Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra Szakasz

Dorog - Piliscsaba (OKT-12.)

· 14 értékelés · Gyalogtúra · Budapest és Környéke · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kesztölc után
  / Kesztölc után
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kéktúra, 17. rész: Kéktúra a Kinizsin, Kinizsi a Kéktúrán
  / Kéktúra, 17. rész: Kéktúra a Kinizsin, Kinizsi a Kéktúrán
  Videó: Index.hu
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Klastrompuszta felé
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18

A Kéktúra a Pilis aljában haladva a hatalmas mészkőszirtek tövében marad, nem kapaszkodik fel a hegység kilátópontjaira. Viszont szép a kilátás a pilisi hegyoldalakra, és rövid kitérőkkel nagyszerű panorámát nyújtó kilátóhelyeket érhetünk el.

nyitva
könnyű
18,6 km
5:40 óra
530 m
425 m

Folytatjuk utunkat a dunazugi mészkőrögök vidékén. Magunk mögött hagyjuk Dorogot, az egykori bányavárost, és újra visszatérünk a hegyek világába. Habár a következő településig nem éppen különleges az út, kárpótol bennünket a rálátás a pilisi szirtekre. Kesztölc szűk, kanyargós utcáival, közvetlenül az utcafrontra épült házainak homlokzatával megkapó hangulatot teremt. Ehhez azonban be kell sétálnunk a faluközpontba, ahol a híres szőlő- és bortermelő vidék régi-új pincéit is szemügyre vehetjük. A kék jelzés ezt kikerülve felvisz minket az Öreg-szirt oldalába, ahonnan a látványos karsztbokorerdős ösvényen és egy kellemes, árvalányhajas hegyalji szakaszon átvezet minket a Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő aszfaltútra.

A pálosok alapította Klastrompuszta XIII. századi monostorromjainak megtekintése után a közeli Piliscsévre löszbe vájt utakon át érkezünk. A Kesztölchöz hasonlóan tót telepesek által az 1700-as évek elején újra benépesített falun áthaladva szántók, tölgy-akác vegyes erdők, és végül fenyvesek kísérik utunkat Piliscsabáig.

Az útvonal nagyobb szintkülönbségek nélkül hullámzik a Pilis oldalában. Ebből következik, hogy nem kapaszkodunk fel magasabb pontokra - a kilátásokhoz tehát kisebb kitérőket kell tennünk. Így visszatekinthetünk a Gerecsére a Kémény-szikla oszlopáról, vagy körülkémlelhetünk a budai hegyeket a Pilistől elválasztó vidéken a Piliscsaba fölötti „Jenga-toronyból".

A szerző tippje

 • Dorog környéki barlangok: Sátorkőpusztai-barlang (kristálybarlang), Kis- és Nagy-Strázsa-hegyi barlangok
 • A Strázsa-hegyi Természetvédelmi Terület tanösvénye
 • Az Öreg-szirt sziklavilága, kilátással a Kétágú-hegyről
 • A Postás út panorámája a Gerecsére és a Pilis oldalára Kesztölc felett
 • A Klastrom-szirtek rejtik a Leány- és Legény-barlang bejárati részét (Ariadne-barlangrendszer)
 • A Kémény-sziklák Klastrompuszta fölött: panoráma a Gerecsére, a Zsámbéki-medencére, a Budai-hegységre, és a pilisi hegyekre
 • A piliscsévi pincefalu löszbe vájt borospincékkel
 • A Dévényi Antal-kilátó, avagy a Jenga-torony panorámája Piliscsaba fölött

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Dorog  10,6  Klastrompuszta  7,9  Piliscsaba

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kesztölc (OKTPH_65_1, OKTPH_65_2 közelében): Kesztölc, Sportpálya; Kesztölc, Csurgó; Kesztölc, felső buszmegállók
 • Piliscsév (OKTPH_65_1, OKTPH_65_2 közelében): Piliscsév, Hősök tere vagy Piliscsév, Takarékszövetkezet buszmegállók

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Öreg-szirt oldala, 365 m
Legalacsonyabb pont
Dorog, 126 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Javaslatok és linkek

Információ a Dorog környéki barlangokról, azaz a Sátorkőpusztai-barlangról, illetve a Kis- és Nagy-Strázsa-hegyi barlangról: http://bebte.hu/

A Strázsa-hegyi-tanösvény: http://dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/strazsa-hegyi-tanosveny

 

 

Kezdőpont

Dorog, vasútállomás (127 m)
Koordináták:
Geographic
47.723090, 18.732877
UTM
34T 329983 5288013

Végpont

Piliscsaba, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Dorog vasútállomásáról délkeleti irányban hagyjuk el a várost, hogy elérjünk Kesztölcre.
 • Kesztölcnek csak a szélét érintjük, a hegyek alatt, majd aszfalton sétálunk át Klastrompusztára.
 • Klastrompusztát elhagyva Piliscsévre gyalogolunk.
 • Piliscsévet délkeleti irányban hagyjuk el, rövidesen Piliscsaba vasútállomására érkezünk.

A túráról részletesen

Dorog - Klastrompuszta

Dorog vasútállomásának épülete mellől leereszkedünk a vágányok alatt húzódó hosszú aluljáróba, s balra átmegyünk rajta. A Zsigmondy Vilmos-lakótelep szélén jövünk fel, onnan jobbra a Munkás úton indulunk tovább. A Református templomnál továbbhaladunk a Köztársaság úton, majd a Kesztölci úton hagyjuk magunk mögött Dorogot. Itt felkapaszkodunk a már rég felszámolt homokvasút töltésére. Az egykori vasút a dorogi bányákba szállított homokot közeli kitermelőhelyekről, például a mai Palatinus-tó gödréből. A homokra a felhagyott bányajáratok betöméséhez, azaz tömedékeléséhez volt szükség.

Az út innen a töltés mellett halad, ezen jutunk el egészen Dorog utolsó házáig. Hamarosan keresztezzük a Kenyérmezői-patakot. Feltűnik előttünk a Kétágú-hegy sziklabordás, helyenként karsztbokorerdős oldala, távolabb a Pilis-tető meredek lejtője magasodik. Átkelünk a Dorogot elkerülő 117-es úton, és ezzel megérkezünk Kesztölcre.

A községben kanyarogva hamarosan elérjük az Esztergomi utcát, amelyről pár száz méter után balra térünk. A házakat elhagyva folyamatos emelkedés mellett egy széles hegytetőre jutunk, majd egy aszfaltcsíkot keresztezve újabb emelkedő vezet fel a Kétágú-hegy oldalába. (A hegynek nekiinduló Z jelzést követve közeli kilátóhelyeket kereshetünk fel a hegy peremén.) Nem járunk magasan, nem lépünk be az erdőbe, mégis maradandóan szép, jellegzetes Kéktúra-szakaszon haladunk: árvalányhajas, helyenként vadvirágos földutunk mellett a hegyoldal hófehér mészkőbordái törik át a csenevész erdőtakarót. A lejtő alatti völgyben Kesztölc házsorai tűnnek fel.

Egy kisebb gerincre történő felkapaszkodás után leereszkedünk a Klastrompusztára vezető aszfaltútra. Klastrompusztára érve két helyen pecsételhetünk: vagy a Tölgyfa büfé kapujánál, vagy továbbhaladva a K jelzésen a Kémény utca – Klastrompuszta út elágazásában a villanyoszlopra felszerelt bélyegzővel.

Klastrompuszta - Piliscsaba

Klastrompuszta mellett látványos helyeket rejt a Pilis karsztja. A település nevezetességei közé tartoznak a felette magasodó szirtek barlangjai. Érdemes rövid kitérőt tenni a Legény- és a Leány-barlang bejárataihoz, melyek mögött az ország 3. leghosszabb barlangrendszere indul. De nem fogjuk megbánni azt sem, ha a Kémény-sziklára mászunk föl: talán ez a Pilis legmagasabb sziklaalakzata, melyre turistaút vezet fel (a Z+ jelzés). A szinte függőleges mészkőtorony tetejéről félelmetes magasságból nézhetünk le Klastrompusztára.

Továbbindulva rövid, erdős kaptató vezet a következő gerincre. Odafenn elhaladunk a matuzsálemi korú tölgy, a Szent Péter-fa mellett, majd elérjük az erdő szélét. A Vad-földön keresztül ereszkedünk Piliscsév felé, szemben a Gerecse hegyei tűnnek ki a lankás tájból. Sáros földúton érkezünk Piliscsévre, a római katolikus templomnál rátérünk a főutcára. Elballagunk a második világháborús katonai temető előtt, és ahol a főút jobbra fordul, mi balra térünk. Megyünk tovább a Temető utcán, innen balra fordulunk a Szilvás utcára. A községet elhagyva a Pilis oldalához tapadt, alacsony dombok vidékét szeljük át. Utunk a Gyertyános oldalában emelkedik, néha két méter mélyre is bevágódva a talajba. Homokos mélyutunk fenyvest keresztez, majd dél felé fordul, hogy megcélozza Piliscsabát.

A település kertjei között 10 perces sétával érjük el a vasútállomást. A bélyegződobozt még a vasúti sínek keresztezése előtt, a Wesselényi, az Árpád vezér és a Kálmán király utca találkozásánál, egy villanyoszlopon találjuk meg.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A dorogi vasútállomást a Budapest, Nyugati pályaudvar és Esztergom közt közlekedő vonatok érintik.
 • A Dorog, városháza buszmegállóba Budapest, Árpád híd autóbusz-állomásról, Esztergomból és sok környékbeli faluból érkeznek járatok.
 • Piliscsaba vasútállomását Budapest, Nyugati pályaudvarral és Esztergommal kapcsolják össze a járatok.
 • Busszal is elérhetjük Piliscsabát, ez esetben a Piliscsaba, vasútállomás vagy a kicsit távolabb eső Piliscsaba, iskola buszmegállót kell megcéloznunk.

Megközelítés

 • Dorog vasútállomását érinti a K jelzés.
 • Piliscsaba vasútűllomása szintén a Kéktúra útvonalán fekszik.
 • Piliscsaba, iskola buszmegállóból a megállóhoz közeli Bajcsy-Zsilinszky úton kell észak felé indulnunk, majd arról a Vasút utcára térnünk. Ez vezet el az állomáson lévő pecsételőhelyig.

Autóval

 • A dorogi vasútállomás állomásépülettel átellenes oldalán találunk ingyenes P+R parkolót. Ehhez a városközponti körforgalomból leágazó Esztergomi úton kell haladnunk, amíg át nem jutunk a vasúti sínek túloldalára. A vonatkeresztezés után az első utcán, az áruháznál forduljunk jobbra, majd az áruház túloldalán, a Bányász köröndön ismét jobbra! Ez az utca Köztársaság útként folytatódik, és első jobb felé eső elágazása, a Brikettgyári utca vezet a parkolóhoz.
 • A piliscsabai vasútállomás mellett ingyenes parkolót alakítottak ki. A Fő útról a Bajcsy-Zsilinszky utcára kell kanyarodnunk, majd arról bal felé a Vasút utcára, amely már a célhoz vezet.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,4
(14)
Veres Ibolya
2019-10-16 · Közösség
Könnyű, szép szakasz, kár, hogy mi felét zuhogó esőben tettük meg. Volt egy hangulata, különösen a Dorog előtti fejmagasságú vizes dzsungelbe. :D Egyébként jól jelölt szakasz a bejárásunk idején. Élmény volt!
Mutass többet!
Készült: 2016-10-15
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
Richárd Kavalecz
2019-06-10 · Közösség
Koranyári időben jártuk be az útvonalat, 4 éves gyerekkel egy nap alatt. Könnyű és szép útvonal. Ha valaki meg akarná szakítani a klastrompusztai Tölgyfa büfében van szállás. Így azért menni kellett. Nem jutott idő a barlangokra. Az utolsó szakasz eső után egy-két nappal a leg járhatóbb.
Mutass többet!
Veres Eszter
2019-05-27 · Közösség
Az első 3,6 km nem egy felemelő terep, Dorogon sokat kell aszfalton gyalogolni, egy ebrendészeti telepen kell áthaladni, onnan pedig hatalmas fűben egy szűk utacska vezet le Kesztölc felé. Itt át kell vágni a forgalmas 117-es úton, majd ismét sokáig aszfalton kell Kesztölcön keresztül gyalogolni. Kiérve Kesztölcről Klastrompuszta felé viszont igazán gyönyörű, elállt a lélegzetem, pazar panorámával, egy árvalányhajas úton lehetett sokáig haladni. Egy erdős rész visz le Klastrompusztáig, ahol a Tölgyfa büfében meg lehet pihenni, van meleg étel is. Piliscsév felé egy tisztásra kiérve a kerítés oszlopán van egy jelzés, számomra nem volt egyértelmű, mert 3 irányba lehet haladni, de a helyes irány a mezőn vezet lefelé, nem kell sem jobbra, sem balra elkanyarodni. Piliscsévről homokos talajon több km-en lehet lejutni Piliscsabára. Nem annyira élvezetes túraszakasz.
Mutass többet!
Készült: 2019-05-26
Fénykép: Veres Eszter, Közösség
Fénykép: Veres Eszter, Közösség
Fénykép: Veres Eszter, Közösség
Fénykép: Veres Eszter, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

+ 74

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
18,6 km
Időtartam
5:40 óra
Szint +
530 m
Szint -
425 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!