Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Bencés apátok nyomában Kaposszentjakabon

Gyalogtúra · Zselic · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kaposszentjakabi apátságban
  A kaposszentjakabi apátságban
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 12 10 8 6 4 2 km
Túránkat szinte azonnal egy múzeumlátogatással kezdhetjük, hiszen a Kaposszentjakab fölé magasodó Várhegyen felfedezésre vár Kaposvár legrégebbi műemléke, a kaposszentjakabi bencés apátság. Az időutazás után még sok felfedezni való vár a Zselic rengetegében.
nyitva
könnyű
Hossz 13,2 km
3:30 óra
191 m
204 m
241 m
126 m
A bencés apátság akár egy fél napos program is lehetne, de az ezer éves történelmi múlt megismerése után van még dolgunk, hiszen a környék hangulatos erdői, lenyűgöző völgyei még sok látnivalót tartogatnak a kíváncsi vándor számára. A vadregényes Nádasi-erdő és a som-hegyi szőlőhegyen álló Szt. Donáth-kápolna felfedezésre vár.

A szerző tippje

 • A kaposszentjakabi bencés apátság megtekintése szinte kötelező, és kihagyhatatlan.
 • Kaposvárra érve, a 6-os busz megállójánál tábla jelzi a Rippl-Rónai Emlékmúzeumba vezető irányt – a kitérő oda-vissza másfél kilométer. Kaposvár híres szülöttjének a festő és grafikusművész, Rippl-Rónai József múzeuma szintén kihagyhatatlan.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2022-03-08
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
241 m
Legalacsonyabb pont
126 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 6,38%Földút 32,86%Ösvény 38,06%Utca 17,27%Ismeretlen 5,40%
Aszfalt
0,8 km
Földút
4,3 km
Ösvény
5 km
Utca
2,3 km
Ismeretlen
0,7 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Kaposszentjakab, Várhegy feljáró (130 m)
Koordináták:
DD
46.359347, 17.843864
DMS
46°21'33.6"N 17°50'37.9"E
UTM
33T 718773 5137905
w3w 
///kincsek.odaadni.románc

Végpont

Kaposvár, buszpályaudvar és vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállóból a SL jelzését követjük a Zselicszentpál fölött végigfutó gerincútig.
 • A gerincen jobbra, északi irányba fordulunk a S jelzésen, mely Kaposvár belvárosáig kalauzol minket.

A túra részletes leírása

A buszmegállóban megpillantjuk a SL jelzését, melyen előbb a Monostor utcában sétálunk, majd egy korlátokkal ellátott lépcsősoron kapaszkodunk fel a kaposszentjakabi apátság romjainak impozáns bejáratához. Kaposvár legrégebbi történelmi emlékhelyére mindenképpen szánjunk elegendő időt!

Az apátságot a Kapos völgyében vezető hadi- és kereskedelmi útvonalak mentén alapították 1061-ben, felszentelésére 1067-ben került sor. A Kaposszentjakab fölé magasodó Vár-dombon található bencés apátság romja Kaposvár legrégebbi védett emlékműve, mindemellett a város egyik jelentős kulturális-turisztikai központja is. Több rendezvény helyszíne, melyek közül kiemelkedik a Szentjakabi Nyári Esték programja. Érdemes a szép romegyüttes területét végigjárni, az egykori kerengőben kialakított kőtárba és kiállításaiba bepillantani. A romkert északi csücskében egy új építésű kilátót, mellette padokat, tűzrakóhelyet is találunk.

A történelmi kalandozás után jelzésünket követve hétvégi házak között indulunk túránkra a Várdomb utcában. Előbb elmegyünk egy harangláb és a Szentjakabi hegyközség keresztje mellett, majd az enyhén jobbra ívelő kocsiúton figyeljük a jeleket, mert egy elágazásnál élesen balra, egy horhosba kanyarodik el. Az igen hangulatos Nádasdi-erdő széles kocsiútját taposva két kilométer után élesen jobbra fordít a turistaút.

Vadregényes erdei környezetben, kanyargós kis csapáson terel a völgybe a jelzés, ahová egy balra ívelő úton meg is érkezünk. Átkelünk a Nádasdi-patakon, majd annak mentén ismét balra tartunk. Pár száz méter után, a völgyet elhagyva jobbra betérünk az erdőbe, és meredeken kapaszkodunk felfelé a domboldalba. Rövidesen találkozunk a S● jelzésével, melyen érdemes a völgyben megbúvó Latinca-forráshoz lesétálni. Sajnos a forrás és környéke méltatlanul elhanyagolt állapotban van. A gyönyörű bükkerdők ölelésében rejtőzködő forrás mellett egy szintén gondozatlan emlékművet is találunk, mely az 1919-es Tanácsköztársaság mártírjaira emlékezik.

A forrást elhagyva néhány száz métert meredeken felfelé kapaszkodunk, így érkezünk a gerincen végigvezető S jelzéshez. Újdonsült jelzésünkkel mi itt jobbra indulunk tovább, elmegyünk egy magasles mellett, majd úgy 600 méter után balra, a szántáson nyugati irányban átvágva, egy cserjés mentén érjük el a szemközti erdő sarkát. Jobbra, észak felé tekergünk tovább. Előbb sűrű akácos zár körül, majd az erdőből kibukkanva két kilométert szőlők, présházak között teszünk meg, így érkezünk a Szent Donát-kápolnához.

A Szent Donát tiszteletére felszentelt barokk stílusú kápolna a 18. század elején épült, melynek egyik érdekessége, hogy tornyát sokkal később, csak 1930-ban építették hozzá. Nevezetességei között említhetjük még a Szent Jánost és Máriát ábrázoló két faszobrot, és a templom belsejében található kálváriát. Amennyiben a kis kápolnát nyitva találjuk – sajnos ez ritkán fordul elő –, a szentély boltozatán megcsodálhatjuk Kaposvár egykori látképét is.

A kápolnától meredeken, már bitumenes úton ereszkedünk le a szőlőhegyről, melyen nemsokára a 6-os busz végállomásához érkezünk, ahol akár buszra is szállhatunk. Akik éreznek magukban elég erőt, azoknak a Kapos folyón és a vasúton átkelve még két kilométert kell megtenniük Kaposvár utcáin a vasútállomásig, vagy az autóbusz-pályaudvarig.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A kaposvári autóbusz-pályaudvarról közlekedő 7-es busszal érkezhetünk Kaposszentjakab, Várhegy feljáró megállóhoz.
 • A túra végén a kaposvári buszpályaudvarra érünk vissza.

Megközelítés

 • A Kaposszentjakab, Várhegy feljáró buszmegállótól indul a SL jelzése.

Parkolás

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott. Amennyiben mégis autóval érkeznénk, a túra végén Kaposvárról a 7-es busszal juthatunk vissza Kaposszentjakabra. A Monostor utcában autóparkolót is találunk.
 • Ha Kaposszentjakabra busszal indulnánk, az autót buszpályaudvar és vasútállomás melletti Petőfi téren álló Belvárosi Áruház garázsában, vagy a mellette található (fizetős) parkolókban hagyhatjuk.

Koordináták

DD
46.359347, 17.843864
DMS
46°21'33.6"N 17°50'37.9"E
UTM
33T 718773 5137905
w3w 
///kincsek.odaadni.románc
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

A szerző által javasolt térképek:

 • Zselic turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
13,2 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
191 m
Szintcsökkenés
204 m
Legmagasabb pont
241 m
Legalacsonyabb pont
126 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp