Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Erdőrezervátum, sziklák, panorámák

· 9 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Disznó-kőről (Mátra)
  Kilátás a Disznó-kőről (Mátra)
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1100 1000 900 800 700 600 500 10 8 6 4 2 km Kékestető Adótorony és kilátó Kékestető Adótorony és kilátó Sas-kő
A sziklaformációkkal és forrásokkal tűzdelt panorámatúra könnyed, de látványos útvonalat kínál a Kékestetőre érkezőknek. A nem túl nagy szintemelkedésű kör egy szakasza az érintetlen, vadregényes erdőrezervátumon át halad; a múltat a Rákosi-villa idézi meg.
nyitva
könnyű
Hossz 10,7 km
3:45 óra
591 m
591 m
1 014 m
616 m

A Magyarország legmagasabb csúcsáról induló körtúra a Kékes gerincén, majd a Kékes Észak Erdőrezervátumon át halad. Útközben a Sas-kőről, az Erzsébet-szikláktól, a Disznó-kőről és a Sárkányos-kilátóhelyről is szép panorámában lesz részünk; megpillanthatjuk többek között a Magas-Mátra, a Parádi-medence, a Karancs-Medves, a Heves-Borsodi-dombság, a Bükk és a Keleti-Mátra hegyeit.

Az egykori Rákosi-villa a letűnt időkre emlékeztet minket, ahogy a ma kulcsosházként működő régi vadásztanya, a Károlyi család Rózsaszállása is. Az erdőrezervátumban az öles bükkök és az andezit sziklatömbök sajátos hangulata kísér minket a Sombokor oldaláig.

A szerző tippje

 • A Kis-Sas-kő keleti oldalában jelzetlen ösvény vezet fel a meredek oldalban. Kis kitérővel felmászhatunk az andezitagglomerátum sziklákig, melyek szép kilátást nyitnak dél és kelet felé.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2021-02-15
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Kékes, 1 014 m
Legalacsonyabb pont
616 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Kékes-tető, csúcskő (1 013 m)
Koordináták:
DD
47.872565, 20.008153
DMS
47°52'21.2"N 20°00'29.4"E
UTM
34T 425830 5302612
w3w 
///rekordok.farakás.indulás
Mutasd a térképen

Végpont

Kékes-tető, csúcskő

Útleírás

Itiner

 • A csúcskőtől a S (és a vele együtt induló K) jelzésen indulunk a Szent Erzsébet-kereszt és a Sas-kő érintésével.
 • A Disznó-kőhöz a K▲ jelzésen teszünk rövid kitérőt.
 • Visszatérünk a S jelzésre, melyet a Hurok-útig követünk.
 • A Hurok-úttól a S+ jelzésen megyünk tovább. 
 • A Sombokor oldalában a S jelzésre váltunk, ami a visszavisz a kezdőpontra.
 • A balra kiágazó S▲ jelzésen a Sárkányos-kilátópontra teszünk rövid kitérőt.

A túráról részletesen

Gerinctúra a Kékesről

A túránkat érdemes a TV-torony 42 m magasan kialakított körpresszójában kezdeni. Az innen nyíló lenyűgöző panoráma minden évszakban tartogat meglepetéseket. Körülöttünk a Mátra hegyei, dél felé az Alföld, keleten a Bükk, nyugaton a Karancs látszik. Észak felé Szlovákiába pillanthatunk át, ahol tiszta időben a Magas-Tátra is feltűnik. 

A toronytól a S jelzésen (ami hosszasan fonódik az Országos Kéktúra K és a Mátra-bérc ʍ jelzésével) az Angyalok rétjén át egy idős montán bükkösbe érünk, ahol hamarosan a meteorológiai állomás, majd az egykori Rákosi-villa kerítésével párhuzamosan haladunk kelet felé. A házat a szanatóriumot is alapító Csonka család építette az 1930-as években, majd a második világháború után a gyógyszállóval együtt államosították, pártüdülő lett. Állítólag Rákosi fenntartotta magának a villát, így tapadt rá a neve. Az előtte futó kőgörgeteges úton gyorsan ereszkedünk, és hamarosan a Sötét-lápa-nyeregnél keresztezzük az egykori sífutó utat.

A Szent Erzsébet-kereszt innen kb. 200 m-re van, melynek tövéből a Kékes északi oldalára és a Galya-tető tömbjére nyílik kilátás. Keskeny gerincen megyünk tovább, egy szakaszon kibillent andezitsziklákon egyensúlyozva, melyek az utolsó jégkorszak idején preparálódtak ki, lábuknál törmelékmezőket felhalmozva.

Az ösvényről pár perc múlva a Sas-kő szép panorámáját csodálhatjuk meg. A 898 m magas oromról észak felé a Magas-Mátra, a Parádi-medence, a Karancs-Medves, a Heves-Borsodi-dombság, a Bükk és a Keleti-Mátra hegyeit láthatjuk; tiszta időben akár a Tátra is a szemünk elé kerülhet. A déli kilátópontra leereszkedve a Mátraalja, a Vár-völgy, Markaz, Domoszló, a Mátrai Erőmű, az Alföld és a Kékes-lapos alkotnak előttünk panorámát.

A Sas-kő csúcsán az I. világháborúban meghalt turisták emlékműve áll, amelyet a Magyar Turista Szövetség emeltetett 1930-ban. A bérc száraz szilikát sziklagyepein és sziklai cserjéseiben olyan ritka növények bújnak meg, mint a sziklák repedéseiben is megélő fürtös kőtörőfű vagy az emlékmű mellett is tenyésző dunai berkenye. A meredek falú szikla korábban vándorsólymoknak is otthont adott.

A Sas-kőtől a Hurok-útig

A Sas-kő után a gerinc oldalában, bükkösben vezető keskeny ösvényen érkezünk meg a Kis-Sas-kő északi részén meredő Disznó-kő szikláihoz, melyekhez a K▲ jelzés vezet ki rövidke útvonalon. Innen Galyatetőre és a Keleti-Mátra további vonulatára nyílik kilátás.

A hegy délkeleti oldalában hirtelen északkelet felé fordul a jelzés, elhagyjuk a K jeleket. A keskeny ösvényen fokozatosan érünk be az újabb bükkösbe, amelyben közel szintben haladunk a Hurok út nevű aszfaltos, erdészeti feltáróútig. A túloldalán áll a kopott Rózsaszállás kulcsosház, a Károlyi család egykori vadásztanyája, Az út tövében fakadó Rózsaszállási-forrástól a S+ jelzést követjük az aszfalton, ami az első kanyar után balra tér, és szép szálbükkösben emelkedik egészen a Gabi-halála nevű útkereszteződésig, mely a legenda szerint egy lovas szekérrel balesetet szenvedő, itt elhunyt favágóról emlékezik meg.

Át az erdőrezervátumon

Rövid emelkedő után minimális szintkülönbséggel érkezünk meg a Kékes-Észak Erdőrezervátum szélét jelző „Fokozottan védett természetvédelmi terület” tábláig. A rezervátumban tilos letérni a turistautakról, és semmit nem szabad leszedni, hazavinni, mert minden élő és élettelen védettséget élvez. Ez az erdőfolt a tudomány számára is kiemelten fontos, mert egy ősi állapotban lévő öreg bükkös, ahol a változatos faállomány-szerkezet ökológiai hatásait és a természetes erdődinamikai folyamatokat teljes ciklusban tudják vizsgálni a kutatók.

Az erdő szerencsés helyzetét többek között annak köszönheti, hogy az 1870-es évektől egészen 1945-ig a Parádi-medencét is birtokló Károlyi család vadaskertje volt, majd az 1976-ban megkezdődött védetté nyilvánítástól kezdve semmiféle erdészeti tevékenység nem folyt a területén. Mivel fakitermelés ma sem végezhető, a túrát ezen a szakaszon az útra dőlt méretes fák kerülgetése színesíti a hatalmas bükkök és andezit sziklatömbök között.

Visszatérés a Kékesre

Az erdőrezervátumot elhagyva a Sombokor oldalában, ahol a S jelzésre váltunk, kis pihenő áll. Innen egy meredekebb szakasz vár ránk, ami kiálló kövek és gyökerek között teszi próbára az egyensúlyérzékünket. Az első kis tisztásnál megenyhül az emelkedő, és szép kilátást kapunk a Nyugati-Mátra csúcsaira, Gyöngyösre és az Alföldre, valamint a déli sípályára. Kicsit feljebb a S▲ jelzés balra hívogat. Érdemes megtenni a rövid kitérőt a Sárkányos-kilátóhelyre, ami rejtélyes hangzású nevét az itt található nagy, lapos sziklának köszönheti. Régen erről startoltak az innen felszálló sárkányrepülősök. A kilátóhelyről a Mátra keleti és északi részeire, a Bükkre és a Heves-Borsodi-dombságra látunk rá; tiszta időben a Tátra csúcsai is kivehetők. Visszatérünk a S jelzésre, és az utolsó 60 m szintet az Angyalok-rétjéig már sokkal lankásabban, kényelmes sétával tesszük meg.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra indulási pontját a Gyöngyösről induló buszokkal érhetjük el. A Kékestető, Mátrai Gyógyintézet megállóig utazzunk (kb. 45 perc).

Megközelítés

 • A Kékestető, Szanatórium buszmegállótól a Z jelzésen északnyugat felé érhető el a csúcskő, a túra kezdőpontja (250 m).

Parkolás

 • A csúcsra az 1978-ban kiépített műút vezet fel. A vonalvezetése, meredeksége miatt telente sokszor balesetveszélyes, ezért havas időben gyakran lezárják a személygépkocsik elől. A 24-es műútról Mátraházánál kell letérni Kékestető irányába, amit tábla is jelez.

 • Az adótorony közvetlen közelében lévő parkoló fizetős. Nyitvatartása hétfőtől vasárnapig 8:00 – 18:00.

Parkolási díjak :

 • személygépkocsi: 500 Ft/nap
 • autóbusz: 1500 Ft/nap

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 májusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Koordináták

DD
47.872565, 20.008153
DMS
47°52'21.2"N 20°00'29.4"E
UTM
34T 425830 5302612
w3w 
///rekordok.farakás.indulás
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Mátra turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A patakátkelésnél jól jöhet a túrabot.
 • A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app ajánlott. 

 


Kérdések és válaszok

Simon Tunde kérdése · 2021-10-25 · Közösség
Milyen jelzésen kell indulni?
Mutass többet!
Szőcs István válasza · 2021-10-25 · Közösség
Sárga sáv. Az északi sípálya és a TV torony között menj. (balkézre a sípálya)
2 további hozzászólás

Értékelések

5,0
(9)
Tibor Elvis
2022-11-06 · Közösség
Nagyon szép, panorámás útvonal. Kb 4.5 óra kényelmesen.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-06
Varga Bence
2022-03-10 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-02-14
Szilvia Cs
2021-11-04 · Közösség
Izgalmas, látványos túra, kevésbé napos időben is élvezetes volt a Kékestetőtől a kilátópontok felé. Gabi halála után ott a figyelmeztető tábla, és valóban sok kidolt fa keresztezi a turautvonalat, amin át kell mászni, alatta át kell bújni. S+ és S keresztezodesenel a Sombokornal lévő táblát úgy kell nézni, hogy ott azonnal el kell fordulni az S-re, és meredeken neki kell indulni a hegynek fölfelé. Kitaposott turista útvonal nem nagyon látszik (mi lazán túl is mentünk rajta) és ez valóban meredek, nem egy kifejezetten könnyű terep. A Kekestetore érve az utolsó kaptatos szakasznak köszönhetően kellemesen elfaradtunk.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-11-03
Fénykép: Szilvia Cs, Közösség
Fénykép: Szilvia Cs, Közösség
Fénykép: Szilvia Cs, Közösség
Fénykép: Szilvia Cs, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 22

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,7 km
Időtartam
3:45 óra
Szintemelkedés
591 m
Szintcsökkenés
591 m
Legmagasabb pont
1 014 m
Legalacsonyabb pont
616 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp