Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 16

Dobogókő - Visegrád (OKT-16)

· 27 értékelés · Gyalogtúra · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Nyári kilátás Dobogókőről
  Nyári kilátás Dobogókőről
  Fénykép: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 600 400 200 20 15 10 5 km Lenkó Ede-emlékmű Zsitvay-kilátó Sikárosi-rét Moli-pihenő

A Visegrádi-hegység belső, zegzugos területein vezet végig a Dunához leereszkedő útvonal, mely során nagyszerű kilátóhelyeket és bájos réteket keresünk fel.

nyitva
közepes
Hossz 24,3 km
7:10 óra
610 m
1 205 m
699 m
102 m

Az Országos Kéktúra e szakaszán mélyen behatolunk a Visegrádi-hegység erdőibe, és ezzel már belekóstolunk az Északi-középhegység vadregényes hegyvidékeinek hangulatába. A hegység a Kárpátok vulkanikus vonulatának tagja, mely fénykorában az 1300 métert is meghaladhatta. A tűzhányó alaposan lepusztult az évmilliók során: a ma erdős, a Duna felé sugarasan tartó völgyhálózatú hegység látványosan tagolt felszíne tárulkozik föl előttünk a dobogókői kilátóból.

A kis terjedelmű, alacsony hegyvidék méretéhez képest különösen élénk formakincset rejt. Vadregényes mivoltát a hatalmas, sötét andezitszikláknak; a kőzetbe mélyen bevágódott, rövid távon nagy szintkülönbségeket helyenként vízesésekkel legyőző patakok szurdokainak; a dunakanyari panorámáknak; illetve a fogsorszerűen sorakozó vulkanikus szirteknek köszönheti.

Kiindulópontunkról láthatjuk a Vadálló-kövek vulkanikus eredetű sziklafogait is, és feltűnik a Duna túloldalán a Szent Mihály-hegy, melyet a folyó választott el a hegységtől. A Dobogó-kőt elhagyva nagyrészt lakatlan erdővidék belsejébe ereszkedünk, felkeressük a Sikárosi-rét hegyek ölelte, szép medencéjét, majd a Bükkös-patak kellemes hangulatú völgyéből kanyarodunk át Pilisszentlászlóra. A hegyvidék centrumának egyetlen településéről felkapaszkodunk a Pap-rét nyeregponton álló erdészházához.

A túra utolsó szakaszán nekivágunk a Visegrádi-hegység egyik északkeleti gerincének, amely vadregényes, a településektől távoli panorámákkal, sötét, alig háborgatott erdőkkel és dús füvű tisztásokkal kárpáztat el. A menetelés legvégén a Visegrád fölötti kis fennsíkra érkezünk, szemben a Magas-Börzsöny hatalmas, erdős bércei tűnnek fel. Végül a Fellegvár mellett ereszkedünk le a Duna partjára.

A szerző tippje

 • Dobogókőn étkezhetünk és meg is szállhatunk az Eötvös Loránd Menedékházban, de betekintést nyerhetünk a turistamúltba is, ha szánunk egy kis időt a Turista Múzeumra.
 • Dobogókőn nagyjából 1 óra alatt körbejárhatjuk a hegység hatalmas sziklalakzatai közt kanyargó Thirring-körutat.
 • Kb. 15 perc alatt ellátogathatunk a Tirts Rezső-kilátóhoz a S és P jelzéseken északnyugati irányban: a dobogókőihez hasonló teraszról döbbenetes panoráma nyílik a Visegrádi-hegység belső zugaira, a festői Dunakanyarra, és a háttérben emelkedő, hatalmas Börzsönyre.
 • A túra végén, Visegrád fölött meglátogathatjuk a Nagy-Villám kilátóját, ahonnan egészen a Mátráig is ellátni tiszta időben, de a Dunakanyarra is maradandó kilátást kapunk. Ugyanitt, a Tabán rétjein találjuk a bobpályát.
 • Szánjunk időt Visegrád fölött a nagyszerű állapotban fennmaradt, kiváló panorámát kínáló Fellegvárra!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Dobogókő  6,4  Sikárosi erdészház  3,6  Pilisszentlászló  3,6  Pap-réti erdészház  8,5  Nagy-villám  2,6  Visegrád

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Pilisszentlászló (OKTPH_76_1, OKTPH_76_2, OKTPH_76_3): Pilisszentlászló, községháza buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-12-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Dobogó-kő, 699 m
Legalacsonyabb pont
Visegrád, Duna-part, 102 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Báró Eötvös Loránd Menedékház
Patak Park Bisztró és Borozó
Mogyoróhegy Étterem

Hasznos linkek és ötletek

 

 

 

 

 

Kezdőpont

Dobogókő, Báró Eötvös Loránd Menedékház (695 m)
Koordináták:
DD
47.719535, 18.898674
DMS
47°43'10.3"N 18°53'55.2"E
UTM
34T 342406 5287267
w3w 
///ősszel.bővített.viszlát

Végpont

Visegrád, kompkikötő

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Dobogókőről a K jelzésen indulunk lefelé a Sikárosi-rétre, ahol a fák alatt álló Sikárosi erdészháznál pecsételünk.
 • Sikárosról a Bükkös-patak völgyén, majd az Öreg-nyílás-völgyön át érkezünk meg Pilisszentlászlóra.
 • Pilisszentlászlóról felkapaszkodunk a Pap-rétre.
 • A Pap-rétről az Urak asztala hegyoldalában jutunk el a Vízverés nyergéig.
 • A Vízverés nyergétől a Barát-halmon át túrázunk a Visegrád fölötti Tabán kaszálórétjeire.
 • A Tabánból a visegrádi Fellegvár mellett ereszkedünk le a visegrádi révhez.

A túráról részletesen

Dobogókő - Sikárosi erdészház

A Dobogó-kő sziklateraszáról páratlan panoráma nyílik e régen lenyugodott kárpáti vulkánvidékre. A Börzsöny és a Visegrádi-hegység a Kárpát-medence aljzatát felépítő lemeztöredékek mozgásának eredményeképpen keletkezett. A visegrádi hegyvidékhez tartozó Szent Mihály-hegyet a Duna választotta el szomszédságától. A fantasztikus domborzatú Dunakanyar mesés panorámájának a vulkanikus múlt elemei is részét képezik: a Vadálló-kövek sziklasora, vagy a Rám-szikla homlokfala.

Dobogókő üdülőtelepén áthaladva sípályát is elhagyunk, ezen rálátunk a Prédikálószék impozáns tömbjére. Belépve az erdőbe a Bükkös-patak völgyébe lejt a hegyoldal: ez a hegység leghosszabb vízfolyása, mely Szentendrénél éri el a Dunát. Az Öreg-vágás-hegy alig észrevehető csúcsán - egy kis kőoszlop izgalmas történetet őriz. Állítólag az 1848-49-es szabadságharc végén pihent itt meg egy öreg katona, akinek egy mögé settenkedő ember vágta le a fejét - a gyilkos az ellopott pénzből este berúgott a közeli falu kocsmájában, és elmesélte a történetet.

Leereszkedünk a Bükkös-patak meredek oldalú völgyébe, és az általában bővizű patakot követve jutunk ki a Sikárosi-rét szélesen terpeszkedő kaszálójára. A hegyek övezte, szép panorámájú réten egykor majorság állt. Ma csak az erdészházat találjuk keleti sarkában, amelynek kerítésén kell keresnünk a pecsétet.

Sikárosi erdészház - Pilisszentlászló

Átgázolunk a Bükkös-patakon, majd az egyre szűkebbé váló völgyaljban talpalunk tovább. A kis vízfolyás medrében nagyobb áradásokról árulkodó, lassan kerekdedre csiszolódott, hatalmas andezitsziklák hevernek. A völgyalj szélesebb részein a patak meanderezik, azaz rövid kanyarokat ír le: a kiszélesedve lelassuló víz lerakja aprószemű hordalékát, melynek felhalmozódásait aztán kikerülni kényszerül. Az így keletkező hordaléknyelvek lapos felszínén néhol pihenőhelyeket találunk. Hűs, árnyas erdőben járunk, de a völgy legvadregényesebb, zúgókkal tarkított szakasza előtt balra fordulunk, hogy az erdészeti út keresztezésével az Öreg-nyílás-völgybe térjünk. A látvány csöppet sem unalmasabb, apró szurdokában keresztezzük a patakot, majd ismét felkapaszkodunk az aszfaltra. Ezt elhagyva kis fahídon kelünk át, és a völgyfőben rövidesen megpillantjuk Pilisszentlászló szélét.

A Kisrigó vendéglő bejárata mellett találjuk az első pecsétet, de a lenyomat beszerzésére kis kitérővel felkereshető a Janosiková kocsma is.

Pilisszentlászló - Vízverés nyerge

Pilisszentlászló a hegység belső részének egyetlen települése, innentől egészen Visegrádig nem találkozunk lakott területtel. A jelentős arányban szlovákok lakta falut a főtéren keresztül hagyjuk el. Kilépve a házak közül meredek hegyoldalban kapaszkodunk fölfelé a Szarvas-szérű kaszálójára. Innen az erdészeti feltáróúton indulunk el a Pap-rét felé, a turistaút egy ponton felkaptat a hegyoldalba, hogy levágja az út kanyarját. A takaros kőépület egy erdészház, ennek kerítésén, a kapu mellett találjuk a pecsétet.

A Pap-réttől nekivágunk visegrádi-hegységi utunk legkülönlegesebb, helyenként kárpáti jellegű szakaszának. Eleinte kelet felé tartunk, utunkat kellemes hangulatú, szélfútta tisztások kísérik. Egy elágazásnál a K jelzés északnak fordul, hogy az Urak asztala oldalában szintben hatoljon át a sűrű, idős bükkösön. A hegy tetején egy magára hagyott légvédelmi rakétabázis betonépületei pusztulnak. A lejtő bükköse igencsak megtépázott, ettől kicsit természetközelibbnek ható állapotban van: a 2014 decemberi ónos eső okozta jégkár szaggatta meg a hegyvidék erdőit (ennek nyomaival találkozhattunk Dobogókő környékén is). Egy lékből rálátunk a Dunára és a fölé magasodó Naszályra, a Szentendrei-szigetre, és tiszta időben a Mátra gerincei is megmutatkoznak.

A hosszas, helyenként akadályokkal tarkított gyaloglást élvezetessé teszi az ösvény elhagyatott, mindentől távoli hangulata. Ide nem szűrődik fel a települések és az utak zaja, ellenben mindenhol hegyek sziluettjei rajzolódnak ki a lombkorona mögött. Hamarosan megérkezünk a Vízverés nyerge meseszép tisztására: a kis nyeregpont üdezöld gyepén csak néhány hagyásfa ad árnyékot, körös-körül sűrű erdő képez kerítést. A hegyvidékre jellemző erdei tisztást nehéz elhagyni, de a Kéktúra északra vezető szakasza további maradandó élményeket tartogat.

Vízverés nyerge - Visegrád

Átkapaszkodunk egy vadvédelmi kerítésen, és rövid erdei séta után a Barát-halom rétjének szélén épült Moli-pihenőnél állunk. Illetve le is ülhetünk a kis kőpadra. A vadregényes, sziklakopáros hegyoldalról fantasztikus panoráma nyílik a Dunakanyarra: láthatjuk a Visegrádi-hegység tömött erdőit, ahogy a hegyvidék a folyó felé alacsonyodik. Szemben a Prédikálószék tömbje és a Szent Mihály-hegy sziklás, szabdalt oldala uralja a látványt. Az alattunk elterülő Bölényes nevű hegyoldal a 20. század elejének elvetélt próbálkozását őrzi a bölény visszatelepítésére.

Tovább baktatva az egyre vadregényesebb ösvényen meredek ereszkedésbe kezdünk. Egy nyomasztóan sötét lejtő alján balra fényt és sziklát látunk: a Borjú-fő andezitformációja kínál újabb emlékezetes kilátást a Dunát beszorító hegyekre. Az egyik sziklatömbre Wass Albertre emlékező feliratot faragtak.

Még mindig távol érezhetjük magunkat a civilizációtól, de valójában egyre közelítünk hozzá. Utunk érinti a Sóstó-rét vizenyős, üdezöld tisztását, majd hegyoldali erdészeti úton, sűrű erdőt átszelve éri el a Tabán fennsíkját. A szépséges kaszáló hátterében a Börzsöny legmagasabb pontjai emelkednek, szabad szemmel is jól láthatjuk a csóványosi kilátót. (Bal felé elhagyva a K jelzést, egy fasor mögötti rétről újabb kilátást találhatunk a Dunára.) Jobbra, a bobpálya fölött a Nagy-Villámon álló Zsitvay-kilátóba sétálhatunk föl, hogy körbenézve egészen a Mátráig gyönyörködjünk a tájban. A Nagy-Villám étterem lépcsőjének oszlopán vár ránk a kötelező pecsétet.

Átkelve az aszfaltúton szép bükkösben, helyenként meredeken lejtő ösvényen ereszkedünk. Elhaladunk a gazdag történelmű Fellegvár alatt (melyre érdemes 1-2 órát szánni), és lefelé baktatunk Visegrádra. Az utunkba eső barokk Kálvária-kápolna egészen érdekes megoldással hozzáépült az andezitbreccsa falhoz. Visegrádra érkezve a Kéktúra a rév felé terel, hogy az a vizet szelve átringasson Észak-Magyarországra.

A Visegrád-Nagymarosi rév állomásépületén, a kassza melletti irodai bejárat korlátján keressük a bélyegzőt!

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Dobogókő, hegytető buszmegállóból Pomáz HÉV-állomására, és ritkábban Esztergomba indulnak autóbuszok.
 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállóba a Budapest, Újpest-Városkapu autóbusz-állomás és Esztergom között közlekedő járatok érkeznek.
 • Átutazhatunk Nagymarosra a révvel is. Ez esetben Szob vagy Budapest, Nyugati pályaudvar felé távozhatunk vonattal a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyről.

Megközelítés

 • Dobogókőn a buszmegállóból látjuk a Báró Eötvös Loránd menedékház méretes kőépületét, mely mellett a Kéktúra elhalad.
 • Visegrádon a Rév utcán érkezik a komphoz a Kéktúra.

Parkolás

 • Dobogókő területén több fizetős parkoló áll rendelkezésünkre.
 • Visegrád kompkikötőjénél több parkolót is találunk. Köztük van fizetős és ingyenes is.

Koordináták

DD
47.719535, 18.898674
DMS
47°43'10.3"N 18°53'55.2"E
UTM
34T 342406 5287267
w3w 
///ősszel.bővített.viszlát
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(27)
Fejérvári Sámuel
2022-10-03 · Közösség
Nagyon szép útvonal, ilyenkor ősszel a Sikárosi-réten rengeteg őszi kikerics nő, ez volt az egyik legnagyobb élmény a szakaszon. Jó kis vadregényes utakon vezet a túra! A fellegvárból, és a Moli-pihenőről is nagyon szép a kilátás. Dobogókőn a Rezső- kilátóhoz érdemes kitérőt tenni!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-02
Szegedi Noémi
2022-10-02 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-09-25
Orsolya Juhász
2022-10-02 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-10-02
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 96

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
24,3 km
Időtartam
7:10 óra
Szintemelkedés
610 m
Szintcsökkenés
1 205 m
Legmagasabb pont
699 m
Legalacsonyabb pont
102 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Egyirányú túra Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 40 Útpontok
 • 40 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp