Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Csókakő várától az Arany-hegyi-szőlőkig

· 22 értékelés · Gyalogtúra · Vértes és vidéke · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csókakő vára az Aranyhegyi-szőlők felől nézve
  Csókakő vára az Aranyhegyi-szőlők felől nézve
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A Vértes vidéke és Fejér megye nem bővelkedik várakban, a környéken egyedinek számító, a Móri-árok felett őrködő Csókakő mégis pont olyan, mint amilyennek a középkori várakat képzelni szokás. A Vértes platójának meredek oldalakkal alázökkenő frontjából merészen kiemelkedő gerincélen trónol az évszázadok tépázta kőfalaiból újjáéledő erődítmény, amelynek környékén egy rövid túrával ízelítőt kaphatunk a hegység valamennyi jellemző tájából, hangulatából.

nyitva
könnyű
Hossz 6,3 km
2:00 óra
253 m
253 m
445 m
252 m

Hazánk legkisebbjének számító, a mindössze hat települést övező móri borvidék közepének számít Csókakő, melynek történelme és a helyiek élete szorosan összefonódott a szőlőtermeléssel, a borkultúrával. A Vértes lankás déli, délnyugati lejtőin egészen a Móri-árok aljáig húzódnak a környékre jellemző szőlőfajták: a híres móri ezerjó, a tramini, a leányka, a rizlingszilváni hullámzó sorai.

A szőlők feletti meredek hegyoldalakon szinte átmenet nélkül kezdődik a karsztbokorerdő sziklás tisztásokkal szaggatott sávja, mely körbeöleli a hegység csaknem sík platóját. A Vértes fennsíkján hangulatos, zárt erdőségek alakultak ki, ahol az alacsony átlagmagasságnak és az enyhe klímának megfelelően a tölgy az uralkodó fafajta, elegyedve a gyertyánok, hársok, szilfák és néha az egyébként a magasabb vidékekre jellemző bükkfák tekintélyes egyedeivel.

A jól elhatárolódó erdősávok alapját a Vértes markáns geológiája, a Dunántúli-középhegységre jellemző, közel kilométer vastag triász mészkő- és dolomittömb északkelet felé kibillent blokkja határozza meg. A tektonikus erők hatására kiemelkedő karbonátos kőzettest teteje a réteglapok síkjának megfelelően nagyobb szintemelkedés nélkül terül el a Vértes fennsíkján, míg a blokk vetőkkel határolt meredek széleibe rövid lefutású, jellemzően száraz, görgeteges völgyek vágódtak.

A Vértes ezen három jellemző arculatába nyerünk betekintést rövid túránk során, jellegzetes képet kapva a fennsík lankás erdeiből, a száraz, meredek szurdokvölgyek szabdalta hegyoldalból és a hegylábi szőlők kultúrtájából.

A szerző tippje

 • A kiindulópontot elhagyva a túra során nincs vízvételi lehetőség, úgyhogy még a parkoló melletti közkútból töltsük fel ivóvízkészletünket!
 • A vár mögötti rövid, árnyas völgyszakasz felső részén, még a ZL jelzés leágazása előtt található egy padokkal, asztalokkal ellátott pihenőhely, amely a meleg nyári időben felfrissülést nyújt. Az öreg fák alatt üldögélve érdemes a magunkkal hozott élelmet és innivalót kényelmesen elfogyasztani, mielőtt felsétálunk a Vértes platójára.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-05-11
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
445 m
Legalacsonyabb pont
252 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A vár feletti sziklás átjáró nedves időben csúszós, illetve a gerincélen való áthaladás után a ZL jelzés igen meredeken ereszkedik a túloldai völgybe. Bár fa lépcsőfokok segítik az ereszkedést, óvatosan közlekedjünk a felső részen, ahol a meredek, görgeteges felszínen könnyen megcsúszhatunk!

Hasznos linkek és ötletek

 

 

Kezdőpont

Csókakő, a Vár utca felső vége (Csókakői vár alatti parkoló) (286 m)
Koordináták:
DD
47.358593, 18.278023
DMS
47°21'30.9"N 18°16'40.9"E
UTM
34T 294454 5248607
w3w 
///nárcisz.járat.névelő

Végpont

Csókakő, a Vár utca felső vége (Csókakői vár alatti parkoló)

Útleírás

Itiner:

 • A Csókakői vár parkolójából indulunk a KL jelzésen a Zrinyi Miklós utcán keresztül a vár irányába, majd a vár megtekintése után a mögötte lévő völgyben, a ZL jelzésen fel a Vértes platójára.
 • Z jelzés vezet át röviden a Buhin-völgy végétől a Felső-Cser-vágás kereszteződéséhez.
 • A Felső-Cser vágásnál áttérünk a K▲ jelzésre, ami az Alsó-cser vágást keresztezve leereszkedünk a platóról a hegylábi szőlőkbe.
 • A szőlők között az első szintben haladó útnál a K+ jelzésen jobbra kanyarodunk, vissza Csókakő felé a parkolóig.

Leírás:

Túránkat Csókakő falu felső végénél, a vár alatti parkolónál kezdjük, ahol a falu utolsó házai, a terepülést övező szőlők és a Vértes erdei találkoznak. A parkolónál információs táblát, toalettet és vízvételi lehetőséget is találunk, illetve a mellette kialakított padoknál, asztaloknál kényelmesen elfogyaszthatjuk reggelinket. Utunk, a KL jelzés az egykori várba vezető utat követi, mely a falu legfelső utcáján, a Zrínyi Miklós utcán kezdődik, majd éles kanyarral ráfordul a sziklába vájt, a vár bejáratánál végződő szekérútra. A 2010-es években felújított kaputornyon és gyilokjárón keresztül jutunk be a környék felett őrködő Csókakő várába.

A várat valószínűleg a tatárjárás után építették, amikor a Vértest és a hegylábi területeket a Csák nemzetség uralta. Első írásos említése a 1299-es évből való. A környező táj felé emelkedő sziklás gerincre kezdetben csak egy téglalap alakú, 15x28 méteres erődítést építettek, mely elsődlegesen a környék megfigyelésére szolgált. Alatta húzódott ugyanis a tihanyi apátság alapítólevelében is említett hadiút. A Móri-árok széles völgye a legkézenfekvőbb természetes összeköttetés a Duna felső szakasza és a Kárpát-medence belső területei között. A völgy felé magasodó vár így kiválóan alkalmas volt a Győr, Komárom és Fehérvár közötti út megfigyelésére.

Károly Róbert király a Csák familia birtoktömbjének felaprózása végett elcserélte Nyék és Dombó uradalmakra a területet, innentől kezdve a mindenkori Fejér vármegyei ispáné volt Csókakő erőssége. Ennek volt köszönhető az átépítése is, ugyanis a Rozgonyiak alatt felépült az alsóvár a kaputoronnyal és a kápolnával, így háromszorosára bővült az erődítés alapterülete. A XVI. század közepén az Oszmán birodalom északi terjeszkedése örökre megpecsételte a vár sorsát. 1543-ban Fehérvár elesett Szulejmán szultán serege előtt, és a a csókakői erődítményt a következő évben, ellenállás nélkül feladták a védői.

A török uralom alatt előretolt helyőrségként működött, ám a császári csapatok 1687-es felülkerekedése, a törökök kiűzése után szerepe többé nem volt a történelemben. A lassú enyészet következtében a XX. századra kritikussá vált az állapota, amit a II. világháború utáni műemléki védettség sem változtatott meg jelentősen. A rendszerváltást követően megalakult Csókakői Várbarátok Társaságának azonban szívügye az építmény helyreállítsa és alapos feltárása, így a kétezres évek elejére lassan megújult a romossá vált erősség.

A Vértes vadonja

Csókakő megkapó látványát a gerincél sziklás bevágásán keresztül átbukva egy szempillantás alatt magunk mögött hagyjuk, és a ZL jelzést követve a meredek hegyoldalban a túloldali szurdokvölgybe ereszkedünk. A várat támogató sziklás szirt hátsó oldalán, az áthajló mészkőfalon sziklamászó utak sorakoznak, melyeken a melegebb hónapokban tudásukat csiszolgató sziklamászókat láthatunk. Bár a terep meglepően kitett, lépteinket falécekkel erősített lépcsősor könnyíti, így rövid ereszkedés után az évszázados bükkfák árnyat adó lombjaival takart hűs szurdokba érünk. Az Országos Kéktúrát és a Mária-utat egy rövid szakaszon társul fogadjuk. A völgy kanyarulata előtt a vándoroknak felkínált padoknál és asztaloknál megpihenhetünk, mielőtt felkapaszkodnánk a Vértes platójára. Az erdei pihenőhely felett utunk a ZL jelzéssel jobbra visszakanyarodik, és a völgy felső szakaszának vadregényes, sziklás erdejében, lassan enyhülő emelkedéssel kiérünk a mészkőfennsíkra.

Az eddigi sziklás völgyszegéllyel, öreg erdők zárt lombkoronájával behatárolt tér egyszeriben kitárul, amint a fennsík irtásokkal szaggatott térszínére érkezünk. Innentől kényelmes sétával kanyarodunk szakaszosan dél felé az erdészeti utak szövevényében eligazító turistajelzések között. A ZL jelzésről áttérünk a Z jelzésre, amivel a Felsőcser vágás csomópontjába érkezünk. Innen a K▲ jelzést követve haladunk el a romos, földbe ásott lécekből eszkábált Maurer-kunyhó mellett, s érkezünk az Alsócser-vágáshoz.

Legyünk figyelmesek, mert a monoton tölgyesben haladó erdészeti utat a fennsíkperem irányába egy kis ösvényen elhagyja a K▲ jelzés! Az egyre sűrűbbé váló tölgyerdő a köves fennsíkletörésre jellemző karsztbokorerdőre vált, melyben a K▲ jelzése a cserjék közt kanyarogva keresi a labirintusból kivezető utat. Az ösvény egy peremszegélyi völgyecskébe torkollik, ahol már szélesebb úton, de újra egy beszűkülő sziklás bevágásban ereszkedünk le a Vértes platójáról. Hamarosan kiérünk az erdőből, és a lankásabbá váló lejtők szőlőkkel befuttatott kultúrtájára érünk.

A Móri borvidék közepén

A szőlőültetvények és présházak között leérkezünk a hegylábon szintben oldalazó K+ jelzésre, amelyen jobbra, északnyugat felé visszakanyarodunk Csókakő irányába. Az alapvetően a szőlőültetvények megművelésére használt útról végigpásztázhatjuk szemünkkel a Móri borvidék központi részét, ahol a sorokba rendezett szőlőtőkék végeláthatatlan sora hullámzik a messzeségben a Vértes sziklás hegyoldalától egészen a Móri-árok lapos völgytalpáig. Mint minden borvidékünkön, itt is nagy pusztítást végzett a filoxéra járvány, mely a lakosság megélhetésének alapja volt a vidéken. Ennek következtében a török pusztítás után újratelepült falu gyarapodása a XIX. század végére megtorpant.

Ami kevéssé köztudott azonban, hogy a második világégés végén, 1944-45 telén hónapokon keresztül itt húzódott a frontvonal. A Balaton és Velencei-tó természetes védővonalát kihasználó Margit-vonalból ágazott le a Dunántúli-középhegység hegyei felé az Olga-állás, amely a Vörös hadsereg előrenyomulását volt hivatott megfékezni. Az erődítés azonban csak a végórákat hosszabbította meg, a helyiek számára az életet ellehetetlenítő haláltusában nyilvánulva meg. Így semmisült meg a község temploma is, melyet foszforbombával gyújtottak fel az orosz mesterlövészek kiiktatása végett.

Utunk utolsó szakasza amolyan levezetésképpen egy bő kilométeren keresztül hullámzik az ősszel aranysárgába váltó, télen pirosló hajtású, tavasszal kizöldülő, nyáron gyümölccsel teli szőlősorok között. Az utolsó dombhátról ereszkedve ismét feltűnik Csókakő fehér sziklákra épült kiugró magaslata, az alatta hosszan elnyúló, szőlőkkel szegélyezett falu felett. Egyenesen a présházak és nyaralók sűrűsödő sora mellett visszaérkezünk kiindulópontunkhoz, Csókakő felső végéhez. Ha már beteltünk a látvánnyal, érdemes megkóstolnunk a hegy nedűjét is valamelyik borát kínáló pincénél, és a borosgazdával elbeszélgetve közelebbről bepillantani a helyiek életébe, Csókakő hétköznapjaiba.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Busszal érdemes Csókakőre utazni, a falu legfelső megállójáig, Csókakő, községházig, mivel viszonylag sűrű a buszközlekedés a faluba. Figyelmesen válasszunk viszont járatot, mert a legtöbb Székesfehérvár és Mór között közlekedő busz csak a 81-es út mellett, a csókakői leágazásnál áll meg, és nem megy be a zsáktelepülésre!
 • Vonattal is lehet, de nagyon nem érdemes Csókakőre utazni, mivel Csókakő vasútállomás kb. 4 kilométerre, azaz egy óra gyaloglásra van a falutól Bodajk határában, ráadásul ezen a vonalon nagyon ritkán jár személyvonat.

Megközelítés

 • Csókakő községházától a K jelzés mentén, a Vár utcán felfelé a Csókakői vár irányába kell közel 1 kilométert gyalogolni a túra kezdőpontjáig, a vár alatti parkolóig. 
 • Amennyiben tömegközlekedéssel utazunk, a körtúra vége előtt 300 méterrel a vár alatti parkolóba visszavezető K+ helyett a falu szélénél kanyarodjunk balra a K◼ jelzésen Csókakő központja felé, így lerövidíthető a visszavezető út!

Parkolás

 • Autóval érkezve egyenesen haladjunk át a falu túlvégéig Csőkakő főutcáján a Kossuth Lajos utcán, mely a közzségházánál nevet vált és stílusosan Vár utca néven vezet tovább a vár alá! Itt tágas murvás parkolót alakítottak ki a várba látogató vendégek fogadására padokkal, asztalokka, információs táblával és WC-vel.

Koordináták

DD
47.358593, 18.278023
DMS
47°21'30.9"N 18°16'40.9"E
UTM
34T 294454 5248607
w3w 
///nárcisz.járat.névelő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 • A Vértes turistatérképe (Cartographia)

 

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(22)
László Tímea 
2023-05-06 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-04-10
Dancs Vivien
2022-10-23 · Közösség
Fénykép: Dancs Vivien, Közösség
Fénykép: Dancs Vivien, Közösség
Fénykép: Dancs Vivien, Közösség
Fénykép: Dancs Vivien, Közösség
Fénykép: Dancs Vivien, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 62

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
6,3 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
253 m
Szintcsökkenés
253 m
Legmagasabb pont
445 m
Legalacsonyabb pont
252 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp