Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra Szakasz

Dorog - Piliscsaba (OKT-12.)

· 25 értékelés · Gyalogtúra · Dunántúl · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kesztölc után
  / Kesztölc után
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra, 17. rész: Kéktúra a Kinizsin, Kinizsi a Kéktúrán
  Videó: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Klastrompuszta felé
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km

A Kéktúra a Pilis aljában haladva a hatalmas mészkőszirtek tövében marad, nem kapaszkodik fel a hegység kilátópontjaira. Viszont szép a kilátás a pilisi hegyoldalakra, és rövid kitérőkkel nagyszerű panorámát nyújtó kilátóhelyeket érhetünk el.
nyitva
könnyű
18,6 km
5:30 óra
530 m
425 m

Folytatjuk utunkat a dunazugi mészkőrögök vidékén. Magunk mögött hagyjuk Dorogot, az egykori bányavárost, és újra visszatérünk a hegyek világába. Habár a következő településig nem éppen különleges az út, kárpótol bennünket a rálátás a pilisi szirtekre. Kesztölc szűk, kanyargós utcáival, közvetlenül az utcafrontra épült házainak homlokzatával megkapó hangulatot teremt. Ehhez azonban be kell sétálnunk a faluközpontba, ahol a híres szőlő- és bortermelő vidék régi-új pincéit is szemügyre vehetjük. A kék jelzés ezt kikerülve felvisz minket az Öreg-szirt oldalába, ahonnan a látványos karsztbokorerdős ösvényen és egy kellemes, árvalányhajas hegyalji szakaszon átvezet minket a Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő aszfaltútra.

A pálosok alapította Klastrompuszta 13. századi monostorromjainak megtekintése után a közeli Piliscsévre löszbe vájt utakon át érkezünk. A Kesztölchöz hasonlóan tót telepesek által az 1700-as évek elején újra benépesített falun áthaladva szántók, tölgy-akác vegyes erdők, és végül fenyvesek kísérik utunkat Piliscsabáig.

Az útvonal nagyobb szintkülönbségek nélkül hullámzik a Pilis oldalában. Ebből következik, hogy nem kapaszkodunk fel magasabb pontokra - a kilátásokhoz tehát kisebb kitérőket kell tennünk. Így visszatekinthetünk a Gerecsére a Kémény-szikla oszlopáról, vagy körülkémlelhetünk a budai hegyeket a Pilistől elválasztó vidéken a Piliscsaba fölötti „Jenga-toronyból".

A szerző tippje

 • Dorog környéki barlangok: Sátorkőpusztai-barlang (kristálybarlang), Kis- és Nagy-Strázsa-hegyi barlangok
 • A Strázsa-hegyi Természetvédelmi Terület tanösvénye
 • Az Öreg-szirt sziklavilága, kilátással a Kétágú-hegyről
 • A Postás út panorámája a Gerecsére és a Pilis oldalára Kesztölc felett
 • A Klastrom-szirtek rejtik a Leány- és Legény-barlang bejárati részét (Ariadne-barlangrendszer)
 • A Kémény-sziklák Klastrompuszta fölött: panoráma a Gerecsére, a Zsámbéki-medencére, a Budai-hegységre, és a pilisi hegyekre
 • A piliscsévi pincefalu löszbe vájt borospincékkel
 • A Dévényi Antal-kilátó, avagy a Jenga-torony panorámája Piliscsaba fölött

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Dorog  10,6  Klastrompuszta  7,9  Piliscsaba

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kesztölc (OKTPH_65_1, OKTPH_65_2 közelében): Kesztölc, Sportpálya; Kesztölc, Csurgó; Kesztölc, felső buszmegállók
 • Piliscsév (OKTPH_65_1, OKTPH_65_2 közelében): Piliscsév, Hősök tere vagy Piliscsév, Takarékszövetkezet buszmegállók

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Öreg-szirt oldala, 365 m
Legalacsonyabb pont
Dorog, 127 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Javaslatok és linkek

Információ a Dorog környéki barlangokról, azaz a Sátorkőpusztai-barlangról, illetve a Kis- és Nagy-Strázsa-hegyi barlangról: http://bebte.hu/

A Strázsa-hegyi-tanösvény: http://dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/strazsa-hegyi-tanosveny

 

 

Kezdőpont

Dorog, vasútállomás (127 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.723090, 18.732877
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°43'23.1"N 18°43'58.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 329983 5288013
w3w (what3words) 
///álmosság.előkelő.könyvtár

Végpont

Piliscsaba, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Dorog vasútállomásáról délkeleti irányban hagyjuk el a várost, hogy elérjünk Kesztölcre.
 • Kesztölcnek csak a szélét érintjük, a hegyek alatt, majd aszfalton sétálunk át Klastrompusztára.
 • Klastrompusztát elhagyva Piliscsévre gyalogolunk.
 • Piliscsévet délkeleti irányban hagyjuk el, rövidesen Piliscsaba vasútállomására érkezünk.

A túráról részletesen

Dorog - Klastrompuszta

Dorog vasútállomásának épülete mellől leereszkedünk a vágányok alatt húzódó hosszú aluljáróba, s balra átmegyünk rajta. A Zsigmondy Vilmos-lakótelep szélén jövünk fel, onnan jobbra a Munkás úton indulunk tovább. A Református templomnál továbbhaladunk a Köztársaság úton, majd a Kesztölci úton hagyjuk magunk mögött Dorogot. Itt felkapaszkodunk a már rég felszámolt homokvasút töltésére. Az egykori vasút a dorogi bányákba szállított homokot közeli kitermelőhelyekről, például a mai Palatinus-tó gödréből. A homokra a felhagyott bányajáratok betöméséhez, azaz tömedékeléséhez volt szükség.

Az út innen a töltés mellett halad, ezen jutunk el egészen Dorog utolsó házáig. Hamarosan keresztezzük a Kenyérmezői-patakot. Feltűnik előttünk a Kétágú-hegy sziklabordás, helyenként karsztbokorerdős oldala, távolabb a Pilis-tető meredek lejtője magasodik. Átkelünk a Dorogot elkerülő 117-es úton, és ezzel megérkezünk Kesztölcre.

A községben kanyarogva hamarosan elérjük az Esztergomi utcát, amelyről pár száz méter után balra térünk. A házakat elhagyva folyamatos emelkedés mellett egy széles hegytetőre jutunk, majd egy aszfaltcsíkot keresztezve újabb emelkedő vezet fel a Kétágú-hegy oldalába. (A hegynek nekiinduló Z jelzést követve közeli kilátóhelyeket kereshetünk fel a hegy peremén.) Nem járunk magasan, nem lépünk be az erdőbe, mégis maradandóan szép, jellegzetes Kéktúra-szakaszon haladunk: árvalányhajas, helyenként vadvirágos földutunk mellett a hegyoldal hófehér mészkőbordái törik át a csenevész erdőtakarót. A lejtő alatti völgyben Kesztölc házsorai tűnnek fel.

Egy kisebb gerincre történő felkapaszkodás után leereszkedünk a Klastrompusztára vezető aszfaltútra. Klastrompusztára érve két helyen pecsételhetünk: vagy a Tölgyfa büfé kapujánál, vagy továbbhaladva a K jelzésen a Kémény utca – Klastrompuszta út elágazásában a villanyoszlopra felszerelt bélyegzővel.

Klastrompuszta - Piliscsaba

Klastrompuszta mellett látványos helyeket rejt a Pilis karsztja. A település nevezetességei közé tartoznak a felette magasodó szirtek barlangjai. Érdemes rövid kitérőt tenni a Legény- és a Leány-barlang bejárataihoz, melyek mögött az ország 3. leghosszabb barlangrendszere indul. De nem fogjuk megbánni azt sem, ha a Kémény-sziklára mászunk föl: talán ez a Pilis legmagasabb sziklaalakzata, melyre turistaút vezet fel (a Z+ jelzés). A szinte függőleges mészkőtorony tetejéről félelmetes magasságból nézhetünk le Klastrompusztára.

Továbbindulva rövid, erdős kaptató vezet a következő gerincre. Odafenn elhaladunk a matuzsálemi korú tölgy, a Szent Péter-fa mellett, majd elérjük az erdő szélét. A Vad-földön keresztül ereszkedünk Piliscsév felé, szemben a Gerecse hegyei tűnnek ki a lankás tájból. Sáros földúton érkezünk Piliscsévre, a római katolikus templomnál rátérünk a főutcára. Elballagunk a második világháborús katonai temető előtt, és ahol a főút jobbra fordul, mi balra térünk. Megyünk tovább a Temető utcán, innen balra fordulunk a Szilvás utcára. A községet elhagyva a Pilis oldalához tapadt, alacsony dombok vidékét szeljük át. Utunk a Gyertyános oldalában emelkedik, néha két méter mélyre is bevágódva a talajba. Homokos mélyutunk fenyvest keresztez, majd dél felé fordul, hogy megcélozza Piliscsabát.

A település kertjei között 10 perces sétával érjük el a vasútállomást. A bélyegződobozt még a vasúti sínek keresztezése előtt, a Wesselényi, az Árpád vezér és a Kálmán király utca találkozásánál, egy villanyoszlopon találjuk meg.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A dorogi vasútállomást a Budapest, Nyugati pályaudvar és Esztergom közt közlekedő vonatok érintik.
 • A Dorog, városháza buszmegállóba Budapest, Árpád híd autóbusz-állomásról, Esztergomból és sok környékbeli faluból érkeznek járatok.
 • Piliscsaba vasútállomását Budapest, Nyugati pályaudvarral és Esztergommal kapcsolják össze a járatok.
 • Busszal is elérhetjük Piliscsabát, ez esetben a Piliscsaba, vasútállomás vagy a kicsit távolabb eső Piliscsaba, iskola buszmegállót kell megcéloznunk.

Megközelítés

 • Dorog vasútállomását érinti a K jelzés.
 • Piliscsaba vasútűllomása szintén a Kéktúra útvonalán fekszik.
 • Piliscsaba, iskola buszmegállóból a megállóhoz közeli Bajcsy-Zsilinszky úton kell észak felé indulnunk, majd arról a Vasút utcára térnünk. Ez vezet el az állomáson lévő pecsételőhelyig.

Autóval

 • A dorogi vasútállomás állomásépülettel átellenes oldalán találunk ingyenes P+R parkolót. Ehhez a városközponti körforgalomból leágazó Esztergomi úton kell haladnunk, amíg át nem jutunk a vasúti sínek túloldalára. A vonatkeresztezés után az első utcán, az áruháznál forduljunk jobbra, majd az áruház túloldalán, a Bányász köröndön ismét jobbra! Ez az utca Köztársaság útként folytatódik, és első jobb felé eső elágazása, a Brikettgyári utca vezet a parkolóhoz.
 • A piliscsabai vasútállomás mellett ingyenes parkolót alakítottak ki. A Fő útról a Bajcsy-Zsilinszky utcára kell kanyarodnunk, majd arról bal felé a Vasút utcára, amely már a célhoz vezet.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.723090, 18.732877
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°43'23.1"N 18°43'58.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 329983 5288013
w3w (what3words) 
///álmosság.előkelő.könyvtár
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,6
(25)
Profilkép
Bettina Horváth
2020-09-08 · Közösség
Könnyű
Mutass többet!
2020. szeptember 8., kedd 20:38:49
Fénykép: Bettina Horváth, Közösség
Jalsovszky Péter
2020-09-02 · Közösség
Nagyon tetszett! Kényelmesen teljesíthető szakasz szép tájakkal!
Mutass többet!
2020. szeptember 2., szerda 17:27:07
Fénykép: Jalsovszky Péter, Közösség
2020. szeptember 2., szerda 17:27:24
Fénykép: Jalsovszky Péter, Közösség
Bogdàn Viola
2020-07-26 · Közösség
Kétágú-hegy
Fénykép: Viola Bogdàn, Közösség
rózsabogár
Fénykép: Viola Bogdàn, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

2020. szeptember 8., kedd 20:38:49
2020. szeptember 2., szerda 17:27:07
2020. szeptember 2., szerda 17:27:24
Kétágú-hegy
+ 100

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
18,6 km
Időtartam
5:30óra
Szintemelkedés
530 m
Szintcsökkenés
425 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp