Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Dobogókő két arca: az északi vadregényből a déli, napos oldalra

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Dobogókő kilátóteraszáról belátunk a Dunakanyarba
  Dobogókő kilátóteraszáról belátunk a Dunakanyarba
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 650 600 6 5 4 3 2 1 km Thirring-sziklák Rezső-kilátó Zsivány-sziklák

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról, az igen népszerű Dobogókőről teszünk egy rövid felfedezőutat a rejtett zugok, kalandos ösvények mentén, lenyűgöző kilátásokkal a Dunakanyarra. Betekintünk a meredek, sziklatornyokkal őrt álló északi oldalba, ahol sok rejtett érdekességet, vadregényes hangulatot tapasztalunk meg karnyújtásnyira a kiépített központtól. Az árnyas, öreg bükkerdő után átnézünk a déli oldal lankáira, ahol már jóval enyhébb, kellemesebb térszínen látogatjuk meg a napsütötte tölgyeseket, erdei tisztásokat a Zsivány-sziklák és a Római út érintésével.

nyitva
könnyű
Hossz 6,6 km
2:15 óra
352 m
352 m
699 m
596 m

Rövid, de látványos úton fedezzük fel a Dobogókő körüli sziklák, kilátások, erdei hangulatok sorát. A túra elején rögtön a Báró Eötvös Loránd Menedékházat, a honi turistaélet egyik megmaradt emlékét találjuk, ahol Turistamúzeum, szállás és étterem is működik. Mögötte a csodás panorámát nyújtó kilátóteraszhoz sétálhatunk, majd a mélybe lekanyarodó, és a sziklatornyok között navigáló ösvénnyel, a Thirring-körúttal fedezzük fel az északi oldal vadregényes erdejét. Szintben és nehézségben ez a szakasz jelenti a legnagyobb kihívást, amit azonban kiválthatunk a hegytetőn vezető sétányon, amire egyébként is visszatérünk - ez a hegytető legszebb panorámapontjához, a Rezső-kilátó andezittornyához vezet.

A körülöttünk hullámzó táj pompás látványával betelve, a beépült hegytetőt kerülve érünk át a szelíd, lankás déli oldalra, ahol már kényelmes erdei utakon, vegyes erdők közt megbújó tisztás mellett érkezünk a Zsivány-sziklákhoz, a dobogókői sziklameredély déli párjához. Hangulatában ez a hely inkább egy betyártanyához hasonlít: a sziklákkal övezett katlanban megelevenedik képzeletünk az elmúlt idők valós vagy képzelt történései mentén. Karnyújtásnyira a kőóriásoktól vezetett az a római korinak vélt köves út, aminek maradványait és nyomvonalát keresztezzük; egy feltételezett őrhelyhez vezetett a dobogókői hegytetőn.

A déli oldal történelmi múltja, beépítettsége, napfényes erdőiben kanyargó erdei útjai éles kontrasztot alkotnak az északi oldal vadságával szemben. Ez a két, merőben eltérő tájrészlet ad teljes képet Dobogókő környékéről, a földtani múltról, a történelemről, a turistaélet kibontakozásáról, a hegységben betöltött pozíciójáról.

A szerző tippje

 • A túra kezdő- és végpontja a patinás Eötvös-menedékháznál van, ahova frissítőre, étkezni, melegedni vagy csak toalettre is betérhetünk.
 • Ha túl meredeknek ítéljük a Thirring-körutat, a gerincen haladó sétányon, a P jelzésen kihagyható az északi oldalban kanyargó ösvény.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-08-31
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Dobogó-kő, 699 m
Legalacsonyabb pont
596 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 4,37%Földút 12,26%Ösvény 51,83%Utca 1,65%Ismeretlen 29,88%
Murvás út
0,3 km
Földút
0,8 km
Ösvény
3,4 km
Utca
0,1 km
Ismeretlen
2 km
Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Báró Eötvös Loránd Menedékház

Biztonsági előírások

 • A Thirring-körút helyenként meredek, csúszós, technikás ösvényt követ, még láncos kapaszkodót is találunk rajta segítségként. Mindenképp óvatosan, megfontoltan haladjunk a kitett ösvényen, főként nedves, fagyos időjárásban; lehetőség szerint használjunk túrabotot és megfelelő bordázottságú lábbelit.

Hasznos linkek és ötletek

A Római útról ebben a cikkben olvashatunk.

Kezdés

Dobogókő, hegytető buszmegálló (693 m)
Koordináták:
DD
47.718995, 18.898000
DMS
47°43'08.4"N 18°53'52.8"E
UTM
34T 342353 5287208
w3w 
///táplálék.éttermi.csónakok
Mutasd a térképen

Végpont

Dobogókő, hegytető buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A K jelzésen indulunk Dobogókő kilátóteraszához.
 • S↺ jelzést követjük az északi oldalban, a Thirring-körúton.
 • A Rezső-kilátóhozP jelzésen térünk le.
 • Visszafordulva a K↺ jezésen kerülünk át a hegytető déli oldalára.
 • A P↺ jelzésre váltva jutunk a Zsivány-sziklákhoz, majd vissza Dobogókőre.

A túráról részletesen:

A nyüzsgő centrumban

A Dobogókő, hegytető buszvégállomástól indítjuk kellemes körsétánkat a Visegrádi-hegység csúcspontjára, Dobogókő sziklaterasza felé az Országos Kéktúra K jelzése mentén. Alig pár lépésnyire a központi parkolótól, a hegytető legmagasabb pontja mellett patinás kőház fogad, a Báró Eötvös Loránd Menedékház - étellel, itallal, védett menedékkel, akár szálláshelyet is nyújtva a forgalmas turistaközpontban. Az eredeti menedékház, a szomszédos gerendaház a Budapest környéki hegyvidék első turistaszállásaként épült fel a 19. század legvégén. A két szobás boronaház kinőtte a gyorsan kibontakozó fővárosi turistaélet igényeit, így a kőház rövid idő alatt, 1906-ra elkészült. A dinamikusan fejlődő turistaközpont terasszal és hálóhelyiségekkel is bővült, közel 100 férőhelyes szállással helyet adva az akkor még csak gyalogosan megközelíthető hegyvidékre érkező kirándulóknak. A kommunizmus alatt elhanyagolt épületet a ’90-es években újították fel, azóta szolgálja a forgalmas turistaközpont vendégeit. Az eredeti, boronafalú faházban turistamúzeum kapott helyet, a magyarországi turistamozgalom hőskori emlékeinek kiállításával.

A ház mögött alig pár lépésnyire áll dr. Téry Ödön emlékműve a Dobogókő sziklateraszban tetőző csúcsán. A terasz peremét kerítés keretezi, alattunk ugyanis komoly mélység tátong, ami lehetőséget ad kitekinteni a fák lombkoronája felett a hegység északi vidékére. Lebilincselő a látvány a hirtelen kibontakozó távlatokkal, szinte karnyújtásnyira hullámzik alattunk a leszakadó északi oldal erdejének lombkoronaszintje, ami mélyen aláereszkedve a Rám-hegy és a Vadálló-kövek sziklatornyainál emelkedik ki ismét. A hegyek lábánál kanyarog az ősi folyam, a Duna, széles szalagjával a hegyek közé simulva. A látványos hegyvidék a túloldali Börzsöny vulkáni kúpjaival egészül ki, aminek nagyobbik, központ része tartózkodóan elhúzódik a Dunától távolabb, immár kárpáti távlatokba emelkedve.

A Thirring-körút sziklaóriásai

A kilátópont alatti gerincélen a S↺ jelzéssel befordulunk a meredek letörés irányába; egy mívesen faragott kapuboltív alatt lépünk a vad sziklavilágba vezető Thirring-körútra. Az útvonalat Thirring Gusztávról, a földrajztudósról, a budapesti turistaélet egyik hőskori szervezőjéről nevezték el. A sziklatornyokat kerülgető ösvényt a ’90-es években vágták a hegyoldalba erdélyi és kárpátaljai cserkészek segítségével.

A meredek leszakadásban vezető nyomvonalat szerpentinező falépcső enyhíti kellemes sétává, mely az imént kilátást nyújtó sziklatorony alá vezet. Fogadalmi táblákkal, szobrokkal és virágokkal ékesített kegyhelyet találunk itt a szikla tövében, ahol fedett pad nyújt oltalmat az imádkozók részére. A siketek Mária-kegyhelyét 1926-ban alakította ki a Magyar Természetjárók Egyesületének siketnéma közössége. Lourdes-i szentélyt faragtak a sziklába, amibe búcsújáró helyről hozott Mária-szobrot helyeztek. A II. világháború utáni kommunista világban elhagyatottá vált és megrongálódott a kegyhelyet 1992-ben újították meg és szentelték fel. A rejtekhelyéről előkerült Mária-szobrot a dobogókői múzeumban állították ki.

A meredélyen továbbvezető út innen már puritánabb, de szerpentinjével leküzdhető meredekséggel érkezik a Thirring-sziklák kiszögelléséhez. Matuzsálemi bükkfák törzsei között állnak a hatalmas kőtornyok, melyek tetejére csapás is vezet, bár a kilátás erősen korlátozott a sűrű erdővel takart hegyoldalban. Alattunk a vulkáni anyagból felhalmozódott kőobeliszkek, mint monumentális szobrok, a történelem előtti világ emlékművei őrzik a leszakadó hegyoldal nyugalmát. Az út a legszélső sziklához oldalaz, majd kevély elszántsággal bevág a tornyok alá.

A sziklák alatti zugban visszafordul az ösvény nyugati irányba, szorosan a tornyok talapzatához simulva keresi a leglankásabb térszíneket. Az egyik áthajlás alatt, az időjárás viszontagságai elől oltalmat nyújtó természetes esőbeállóban padnak bekészített palló nyújt puritán kényelmet, felettünk a frissen letört sziklafelületen remekül tanulmányozható a tornyokat és a hegyoldalt felépítő vulkáni kőzet. Vöröses szemcsés anyag tartja össze a nagyobb kőzettömböket, ahogy a kitörő vulkán hamuszórása és lávabombái keveredtek. A 14,5 millió évvel ezelőtti robbanások során hatalmas kőzetdarabok ágyazódtak be a törmelékanyagba, némelyik tekintélyes méretével, félkörívesen kidomborodik a sziklafalból.

Az ösvény kidőlt fák gyökértányérjai között, nehézkesen oldalaz a ferde hegyoldalban. A 2010-es évek elején a fákra fagyott tekintélyes súlyú jégréteg törte meg, forgatta ki a meredek oldalból a terebélyes bükköket. Az egyik torony aljában vaslánc segít a meredek, köves felszínen való haladásban. A monumentális tornyok két csoportban sorakoznak; a második sziklaformáció után körívesen felfelé kanyarodik az ösvény, hogy a meredély enyhülését kihasználva visszakapaszkodjon a hegytetőre.

A gerinc kényelmes sétaútjára visszatérve jobbra, nyugat felé követjük a P jelzést, ami a Rezső-kilátó sziklateraszához vezet. Hasonló panoráma tárul fel innen, mint az utunk elején felkeresett dobogókői kilátóból, csak kevésbé felkapott, csendesebb a helyszín, illetve innen egy vékony sávval több látszik a Dunakanyarból. Szemben a Vadálló-kövek tornyai is élesen kirajzolódnak a Prédikálószék oldalában, míg a Börzsöny vulkáni tömbje határozottan elkülönül a Dunakanyar környéki hegyektől.

A déli zsiványok

Egy rövid szakaszon visszasétálunk a P jelzésen, míg a Dobogókő épületeit kerülő sétányon, a K↺ jelzésen folytatjuk tovább utunkat, ami a Pilis Hotel parkosított épületeit kerüli. Enyhe ereszkedéssel érjük el az országutat, amit visszafelé, Dobogókő irányába követünk röviden a túloldalon. Az aszfaltcsík 1935 óta teszi lehetővé a közúti forgalmat Dobogókőre, jelentősen megnövelve népszerűségét. A P↺ jelzést elérve, az Ady Endre utcán letérünk a déli oldalba; fiatal erdőben ereszkedünk a Márton-rét nyiladékának széléig. A rét alsó végén pihenő, esőbeálló fogad terebélyes bükkfakoronák alatt.

Karnyújtásnyira a bükkös mélyén rejtőzik a Zsivány-sziklák elvarázsolt zuga. A sziklákat teljességükben úgy láthatjuk, ha a turistaúttól röviden letérünk déli irányba az első kiemelkedésig, ami alatt egy andezittornyokkal körbevett katlan található. A helyszín valóban betyártanyára, búvóhelyre emlékeztet; a katlan feletti torony tekintélyes leszakadással, hatalmas őrbástyaként védi a déli oldalt. Ugyan azt a vulkáni szórt anyagot fedezhetünk itt fel, mint az északi oldalon, a Thirring-szikláknál, a Zsivány-sziklák azonban kompaktabb egységet alkot, a hegyoldalban megcsúszó kőzetblokk egyben maradt.

A turistaút mellett a már részben betemetett Nagy-Hideg-lyuk bejáratát találjuk, amire rönkkorlát és tábla hívja fel a figyelmünket. Valójában az itteni barlangok sokkal keskenyebbek, rövidebbek és megközelíthetetlenek, mint mészkőben oldott társaik, ugyanis itt csak a kőzetmozgások során megnyílt szűk, omlékony hasadékok találhatóak. A 2010-es években barlangászok kibontották a kőzetrést, ami azonban hamar eltemetődött.  A Hideg-lyuk elnevezés arra utal, hogy első felfedezői jégcsapokat találtak az üregben, a nyári időben hűvös lehelet áramlott ki a földből.

A Zsivány-sziklák árnyas bükkfapagonyából a mellékgerinc túloldalának fiatalosában folytatjuk utunkat közel szintben oldalazva, immár az Országos Kéktúra nyomvonalához kapcsolódva a K jelzésen. Egy keskeny völgyet kerülünk, amiben a nyomvonalunktól kicsit lejjebb az írott emlékezet előtti időből származó, kövezett út vezet. Feltételezések szerint a Római Birodalomból maradt meg az andezitkövekből épült út, ami a Dobogókő tetején álló őrhelyhez vezetett. A hegytető alatt, a Duna vonalában húzódott ugyanis a Római Birodalom határa. A 20. század közepén még leírtak a hegytetőről egy őrtorony talapzatot, de a végbement építkezések során az ókori rom megsemmisült.

Hamar elérjük az üdülőövezet alját, erdei házak között kanyarodunk fel a Dobogókő irányába. Rövid kapaszkodással már az idős tölgyek között sétálunk a murvás úton, ami visszavezet kiindulópontunkhoz, a parkolóhoz és a buszfordulóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 •  A távolsági busszal a Dobogókő, hegytető buszmegállóig utazunk.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • A buszmegálló mellett parkolhatunk is (fizetős), de érdemes az autónkkat a Pomáz HÉV megálló parkolójában hagyni, és a rendszeres buszjárattal felmenni Dobogókőre, így kímélve környezetünket.

Koordináták

DD
47.718995, 18.898000
DMS
47°43'08.4"N 18°53'52.8"E
UTM
34T 342353 5287208
w3w 
///táplálék.éttermi.csónakok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, bordázott talpú, kényelmes túracipő, tájékozódáshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
6,6 km
Időtartam
2:15 óra
Szintemelkedés
352 m
Szintcsökkenés
352 m
Legmagasabb pont
699 m
Legalacsonyabb pont
596 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 12 Útpontok
 • 12 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp