt. Mindezt nagyon régi, kora vaskori és római emlékek is igazolják. A feltárt halomsírok közül túránk is érint néhányat. A szőlőművelés mindmáig a legjellemzőbb tevékenység errefelé: a keskeny, hosszúkás parcellákon még ma is találhatunk több száz éves, míves (egykor boronafalas) pincéket. A vaskeresztesi vörösbor a vidék ismert fajtája, érdemes megkóstolni. A környéken „csatári kő” néven elhíresült építőanyag a közeli bányákból származik.

A szerző tippje

 • Ha csökkenteni szeretnénk az aszfaltozást, a templom helyett a falu széléről, a Pinka-híd utáni parkolótól is indíthatjuk a túrát.
 • Lehetséges a táv rövidítése is: a Z▲jelzés levágja a Z jelzés kanyargó ösvényeinek hosszát – így hamarabb a Nagyvilágos tetejére érhetünk. Ugyanez fordítva is érvényes: ha a tetőn döntünk korábbi befejezés mellett, leereszkedési alternatíva is lehet a Z▲ jelzés.
 • A határátkelőhöz közel, kb. 1200 méterre található az impozáns – szinte a szőlők felett lebegő – Üvegkilátó (Weinblick Aussichtsplattform).
 • A kápolna közvetlen kertszomszédja, a Vasfüggöny múzeum Goják Sándor egykori határőr gyűjtése (március 1-től október 31-ig látogatható).
Gombos Kálmán profilképe
Szerző
Gombos Kálmán
frissítve: 2020-12-17
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagyvilágos, 374 m
Legalacsonyabb pont
Pinka-híd melletti parkoló, 234 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • Közvetlenül az államhatár mentén túrázunk, tehát mindenképpen legyen nálunk határátlépésre jogosító okmány!
 • Célszerű a kullancsok elleni védelemről gondoskodni.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Szt. Miklós templom, Felsőcsatár (255 m)
Koordináták:
DD
47.213505, 16.444302
DMS
47°12'48.6"N 16°26'39.5"E
UTM
33T 609364 5229902
w3w 
///kutyás.jogutód.nyáron

Végpont

Szt. Miklós templom, Felsőcsatár

Útleírás

Itiner

 • Felsőcsatáron a templomtól déli irányba indulunk a Z+ jelzésen.
 • A jelzést követve a buszmegállónál és kőkeresztnél jobbra térünk. Ennek az utcának a végén a Z+ beletorkollik a Z jelzésbe; ezen balra folytatjuk utunkat.
 • Átkelünk a Pinka hídján, majd hamarosan elhagyjuk az aszfaltutat: jobbra térünk le, követve a Z jelzést.
 • 1,5 km után kezdődik a Z+ jelzés, mi azonban maradunk a Z jelzésen továbbra is, ami itt éles balos visszaforduló kanyart vesz felfelé.
 • A Z jelzést követve 650 méterrel később az eisenbergi határátkelőhöz jutunk.
 • Továbbra is a Z jelzés visz lefelé: az aszfaltúton 1,7 km után érkezünk a Judit borozóhoz.
 • 180 méterre derékszögű jobbost vesz a Z jelzés, amit 50 méter után balos derékszöggel elhagyunk, és átváltunk a Z+ jelzésre.
 • 500 méternyi aszfaltút után arról balra letér a Z+ jelzés, és ösvényként visz fel a gerincre - itt indul balra a Z▲ jelzés, amit oda-vissza megjárunk a kápolnáig 2×400 méternyi kitérővel.
 • A kanyargó Z+ jelzés visz le 1,6 km múlva az autóparkolóhoz - onnan a már ismert úton (Z, majd jobbra a Z+ jelzéseken) jutunk vissza a templomhoz.

A túráról részletesen

Felsőcsatárról a Pinka-szurdokba

Az Alpokalja (vagyis az Alpok keleti nyúlványai) illetve a Vas-Soproni-síkság találkozásánál húzódik hazánk jelenlegi nyugati határa. Ez a szakasz a Kőszegi-hegységtől délre található Pinka-sík és a Vas-hegy. Az államhatár 1923 óta szeli ketté ezt a kistájat, amely a rendszerváltásig nehezen, vagy egyáltalán nem volt elérhető a turisták számára. Napjainkban mindkét ország polgárai szabadon fedezhetik fel a környék szépségeit, rejtett értékeit.

Utunkat a Szt. Miklós templomtól indítjuk, amely már 1284-ben is állt - mellette egy szentháromság-szobrot láthatunk. A bejárat melletti emléktábla az 1923-as népszavazásra és a visszacsatolásra utal (Felsőcsatár is egyike a „leghűségesebb falvaknak”). Jobbról több helyi stílusban épült házat hagyunk el, majd a „Glavica” buszmegállónál és a kőkeresztnél jobbra térünk. Az utca végén, balra tartva hamarosan átkelünk a Pinka hídján. A patak többnyire bővizű, sebes sodrású: már itt is zúgók, mini zuhatagok teszik érdekessé a lefelé igyekvő vízfolyást. Balról az utak találkozásánál parkoló és tájékoztató tábla fogad minket. Az aszfaltos útról jobbra térő ösvényünk a Pinka varázslatos szurdokvölgyébe vezet. A kiváló vízminőségű patak, ami Ausztria és hazánk határán ered, hosszan kanyarog a két ország határait át-átlépve, majd a Rábába torkollik. Kristálytiszta vizében 28 féle halfaj él; közülük kiemelkedik a pisztráng és a paduc.

A patak túlsó oldalán  egy 16. században épült malmot láthatunk. A korabeli források 1592-ben Kuthasy Simont, a lovaskapitányt jelölik meg tulajdonosként, aki a földesurának tett ígéretéért kapta cserébe a birtokot és a rajta álló épületet, hogy két fiával együtt teljes fegyverzettel bármikor biztosítsa a védelmét. Egy másik, jóval későbbi időkből származó érdekesség, hogy a négy kerékkel működő malom 1927-től a közeli település elektromos áramellátását szolgáltatta. Napjainkban sajnos már nem működik.

A kanyargó, zubogó patak minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt. Fatörzseken, sziklákon bukik át a víz, de ahogy előbbre haladunk, feltűnik a 2014-ben épített duzzasztógát és a hallépcső is, amelyek létezése egymással szorosan összefügg. Az apró vízesések sorozata az íváskor felfelé vándorló halak (főként pisztrángok) vándorlását teszi lehetővé. A hallépcső segítségével a halak folyásiránnyal szemben könnyen megteszik a 30-40 centiméternyi szintkülönbséget, a kis medencék pedig pihenést biztosítanak a folytatáshoz - így semlegesítve a duzzasztó által létrejött akadályt. A mellette kialakított pihenőtől vadregényes vidéken kanyarog tovább az út. A patakhoz közel vágunk át egy hangulatos erdőn, amiben bal kéz felől jó néhány sziklaormot, zöld- és szürkepalás sziklafalat is láthatunk.

Fel a Nagyvilágosra!

Kanyargós kezdet után az ösvény első szakasza meredeken kaptat fel a hegyre. Közben jobb kéz felől remek kilátások nyílnak az imént még kísért Pinka völgyére, illetve a túlparti osztrák hegyekre. A fenyves után az emelkedő szöge már szelídül, és hamarosan kis (jelzetlen) ösvény indul balra. Érdemes megtenni rajta az oda-vissza kb. háromszáz méternyi kitérőt, mert egy pompás kilátóhely ad szép panorámát Felsőcsatár felé. Visszatérés után nagyrészt a gerincen haladunk, míg elérkezünk a fedett pihenőhelyhez a geodéziai torony mellett. Utóbbin egy odapingált felirat szerint veszélyes felmenni - kár, mert a 360 fokos, csodás panoráma miatt érdemes lenne. Észak felé Felsőcsatár, Narda és Csajta (Schachendorf) látszik, kelet felé Torony és Sé, majd távolabb Szombathely. Ausztria, vagyis nyugat felé a közeli Csejke (Eisenberg) szőlői és Pinkaóvár (Burg) vehetőek ki egészen tisztán. A torony és esőház után igen hamar, kb. ötven méternyire indul a már látott Z▲ jelzés. Ezen (szintén ötven méteres kitérővel) megtekinthetünk egy halomsírt. A vaskori lelet tulajdonképpen egy kis mesterséges domb, ahová temetkeztek elődeink, majd - kövek és föld segítségével - a terep szintjénél magasabb halmokat képeztek ki.

Szőlők és présházak között

Könnyed ereszkedés után tisztásra bukkanunk ki; itt látható a Csejke (Eisenberg) felé vezető határátkelő. Aszfaltút visz lefelé a présházak között – többségük száz évnél régebben épült, de egészen fiatalok is akadnak. Látható még néhány boronafalú építmény is, illetve több olyan pince, ami „csatári kőből” épült. Közben gyakran pompás kilátás nyílik mindkét irányba, Vaskeresztes és Ausztria felé.

A hosszan ívelő út visszatérő szakaszán találjuk Judit borozóját – a vidéki, családias borkóstoló helyeket errefelé Buschenschank-nak hívják. Ínycsiklandó falatok és kiváló szörpök (no meg a vaskeresztesi kékfrankos) is megízlelhető a helyszínen. Az aszfaltutakat elhagyva közepes kaptató visz újra a gerincre, ahol a szőlők között megcsodálhatjuk a középkori eredetű, aprócska Szűz Mária kápolnát, illetve az onnan nyíló remek kilátást. Közvetlen szomszédságában található a Goják Sándor által alapított Vasfüggöny Múzeum, ahova érdemes betérni. Az egykori határőr szakaszvezető saját élményein és gyűjteményén keresztül mutatja be a Vas-hegy és a vasfüggöny összekapcsolódását, mesél a trianoni békediktátumról, a „hűséges falvakról”, a határon való átszökés és szöktetés viszontagságairól vagy arról, hogy milyen nehezen lehetett bejutni a szigorúan ellenőrzött területre. A színes beszámolóban megismerkedhetünk a nemrég elhagyott halomsírokkal és a háromszáz éves Batthyány-kápolnával is.

Kanyargós úton hagyjuk el az utolsó épületeket, és ereszkedünk vissza egy erdőn keresztül a tájékoztató táblás parkolóhoz, majd azonos úton jutunk vissza a kiindulópontként szolgáló templomhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A kezdőpont Szombathelyről induló távolsági autóbusz-járattal elérhető; a Felsőcsatár, Glavica nevű megállónál érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A  buszmegálló a túraútvonalon helyezkedik el. Kb. 300 métert kell megtennünk az – onnan már látható – templomig.

Parkolás

 • A túra kiindulópontja Szombathely felől a 89-es úton közelíthető meg (18 km). Narda felé kell letérni, majd – azon áthaladva – jutunk Felsőcsatárra.
 • Parkolóhelyet a templom mögötti kis utcában érdemes keresni (a ritka forgalom miatt).

Koordináták

DD
47.213505, 16.444302
DMS
47°12'48.6"N 16°26'39.5"E
UTM
33T 609364 5229902
w3w 
///kutyás.jogutód.nyáron
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A Kőszegi-hegység turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,8
(6)
Némethné Balogh Andrea
2021-04-29 · Közösség
Könnyű túra helyenként látványos.A pihenőnél a szemetet nem lehet nem észre venni.
Mutass többet!
2021. április 29., csütörtök 7:32:10
Fénykép: Némethné Balogh Andrea, Közösség
2021. április 29., csütörtök 7:32:31
Fénykép: Némethné Balogh Andrea, Közösség
2021. április 29., csütörtök 7:32:42
Fénykép: Némethné Balogh Andrea, Közösség
2021. április 29., csütörtök 7:33:03
Fénykép: Némethné Balogh Andrea, Közösség
2021. április 29., csütörtök 7:33:24
Fénykép: Némethné Balogh Andrea, Közösség
2021. április 29., csütörtök 7:33:32
Fénykép: Némethné Balogh Andrea, Közösség
2021. április 29., csütörtök 7:33:55
Fénykép: Némethné Balogh Andrea, Közösség
Rákos Marianna
2021-01-30 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-01-30
Fénykép: Rákos Marianna, Közösség
Fénykép: Rákos Marianna, Közösség
Fénykép: Rákos Marianna, Közösség
Fénykép: Rákos Marianna, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 17

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
11,3 km
Időtartam
3:15 óra
Szintemelkedés
242 m
Szintcsökkenés
242 m
Legmagasabb pont
374 m
Legalacsonyabb pont
234 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp