Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Forrástól forrásig kőtengerek között

· 1 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Fehér-köves kőtengere a Mátrában
  A Fehér-köves kőtengere a Mátrában
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1000 800 600 400 200 7 6 5 4 3 2 1 km Kékestetői tévétorony és kilátó Mátravasút (Mátrafüred állomás)
Könnyű családi séta a Kékesről Mátrafüredre sok forrással, egy különleges kőtenger és egy szép völgy érintésével.
nyitva
könnyű
Hossz 7,5 km
2:05 óra
45 m
707 m
1 015 m
352 m

A Mátra vizekben aránylag gazdag: nagyságrendileg 195 nevesített és további 325 név nélküli forrás, csevice és kút fakad itt. A túra közülük hatot érint. Van közöttük látványos, szépen foglalt víznyerő hely, mint például a Csepegő-forrás, vagy a szanatórium kertjében fakadó Kékes-forrás; mások alig észrevehető szivárgók. A Pezső-kút egy impozáns krioplanációs sziklatorony közelében, a Kossuth-kút a Fehér-köves kőtengerének szomszédságában ered.

A hegység vadászéletének fénykorát idéző, manapság már roskadozó vadászkunyhó alatt fakadó Vályús-kút szintén különleges hangulattal tölti el a túrázót. A Mátrafüred ősének tekintett Bene vagy Beneváralja nevű falu pedig még távolabbra repít minket időben, egészen a 13-14. századig. A szép erdőkön és hangulatos völgyeken át vezető, könnyed túra útvonala végül a Bene-patakon átkelve ér le Mátrafüredre. 

A szerző tippje

 • A P és a Z jelzés szétválásánál érdemes kis kitérőt tenni a P, majd a P●  jelzésen a Disznó-kúthoz, ami hazánk harmadik legmagasabban fekvő forrása. 
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2021-02-15
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
1 015 m
Legalacsonyabb pont
352 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Kékes-tető, csúcskő (1 014 m)
Koordináták:
DD
47.872626, 20.008185
DMS
47°52'21.5"N 20°00'29.5"E
UTM
34T 425833 5302619
w3w 
///muszáj.csomós.állóhely

Végpont

Mátrafüred, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • A Kékes-tető csúcskövétől a K jelzésen indulunk, de hamar a Z jelzésre váltva kezdjük meg az ereszkedést. 
 • A Fehér-köves kőtenger mohos végében, jobb oldalon találjuk a Z● jelzést, amely mentén 30 m-re van a csekély vízhozamú Kossuth-kút.
 • A Z jelzés egészen Mátrafüredig, túránk végpontjáig kalauzol.

A túráról részletesen

Ereszkedés a toronytól

Túránkat érdemes a 176 m magas TV toronnyal kezdeni. Már csak a kilátásért is érdemes felmenni a 42 m magasságban kialakított körpresszóba, ahonnan bámulatos panoráma tárul elénk. A torony alatt áll a Kékes jellegzetes nemzeti színű csúcsköve, mellette pedig a minden elhunyt motorosnak állított emlékhely.

A csúcskőtől a K jelzés indít minket déli irányba, de pár lépést követően, az aszfaltút keresztezése után a Z jelzésre váltva hagyjuk el Kékestetőt. Délkelet felé, a szanatórium melletti lépcsős sétányon indulunk lefelé. A főbejáratnál jobbra tartva levágható a műút két kanyarulata. A balról csatlakozó aszfaltra kanyarodva már a déli kerítéssel párhuzamosan haladunk. Ebből az irányból érdemes megközelíteni hazánk legmagasabban fakadó forrását, a Kékes-forrást, ami kb. 200 m múlva a szanatórium kertjében ered. Innen 30 méternyire jobbra térünk az idős lucok, majd bükkök alatt kanyargó erdei ösvényre. A dél, majd kelet felé tartó úton jobbra válik el a Z jelzés a P jelzéstől.

Sziklák és kőtengerek

Hamarosan szép lejtőtörmelékes részen, hangulatos bükkösben kanyargunk lefelé a Pezső-kúthoz. A forrás közvetlenül az út jobb oldalán fakad a Pezső-kő előtt, melyről a nevét kapta. Utóbbi Hidas-bérc nyugati nyúlványának végén előbukkanó krioplanációs sziklatorony. A krioplanáció a fagy okozta felszínformálás egyik típusa, aminek az intenzitása az i.e. 2,4 millió-12 ezer évig tartó pleisztocén korban lévő erőteljesebb eljegesedések során volt a legnagyobb. A fagypont körüli hőmérsékleten a gyakori fagyás-olvadás ismétlődésével a kőzetek repedéseibe befolyó víz megfagy. Ennek során térfogata kb. 10%-kal megnő, tovább repesztve a sziklát, míg végül kis darabokra aprózza a kőzetet. Így a hegyoldalakon a kőzet belső szerkezetének minőségétől függően sziklafalak és sziklatornyok preparálódtak ki, lábuknál pedig az aláhulló kövekből kiterjedt törmeléklejtők alakultak ki. A folyamat ma is működik, de a magasabb hőmérséklet miatt sokkal kisebb intenzitással.

Az andezit kövekből készült forrásház mellett könnyű túlmenni. Hamarosan átvágunk az erdei rollerpályán, majd párszor a kanyargó erdészeti úton; végül kelet felé fordulva érünk az egykori mátrai vadászélet mementójaként roskadozó vadászkunyhóhoz és az alatta fakadó Vályús-kúthoz.

A vadászkunyhótól gyertyános- kocsánytalan tölgyes váltja fel a bükköst. Amikor legközelebb elérjük az erdészeti utat, azon balra kanyarodunk, majd rövidesen jobba az erdőbe térünk. Egy meredek, ám nem túl hosszú szakasz után ellankásodik a terep. Nagyjából 100 m múlva keskeny ösvény vezet balra, melynek végén már az útról felsejlik a Fehér-köves hangulatos kőtengere. Kialakulása a nagyobb eljegesedések idejére tehető, amikor a fent említett erős krioplanáció miatt a mainál sokkal gyorsabb volt a kőzetek pusztulása. Rendkívül lassan mozgó részein (aktív zóna) azóta sem tudtak szövetes növények megtelepedni. Ezen területek nevükhöz méltóan tényleg nagyon világos színűek a köveken élő zuzmótelepek miatt. A kőtenger passzív részein a mohaszőnyeg zöldre színezi az egyébként szürkés andezitet.

Források és patakok

Visszatérünk a Z jelzésre, és pár métert még ereszkedünk lefelé. Amikor az út élesen balra kanyarodik a kőfolyás mohos végében, jobb oldalon találjuk a Z● jelzést, amely mentén 30 m-re leljük meg a csekély vízhozamú Kossuth-kutat. A Z jelzés párhuzamosan kanyarog tovább széles földúttal a Vizes-Kesző hűvös, árnyas völgyébe. Hamarosan jobbról megjelenik a Csurgó-patak medre, majd kb. 20 m-re újabb kis forrás fakad. Bő 400 m-re a jobb oldalon a Béka-forrás nevű szivárgó csordogál, majd 30 m-re balra újabb nem foglalt forrás fakad, melynek vize az úton kacskaringózik.

Hamarosan egy széles földutat keresztezünk. Az útpadkán balra térünk le egy erdős patakvölgybe, ahol több kisebb-nagyobb párhuzamos patakmeder kanyarog lefelé. Ezek partján megy tovább az út. Kalandos szakasza ez a túrának. Párszor a két egyre mélyülő patakág közötti folyamatosan szűkülő gerincen megyünk lefelé, de van benne patakátkelés is. Itt fakad a Páfrányos-forrás. A völgy egyszer csak ellaposodik; egy kb. 20 m széles sávban haladunk a két meder között. A kis ösvény egy hídhoz ér, ahonnan már látszik a 400 m-en fakadó Csepegő-forrás. Szépen kiépített környezete ideális pihenőhely.

Érkezés Mátrafüredre

Gyepes aljú, rudas korú kocsánytalan tölgyesben megyünk tovább egy erdészeti úton, amiről balos kanyarban térünk le jobbra. Fiatal, elegyes kocsánytalan tölgyesben érünk a Kőporos-tető nyakába, ahol a mára felnőtt fenyves-csemetekert helyén volt a múlt század elejéig a Kis-Sás-tó. Egy 1301. évi osztálylevél alapján itt értek össze Bene vagy másik nevén Beneváralja utcái, a Lászlósora, a Dávidsora és a Samusora. Ezek árkok formájában ma is fellelhetőek. Az eredeti település a 14. században pusztult el, de templomát még 1716-ban is említették. Később alatta helyezkedett el Benepuszta, melyet az 1892-ben épült hideg vizű fürdőhely miatt 1930-ban Tátrafüred analógiájára Mátrafüredre kereszteltek át.

Mátrafüred előtt a villanyvezetékek alatti köves nyiladékon, kökényes, fagyalos cserjésben ereszkedünk lefelé, miközben már feltűnnek a település házai. Az esőbeálló után átkelünk az egykor 13 malmot hajtó Bene-patakon, és a csatornavölgyi vízmű betonútján balra fordulva a Mátravasút végállomásához érünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra indulási pontját a Gyöngyösről induló buszokkal érhetjük el. A Kékestető, Mátrai Gyógyintézet megállóig utazzunk (kb. 45 perc).

 • Az útvonal végén a Mátrafüred, autóbusz-váróterem megállóban buszra szállhatunk, vagy a Mátravasúttal utazhatunk tovább Mátrafüred végállomásról.

Megközelítés

 • A Kékestető, Szanatórium buszmegállótól a jelzésen északnyugat felé érhető el a csúcskő, a túra kezdőpontja (250 m).

 • A túra végpontján találjuk a buszmegállót, tőle néhány lépésnyire déli irányban a vasútállomást.

Parkolás

 • A csúcsra az 1978-ban kiépített műút vezet fel. A vonalvezetése, meredeksége miatt telente sokszor balesetveszélyes, ezért havas időben gyakran lezárják a személygépkocsik elől. A 24-es műútról Mátraházánál kell letérni Kékestető irányába, amit tábla is jelez.

 • Az adótorony közvetlen közelében lévő parkoló fizetős. Nyitvatartása hétfőtől vasárnapig 8:00 – 18:00.

Parkolási díjak:

 • személygépkocsi: 500 Ft/nap

 • autóbusz: 1500 Ft/nap 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Koordináták

DD
47.872626, 20.008185
DMS
47°52'21.5"N 20°00'29.5"E
UTM
34T 425833 5302619
w3w 
///muszáj.csomós.állóhely
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Mátra turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app. 

Kérdések és válaszok

Hegedűs László kérdése · Tegnap · Közösség
Üdvözletem! Van-e tervezett túra erre a konkrét útvonalra a közeljövőben?
Mutass többet!

Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,5 km
Időtartam
2:05 óra
Szintemelkedés
45 m
Szintcsökkenés
707 m
Legmagasabb pont
1 015 m
Legalacsonyabb pont
352 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp