Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 25

Bódvaszilas - Boldogkőváralja (OKT-25)

· 4 értékelés · Gyalogtúra · Sajó-Hernád-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 60 50 40 30 20 10 km Martonyi pálos kolostorrom Boldogkői vár

Ezen a szakaszon a Bódva völgye felett magasodó Szalonnai-karsztot és a finoman ívelt dombhátakkal egészen a Hernád völgyéig nyújtózó Cserehát vidékét barangoljuk be. A térségre komoly gazdasági és társadalmi kihívások nyomják rá pecsétjüket, ám a tájképi adottságok, a régmúlt idők építészeti emlékei és az aprófalvas településhálózat együttesen kellemes panorámákban gazdag, markáns hangulatú Kéktúraszakaszt kínálnak.

nyitva
könnyű
Hossz 67,8 km
19:40 óra
1 495 m
1 490 m
474 m
129 m

Kiindulási pontunktól a Bódva völgye felé vesszük az irányt. Átkelünk a patak vize feletti vasúti hídon, majd az Esztramos csonka kúpja felé tartunk. Az Esztramos szoknyáján, a hegyet szinte félig megkerülve Bódvarákóra érkezünk. Az "egyutcás" kis falut átszelve kiérünk a település határára, és meredeken nekiindulunk a Szalonnai-karsztot borító rengetegnek. Átszelve a hegységet az alig pár tíz lelket számláló kistelepülés felé Tornabarakonyba tartunk. A Tornai-dombságban megbújó apró falut a Barakonyi-patakon át hagyjuk el, és a fenyőktől és borókáktól örökzöldellő dombhátra felkaptatva átérünk a Rakacai-völgymedencébe.

Rakacaszend hangulatos, bár az elszegényedett településekre jellemző utcaképével szívszorító látványt nyújtó világába érkezünk. A Rakaca vizén túl ismét megindulunk felfelé az agyagos talajú dombvidéki táj cseres-tölgyes, fenyőligetes erdeibe. Útközben a felszínen tanulmányozhatjuk a híres rakacai márvány kibukkanó kőzeteit, majd ismét a fiatal üledékekbe vájt földutakon folytatjuk túránkat. A dombos, főként agyaggal borított felszín merészen ereszkedik le a Vadász-patak völgyébe, ahová Irota, a kicsiny zsákfalu is települt. A lankás dombsorral kísért völggyel párhuzamosan, a dombokon túl fekszik Felsővadász.

Utunk ide vezet, majd innen tovább a Nyugati-Cserehát további két településére: Nyéstára és a Szőlőhegyen át Abaújszolnokra. Az Ortás-völgyében fekvő falun túl, a dombhátra kapaszkodva átérünk a Keleti-Cserehát kistájának alacsonyabb dombvidékére. Főként szántókkal kísért utunk az agyagos talajon a Vasonca-patakon túl Baktakékig tart, ahonnan kisebb emelkedőn át hamarosan Fancsal települését érjük el. A falu műemlék jellegű evangélikus temploma mellett elhaladva, ismét szántóföldeket kísérünk, míg átérünk a Devecseri-patak völgyébe, ahol a patak mentén a napjainkban elhagyatott Csoma József kúriát és kastélyparkot is őrző Abaújdevecserre érkezünk.

Aszfaltúton folytatjuk utunkat immár a Hernád-völgy kistájában, a tektonikus árokban kialakult folyóvölgy teraszos morfológiájú térszínén. Encsen át egészen Gibártig, sőt tovább, a Hernádot átívelő impozáns hídon is túl, a falu határáig gyalogolunk a flaszteren, míg egy kis kaptatóval földútra váltunk. Erdősávokkal, szántókkal és a gyönyörű zempléni hegyek látványával kísérve jutunk Alsócéce kicsiny településére, ahol a római katolikus, illetve vele szemközt a református templom épülete fogad bennünket. A faluból a megművelt földek között kivezető szekérúton, a zempléni csúcsok felé tartva érkezünk meg túránk végpontjára, Boldogkőváralja vasútállomására.

A falu még jó 2 km-re van, így ha nem akarunk vonatra ülni és elutazni, magunk mögött hagyva a Cserehát viszontagságokkal teli világát, gyalogoljunk tovább a K jelzésen, és nézzük meg Boldogkőváralját is!

A szerző tippje

 • Jó program az Esztramos Rákóczi-barlangjának bejárása, ami az Aggteleki Nemzeti Park által vezetett túraként, barlangi túravezetővel lehetséges (belépődíjas!)
 • Tehetünk egy kitérőt az 1341-ben alapított háromhegyi pálos kolostor romjához Martonyi közelében.
 • Rakacaszenden érdemes megtekinteni a román kori műemlék református templomot
 • Felsővadászon elmehetünk a Rákóczi-kastélyhoz, melynek falai között napjainkban iskola működik
 • Gibárton megnézhetjük az 1903-ban épített, ipari műemlék vízerőművet

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Bódvaszilas  4,6  Bódvarákó  13,8  Tornabarakony  3,9  Rakacaszend  16,2  Felsővadász  5,1  Abaújszolnok  5,1  Baktakék  3,2  Fancsal  6,6 Encs 3,6  Gibárt  5  Hernádcéce  1,4  Boldogkőváralja

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Bódvarákó (OKTPH_126): Bódvarákó, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Tornabarakony (OKTPH_127): Tornabarakony, templom buszmegálló
 • Rakacaszend (OKTPH_128_1, OKTPH_128_2): Rakacaszend, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Felsővadász (OKTPH_129_1, OKTPH_129_2): Felsővadász, Petőfi u. 1. buszmegálló
 • Abaújszolnok (OKTPH_130): Abaújszolnok, Dózsa György utca buszmegálló
 • Baktakék (OKTPH_131): Baktakék, autóbusz-forduló és Baktakék, községháza buszmegállók
 • Fancsal (OKTPH_132_1): Fancsal, vegyesbolt buszmegálló
 • Encs (OKTPH_132_B_1, OKTPH_132_B_2) Forró-Encs vasútállomás, Encsi elágazás buszmegálló
 • Gibárt (OKTPH_133): Gibárt, Kossuth utca 17. és Gibárt, Dózsa György utca 10. buszmegállók
 • Hernádcéce (OKTPH_134_1, OKTPH_134_2): Hernádcéce, autóbusz-forduló buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Szúnyog-domb, 474 m
Legalacsonyabb pont
Encs-Gibárt között, Hernád-völgye, 129 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Bódvaszilas, vasútállomás (164 m)
Koordináták:
DD
48.537090, 20.733679
DMS
48°32'13.5"N 20°44'01.2"E
UTM
34U 480340 5376032
w3w 
///abroncs.vadak.sodrófa

Végpont

Boldogkőváralja, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Bódvaszilas vasútállomásáról aszfalton jutunk át Bódvarákóra.
 • A faluból a Martonyi-kolostorrom közelébe emelkedünk.
 • Leereszkedünk Tornabarakonyba.
 • Egy dombhát túloldalán Rakacaszend a következő megállónk.
 • Újabb dombtetőn át vezet az út Irotára.
 • Irotáról átkaptatunk Felsővadászra.
 • A domb túloldalán Nyésta következik.
 • Rövidesen Abaújszolnokra érkezünk.
 • Baktakéknek a szélső részét érintjük.
 • Felkeressük a következő völgyben Fancsalt.
 • Átgyalogolunk Encsen.
 • Következő célpontunk Gibárt.
 • Gibártól a Hernádot követve megyünk át Hernádcécére.
 • Hernádcécéről indulva érintjük a boldogkőváraljai vasútállomást, végül Boldogkőváralján fejezzük be a szakaszt.

A túráról részletesen

Bódvaszilas - Tornabarakony

Bódvaszilast a déli irányba vezető iparvágányok nyomvonalán hagyjuk magunk mögött. A sínek keresztezése után balra fordulunk, majd száz méter után jobbra, egy mezőgazdasági útra térünk, ami jól járható és biztonságos hídon vezet át minket a Bódva felett. A túloldalon jobbra tartva szép réteken jutunk el a Juhász-patakhoz és a régi ipari vágányhoz, amin továbbhaladva a csonkagerincű Esztramos alá érkezünk. A hegyben egykor zajló bányaművelés tárta fel a Rákóczi-barlangot, amely egész évben látogatható. Az Esztramos-hegy tömbjét megkerülve érkezünk meg a Szalonnai-hegység lábához települt törpefaluba, Bódvarákóra, ahol megtaláljuk a Szabadság út 23. szám alatti ház kerítésén a fémdobozt a bélyegzővel. Végigmegyünk az egyutcás, elő- és oldaltornácos házakkal még bőven rendelkező községen, és a túlsó vége után 600 méterrel a romos házakat és az állattartó telepet elhagyva balra térünk.

Rövidesen egy igen hosszú és meredek kaptató következik, amelynek végén feljutunk a hegyhátra, a Balogh Pál parlagra. Innen rövid kitérőt tehetünk egy lejtős dózerúton Martonyi kolostorromjai mellé. Az 1341-ben alapított Háromhegyi pálos templom- és kolostor rekonstrukciója az utóbbi években készült el.  Visszakapaszkodunk a hegyhát erdős, hullámzó tömbjére. Hamarosan eljutunk a Mile-hegy csúcsára (405 m), ahonnan lejtős utakon hagyjuk magunk mögött a karszt területét. A Slokk-tető fiatal fenyvesén túl kiérünk az aszfaltútra, ott jobbra fordulunk, s egészen Tornabarakonyig ereszkedünk. A török időkben elnéptelenedett falut később ruszin telepesek népesítették be, napjainkban azonban ismét alig lakják.

Tornabarakony - Rakacaszend

Meredeken lefutó utcáján a görög katolikus templomig megyünk. A templommal szemben, a parókia kerítésén találjuk a bélyegzőt. A településről kivezető úton rövidesen keresztezzük a Barakonyi-patakot, és a szántók és erdősor határán haladva a földúton felkapaszkodunk a Barakonyi-hegy gerincére. Útközben elhaladunk egy Mária tiszteletére épített kis „szentély” mellett, majd a magaslesekkel kísért, bekerített fenyves után hamarosan beérünk az erdőbe. Míg a Szalonnai-hegységet javarészt a triász mészkő és dolomit jellemezte, addig itt a Tornai-dombság felszínén főként a negyedidőszaki, fiatal üledékek dominálnak (agyag, homok). A gerincen a fenyvesben haladó földutunk több ágra szakad.

Balra tartva, a fás-bokros réttel kísért útról már látjuk a Rakacai-völgymedencébe települt Rakacaszendet. A faluban két bélyegzőhely is van: egyiket a sarki vegyesboltnál, másikat a Fő út 7. szám alatti házban találjuk. A Rakacán átkelve a község déli része felé tartunk. Egy magaslaton látható a már kívülről is szemet gyönyörködtető, műemlékvédelem alatt álló református templom, mely a XII. században épült, de az idők során sokszor átalakították. Bent még láthatjuk az eredeti festett famennyezetet és a középkori freskómaradványokat.

Rakacaszend - Felsővadász

A Kopasz-hegy (268 m) felé kitett, kopár oldalban haladunk. A fiatalos, bokros erdőrészlettel kísért földút többször kereszteződik. Felfelé haladva a lábunk alatt és az út mentén helyenként feltűnik a rakacai márvány világosszürke kőzete kisebb-nagyobb kavicsok, tömbök formájában. Elhagyva a jobbra eső György pada fenyvessel borított kiszögellését, nagyjából szintben érkezünk Isten-töltéséhez, ahonnan lefelé, a fiatalos menti földúton Kocsma-lápáig ereszkedünk. Innen dél-délkeleti irányban kiérünk a Kecske-pad szélére. Az elágazásban dél felé indulunk, aztán pár száz méter után a Boros-erdő fiatalosába vezető keskeny erdészeti útra lépünk, amelyből később földút lesz. Kiérünk a mezőkre, ahonnan már beláthatjuk Irota települését. Leereszkedünk a Vadász-patak völgyébe (ami mentén esős, sáros idő esetén szinte lehetetlen közlekedni), majd megérkezünk egy kis fahídon átkelve Irotára. A Cserehát szívében fekvő kis törpefalu látványossága a hagyományos népi építészeti formákat viselő házakon kívül a falu feletti dombon álló ikonosztázáról is ismert görög katolikus templom.

A faluközponton át megindulunk a Vesszős-oldalban. Egy kerítés és egy erdősáv között kapaszkodunk fel, majd a kerítést tovább követve keletre, jobb kézről szántót kerülünk. Elérve az erdősávot jobbra kanyarodik földutunk, s enyhén emelkedve az erdősáv mentén beérkezünk a Cinceg-erdő területére. Innen már erdőben haladunk tovább, majd a Grajcár-tető előtti nyeregbe érve, megindulunk lefelé a szántóföldekkel övezett földúton, míg kiérünk a Felsővadászból észak felé tartó földútra. Ezen pár perc alatt bent is vagyunk a faluban. A bélyegzőlenyomatot az Ady Endre utca - Dózsa György utca sarkánál lévő Polgármesteri Hivatalnál szerezhetjük be, vagy továbbhaladva a kéken, a Rákóczi út 3. alatti magánházban is bélyegezhetünk. A felsővadászi, XVI. században épült kétszintes Rákóczi-kastély egy erődített várkastély volt. Kertjében páfrányfenyőt láthatunk.

Felsővadász - Baktakék

Felsővadászt a Hunyadi utcán hagyjuk el, de nem fordulunk délre a kastély után, mint eddig. Az utca földútba vált át, mezőgazdasági, majd erdős területen haladunk. Nyéstát északról, a Fő utcán érjük el. A templom előtt balra kanyarodunk, majd a település utáni keréknyomon gyalogolva a szántóföldek mellett beérünk a fák közé. A tetőn jobbra törik az út, aztán 100-150 lépés után balra ösvényre térünk, és a kaszálón, majd az erdősávon átvágva meglátjuk Abaújszolnokot. A bélyegzőt a Rákóczi út 4. szám alatti magánház kerítésén találjuk. 

A község felett a hosszan elnyúló szántó peremén haladunk, majd feljebb bokros, füves és fás területek váltják egymást. A fiatal akácosban a hegyhátra érve tovább egyenesen, majd az új építésű Katalin-kilátó mellett elhaladva kiérünk egy barackos-gyümölcsfás területre. A kerítés mentén párhuzamosan lefelé haladva hamarosan beérkezünk Baktakék házai közé, ahol is a Béke utca vezet le a központba. Itt balra egy rövidke kitérővel érjük el az önkormányzat épületének teraszán található bélyegzőt.

Baktakék - Boldogkőváralja

Ezt követően a községet elhagyva átvágunk a mezőkön. A zártkertek és a szántóföldek után a Tóbiás-tanya bekötőútján kiérünk az országútra. Ezer lépés után a dombon a jobbkanyarnál egyenesen indulunk tovább a földúton az erdőbe. A gerincen az aszfaltutat keresztezve leereszkedünk Fancsal főutcájára. A faluban a Tornyos sörözőben, illetve vele szemben egy magánház kerítésén is megtaláljuk a Kéktúra bélyegzőt. A községet egy gyümölcsösön átvágva hagyjuk el, majd a széles dombtetőről füves lejtőkön ereszkedünk alá. Hamarosan megpillantjuk Abaújdevecser épületeit. Főbb közlekedési útvonalat, az M30-as autópályát egy gyalogos-kerékpáros aluljárón keresztezzük Encs környezetében. A városba érve 2022 tavaszától két új pecsételőhelyet is találunk, az aluljáró utáni buszmegállóban, illetve a vasútállomáshoz vezető út kereszteződésében. Encsről Gibártra megyünk, itt bélyegezni kis kitérővel a vízmű bejáratánál a kerítésre kihelyezett bélyegzővel tudunk. Az 1903-ban épített ipari műemlék, a Gibárti Vízerőmű megtekintésére szakítsunk időt!

A hídon átkelünk a Hernádon, majd az országúton felkaptatunk a dombhátra. Az egyik hajtűkanyarban térünk le észak felé, és a földúton Alsócécére gyalogolunk, ahol a Petőfi u. 4. szám alatti ház kőkerítésén találjuk a bélyegződobozt. Ha kitérőt teszünk az Aba Étteremhez, az épület előtti fadobozban szintén megtaláljuk a hernádcécei bélyegzőt. Végül a Szerencs-patakot harántolva átsétálunk Boldogkőváraljára, ahol a bélyegzőhelyet a falu határában a vasútállomáson és a faluba érve, onnan a kék L jelzésen kitérővel, a Boldogkői vár alsó pénztárának épületében találjuk meg. A vár – amelynek története a 13. századig nyúlik vissza – a Bodókő-hegy miocén andezittufájára épült. A várhegy meghódításával kezdetét veszik Zempléni-hegységi kalandozásaink.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Bódvaszilas vasútállomása Miskolccal áll összeköttetésben.
 • A Bódvaszilas, vasútállomás buszmegállóba több felől, köztük Miskolcról is utazhatunk.
 • A Boldogkőváralja vasúti megállóhelyre csak nagyon szórványos a vasútközlekedés.
 • A Boldogkőváralja, arkai elágazás buszmegállóból több felé indulnak járatok.

Megközelítés

 • A bódvaszilasi vasútállomásról a K+ jelzés vezet a Kéktúrára.
 • Boldogkőváralján a vasútállomáson, illetve a buszmegállón is áthalad a Kéktúra.

Parkolás

 • Bódvaszilason a vasútállomás előtt találunk parkolóhelyet.
 • Boldogkőváralja vasútállomásánál (a szántó közepén) találunk parkolót.
 • Boldogkőváralján a vár alatt fizetős parkolóban hagyhatjuk az autót vagy a Kossuth Lajos utcán, a főtér elágazásánál is parkolhatunk.

Koordináták

DD
48.537090, 20.733679
DMS
48°32'13.5"N 20°44'01.2"E
UTM
34U 480340 5376032
w3w 
///abroncs.vadak.sodrófa
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Cserehát turistatérkép

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A falvakban nem mindig találunk boltot, illetve ha igen, akkor sem biztos, hogy nyitva vannak.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

2,8
(4)
Vásárhelyi Csaba 
2023-03-15 · Közösség
A nagy szántók / legelők látványa, illetve Encs környékén már a Zemplén vonulatai nagyon tetszettek. A festések rendben voltak, a korábban problémát jelentő kóbor kutyákra is úgy látszik megoldást talált Felsővadász önkormányzata (egy helyivel beszélgetve tudtuk meg az információt). Sajnos a mélyszegénység óriási mértéket ölt, ezt fáj látni. Ami viszont nem tetszik az a rengeteg mezőgazdasági úton és kitett helyen vezető útvonalak. Esőben, nagy szélben vagy épp tűző napsütésben rendkívül kellemetlen élményben lesz a túrázónak része.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-03-13
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Fénykép: Vásárhelyi Csaba, Közösség
Hajós Márton
2022-11-09 · Közösség
Egyéni ízlés, de jobban szeretem az erdőket és a hegyeket mint a dombokat és réteket. Valamint a minimális nyomkövetői érzékem azt súgja az itteni túra nagyrésze traktorral is teljesíthető. A tájnak megvan a maga szépsége, a fák hiányáért cserébe szép tágas panorámák vannak a Cserehát dombjaira. A Gibárti erőmű, a Katalin kilátó, és a Háromhegyi Pálos kolostorrom érdekes. Tornabakony és Bódvarákó között kellemes kis erdő van. Még elázva is élmény volt megpillantani az Aggteleki-karsztot miközben a Szalonnai-hegység a hátam mögött magasodott.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-05
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Fénykép: Hajós Márton, Közösség
Zsalakó Norbert
2020-08-23 · Közösség
Jelzések kifejezetten hiányosak, gps nelkul nagyon konnyu eltevedni, tobb helyen maganterulet, pl keritessel elkeritett teheneszet van a kektura vonalan. Nyaron az ut rengeteg helyen a gazok, szuros bokrok miatt gyakorlatilag jarhatatlan.
Mutass többet!
1
Fénykép: Zsalakó Norbert, Community
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 15

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
67,8 km
Időtartam
19:40 óra
Szintemelkedés
1 495 m
Szintcsökkenés
1 490 m
Legmagasabb pont
474 m
Legalacsonyabb pont
129 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 27 Útpontok
 • 27 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp