Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Csúcsduplázás a Hármashatár-hegy körül

· 53 értékelés · Gyalogtúra · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Úton a sárgán a Virágos-nyereghez
  Úton a sárgán a Virágos-nyereghez
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 350 5 4 3 2 1 km Guckler Károly-kilátó Rotter Lajos Turistaház Újlaki-hegy
A Hármashatár-hegy csoportjának két jellegzetes és maradandó látványt nyújtó csúcsát keressük fel: az Újlaki-hegy sziklagyepes tetejéről pazar kilátásunk nyílik Pesthidegkútra és a Dunazug hegyvidékére, míg a Hármashatár-hegyről a teljes Budai-hegység és Budapest nagy része tárul föl előttünk.
nyitva
könnyű
Hossz 5,6 km
2:00 óra
215 m
215 m
485 m
354 m

A Hármashatár-hegy Budapest apró természetjáró paradicsoma. A név ugyan csak a fő csúcsot (495 méter) és tömbjét illeti, de az egész sasbérc-csoportra szokás használni. A terület egy nagy összefüggő erdőtömb, melyben jóval magasabb hegységeinkhez hasonló zugokat, hangulatokat lelhetünk. Számos sziklakibúvás, kisebb sziklagyepek és sűrű turistaút-hálózat található az adótornyairól könnyen azonosítható hegycsoportban. Bár autóval könnyen megközelíthető, a tömegközlekedési lehetőségek korlátozottak, ezért a Normafára jellemző tömegjelenetekkel itt ritkábban találkozhatunk, hiába népszerű a kirándulók, túrázók körében. A csúcson turistaház is üzemel.

Rövid körtúránk az Újlaki-hegy gyönyörű sziklagyepét veszi célba először, hogy annak tetejéről fantasztikus, több szeletre vágott körpanorámában csodálhassuk a Dunazug hegyeit és a távoli Börzsöny éppen csak felbukkanó csúcsait. Kellemes hangulatú turistaúton vágunk át a Virágos-nyeregbe, ahonnan sziklás ösvényen kapaszkodunk fel a Hármashatár-hegy csúcsára. Az apró tetőn meg is szállhatunk, illetve étkezhetünk is, de mindenekelőtt ellátogatunk a Guckler-kilátó gömbemelvényébe, melyről teljes Pestet fölülről szemlélhetjük, sőt a szomszédos hegyvidékekre is rálátunk. Végül sziklás ösvényen ereszkedünk vissza kiindulópontunkhoz.

A szerző tippje

 • A Hármashatár-hegy tetején álló Rotter Lajos turistaházban éjszakázhatunk is, vagy ehetünk a mellette található Hangár Bisztróban.
 • A busz ritkán jár, ezért érdemes előre tájékozódni a menetrendről, és a túra végi megérkezést ahhoz igazítani.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2021-01-05
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Hármashatár-hegy, 485 m
Legalacsonyabb pont
354 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Az Újlaki-hegy csúcsától a Virágos-nyeregig a S jelzésen sajnos könnyű eltévedni, mivel a jelzések ritkásan vannak felfestve és sok a jelöletlen, elágazó ösvény. Ezért érdemes letölteni a GPX-tracket a telefonunkra.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Szépvölgyi dűlő, buszmegálló (360 m)
Koordináták:
DD
47.545851, 18.992216
DMS
47°32'45.1"N 18°59'32.0"E
UTM
34T 348921 5267778
w3w 
///ízes.eljár.zongora

Végpont

Szépvölgyi dűlő, buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól továbbindulunk az aszfalton, amíg elérjük a K↺ majd S jelzést.
 • A S jelzésen felkapaszkodunk az Újlaki-hegyre.
 • Követjük a S jelzést a Virágos-nyeregig.
 • A K jelzésre fordulunk, melyen a Hármashatár-hegy csúcsáig gyalogolunk.
 • A csúcsot dél felé hagyjuk el a K↺ jelzésen.
 • Az aszfaltúton sétálunk vissza a Szépvölgyi dűlő buszmegállóig.

A túráról részletesen

Az Újlaki-hegy szikláira indulva

A buszmegállóból jobb felé indulunk el az egyenes aszfaltúton, amelyre még kerekeken érkeztünk. Rövidesen elfogy az aszfalt, és követjük az erdei kaptatóra terelő S jelzést. Az ösvényen dolomitsziklákat taposunk, közben egyre jobban kinyílik körülöttünk az erdő. Végül a csenevész fák is elmaradnak, és nagyszerű panorámát kínáló sziklagyepre lépünk: az Újlaki-hegy csúcsának sziklakibúvásos déli oldalán állunk.

Áttekinthető innen a Budai-hegység közel egésze: szemben a Hárs-hegy és a János-hegy emelkedik, utóbbi a beépített Széchenyi-hegyben folytatódik. Még éppen kibukkan a Sas-hegy sziklás-gyepes ikercsúcsa is. Jobbra tőlük Pesthidegkútra és a Remete-szurdokra, valamint a Szénások és hátterükben a Nagy-Kopasz csoportjára látunk rá, közvetlenül alattunk a reptér pásztája nyújtózik. Elhagyva a paddal is felszerelt kellemes tisztást a sziklákon pár méter erejéig a fák között baktatunk, hogy aztán az előzőnél még szélesebb, még szebb tájkép táruljon föl. A sárkányrepülők startrámpájának tetejéről a Pesthidegkúti-medencén és a Budai-hegyeken túl a Gerecse, a Pilis és a távolban a Börzsöny is megmutatkozik. Nem érdemes tovább rohanni, hiszen talán ez túránk legszebb pontja.

Tisztásláncolaton a Virágos-nyeregbe

A mozgalmas domborzatú rögvidék képétől elbúcsúzva az Újlaki-hegy északi oldalán ismét erdőbe ereszkedünk. Igencsak résen kell lennünk, hogy ne tévedjünk le a S jelzésről valamely jelöletlen erdei csapásra, hiszen sűrű fonatuk útvesztőként tekereg az erdőben - bár igazán eltévedni nem tudunk, a kis terület miatt előbb-utóbb jelzett útra kerülünk. A turistaút megkerüli a Mária-hegy kis bércét, az erdőt tisztások láncolata tarkítja. Nagyjából szintben közelítjük következő célpontunkat, mielőtt még megérkeznénk, bal felé kilátunk a környező hegyekre. Sűrű növényzetben nyit folyosót az ösvény, melyen átkelve a Virágos-nyeregben találjuk magunkat. A kis kaszálórét turistaút-csomópont, de a jelöléseket és a szétágazó csapások kezdeti szakaszait nem könnyű felkutatni.

A Hármashatár-hegy tetején

A K jelzés egyenesen átvág a réten és nekiveselkedik a Vihar-hegy emelkedőjének. Változatos erdőben, egyre meredekebb, köves ösvényen kaptatunk, hogy a csúcs másik oldalán merész lejtőn oldalazzunk le a nyeregbe.  Innen már közvetlenül a Hármashatár-hegy csúcsát vesszük célba, újabb rövid kapaszkodás következik, majd egy nyeregtisztás keresztezése után belépünk a Rotter Lajos turistaház kertjébe. Felújított épületek közt, szép fenyők alatt sétálunk, jobbra a Hangár Bisztró ad lehetőséget a felfrissülésre. Méterekkel odébb pedig a légvédelmi üteg romjára épített Guckler Károly-kilátó fagömbje jelzi a hegytetőt.

A környék hegyoldalainak újraerdősítésében érdemeket szerzett Guckler Károlyról elnevezett kilátóból - a páratartalom függvényében - gyakorlatilag egész Pestet beláthatjuk, és Budának is méretes szeletét térképezhetjük fel madártávlatból. Északon a Pilis és a Visegrádi-hegység simul bele a Duna síkjába, az elővárosok színes mintaként kúsznak rá a hegylábakra. Délen a Duna kanyarja kerüli a Gellért-hegy innen aprónak tetsző bércét, és felsorakozik a Budai-hegység összes tagja is.

Vissza a Szépvölgyi-dűlőhöz

A kilátótól kisétálunk a hegy délnyugati lejtőjének tetejére, ahol a K↺ jelzést követve lefelé indulunk egy széles, morzsalékos pásztán. Ahogy közeledünk a fákhoz, lassacskán eltűnik a János-hegy sziluettje, girbegurba karsztbokorerdőbe lépünk, mely a sziklapadkás út mentén sűrű rengeteggé erősödik. A Hármashatár-hegy bércnyúlványán futó köves csapásunk végül csatlakozik a betonútba, melyen bal felé indulva perceken belül ismét a buszmegállóban állhatunk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra startpontjához a Kolosy térről induló 65-ös BKK-busszal érkezhetünk, és a végén szintén azzal távozhatunk, a Szépvölgyi dűlő megállót kell keresnünk.
 • Ha a ritkán járó 65-ös nem jönne, a 65A busszal a Fenyőgyöngyéig utazhatunk.

Megközelítés

 • A Szépvölgyi dűlő buszmegállójától az aszfaltutat követő K↺ jelzéseken kell elindulnunk.
 • Ha a buszunk csak Fenyőgyöngyéig vitt, akkor az egyenes aszfaltúton kell továbbmennünk a K↺ jelzésig, majd azt követnünk (1,3 km).

Parkolás

 • Autónkat leparkolhatjuk a Szépvölgyi dűlőnél, vagy az aszfaltút végén.
 • Parkolhatunk a Hármashatár-hegy tetején is, ebben az esetben innen indul és ide is tér vissza körtúránk.

Koordináták

DD
47.545851, 18.992216
DMS
47°32'45.1"N 18°59'32.0"E
UTM
34T 348921 5267778
w3w 
///ízes.eljár.zongora
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Budai-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(53)
Zharov Alex
2023-03-11 · Közösség
Mutass többet!
Fénykép: Zharov Alex, Közösség
Fénykép: Zharov Alex, Közösség
Tóthné Csilla
2022-12-29 · Közösség
Csodálatos panoráma. Két órából 3 lett, kevés pihenővel.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-12-29
Buótyik Dominika 
2022-10-02 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-10-02
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 105

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,6 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
215 m
Szintcsökkenés
215 m
Legmagasabb pont
485 m
Legalacsonyabb pont
354 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp