Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Bar(l)angolások és mesés panorámák Felsőhámorból

· 9 értékelés · Gyalogtúra · Bükk-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Anna-barlang bejárata felett
  Az Anna-barlang bejárata felett
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km
A kirándulás bemutatja a Bükk számos izgalmas, érdekes barlangját, az összekötő utakon pedig mesés panorámában lehet részünk: ellátunk Diósgyőrtől a hegyvonulatokon át a lillafüredi kastélyszállóig.
nyitva
könnyű
Hossz 8,2 km
4:00 óra
301 m
301 m
391 m
221 m

Ezen a túrán garantálom, hogy nem fogsz unatkozni! Bár a táv rövid, annyi látnivalót találsz itt, hogy egyik ámulatból a másikba esel, és a végén csak azt veszed észre, hogy rád sötétedett, és még mindig nem értél a végére...

 

Ha kimosolyogtad magad a tündéri házikón, ami a kiindulópontként szolgál (hacsak nem máshonnan vágsz bele a körtúrába), és megindulsz felfelé az ösvényen, nemsokára a Szinva tanösvény tábláival találkozol az emelkedőn, melyek a környék legfontosabb természeti és kultúrtörténtei értékeiről mesélnek. A túra által érintett szakaszon megismerkedhetsz a Szinva-patak völgyének növény-és állatvilágával, valamint a karsztjelenségekkel kapcsolatban is kiokosodsz. A Szeleta-zsomboly és a Szeleta-barlang bejáratánál rengeteg érdekességet olvashasz, mielőtt felfedezed a területet.

A Molnár-szikla legendájában sok különféle történet kering. A különös mesék mindegyikében az a közös, hogy az egymást szerető, de elszakításra kényszerített szerelmesek végül együtt vetik le magukat a mélybe. 

A Bedő Albert-hegy oldalában vezető panorámautat kevesen ismerik. Résen kell lenned, hogy megtaláld az eldugott ösvényeket, ahol minden helyen más és más szemszögből láthatod a tájat. 

Az elfuserált nevű Büdös-pest-barlang közelről egyáltalán nem olyan visszataszító - sőt egyenesen élmény felfedezni. Ne ijedj meg az elején a rövid kaptatótól: akár négykézláb is nekivághasz, ha saras és csúszik. Megéri! A kutatók számos réteget feltárva nemcsak tárgyi leletekre bukkantak itt különböző korokból, de számos teljes emberi csontváz is előkerült a föld mélyéről. Habár fokozottan védett, mégis szabadon látogatható.

Ha szereted az extrémebb kalandokat, a túra egyik attrakciója lesz számodra a Kecske-lyuk-barlang felfedezése, amit mellesleg minden helyi gyerkőc és barlangokat kedvelő ember ismeri, hiszen szinte kuriózum, hogy bárki számára nyitva áll az év minden napján, és több, mint 100 métere barlangászati ismeret és felszerelés nélkül bejárható (viszont a zseblámpa és a jó cipő elengedhetetlen tartozék). Mivel az itt található flóra és fauna egyedi, ez a barlang szintén fokozott védettséget élvez. Ügyelj rá, hogy ne tegyél kárt semmiben, és ne zavard az itt lakó denevéreket erős fényű lámpákkal! Ne feledd: csak vendég vagy itt, neki pedig az otthona!

A Szeleta-zsombolyhoz érve első látásra talán csalódni fogsz: a barlang szó hallatán ugyanis óriási, tágas bejáratot képzelünk el, amin egyszerre több mamut is átférne... Ehelyett itt csak az avart látod, amiben egy helyen tölcsérszerűen behorpad a talaj, s középen egy pici luk... Érdemes egy pillantást vetni a Szinva-tanösvény táblájának  metszeti térképére, s máris tátva marad a szád, mekkora kincs, csoda lapul szinte a lábad alatt...

Mivel a zsomboly bejáratát semmi nem védi, óvatosan közelítsd meg a bejáratot! Ha kisgyerekkel jársz erre, fogd meg a kezét, nehogy baj történjen!

A híres-neves Szeleta-barlangot mindeki ismeri a történelemórákról: innen származnak az ősemberrel kapcsolatos első leleteink. A karsztforrás által kialakított üregben eleink által csiszolt és pattintott kőeszközöket, cserépdarabokat találtak a kutatók. 

A barlang oldalfalán egy jellegeztes fekete sávot láthasz, ami azt jelzi, hogy a feltáró kutatások előtt hol húzódott a talajszint. A bejárattól mindkét ágba szabadon besétálhatsz. A belsőbb részek felfedezéséhez elengedhetetlen a jó cipő és némi világítás. Az állandóan csöpögő víz csúszóssá teszi a talajt. A flóra, fauna és a történelmi emlékek kapcsán ezt a barlangunkat is fokozottan védetté nyilvánították. 

A Központi Kohászati Múzeum időutazásra csábít bennünket, hogy a születésétől a haláláig bemutassa a kohászatot. Tárgyak, makettek, fotók mesélnek a fémművességről, különös tekintettel a helyi vonatkozásokra. Saját kedvencem a szakítógép, ami szerencsére a párkapcsolatokra nincs hatással. 

Az Alsó-vízesés rekorder hazánkban: 20 méteres magasságával a legnagyobb címet vívta ki magának. Némi turpisság azért rejlik a dologban, ugyanis egy mesterségesen kialakított zúgóról van szó, amit a Palotaszálló építésekor keltettek életre. Csapadékban gazdag időszakban messziről hallható a robajló víz hangja. Télen is érdemes ellátogatni ide, amikor a jéggé dermedt zuhatagban gyönyörködhetünk. 

Az Anna-barlang felfedezésére megéri rászánni az időt, annyira élvezetes és interaktív az idegenvezetés. Itt tudtam meg meg például, hogy otthon mindenkinek van egy "Anna-barlangja", ami hasonló elven működik, mint az itteni: úgy hívják, hogy mosógép. Remélem, ezzel mindenkit felcsigáztam, kíváncsivá tettem annyira, hogy ki ne hagyja a bemenetelt!

A Herman Ottó-barlangot kiázárólag kívülről szemlélhetjük meg; nemcsak azért, mert a szalagkorlát és a Szinva-patak is elválaszt tőle bennünket. de bejáratánál egy 25x4 méteres felületű tó terül el, ami még a barlangászoknak is megnehezíti a bejutást. A leletek arra utalnak, hogy az ősember szállásként és fegyverkészítő műhelyként is igénybe vette. Látogatni csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának engedélyével lehet. 

Ha ennyi látnivaló nem lenne elég, járjuk be a Palotaszálló óriási, virágokkal és szobrokkal, idézetekkel gazdagon díszített függőkertjét, nézzük meg a vízesést felülről, csónakázzunk egyet a Hámori-tó vizén, üljünk fel a kisvasútra valamelyik irányba. Annyi csodás lehetőség van ezen a szép helyen, hogy megéri akár többnaposra tervezni a látogatást. 

 

 

 

A szerző tippje

A túraútvonal számtalan látnivalót kínál, így a rövid táv egy egész napos, programokkal és élményekkel teli kirándulássá tehető. 

 • Szinva-tanösvény: a Csanyik-völgy lábától jó darabon elkísér bennünket. Segítségével felfedezhetjük a környék történetét, növény-és állatvilágát, nevezetességeit
 • Molnár-szikla: a piros jelzés ösvényétől balra térve találjátok meg a keresztet, ami számos helyről látszik a hegyoldalban. Járjatok utána a szerelmes, balul járt molnárlegény legendájának!
 • Büdös-pest barlang: a Dolka-nyeregbe ereszkedve rövid kitérővel érhető el. Érdemes felmászni!
 • Kecske-lyuk-barlang: némi kalandvággyal és zseblámpával több száz méternyire bekukkanthatunk a hegy gyomrába az egyre szűkülő, kacskaringózó járatban
 • Szeleta-zsomboly: egy igazi barlang-különlegesség tölcsérszerű, lefelé induló bejárattal
 • Szeleta-barlang: az első olyan barlang, ahol az ásatások lévén rátaláltak az ősemberrel kapcsolatos leletekre. A kutatások még napjainkban is tartanak. 
 • Kohászati Múzeum
 • Hámori-tó
 • Kastélyszálló: a közeli hegyeken kirándulva gyakran a festői panorámát díszíti. Kívülről körbesétálva sem mindennapi látvány - hát még aludni benne! 
 • Függőkert: a Palotaszálló alatti díszkert akár önálló program is lehet. Érdemes megnézni napközben és viszatérni késő este, amikor az az esti világításban pompázik.
 • Alsó-vízesés: hazánk legnagyobb vízesése, mely csapadékos időszakban óriási robajjal, vízpermetet szórva bukik alá a sziklákon. 
 • Szent István-barlang: bár a túra útvonala nem érinti, de pár száz méteres plusz sétával Lillafüred felé beiktathatjuk a programba.
 • Herman Ottó-barlang: Felső- és Alsóhámor között az út mellett látható a barlang bejárata a patak túloldalán. 
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2020-12-12
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
391 m
Legalacsonyabb pont
221 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A túra útvonala nem tartalmaz veszélyes szakaszokat, bárki számára teljesíthető. Aki viszont nyitott a felfeldezésre, a táj alapos megismerésére, óvatosan közelítse meg a Molnár-szikla keresztjét, mert könnyű megcsúszni és a mélybe zuhanni. 

Ha úgy döntesz, hogy felfedezed a Kecske-lyuk-barlangot, mindenképpen vigyél magaddal legalább még egy személyt, hogy ha baj lenne, segíteni tudjon. Sose indulj el egyedül!

Ne feledd: a barlangban nem működik sem a GPS, sem a mobiltelefon! 

A kanyargós járatok a barlangban beljebb haladva beszűkülnek, itt-ott igencsak nehéz az átjutás. Ezért nem ajánlom az óriási hátizsákkal való közlekedést, mert csak akadályozni fog a haladásban. Szintén aggasd le magadról az esetlegesen kilógó kütyüket (övre akasztható kulacs, túrabot, nagy fotós táska). Ha csoportosan érkeztetek, és vannak olyanok, akik nem kíváncsiskodnak a barlang belsejébe, érdemes a felszerelést a gondjukra bízni a felesleges cipekedés helyett. 

Az aszfaltúton való átkelésnél és a rajta való haladásnál legyél nagyon körültekintő!

Hasznos linkek és ötletek

Felsőhámorból a helyi 15-ös buszra szállva "megúszhatjuk" a kiindulópontig visszatérésnél az aszfalton való sétát. A busz menetrendjétől itt tájékozódhatsz!

Az Alsó-vízesés száraz időszakban nem "működik". Érdemes utánajárni, és üzemidőre tervezni a látogatást, mert óriási élmény látni a párafelhőt szóró, robajjal lezúgó víztömeget. 

Kezdés

Csanyik-völgy, buszmegálló (vagy opcionálisan Alsóhámor, Felsőhámor bármely pontja az út mentén) (240 m)
Koordináták:
DD
48.109364, 20.639735
DMS
48°06'33.7"N 20°38'23.0"E
UTM
34U 473182 5328518
w3w 
///megnevez.megüzen.tennivaló

Végpont

Csanyik-völgy, buszmegálló (vagy opcionálisan Alsóhámor, Felsőhámor bármely pontja az út mentén)

Útleírás

A legideálisabb, ha a túrát abból az elágazásból indítjuk, ahol a Csanyik-patak beleömlik a Szinvába. Parkolni is tudunk itt, és buszról is le tudunk szállni a Csanyikvölgy nevű megállóban. Könnyű tájékozódni, mert ahol a kisvasút sínjei keresztbefutnak az úton, már messziről láthatjuk a négylábú gombaházikót, aminek az oldalán  megleljük a turistajelzéseket. Akár a piros négyzetet, akár a kék átló jelet követhetjük, melyek egy kellemes emelkedővel a Bedő Albert-hegy oldalába kalauzolnak bennünket. (A kék átlóval a Bükkben számos helyen találkozhatsz, ahol a tanösvények hosszabbak, túra jellegűek.) A 400 méteren át tartó szintemelkedést szinte észre sem vesszük, mert az út mentén a Szinva-tanösvény informatív táblái itt-ott megállásra csábítanak. 

Amint megszűnik a hegymenet, fogadjátok meg a lehető legjobb stratégiát, ami garantáltan csodás kilátópontokkal, mesés panorámákkal ajándékoz meg benneteket: a jelzéseket követve mindig figyeljétek a lábatok alatt kanyargó ösvényt. Ahol az balra ágazik, kövessétek a kitaposott utat. Ezernyi szögből, minduntalan más és más tájrészletben gyönyörködhettek. Valamelyik ponton Miskolcra, Diósgyőrre láthattok rá, máskor a Szinva-patak völgyét és a környező hegyeket szemlélehetitek, odébb Felsőhámor házikói bukkannak ki a fák közül, feljebb pedig a Kastélyszálló impozáns épülete is a táj része lesz - sőt csapadékosabb időszakban a vízesés robaja is kivehető, s látszik az alázúduló víztömeg. Megéri a sok kitérő, nem győztök majd csodálkozni! Az egyik kiugróban felfedezhetitek a legendás Molnár-szikla keresztjét, amihez kellő körültekintéssel el lehet kalandozni. Tériszonyosok nagy ívben kerüljék a helyet!

Miután kigyönyörködtük magunkat, a ferde kék jel és a piros a Dolka-nyeregbe kalauzol bennünket, ahol a turistaút elágazik. A piros négyzetet követve, jobbra fordulva meglódulunk a völgy felé a fákkal árnyalt úton. 600 méternyi ereszkedést követően, szinte a lejtő alján egy táblát fedezhetünk fel az út szélén balra, mely a Büdös-pest barlangot jelzi. Ha meredeken nekivágunk a hegyoldalnak és legyőzzük a rövid, meredek emelkedőt, onnan már szintben haladva juthatunk a barlang tágas bejáratához. A név miatt ne aggódjatok, nincs alapja!

Az útra visszatérve újabb kereszteződéshez érkezünk. Jobbra fordulunk a piros kereszten, és kétpercnyi sétára már fel is fedezhetjük a Kecske-lyuk óriási, tátongó üregét. ahol akár több, mint százméternyit besétálhatunk a hegy gyomrába, hogy bepillantást nyerjünk ebbe a csodálatos föld alatti világba. 

A barlangból kilépve jobbra visszatérünk arra az útra, amin ideérkeztünk. A már ismert kereszteződésben balra fordulunk ismét a piros négyzetre, újra elmegyünk a Büdös-pest táblája előtt, majd visszakapaszkodunk a Dolka-nyeregbe. A kereszteződésben jobbra fordulunk a piros négyzet, a piros és a kék átló jelzések kíséretében. 

400 méter után elintegetjük a pirosat, és balra térünk a piros négyzet és a kék átló mentén. Körülbelül 200 méter múlva érünk a Szeleta-zsomboly bejáratához. Óvatosan közelítsük meg a barlang nyílását, mert könnyű belepottyanni!

Innen 5 percnyi ereszkedéssel jutunk abba az elágazásba, ahol a barlang jelzés mentén le tudunk térni a Szeleta-barlanghoz. 

A barlang megismerése után néhány száz méternyi  szintező séta alatt elraktározhatjuk az emlékelet, aztán egy meredek lejtőn leereszkedünk a Lillafüredet Felsőhámorral összekötő főútra. Ezen 150 méternyit kell balra, azaz kelet felé sétálni, amikor a szemben levő szalagkorláton feltűnik egy kis megszakítás. Az úton átkelve itt letérünk a völgybe Felsőhámor házai közé, ahol épp a Központi Kohászati Múzeumhoz érünk. Felettébb érdekes, igazi eszközöket és rengeteg makettet felvonultató kiállítás ez. Érdemes betérni, ha a rapszodikus nyitvatartási időben sikerül ideérnünk. 

A múzeum utcáján jobbra térve a kék kereszt jelzéseket kövessük, melyek újabb látnivalók felé kalauzolnak bennünket. A hídon átkelve már nem kell térkép,  elég, ha a fülünkre hagyatkozunk: az Alsó-vízesés robaja mágnesként vonzza az idelátogatókat. 

A zubogó aljánál felfedezhetjük az Anna-barlang bejáratát. Egyedi hangulatú, különleges itt a vezetett túra. Biztos vagyok benne, hogy ha részt veszel rajta, még soká fogsz rá emlékezni. Ne hagyd ki! A pénztárhoz át kell menni jobbra a boltív alatt, majd az első adandó alkalommal balra kanyarodni felfelé. Ha továbbmegyünk a pénztártól a vízesés irányába, most magasabbról is megszemlélhetjük az alázúduló víztömeget. 

Ha viszatérsz a sétányra, a dombon felsétálva felfedezheted a Kastélyszálló pompás függőkertjét, majd a tetőre jutva körbesétálhatod a szállót, és a Hámori-tó partján is megpihenhetsz. 

Rövid kitérővel Lillafüred felé megtalálod a Szent István-barlang bejáratát, amit szintén egy vezetett túra keretében járhatsz be.

Ha elfáradtál, Lillafüred felé sétálva az út mentén rátalálsz a lillafüredi kisvasútra, amivel akár visszautazhatsz Miskolcra, vagy meglátogathatod az őskohót, a pisztrángtelepet vagy Lillafüredet a másik irányba utazva.

Ha úgy döntesz, hogy az út hátralevő részét gyalogláb teszed meg visszafelé, számtalan látnivaló vár még rád. Felsőhámor két betonozott utcája helyett érdemes a patak partján kialakított sétányon menni (nem is értem, miért nem itt vezet a turistajelzés), ahol mesei környezetben hallgathatjuk a kristálytiszta vizű patak zubogását. 

A település végén, ahol a sétány az útba torkollik, a buszmegálló mögött láthatjuk a szinte égig érő, kiépített sziklamászóhelyet. Innen 200 méternyire, Miskolc irányába látható az út jobb oldalán, a szalagkorláton túl a Herman Ottó-barlang, melynek bejáratát a Szinva-patak mossa. 

Összesen másfél kilométernyi aszfalttaposással érhetjük el a kis gombaházat, kiindulópontunkat. Ha meg szeretnénk úszni az aszfaltcsík szélén caplatást, vagy elfáradtunk, üljünk fel a helyi 15-ös buszra bármlyik útszéli megállóban, ami visszavisz akár a gombaházig, ahonnan elindultunk, akár egészen Miskolcig. 

 

 

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Miskolcig leggyorsabban vonattal utazhatsz. A városban a 15-ös helyi busszal Csanyikvölgy megállóig kell menned, onnan be tudsz csatlakozni a túra útvonalába. Pár méterre a buszmegállótól már látszik, ahol a kisvasút sínpárja keresztezi az utat. Mellette egy "gombaházikót" láthatsz. Ennek az oldalára festve találod meg a kék átló jelzést (ami egy darabon együtt fut a pirossal). Már neki is vághatsz az emelkedőnek!

 

Megközelítés

Az M3-as, majd az M30-as autópályán Miskolcig (díjmentes alternatíva a 3-as út), majd a városban Diósgyőr felé fordulunk. A településrészt a Hegyalja úton hagyjuk el, aminek folytatása a Vadas Jenő út. Ahogy kiérünk a településről, a kisvasút keresztezi az utat. Itt van az első lehetséges megállóhely a sínek után balra az út menti füves területen. Mivel körtúráról van szó, továbbmehetünk Alsóhámoron át egészen Felsőhámorig, s tetszőlegesen bárhonnan kezdhetjük a kirándulást. 

Parkolás

Az első lehetséges parkolási lehetőség a település után a Csanyik-völgy bejáratával szemben adódik bal oldalt, füves területen az út mellett. Ha kiépített parkolóban szeretnénk megállni ezen a környéken, akkor választhatjuk a Chinoin melletti murvás parkolót (szemben vele sorompóval ellátott parkoló van), vagy kicsit távolabb a Miskolci Állatkert előtti nagy parkolót is. 

Ha úgy döntünk, hogy továbbmegyünk, Alsóhámorban vagy Felsőhámorban is le tudjuk parkolni az autót. Ha a szállásunk helyben van, nem kell fizetnünk parkolási díjat - viszont ha egyetlen napra érkezünk, számoljunk vele, hogy igen kevés a parkolóhely, és szinte mindenhol költségvonzata van. Turistaszezonban előszeretettel büntetnek a környéken, így a szabálytalankodással nem éri meg otthagyni az autót Felsőhámor vonzáskörzetében. 

Koordináták

DD
48.109364, 20.639735
DMS
48°06'33.7"N 20°38'23.0"E
UTM
34U 473182 5328518
w3w 
///megnevez.megüzen.tennivaló
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Felszerelés

A túra útvonala alapvető felszerelést igényel (túrabakancs, esőfelszerelés, térkép/GPS).

Ha a Kecske-lyuk-barlangot is fel szeretnéd fedezni, szükséged lesz pár kiegészítő felszerelésre is. Mivel a barlangban  sötét van, mindenképpen hozzál magaddal zseblámpát, ami hosszabb ideig bírja. A legideálisabb a fejre szerelhető fajta, mert így mindkét kezed szabad marad.

A barlang alján a kövek néhol csúszósak és nedvesek, alkalmanként bokáig érő, nagyobb kiterjedésű tócsák is előfordulnak (némi odafigyeléssel és ügyességgel ezek kikerülhetők), óvatosan közlekedj! Erősen javasolt a zárt, lehetőleg vízálló, bordázott talpú cipő. 

Ha nyári rekkenő melegben jössz, készülj fel, hogy a barlangban sokkal hűvösebb van, mint odakint, ezért a fázósabbaknak és a gyerkőcöknek nem árt odakészíteni egy vékony felsőt plusz rétegnek. 

 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(9)
Szabó Krisztina
2022-06-07 · Közösség
Szuper túra útvonal, rengeteg látnivalóval sok barlanggal és extraként még geoládákkal. Nagyon érdekes a gyerekek számára is!
Mutass többet!
Csaba Hanis
2021-10-26 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-10-26
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 16

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,2 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
301 m
Szintcsökkenés
301 m
Legmagasabb pont
391 m
Legalacsonyabb pont
221 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp