Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

Eplényi körséta Holle anyó tanösvényén

Gyalogtúra · Bakony-vidék · zárva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Pihenőhely a Malom-völgyi-patakon kialakított tavacska mellett
  / Pihenőhely a Malom-völgyi-patakon kialakított tavacska mellett
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Előtűnik a fák közül az Ámos-hegyi kilátó
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Panoráma az Ámos-hegyi kilátóról Olaszfalu felé
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A sípark egyik oldalsó pályájánál
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Falépcső segíti a kapaszkodást az Ámos-hegy aljában
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az Ámos-hegyi tanösvény egyik táblájánál
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az eplényi sípark felé haladunk
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A sípark egyik oldalsó pályájánál
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Prédikálószék sziklája
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Malom-völgyi-patak mentén burjánzik a növényzet
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Holle anyó kunyhójához közeledve, a sípark parkolójánál
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Kis tó a Malom-völgyi-patakon
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Pihenő a tisztás szélén, a Malomvölgyi-patak duzzasztásánál
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Napsütötte sziklák az Ámos-hegy oldalában
  Fénykép: Farkas Péter
 • / "Parketta" az Ámos-hegy ösvényén
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Felfelé az Ámos-hegyre
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Kneipp-ösvény az Ámos-hegy tetején
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az Ámos-hegyi kilátó, túránk csúcspontja
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ámos-hegyi kilátó teraszán
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az Ámos-hegyi kilátó teraszán
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Kőris-hegy az Ámos-hegyi kilátóról
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az Ámos-hegyi kilátó
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Kitrerjedt szedres az Ámos-hegy oldalában
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Farakáson napozó szarvasbogár Eplény határában
  Fénykép: Farkas Péter
m 600 500 400 300 6 5 4 3 2 1 km Ámos-hegyi kilátó, Eplény Intersport Síaréna Eplény Eplényi Libegő

Az eplényi pálya hazánk legnagyobb és legjobban fejlődő síközpontja, ahol nem csak síelni érdemes, de rejtettebb zugait is felfedezhetjük a közelében kialakított tanösvénnyel. A téli szezonon kívül pedig a változó színű erdőkben szürreális látvánnyal fogadnak a nyári álmukat alvó sípályák.

Ez a túra lezárt területen vezet át, ezért jelenleg nem járható. Aktuális információk

zárva
könnyű
6,1 km
1:55 óra
252 m
252 m

Eplény neve a 21. században összeforrott a falu feletti sípályarendszerrel, mely hazánk legnagyobb és legfejlettebb síparkjává nőtte ki magát. Az egyre kevesebb havas téli nap miatt a hóágyúkkal rendelkező sípályák nagy vonzerővel bírnak a havas sportok kedvelőinek. Még ha mesterséges is, sokszor csak itt találunk hazánkban havat. Napjainkban már nem csak síelésre, de a téli idényen kívül hegyikerékpár-pályákkal is csábítják az extrém sportokra fogékony vendégeket.

Mindemellett ha ismerőseink, családtagjaink a síaréna szolgáltatásait élvezik, érdemes egy kicsit jobban körülnézni az Eplény feletti hegyen, mert a kirándulás, a testmozgás öröme mellett gyönyörű tájakat, és az erdei életközösséget magyarázó információs táblákat is találunk. A környék dinamikus fejlődésével a turisták kényelmét és igényeit is egyre jobban kiszolgálják a hegyen található fejlesztések.

Veszprémhez (és autópályán a fővároshoz is) közel, kényelmes utazással egy rövid, ismeretterjesztő sétát tehetünk a sípark körül télen és nyáron, gyalog vagy síléccel, ahogy kedvünk tartja.

A szerző tippje

 • Télen be tudunk ülni egy frissítőre Holle anyó kunyhójába a séta felénél, a kapaszkodó előtt.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2020-07-23

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Ámos-hegy, 506 m
Legalacsonyabb pont
336 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • Ha télen járjuk be a túrát, sok helyen a hóágyúzás miatt jeges foltok alakulhatnak ki. Ügyeljünk a csúszós részekre!
 • Bár a túraútvonal kikerüli a sípályákat, könnyen összetalálkozhatunk egy-egy síelővel - és a Holle anyó kunyhónál az érkező lejtőre sem nehéz rátévedni. Télen fokozottan figyeljünk a síelőkre!

Kezdőpont

Eplény, újtelep buszmegálló (370 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.205789, 17.920359
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°12'20.8"N 17°55'13.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 721160 5232170
w3w (what3words) 
///sirályok.műszerfal.jelzések

Végpont

Eplény, újtelep buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • Keresztezzük a síneket, majd a P jelzésen indulunk északi irányba.
 • Az erdei tornapálya sarkánál a KT jelzésre váltunk, ami a Prédikálószék megkerülésével, Holle anyó kunyhója mellett a Malom-völgyve vezet.
 • Holle anyó kunyhójánál csatlakozunk a P▲ jelzéshez, amit az Ámos-hegy csúcsán át egészen Eplényig követünk.

A túráról részletesen: 

Lakott területtől a sípályáig

Eplényből, a Bakony-vidék déli kapujából indulunk a P jelzésen. A falu az újkorban keletkezett. Kezdetben Olaszfaluhoz tartozó pusztaként szerepelt, ahova a zirci apátság német zselléreket telepített a 18. század derekán. A két világháború között mangánbánya működött a falu mellett, ami a fejlődésében komoly szerepet játszott. A 21. századra neve összefonódott a község feletti hegyen működő sípályarendszerrel, ami jelentősen megnövelte a falu turisztikai vonzerejét.

A P jelzés a terebélyes tölgyfák alatt és a játszótér mellett elhaladva észak felé hagyja el a falut. Hangulatos gyertyános-tölgyesben sétálunk a széles murvaúton a hegy oldalában. A játszótér és erdei tornapálya mellett lekanyarodva elhagyjuk a P jelzést, és áttérünk a tanösvény T jelzésére, felfűzve az útvonalra az erdei környezetet és élőlényeit bemutató magyarázó táblákat. Az első állomásoknál szabályos egyenesek mentén haladunk az erdő tűzvédelmi irtását követve; egy idő után megérkezünk a 2018-ban átadott, leghosszabb sípálya aljába. A sűrű bükkösbe vágott irtáson egészen a csúcsig látunk, érzékelve az előttünk álló szintkülönbséget.

Innen még lejjebb ereszkedünk. A tanösvény balra elkanyarodik, és pár száz méter után következő völgyecskében a hegy lábánál futó patakhoz kalauzol. A sűrű erdőben, sziklás terepen haladó útvonal nehezen követhető, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor a patak túloldalán futó dózerúton is a Holle anyó kunyhóhoz vezet.

Látogatóban Holle anyónál

A Prédikálószék meredek északi oldala alatt haladunk el, ahol a hegynek nevet adó sziklákat látjuk alulról. Valóban pulpitusszerűen a völgy felé magasodnak a dolomitsziklák, amik a hegység fő tömegét alkotó rendkívül vastag, triász korabeli fődolomit formációhoz tartoznak. A sekély tengeri környezetben, a Thetys-óceán partján 250 millió éve kialakult kőzetek összvastagsága meghaladhatja az egy kilométert. Ez a Keleti-Alpokon át a Dunántúli-középhegység meghatározó kőzete - bár itt ehhez mérten csak a jéghegy csúcsát látjuk kikandikálni a sűrű erdőből.

A patakkal megérkezünk a sípályák parkolójához, ahol egyesülünk a Malom-völggyel. A mély bevágás alján a síközponthoz tartozó üdülőépületek közül kitűnik a Holle anyó kunyhójaként becézett faszerkezetes ház, ami a síelők nagy örömére vendéglátóipari egységként működik. Itt, sétánk felénél mi is felfrissülhetünk egy kicsit az árnyas völgy mélyén, tökéletes rálátással a csúszópályákra. Télen ez a hely a pihenni vágyó síelők tumultusát fogadja, míg a szezonon kívül kihalt a terület.

A kunyhó után a Malom-patak folyását követjük, ahol a P és a P▲ jelzés is kísér a sípályák alatt; mi a P▲ jelzést követjük a csúcs irányába. A völgyben egy kilométer után a jelzés egy padokkal, asztalokkal és esőbeállóval felszerelt pihenőhöz ér a turisták kényelmét szolgálva. Nyáron, illetve, ha a síszezonban nagyon tele van Holle anyó kunyhója, érdemes idáig eljönni, és a hegyre felvezető kaptató előtt megpihenni.

Az Ámos-hegy panorámája

A P▲ jelzés a pihenő után keresztezi a Malom-völgyi-patakot és a sűrű gyertyános-bükkösben, a meredek hegyoldalnak nekiszaladva megkezdi kapaszkodását a hegy északkeleti oldalán. A vadregényes környezetben távolinak tűnnek az imént még látott sípályák. Egy nyeregbe felérkezve újra a tűzvédelmi irtás nyomvonalát veszi fel a jelzés - de a következő elágazásnál a tanösvény helyett érdemes a hegyet nyugatról kerülő P▲ jelzést követni, ami sokkal természetesebb környezetben és vonalvezetéssel kapaszkodik fel a csúcsra. Itt vagyunk a legközelebb a tőlünk délre elhelyezkedő katonai gyakorlótelephez, ahol rendszerint háborús helyzetet szimulálva készülnek a honvédek és a NATO katonái. Az erdő nyugalmát gyakran zavarja a Hajmáskér felett dübörgő nehéztüzérség, bár szerencsére csak hangzásában imitálva a harcokat.

Az út ritkás kőrises-tölgyesben, sziklás ösvényen érkezik a hegy tetejére, beletorkollik a felvonóállomások szervizútjába, amit keresztezve a túloldali ritkás erdőben megérkezünk a csúcson felállított kilátóhoz. Az alacsony fenyvest alig meghaladó magasságú építmény kilátószintjéről az enyhén hullámzó Bakony környező erdőségeit látjuk. Meghatározó látvány az északra fekvő Olaszfalu rétekkel és szántókkal övezett látképe, nyugatra a Papod erdős háta, tetején a kilátóval, míg délre a Balaton ezüstös víztükre tűnik fel jó időben.

A kilátóból a turistaútra visszaérve megkezdjük ereszkedésünket a fiatal kőriserdőben a P▲ jelzésen. Továbbhaladva Eplény felé Hangulatos sziklás ösvény vezet utunk az Ámos-hegy délnyugati oldalában. Az egykori mangánbánya felett halad az ösvény, kacskaringózva a hegyoldalban, hogy az újtelep felett eloldalazva visszaérkezzen kiindulópontunkhoz, és bezárja körtúránkat a már ismerős P jelzésen.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A távolsági buszról Eplény, Újtelep buszmegállónál érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezünk, Eplény vasútállomásán kell leszállnunk - innen hosszabb sétával érhető el a túra kezdőpontja.

Megközelítés

 • A buszmegálló a túra kezdő- és végpontja.
 • Ha vonattal érkezünk, akkor vagy az országút mentén észak felé kell sétálnunk kb. másfél kilométernyit a kezdőpontig, de szerencsésebb, ha az északkelet felé induló P jelzésen csatlakozunk be a nyomvonalba.

Autóval

 • Parkolni száz méterrel lejjebb, a 82-es út mellett, a vendéglőnél érdemes.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.205789, 17.920359
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°12'20.8"N 17°55'13.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 721160 5232170
w3w (what3words) 
///sirályok.műszerfal.jelzések
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.

Profilkép

A többiek fényképei


Állapot
zárva
Nehézség
könnyű
Hossz
6,1 km
Időtartam
1:55óra
Szintemelkedés
252 m
Szintcsökkenés
252 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp