Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Erdei séta Fehérkő várához Kerekiből

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Külső-Somogy · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fehérkő (Kereki) várának festői romjainál
  Fehérkő (Kereki) várának festői romjainál
  Fénykép: Farkas Péter
m 300 250 200 150 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Fehérkő vára (Kereki)
Romantikus romhoz kapaszkodunk a somogyi erdők egyik megmaradt foltjában a homokhát meredek letörésén. Kereki felett rejtőznek Fehérkő várának, az egykor díszes, míves erődítménynek tarka domborművé mállott falai. Hangulatos sétánkkal erdőt, mezőt, ódon várat és modern völgyhidat is megtekintünk a somogyi dombok rejtekén.
nyitva
könnyű
Hossz 4,3 km
1:20 óra
165 m
165 m
284 m
153 m
Laza sétát teszünk a somogyi dombok között. Hangulatos erdőben, fűzfaligetes patakvölgyben jutunk a Kereki felett trónoló középkori várhoz. Bár az erődítmény falai, mint a völgy felé emelkedő dombhát mérete is szerény, az öreg facsoportok között málladozó romos falak romantikus hangulattal bírnak. Az egyik utolsóként megmaradt somogyi várból és a patakparti rét tetejéről erős kontrasztként a közeli Kőröshegyi viaduktra is rálátunk, ami Somogy megye egy ellentétes pólusát, a zsúfolt Balaton-partot, a rohanvást vonuló turistákat képviseli. A kereki vár pedig még évszázadok múltán is stabilan áll sziklacsonkká mállott tönkjein, egy régi világ emlékeként.

A szerző tippje

 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, pár kilométeres kitérővel felmehetünk a nyugatra szomszédos gerinc tetejére a ZL, Z és P jelzéseken keresztül. Itt található ugyanis Somogy megye legmagasabb pontja, az Almán-tető, aminek északi oldalából gyönyörű panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére, a somogyi dombokra és a Balaton-felvidékre. A szittya Golgotának nevezett Nezde szoborparkon keresztül a P▲ jelzésen lejutunk Nezde határába, illetve Szóládra, ahonnan busszal utazhatunk tovább.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-06-23
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
284 m
Legalacsonyabb pont
153 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A fehérkői vár romos, málladozó falait óvatosan közelítsük meg - a falakra sem tanácsos felmászni. Figyeljünk a lábunk elé, nehogy egy rejtett üregbe csússzunk.
 • A várba felvezető ösvény közvetlenül a vár alatt meredek, csúszós, főként csapadékos időjárás után. Ha kell, inkább az avarral fedett hegyoldalban kerüljük a kicsúszkált utat.

Kezdés

Kereki, alsó buszmegálló (164 m)
Koordináták:
DD
46.788512, 17.914620
DMS
46°47'18.6"N 17°54'52.6"E
UTM
33T 722452 5185788
w3w 
///sztorik.kipattan.elugrik

Végpont

Kereki, alsó buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A buszmegállóból északi irányba indulunk.
 • A ZL jelzés vezet Kerekiből Fehérkő várába,  majd pár száz métert tovább déli irányban a gerincen.
 • A gerincről jelzetlen erdőgazdasági úton jutunk vissza Kerekibe.
 • A buszmegállóhoz a már ismert ZL jelzések kalauzolnak.

A túráról részletesen:

Kereki déli végéből indulunk északi irányba. A településhez tartozó Amáliapusztára bevezető úton balra kanyarodva a ZL jelzésre térünk. Az enyhén lejtő úton az éppen születő Kőröshegyi-Séd hangulatos fűzfaligetekkel, völgytalpi kaszálókkal övezett folyását keresztezzük. A házakat hamar elhagyjuk, és a faluszéli játszótérnél balra kanyarodunk az erdős domboldal irányába. Bár Fehérkő vára közvetlenül felettünk trónol, a meredek leszakadást balról kikerüli az ösvény, és a lankásabb keleti oldalban, gyertyános-tölgyerdőben kapaszkodik a gerincre. Egy szakaszon így is megerőltető az út, de segítségként fakorlát nyújt kapaszkodót az ösvény mellett; az erdőben is több lankásabb csapás kerül a gerinc irányába.

A tetőn egy pihenő fogad tájékoztató táblával, ami a somogyi várak történetét regéli. Jobbra tőlünk már látszik a gyűrűs sáncárok felett húzódó foghíjas falmaradvány, a kereki vár romja. A meredek sáncokat keresztezve elérjük a tarkán málladozó falakat, amik vegyesen téglából és homokkőből épültek. Láthatóan többször pótolták, erősítették a várat.  A végletekig lepusztult maradványokat az utolsó pillanatokban mentették meg a 60-as évek elején. Ekkorra  a falu népe javarészt elhordta köveit, tégláit, többek között a 19. század elején a templom építéséhez, de egy környékbeli vadászkastély is profitált a pusztulásából - pedig a feltárt díszes kandallócserepek alapján hajdanán mívesen díszített erődítés állhatott itt. A 14. században már említették, és kalandos évszázadok után a török fenyegetés okozta vesztét. Az oszmán betörés idején a magyar seregek robbantották fel 1544-ben, hogy a pogányok ne fészkelhessék be magukat. A megmaradt falak évszázadok rágta mélyedései, a keményebb kőzetekkel kidomborodó struktúrája ódon hangulatot kölcsönöz a romnak.

A gerincen vezető ZL jelzésen folytatjuk utunkat egy rövid ideig a tölgyes erdőben déli irányban. Pár száz méter után bal kézre egy erdőgazdasági út kanyarodik le a völgybe a tölgyes és a sarjerdő határán. A tarvágás után felnövő fiatal erdőt vadkerítés védi a rőtvadak rágásától, ami jelentős tétel ezen a vidéken. A bozótos, lankás erdő ugyanis népes vadállománynak nyújt kiváló menedéket: szarvasok, őzek, vadmalacok élik alig háborgatott hétköznapjaikat a somogyi rengetegek megmaradt foltjaiban. A jelzetlen út fokozódó meredekséggel ereszkedik vissza a Kőröshegyi-Séd irányába, amit alig egy kilométer után el is érünk. A domboldal alján kiérkezünk a tölgyesből a patakparti kaszálókra. A füves térségre még a patakparti fák szintje felett lépünk, így Kereki háztetői és templom tornya felett előtűnik a távolban a szelíd völgyet uraló autópálya viaduktja.

A betonmonstrum tisztes távolságból kecses szalagként vezeti át a zajos forgalmat a békés völgy teknője felett. A híd szerkezete a völgytalpról nézve szembetűnően túlméretezett, mintha egyik dombtetőről a másik tetőre ívelne át. A hivatalos verzió szerint a lakosságot és a természeti értékeket kívánták megvédeni a magasan a völgy felett vezető, közel 2 kilométer hosszú monstrummal, aminek nem csak méretei, de a költségei is gigásziak voltak. Emellett szakmai kihívásnak is rendkívüli volt a kivitelezés, ahol csúszózsalus megoldással emelték a 80 méteres pilléreket, amiről két oldalra előre gyártott elemekből szerelték össze az útpályát. Így épült hazánk legnagyobb hídja a lankás megye ékességére.

A domboldal kaszálórétjén balra átlósan átvágunk az út szalagja mentén, ami lankásan belesimul a völgytalpi fűzfaligetek mozaikjába. Rövid, de hangulatos szakasszal visszaérkezünk Amáliapuszta széléhez, ahol a túra elejének aszfaltos útját elérve bezárul a kör, és jobbra a ZL jelzésen visszatérünk a faluba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Kerekit busszal lehet megközelíteni Balatonföldvár és Kaposvár között közlekedő járattal, amiről a Kereki, alsó buszmegállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A túra a Kereki, alsó buszmegállóból indul a főútra merőleges Dózsa György úton, majd a megállóba tér vissza.

Parkolás

 • Parkolni a Hősök parkjánál tudunk a túra első 100 méterénél a főútról lekanyarodó Dózs György út mellett.

Koordináták

DD
46.788512, 17.914620
DMS
46°47'18.6"N 17°54'52.6"E
UTM
33T 722452 5185788
w3w 
///sztorik.kipattan.elugrik
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Balaton turistatérkép (Cartographia)

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,7
(3)
Nemes Renáta
2022-05-21 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-05-21
Péter Debrődy
2021-06-18 · Közösség
2021.12.31-ig zárva
Mutass többet!
Gazder József
2021-06-13 · Közösség
Könnyű kis kikapcsolódás, a vártól csodálatos kilátással a Balatonra.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-06-13
Fénykép: Gazder József, Közösség
Fénykép: Gazder József, Közösség
Fénykép: Gazder József, Közösség
Fénykép: Gazder József, Közösség

A közösség fényképei

+ 8

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
4,3 km
Időtartam
1:20 óra
Szintemelkedés
165 m
Szintcsökkenés
165 m
Legmagasabb pont
284 m
Legalacsonyabb pont
153 m
Körtúra Család- és gyerekbarát Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Egészséges környezet Kutyabarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp