Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Hárs-hegy kör két kilátóval

· 54 értékelés · Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátópont a Nagy-Hárs-hegyen
  Kilátópont a Nagy-Hárs-hegyen
  Fénykép: Joó Annamária, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Egy rövid, ám annál érdekesebb túrát ajánlunk a Budai-hegységben, amelyben van két kilátó, egy miniszurdok fahíddal, egy rejtélyes barlang, és sok-sok látnivaló, amiért a gyerekek is szeretni fogják. 
nyitva
könnyű
Hossz 3,1 km
0:58 óra
105 m
110 m
454 m
340 m
A fővárosnak megvan az a kellemes tulajdonsága, hogy el sem kell hagyni, mégis remek túrákat tehetünk a határain belül is. Ha kellemes az idő, egyre többen indulnak el a természetbe, és keresnek számunkra megfelelő, de közeli útvonalakat. A Hárs-hegy kör éppen megfelel egy könnyed hétvégi kiruccanásnak, akár gyerekekkel is, hiszen több kilátót is érintünk, a végén pedig akár a Gyermekvasútra is felszállhatunk. Ne álljunk ellen: járjuk végig a Szépjuhászné – Nagy-Hárs-hegy – Kis-Hárs-hegy – Szépjuhászné körtúrát!

A szerző tippje

Jeges, havas időszakban nem ajánlott a meredek, csúszós részek miatt!
Joó Annamária profilképe
Szerző
Joó Annamária
frissítve: 2021-01-06
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-hárs-hegy, 454 m
Legalacsonyabb pont
Szépjuhászné, 340 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A kullancsok a legszebb turistaösvényeken is megtámadhatnak. Védekezz ellenük!

Hasznos linkek és ötletek

Ha a kincskeresés élményével is szeretnél gazdagodni, geoládázásra fel! A Kis-hárs-hegyen és a kolostorromoknál hagyományos dobozkát, míg a Nagy-hárs-hegynél multiládát találsz egy kedves banyával együtt. 

Kezdés

Szépjuhászné megállóhely (354 m)
Koordináták:
DD
47.528344, 18.954943
DMS
47°31'42.0"N 18°57'17.8"E
UTM
34T 346065 5265906
w3w 
///kiadós.bundás.vázol

Végpont

Szépjuhászné megállóhely

Útleírás

Itiner :

 • A Szépjuhásznétól a S jelzésen jutunk el a Kaán Károly-kilátón keresztül egy nagyobb erdei útkereszteződésig. 
 • Onnan a S▲ jelzésen teszünk kitérőt a Makovecz-kilátóhoz.
 • Visszatérve az elágazáshoz, a Z↺ jelzés vezet vissza a kiindulópontunkhoz.

A túra leírása :

A Szépjuhászné parkolójától indulunk el a jelzésen (de a Gyermekvasút azonos nevű állomásától is megközelíthető) a Nagy-Hárs-hegy irányába.

A csúcs közelében, mielőtt felérünk a hegy tetején álló Kaán Károly-kilátóhoz, egy hangulatos kilátópontot találunk padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel; szinte hívogat a megállásra, szemlélődésre, és a panoráma sem utolsó innen: a Pilis lankás vonulataira tapaszthatjuk a tekintetünket. 

Innen alig 50 méterre magasodik a Nagy-Hárs-hegy (454 m) csúcsán a Kaán Károly-kilátó. De mit lehet tudni a névadóról? A 20. század első felében élt és erdőmérnökként dolgozott. Volt földművelésügyi államtitkár, és nevéhez fűződik az országos erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja, valamint a korszerű állami természetvédelem megszületése. Nevét a kilátón kívül az Apát-kúti-völgyben forrás, a Szent György-hegy oldalában kulcsosház őrzi. A terméskő alapzatú, négyszintes fatornyot 2016-ban felújították: kicserélték a tetőt, a szerkezeti elemeket, korlátokat, a lépcsőket pedig újracsiszolták, újrafestették.  

Legfelső szintjéről tiszta időben szép körkilátás nyílik a környező vidékre. Északkelet felé a Csúcs-hegy – Hármashatár-hegy csoport, keletre az Apáthy-szikla – Látó-hegy vonulat húzódik. Délkeleti irányban a Kis-Hárs-hegy kúpja látszik, mögötte a főváros látképe terpeszkedik. Északnyugatra a Nagy-Kopasz, a Nagy-szénás és a Fekete-fej domborodik. Távolabb Nagykovácsi és Solymár házai is feltűnnek. 

A kilátótól néhány lépésre elérkezünk a Bátori-barlang kis szurdoka feletti fahídhoz. A barlang bejárata a Nagy-Hárs-hegy csúcsának délkeleti oldalában, 440 méter tengerszint feletti magasságban nyílik, de ajtaja a kíváncsi szemek elől el van zárva. Veszélyessége miatt csak külön engedéllyel látogatható. Nevét a 15. században élt Bátori László pálos szerzetesről kapta, aki a rend budaszentlőrinci főmonostorából a nagy-hárs-hegyi barlangba költözött, ahol közel 20 évig remeteként élt. A hagyomány szerint a barlangban írta magyar nyelvű szentírás-magyarázatait és a szentek életéről szóló történeteit, amely munkásságáért az egyház később boldoggá avatta. A barlanghoz kötődik egy másik, szájhagyomány útján terjedő legenda is, mely szerint az üreget titkos föld alatti járat kötötte össze a közeli pálos kolostorral. Az alagutat azonban sem a barlang, sem a kolostor feltárásakor nem sikerült megtalálni. 2014-ben emléktábla került a barlang bejáratához.

A barlangtól széles, lejtős, kissé sziklás út vezet a Hárs-hegyi-nyeregbe. Itt letérünk a S▲ jelzésre, amely pár száz méter után elvezet a Kis-Hárs-hegyen (362 m) álló Makovecz Imre-kilátóhoz. A több mint 6 méteres fatorony nem igazán magasságával, inkább különleges alakjával hívja fel magára a figyelmet. A kerek építmény függőleges tengelyét egy lebetonozott acélcső alkotja, amelyen kettős csigalépcső visz fel a tetején lévő kis teraszra. Eredetije 1977-ben épült Makovecz Imre tervei alapján, aki akkor az erdőgazdaság főmérnöke volt. A torony lépcsői eredetileg vasúti talpfák voltak, amelyeket a 2006-2008-as rekonstrukció során cseréltek le akácrönkökre. 2012 óta viseli tervezője nevét. Időközben kissé ingataggá vált az apró kilátó, ezért 2018 nyarán ismét felújították, megerősítették. A tetején persze így is érezzük a mozgást, ezért erős szélben és tériszonyosoknak nem ajánlott. Ha azonban felmerészkedünk, láthatjuk Buda északi részét, valamint rálátunk a budapesti belvárosra a Várhegy és a Citadella irányába. Északnyugat felé, a Nagy-Hárs-hegy tetején kiszúrhatjuk a közeli Kaán Károly-kilátót, ahonnan jöttünk, távolabb, északkeletre pedig a Hármashatár-hegyet, rajta a jellegzetes tornyokkal.

A kilátót körülvevő erdei tisztásról visszatérünk a S▲ jelzésen a domb aljába, ahonnan balra rátérünk a Z↺-t és a Mária-utat jelző ösvényre, ami egészen a Szépjuhászné parkolójáig vezet vissza. S ha már itt vagyunk, elsétálunk a közelben lévő budaszentlőrinci pálos kolostorromokhoz. A csupasz fáktól és néhány örökzöld bokortól, cserjétől körülvett romterület kora tavasszal nem épp a legvonzóbb arcát mutatja, és egy kis tereprendezés sem ártana a környéknek, de még így is méltóságteljesek, nyugalmat árasztóak a romok. Egy kellemes séta a 700 éves pálos kolostor ódon falmaradványai között remek levezetésnek bizonyult.

A 4,5 félkilométeres Hárs-hegy minikörtúra, a maga elenyésző szintemelkedésével tökéletes tavaszköszöntő kirándulássá kerekíthető: nem fárasztó, ellenben tele van látványos dolgokkal, és akár kisebb gyerekekkel is könnyen lejárható. Az útvonal mentén több helyen padokba, asztalokba botlunk, ami családi, baráti piknikezésekhez kitűnő helyszínt nyújt. Ha nem autóval érkeztünk, akár a Gyermekvasúttal is utazhatunk innen, tökéletes családi programmá téve a kirándulást.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Széll Kálmán térről induló távolsági buszokkal vagy a 22-es, 22A vagy 222-es jelzésű busszal érkezve a Szépjuhászné megállónál szálljunk le! 
 • Gyermekvasúttal is érkezhetünk, a Széchenyi-hegy vagy a Hűvösvölgy felől, ekkor szintén a Szépjuhászné megállónál szálljunk le!

Megközelítés

 • A busz és a Gyermekvasút is a kiindulási pontnál tesz le.

Parkolás

 • A Szépjuhászné mellett található, a Budakeszi és Schüller út találkozásánál található óriási parkolóban hagyhatjuk a kocsit. Számítsatok rá, hogy jó időben, különösen hétvégén időnként nehéz helyet találni az autónak. A parkoló díjmentesen használható.

Koordináták

DD
47.528344, 18.954943
DMS
47°31'42.0"N 18°57'17.8"E
UTM
34T 346065 5265906
w3w 
///kiadós.bundás.vázol
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Száraz időben egyszerű túracipőben, komolyabb felszerelés nélkül teljesíthető.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(54)
Raynal Félix
2023-01-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-11-12
Kovács-Aradi Andrea
2023-01-01 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-09-10
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 108

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
3,1 km
Időtartam
0:58 óra
Szintemelkedés
105 m
Szintcsökkenés
110 m
Legmagasabb pont
454 m
Legalacsonyabb pont
340 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp