Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Egész napos kirándulás Fertőrákos környékén akadálymentesen

Gyalogtúra · Alpokalja
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Könnyen járható út vezet a Tómalmok felé
  Könnyen járható út vezet a Tómalmok felé
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 200 180 160 140 120 100 10 8 6 4 2 km

Fertőrákosról indulva az erdővel körbeölelt Sopron-Tómalom térségébe látogatunk, amely tölgyfákból alkotott, mesebeli, természetes „alagútjával” csalogatja az odalátogatókat. A túra kiindulópontján életre szóló, lenyűgöző kulturális és földtani élményként meglátogathatjuk a monumentalitásával hódító, különleges kőfejtőt és barlangszínházat - az élmény startkőként lendít bennünket az akadálymentes, kiadós, egész napot tartalmasan kitöltő kirándulásba.

nehéz
Hossz 10,8 km
5:30 óra
188 m
188 m
209 m
127 m

A Fertő-Hanság Nemzeti Park részét képző Fertő tó és térsége, benne a történelmi Fertőrákos település igazi gyöngyszeme a „végeknek”. A községbe beékelődött egykori kőfejtőtől és a benne kialakított barlangszínháztól indul e rendkívül tartalmas túránk, mely helytörténeti és ipari-építészeti érdekességek mentén vezet bennünket Sopron irányába. Ott beleolvad egy megejtő szépségű, akadálymentes erdei úton a környékre jellemző tölgyerdőbe, hogy a római kortól jelen lévő Tómalom-tavakat megkerülve csatlakozzunk vissza az erdei „alagútba”.

Az egész régiónak rendkívül változatos a történelme, a Nagy-Tómalom és Kis-Tómalom tavakat már a római korban is számon tartották. Az egykor horgászásra és jégtermelésre használt természetes képződményeket napjainkra zsiliprendszerrel ellátott horgász- és fürdőtavakként használják, és a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelyeként ismeretesek. A fertőrákosi lajtamészkő több évezreden keresztül a környék építőanyagául szolgált, a kőfejtő pedig napjainkra egyedi, különleges geológiai és természeti bemutatóhelyként prosperál. Az egész régióra jellemző a gazdag polgári miliő, a kelet és nyugat jótékony hatásait felhasználó lakossági magatartás és korszellem, természeti szépségben és gazdaságban bővelkedő táj.

A szépen karbantartott kirándulóhelyek és útvonalak szintén ennek a szellemiségnek a hozományai: igényes, kerékpárral is látogatható erdei utak, kilátók, tiszta fürdőhelyek, kulturált természeti környezet és vendégszeretet a fő ismertetőjegyei e régiónak. Jelen túránk összetettségében és természeti adottságaival kiemelkedő módon szolgálja a kerekesszékkel közlekedőket, közvetlenségével integrálva őket a kikapcsolódásra vágyó, korosztálytól független kirándulók népes csoportjába.

A szerző tippje

 • A túra önállóan nem ajánlott, előfordulnak olyan, kisebb-nagyobb felszíni akadályok, meredek emelkedők/ereszkedők, amelyek a rutinos, aktív kerekesszékkel közlekedőknek is kihívást jelentenek.
 • A túra kórházi kerekesszékkel nem ajánlott, de nagy akkumulátoros kerekesszékkel, odafigyeléssel teljesíthető.
 • Nagy első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel, handyvel vagy elektromos hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel közlekedőknek ajánlott leginkább a túra, a széles, murvás erdei ösvények, a falusi bitumenezett utak így járhatóak biztonságosan.
 • Túránkat a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínháztól indítjuk, itt nyitvatartási időben európai minőségű mozgássérült mosdó található, a túra folyamán máshol ilyen célépület nem található.
 • Étkezési lehetőség a fent említett Barlangszínházban vagy a helyi vendéglátóegységekben, élelmiszerboltokban adott. Nyári időszakban a Nagy-tómalomnál büfét is találunk. Érdemes a túrára ivóvizet vinni magunkkal.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.
 • Amennyiben a Barlangszínházat látogatjuk nyári kánikulában, akkor is legyen nálunk meleg felső, a barlangban ugyanis ilyenkor is hűvös van.
 • Esős időben a túra a csúszós viszonyoknak megfelelően nehezítetten, de teljesíthető, száraz időben télen is járható.
 • Váltakozva érünk hosszabb árnyékmentes, napsütötte térségekbe, fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2022-11-21
Nehézség
nehéz
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
209 m
Legalacsonyabb pont
127 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 2,57%Murvás út 2,37%Földút 60,76%Ösvény 11,08%Utca 23,19%
Aszfalt
0,3 km
Murvás út
0,3 km
Földút
6,6 km
Ösvény
1,2 km
Utca
2,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.

Kezdés

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház (171 m)
Koordináták:
DD
47.726933, 16.643955
DMS
47°43'37.0"N 16°38'38.2"E
UTM
33T 623275 5287259
w3w 
///nyomtat.emelet.kőszobor
Mutasd a térképen

Végpont

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Útleírás

Itiner :

 • A Fertőrákosi Kőfejtőtől induljunk lefelé a Fő utcai kerékpárúton.
 • A Patak-soron jobbra fordulunk, a házsor végén pedig átkelünk a patak felett.
 • Kerékpárúton érünk el a Tómalom tavakhoz.
 • A K jelzésen indulunk el a tó nyugati oldalán, majd a S jelzésen vissza a keletin.
 • A kerékpárútra visszatérve ugyanazon az úton térünk vissza Fertőrákosra, amelyiken jöttünk.

A túra leírása:

Felsőrákos főutcájának felső része egyben a falu határa is. Ide, a kőfejtő közelébe érkezik, és innen indul a Sopron–Felsőrákos helyközi buszjárat, így tömegközlekedéssel is könnyen elérhető az útvonal kezdőpontja.

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház országunk egyik legkülönlegesebb látnivalója. Az itt kitermelt köveket már a rómaiak is használták Scarbantia (ókori település a mai Sopron helyén) építéséhez, a 13. században pedig a lébényi Szent Jakab-templomhoz hordták az innen kibányászott köveket. A 19. században ívelt fel a kitermelés, amikor egy bécsi vállalkozó vette bérbe a bányát a győri püspökségtől - ekkor számtalan soproni, győri, bécsi és budapesti építkezéshez szállítottak köveket a fertőrákosi kőfejtőből. A 20. század közepén, a II. világháború alatt kegyetlen kényszermunkatábor működött itt, majd 1948-ban bezárt a bánya. Nem sokkal később, 1951-ben műemlékké nyilvánították, és megkezdődött a kulturális hasznosítása: barlangszínház, tanösvény és tematikus park jött létre, 2001-ben pedig az UNESCO Világörökségnek nyilvánította a Fertő tavat és az azt övező tájat, benne a fertőrákosi kőfejtővel.

Rendkívül jól dokumentált történelme, fantasztikus dimenziói és őstörténeti vonatkozási méltán emelik hazánk kiemelkedő kulturális, természeti és geológiai emlékhelyévé. 2015-ös felújítása után kívül-belül körbejárhatjuk a kőfejtőt: a felszínen futó Sziklai benge tanösvény a kőfejtő geológiai értékeit és különleges növény- és állatvilágát mutatja be, míg a kilátópontokról csodás panoráma tárul elénk a Fertő-tóra és a teljes kőfejtőre. A tanösvény tematikus állomásain történelmi kitekintést is kapunk, megismerkedve a sopronkőhidai börtön és a Páneurópai Piknik történetével. A kőfejtő gyomrában kialakított barlangszínházat pedig akkor is érdemes meglátogatni, ha épp nincs előadás.

Mielőtt nekilódulnánk túránknak, a bányaudvarban és a kőfejtő belsejében kerekesszékkel is körül tudunk nézni, az akadálymentesítés megoldott. A nyári hőségben is hűvös terek után elviselhetőbb a falu főutcáján hosszan legurulni a bicikliúton. Útközben, a korabeli tanácstéren egy égnek meredő, mészkőből épült szégyenoszlopot is találunk: a 18. századi pellengér arra szolgált, hogy az elítélteket odakötözve megszégyenítették őket a közösség előtt.

Nagyjából 1 km-t ereszkedünk az egykori tehetős polgárok portái előtt, majd a püspöki kastély előtti Patak soron jobbra kanyarodunk. Immár menetirány szerint hosszan, a völgyben húzódó utcán kb. 1 km-en keresztül haladunk sík, bitumenezett felületen, majd a Rákos-patak kis hídján bal fordulót követően érjük el a természeti táj határát a kerékpárúton.

Megváltozik a klíma, a Tómalom tavakhoz vezető, gyönyörű erdei „alagúthoz” érünk: az út fölött összeboruló lombkoronák szinte szabályos alagutat képeznek. Kezdetben vegyes erdő enyhén emelkedő, murvás ösvényén haladunk hosszú ívekben a hegyoldalban, az erdő fokozatosan átvált tölgyesbe, amelybe néhol erdeifenyő vegyül. A túra egészére jellemző a környezet és klimatikus viszonyok drasztikus változása, az ország esőben leginkább bővelkedő régiójában barangolunk. Néhány rövidebb, 10-40 méter hosszú, meredekebb szakasz nehezíti a feljutást, de a finom murvás erdei felszín mindenhol jól járható.

Az „alagutas” szakasz felénél túl bal kéz felé nyílik egy hasonló hangulatú erdei ösvény, amely a 2022-ben újjáépült Kecske-hegyi kilátóhoz visz fel, de ez kerekesszékkel sajnos nem járható. (Van 2-3 rövid, de túl meredek, agyagos útszakasz beszakadásokkal, de mivel a tetőn a Fertő tóra nyíló kilátás amúgy is csak a kilátóból látható, felesleges is lenne felküzdenünk magunkat a tetőre).

Folytatjuk túránkat, és lassacskán ereszkedve megérkezünk a Nagy-Tómalom északi csücskéhez. A kedves (érkezési oldalán sajnos kerítéssel határolt), közepes méretű vízfelület partján ízléses kiszolgáló-helységeket, kajak-központot és strandot is találunk. A tavat keletről a Szárhalmi-erdő határolja, nyugatról pedig tehetős polgárok nyaralói és lakóházak csendes, nem túl hivalkodó utcája kanyarog. Mi ez utóbbi irányból kerüljük meg a tavat. Helyenként impozáns a kilátás a vízfelületre, és jobbról már megjelenik a soproni városrész pár száz méteres szakasza. A Kis- és a Nagy-Tómalom közé befordulunk balra, a bitumenezett terepet elhagyjuk, rövid horgász-paradicsom villantja ránk tükröződő égszemét, így jutunk el túránk legtávolabbi pontjához. Az út hossza és az erőnlétünk szab csak gátat a kirándulásnak (innen akár Sopronba is mehetnénk tovább, amennyiben jobbra fordulunk, az is jól járható, kb. 5 km-es táv), mi viszont balra fordulunk erdei túránk visszafele vezető szakaszába, a tó másik oldalán.

Hullámzó erdei talajon érünk a strandbüféhez - túránk kétharmadánál járunk, érdemes hosszabb pihenőt tenni. Nyáron a jól úszók, ha van beemelő segítségük, a tóban való fürdéssel is emelhetik az esemény fényét; sajnos mozgássérültekre ilyen értelemben itt nem terveztek, de csapatban megoldható.   

Visszafele haladva immár lefelé, kissé madár-perspektívából élvezhetjük az erdei „alagút” látványát, ez túránk befejező szakaszának jutalma. Helyenként apró-murvás, de karbantartott felületen haladva borul felénk az erdő, itt-ott ablakszerű kilátást engedve távlati panorámákra.

Fertőrákosra visszaérve, akiknek az eddigi 12 km túl könnyűnek találtatott, a hídon átkelve a Patak-soron forduljanak balra, így a kiindulópontunkhoz vezető utat brutális erőkifejtéssel lerövidíthetik a meredek emelkedőkön, de ezt a megoldást tényleg csak az izmos, kalória-túltengéssel küzdő segítőknek és kerekesszékes ajánljuk.

Ehelyett inkább jobbra fordulva, az idevezető utat visszafelé megjárva érdemes a Fő utcán megállni a mindkét oldalon kínálkozó vendéglátóegységek valamelyikében egy jól megérdemelt pihenőre. Innen már csak pár száz méter, és visszaérünk a parkolóhoz vagy a buszmegállóhoz - egy életre szóló élménnyel gazdagodva.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Sopron és Fertőrákos között közlekedő busszal juthatunk el a túra indulópontjához, a Fertőrákos, kőfejtő megállónál kell leszállnunk.

Megközelítés

 • A buszmegálló és a parkoló is a túra indulópontjánál található.

Parkolás

 • A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínháznál találunk akadálymentes parkolót.

Koordináták

DD
47.726933, 16.643955
DMS
47°43'37.0"N 16°38'38.2"E
UTM
33T 623275 5287259
w3w 
///nyomtat.emelet.kőszobor
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
10,8 km
Időtartam
5:30 óra
Szintemelkedés
188 m
Szintcsökkenés
188 m
Legmagasabb pont
209 m
Legalacsonyabb pont
127 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Kerekesszékkel megközelíthető Babakocsival járható

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp