Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Három megye határán

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Zselic · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A felújított lakótorony ma múzeumként üzemel a Szigeterdő parkjában
  A felújított lakótorony ma múzeumként üzemel a Szigeterdő parkjában
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Zselic északkeleti részét átszelő túránkon Baranya, Tolna és Somogy megye hármas határához igyekszünk. Utunk során olyan látnivalók „akadnak horogra”, mint a Nyerges-tó és környéke, a Szt. Anna-kápolna, a Gólyavár és a Szigeterdőn látható Kossuth-szoborcsoport.
nyitva
könnyű
Hossz 18,4 km
5:30 óra
154 m
189 m
250 m
111 m
Miután megcsodáltuk Baranyajenő katolikus templomát, felkapaszkodunk a Hármas-határ kilátójához, ahonnan tiszta időben a Mecsek távoli vonulatai is jól kivehetők. A tavasszal virágoktól pompázó Nyerges-erdőből leereszkedünk a Nyerges-tó partjára, ahol nem csak a horgászok, hanem a bakancsos turista is kiváló pihenőhelyet talál magának. Útba ejtjük a Szt. Anna-kápolnát és a mellette csörgedező forrást, valamint az egykori Dombó várát, melynek csak romos maradványaira bukkanunk rá. A dombóvári Szigeterdő gyönyörű parkjában az egyedülálló Kossuth-szoborcsoport látványa koronázza meg túránkat.

A szerző tippje

 • A dombóvári Szigeterdőben a Kossuth-szoborcsoport és az évszázados fák mellett az 1996-ban feltárt középkori lakótoronyra is rábukkanunk. A lakótorony ma múzeumként működik, ha nyitva találjuk, feltétlen érdemes megnézni.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2019-02-08
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
250 m
Legalacsonyabb pont
111 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 3,55%Murvás út 1,52%Földút 41,11%Ösvény 10,23%Utca 41,53%Ismeretlen 1,64%
Aszfalt
0,7 km
Murvás út
0,3 km
Földút
7,6 km
Ösvény
1,9 km
Utca
7,7 km
Ismeretlen
0,3 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Baranyajenő, Szabadság utca buszmegálló (143 m)
Koordináták:
DD
46.270743, 18.041715
DMS
46°16'14.7"N 18°02'30.2"E
UTM
34T 272057 5128383
w3w 
///vásárok.áttűnés.tanoda

Végpont

Dombóvár, vasútállomás, autóbusz-pályaudvar

Útleírás

Itiner

 • Baranyajenőről a P▲ jelzésén indulunk a túrára, mely a Hármas-határon álló kilátóig lesz vezetőnk.
 • A Hármas-határtól a tetőn hozzánk csatlakozó P jelzésén folytatjuk utunkat.
 • A Hármas-határtól Jágónakon, és a Nyerges-erdőn át a P jelzését követve érkezünk Dombóvárra.

A túra részletes leírása

A távolsági buszról Baranyajenőn szállunk le, és a P▲ jelzését követve indulunk túránkra. Száz méter után balra, északi irányba elhagyjuk a település főutcáját, és a katolikus templom mellett sétálunk tovább.A falu területén a mai Margit-sziget korabeli apácáinak állt kolostora, és később a pálosok is megvetették lábukat itt. Az enyhén emelkedő aszfaltúton hagyjuk magunk mögött a falu házait. Széles kocsiúton érünk a tetőre, egy magaslesnél a lankákban gazdag kilátásban gyönyörködhetünk, majd szép erdőbe térve megyünk tovább. Két kilométer után egy jobbra tartó, keskenyebb kocsiútra térünk, e hangulatos részen tavasszal tömegesen nyílik a medvehagyma.

Az erdő takarásából kilépve a gerincen végigfutó kocsiútra térünk, ahol találkozunk a Mosdós felől érkező P jelzésével, mellyel együtt jobbra indulunk tovább. Néhány száz méter után a Hármas-határhoz érkezünk: a Baranya, Somogy és Tolna megye határán felállított kopjafa mellett padokat és tűzrakó helyet is találunk, ahol hosszabb pihenőt is beiktathatunk. A néhány méterrel odébb álló kilátóba felkapaszkodva a távolban feltűnő Mecsek hegyvonulatáig csodálhatjuk a tájat.

A következőkben már csak a P jelzés lesz kalauzunk, mely széles földúton, szántóföldek között vezet. Előbb elmegyünk a Pintér-kereszt mellett, majd közel négy kilométer gyaloglás után Jágónak községbe érkezünk. Itt a helyi kocsma teraszán töltődhetünk fel a további kilométerek legyűréséhez. Érdemes megnézni a templommal szemben kialakított kis parkot, mely üde színfoltja a községnek.

Az országúton indulunk tovább, egy majorság és egy útszéli kereszt mellett sétálunk el, majd rövidesen balra letérünk a műútról, és egy mezőn átkelve már a hangulatos Nyerges-erdőben folytatjuk utunkat. Itt találkozunk a dombóváriak közkedvelt Nordic Walking útvonalának jelzésével. A Nyerges-erdő alját tavasszal az odvas keltike virágtengere borítja. Leereszkedünk a völgybe, elsétálunk egy kiépített, névtelen forrás mellett, így érkezünk a festői völgyben Nyerges-tóhoz, melynek a túloldalán található esőbeállónál hosszabb pihenőt tarthatunk.

A tavakat elhagyva már műúton folytatjuk utunkat. Néhány száz méter után a Szent Anna-kápolna és a mellette csordogáló forrás fogad, ahol érdemes hosszabban elidőzni. Dombóvár-Szőlőhegyet elhagyva, közel két kilométert gyalogolunk az aszfalton, mikor a  61-es út kereszteződésében a Gólyavár romjai hívogatnak minket.

Gólyavár – Dombó vára. Az árterületből kiemelkedő kis dombocskán 1520-ban a Dombó család épített várat. A család férfiágának kihalása után Werbőczi István, majd Török Bálint birtokolta. A vár falai között élt és dolgozott Tinódi Lantos Sebestyén, a kor híres krónikása. 1543–1686-ig a törökök birtokolták. Egy 1692-ből származó írás szerint a vár szabályos négyszög alaprajzú volt, melynek nyugati oldalán nagyméretű lakótorony emelkedett, belsejének északi és déli oldalán alápincézett, emeletes lakóépületek álltak. A várat vizesárok vette körül, amelyen át egy fahíd ívelt át a várkapuhoz. Napjainkban az északi külső fal és az északkeleti sarok látható emeletnyi magasságban.

A romoktól továbbindulva a P◼ jelzésével együtt jutunk Dombóvárra, ahol átkelünk a vasúton, és jobbra tartva rövidesen a helyi védettséget élvező Szigeterdő parkjában találjuk magunkat. Ne szaladjunk át a parkon! Sétáljunk körbe, pihenjünk meg az évszázados platánok, tölgyek, kőrisek árnyékában! Amennyiben nyitva találjuk, kukkantsunk be az 1996-ban feltárt középkori lakótoronyba, mely ma múzeumként működik. Az 1848-as első független magyar kormány tagjainak szoborcsoportja előtt fejet hajtva hagyjuk el a parkot, és a két jelet követve egy kilométer után a vasútállomásra érünk, ahol vonatra vagy buszra szállhatunk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Baranyajenőre Pécs és Kaposvár irányából távolsági busszal érkezhetünk. Dombóvárról Sásdig vonattal, majd Sásdról szintén busszal juthatunk el Baranyajenőre.
 • A Baranyajenő, Szabadság utca megállóban kell leszállnunk.
 • Dombóvár vasútállomásáról vonattal távozhatunk a túra végén, de a buszokat is választhatjuk, hiszen itt található a Dombóvár, autóbusz-állomás is.

Megközelítés

 • A buszmegállóból indul a P▲ jelzése.
 • A turistaút a dombóvári vasútállomáshoz és buszpályaudvarhoz érkezik.

Parkolás

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott.
 • Dombóvárról busszal eljuthatunk Baranyajenőre, a túra kezdőpontjára, ezért az utót érdemes a városban, pl. a vasútállomás melletti parkolóban hagyni, ahová a menetelés végén érkezünk.

Koordináták

DD
46.270743, 18.041715
DMS
46°16'14.7"N 18°02'30.2"E
UTM
34T 272057 5128383
w3w 
///vásárok.áttűnés.tanoda
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben - fotóalbum

A szerző által javasolt térképek:

 • Zselic turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,0
(1)
Fred Piszkos
2022-09-04 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-09-03
Fénykép: Fred Piszkos, Közösség

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
18,4 km
Időtartam
5:30 óra
Szintemelkedés
154 m
Szintcsökkenés
189 m
Legmagasabb pont
250 m
Legalacsonyabb pont
111 m
Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Tipp Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp