Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra Szakasz

Dorog - Piliscsaba (OKT-12.)

(11) Gyalogtúra • Budapest és Környéke
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kesztölc után
  / Kesztölc után
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kéktúra, 17. rész: Kéktúra a Kinizsin, Kinizsi a Kéktúrán
  / Kéktúra, 17. rész: Kéktúra a Kinizsin, Kinizsi a Kéktúrán
  Videó: Index.hu
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Klastrompuszta felé
  / Klastrompuszta felé
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Dorog - Piliscsaba (OKT-12.)
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18

A Kéktúra a Pilis aljában haladva a hatalmas mészkőszirtek tövében marad, nem kapaszkodik fel a hegység kilátópontjaira. Viszont szép a kilátás a pilisi hegyoldalakra, és rövid kitérőkkel nagyszerű panorámát nyújtó kilátóhelyeket érhetünk el.

nyitva
könnyű
18,6 km
5:40 óra
530 m
425 m

Folytatjuk utunkat a dunazugi mészkőrögök vidékén. Magunk mögött hagyjuk Dorogot, az egykori bányavárost, és újra visszatérünk a hegyek világába. Habár a következő településig nem éppen különleges az út, kárpótol bennünket a rálátás a pilisi szirtekre. Kesztölc szűk, kanyargós utcáival, közvetlenül az utcafrontra épült házainak homlokzatával megkapó hangulatot teremt. Ehhez azonban be kell sétálnunk a faluközpontba, ahol a híres szőlő- és bortermelő vidék régi-új pincéit is szemügyre vehetjük. A kék jelzés ezt kikerülve felvisz minket az Öreg-szirt oldalába, ahonnan a látványos karsztbokorerdős ösvényen és egy kellemes, árvalányhajas hegyalji szakaszon átvezet minket a Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő aszfaltútra.

A pálosok alapította Klastrompuszta XIII. századi monostorromjainak megtekintése után a közeli Piliscsévre löszbe vájt utakon át érkezünk. A Kesztölchöz hasonlóan tót telepesek által az 1700-as évek elején újra benépesített falun áthaladva szántók, tölgy-akác vegyes erdők, és végül fenyvesek kísérik utunkat Piliscsabáig.

Az útvonal nagyobb szintkülönbségek nélkül hullámzik a Pilis oldalában. Ebből következik, hogy nem kapaszkodunk fel magasabb pontokra - a kilátásokhoz tehát kisebb kitérőket kell tennünk. Így visszatekinthetünk a Gerecsére a Kémény-szikla oszlopáról, vagy körülkémlelhetünk a budai hegyeket a Pilistől elválasztó vidéken a Piliscsaba fölötti „Jenga-toronyból".

A szerző tippje

 • Dorog környéki barlangok: Sátorkőpusztai-barlang (kristálybarlang), Kis- és Nagy-Strázsa-hegyi barlangok
 • A Strázsa-hegyi Természetvédelmi Terület tanösvénye
 • Az Öreg-szirt sziklavilága, kilátással a Kétágú-hegyről
 • A Postás út panorámája a Gerecsére és a Pilis oldalára Kesztölc felett
 • A Klastrom-szirtek rejtik a Leány- és Legény-barlang bejárati részét (Ariadne-barlangrendszer)
 • A Kémény-sziklák Klastrompuszta fölött: panoráma a Gerecsére, a Zsámbéki-medencére, a Budai-hegységre, és a pilisi hegyekre
 • A piliscsévi pincefalu löszbe vájt borospincékkel
 • A Dévényi Antal-kilátó, avagy a Jenga-torony panorámája Piliscsaba fölött

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Dorog  10,6  Klastrompuszta  7,9  Piliscsaba

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kesztölc (OKTPH_65_1, OKTPH_65_2 közelében): Kesztölc, Sportpálya; Kesztölc, Csurgó; Kesztölc, felső buszmegállók
 • Piliscsév (OKTPH_65_1, OKTPH_65_2 közelében): Piliscsév, Hősök tere vagy Piliscsév, Takarékszövetkezet buszmegállók

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Magasság
365 m
126 m
Legmagasabb pont
Öreg-szirt oldala (365 m)
Legalacsonyabb pont
Dorog (126 m)
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Javaslatok és linkek

Információ a Dorog környéki barlangokról, azaz a Sátorkőpusztai-barlangról, illetve a Kis- és Nagy-Strázsa-hegyi barlangról: http://bebte.hu/

A Strázsa-hegyi-tanösvény: http://dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/strazsa-hegyi-tanosveny

 

 

Kezdőpont

Dorog, vasútállomás (127 m)
Koordináták:
Geographic
47.723090, 18.732877
UTM
34T 329983 5288013

Végpont

Piliscsaba, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Dorog vasútállomásáról délkeleti irányban hagyjuk el a várost, hogy elérjünk Kesztölcre.
 • Kesztölcnek csak a szélét érintjük, a hegyek alatt, majd aszfalton sétálunk át Klastrompusztára.
 • Klastrompusztát elhagyva Piliscsévre gyalogolunk.
 • Piliscsévet délkeleti irányban hagyjuk el, rövidesen Piliscsaba vasútállomására érkezünk.

A túráról részletesen

Dorog - Klastrompuszta

Dorog vasútállomásának épülete mellől leereszkedünk a vágányok alatt húzódó hosszú aluljáróba, s balra átmegyünk rajta. A Zsigmondy Vilmos-lakótelep szélén jövünk fel, onnan jobbra a Munkás úton indulunk tovább. A Református templomnál továbbhaladunk a Köztársaság úton, majd a Kesztölci úton hagyjuk magunk mögött Dorogot. Itt felkapaszkodunk a már rég felszámolt homokvasút töltésére. Az egykori vasút a dorogi bányákba szállított homokot közeli kitermelőhelyekről, például a mai Palatinus-tó gödréből. A homokra a felhagyott bányajáratok betöméséhez, azaz tömedékeléséhez volt szükség.

Az út innen a töltés mellett halad, ezen jutunk el egészen Dorog utolsó házáig. Hamarosan keresztezzük a Kenyérmezői-patakot. Feltűnik előttünk a Kétágú-hegy sziklabordás, helyenként karsztbokorerdős oldala, távolabb a Pilis-tető meredek lejtője magasodik. Átkelünk a Dorogot elkerülő 117-es úton, és ezzel megérkezünk Kesztölcre.

A községben kanyarogva hamarosan elérjük az Esztergomi utcát, amelyről pár száz méter után balra térünk. A házakat elhagyva folyamatos emelkedés mellett egy széles hegytetőre jutunk, majd egy aszfaltcsíkot keresztezve újabb emelkedő vezet fel a Kétágú-hegy oldalába. (A hegynek nekiinduló Z jelzést követve közeli kilátóhelyeket kereshetünk fel a hegy peremén.) Nem járunk magasan, nem lépünk be az erdőbe, mégis maradandóan szép, jellegzetes Kéktúra-szakaszon haladunk: árvalányhajas, helyenként vadvirágos földutunk mellett a hegyoldal hófehér mészkőbordái törik át a csenevész erdőtakarót. A lejtő alatti völgyben Kesztölc házsorai tűnnek fel.

Egy kisebb gerincre történő felkapaszkodás után leereszkedünk a Klastrompusztára vezető aszfaltútra. Klastrompusztára érve két helyen pecsételhetünk: vagy a Tölgyfa büfé kapujánál, vagy továbbhaladva a K jelzésen a Kémény utca – Klastrompuszta út elágazásában a villanyoszlopra felszerelt bélyegzővel.

Klastrompuszta - Piliscsaba

Klastrompuszta mellett látványos helyeket rejt a Pilis karsztja. A település nevezetességei közé tartoznak a felette magasodó szirtek barlangjai. Érdemes rövid kitérőt tenni a Legény- és a Leány-barlang bejárataihoz, melyek mögött az ország 3. leghosszabb barlangrendszere indul. De nem fogjuk megbánni azt sem, ha a Kémény-sziklára mászunk föl: talán ez a Pilis legmagasabb sziklaalakzata, melyre turistaút vezet fel (a Z+ jelzés). A szinte függőleges mészkőtorony tetejéről félelmetes magasságból nézhetünk le Klastrompusztára.

Továbbindulva rövid, erdős kaptató vezet a következő gerincre. Odafenn elhaladunk a matuzsálemi korú tölgy, a Szent Péter-fa mellett, majd elérjük az erdő szélét. A Vad-földön keresztül ereszkedünk Piliscsév felé, szemben a Gerecse hegyei tűnnek ki a lankás tájból. Sáros földúton érkezünk Piliscsévre, a római katolikus templomnál rátérünk a főutcára. Elballagunk a második világháborús katonai temető előtt, és ahol a főút jobbra fordul, mi balra térünk. Megyünk tovább a Temető utcán, innen balra fordulunk a Szilvás utcára. A községet elhagyva a Pilis oldalához tapadt, alacsony dombok vidékét szeljük át. Utunk a Gyertyános oldalában emelkedik, néha két méter mélyre is bevágódva a talajba. Homokos mélyutunk fenyvest keresztez, majd dél felé fordul, hogy megcélozza Piliscsabát.

A település kertjei között 10 perces sétával érjük el a vasútállomást. A bélyegződobozt még a vasúti sínek keresztezése előtt, a Wesselényi, az Árpád vezér és a Kálmán király utca találkozásánál, egy villanyoszlopon találjuk meg.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A dorogi vasútállomást a Budapest, Nyugati pályaudvar és Esztergom közt közlekedő vonatok érintik.
 • A Dorog, városháza buszmegállóba Budapest, Árpád híd autóbusz-állomásról, Esztergomból és sok környékbeli faluból érkeznek járatok.
 • Piliscsaba vasútállomását Budapest, Nyugati pályaudvarral és Esztergommal kapcsolják össze a járatok.
 • Busszal is elérhetjük Piliscsabát, ez esetben a Piliscsaba, vasútállomás vagy a kicsit távolabb eső Piliscsaba, iskola buszmegállót kell megcéloznunk.

Megközelítés

 • Dorog vasútállomását érinti a K jelzés.
 • Piliscsaba vasútűllomása szintén a Kéktúra útvonalán fekszik.
 • Piliscsaba, iskola buszmegállóból a megállóhoz közeli Bajcsy-Zsilinszky úton kell észak felé indulnunk, majd arról a Vasút utcára térnünk. Ez vezet el az állomáson lévő pecsételőhelyig.

Autóval

 • A dorogi vasútállomás állomásépülettel átellenes oldalán találunk ingyenes P+R parkolót. Ehhez a városközponti körforgalomból leágazó Esztergomi úton kell haladnunk, amíg át nem jutunk a vasúti sínek túloldalára. A vonatkeresztezés után az első utcán, az áruháznál forduljunk jobbra, majd az áruház túloldalán, a Bányász köröndön ismét jobbra! Ez az utca Köztársaság útként folytatódik, és első jobb felé eső elágazása, a Brikettgyári utca vezet a parkolóhoz.
 • A piliscsabai vasútállomás mellett ingyenes parkolót alakítottak ki. A Fő útról a Bajcsy-Zsilinszky utcára kell kanyarodnunk, majd arról bal felé a Vasút utcára, amely már a célhoz vezet.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Közösség

 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Mégsem X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!

Hozzászólások és értékelések (17)

Vándorfotó ...
2019-04-04
Gyönyörű tavaszi időben jártuk be a tájat, élveztük a túra minden méterét, tavaszi virágok, leánykökörcsin, feketekökörcsin, hérics és rengeteg madár kísérte utunkat.
Értékelés
Pálos gyógynövénykert
Pálos gyógynövénykert
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Elhagyva
Elhagyva
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Citromlepke
Citromlepke
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Husos som
Husos som
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Tavasz
Tavasz
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Nagy rókalepke
Nagy rókalepke
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Táj
Táj
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Pálosfa
Pálosfa
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Nappali pávaszem
Nappali pávaszem
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Országos kékkör
Országos kékkör
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Árny
Árny
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Táj
Táj
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Énekes rigó
Énekes rigó
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Táj
Táj
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Hérics
Hérics
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Fürtös gyöngyike
Fürtös gyöngyike
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség
Illatos ibolya
Illatos ibolya
Fénykép: Vándorfotó ..., Közösség

PADOS BALÁZS
2019-03-26
Értékelés

Unyi Zsolt
2019-03-25
Dorog 1
Dorog 1
Fénykép: Zsolt Unyi, Közösség
Dorog 2
Dorog 2
Fénykép: Zsolt Unyi, Közösség

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
18,6 km
Időtartam
5:40 óra
Szint +
530 m
Szint -
425 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!