Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Bányáról a Feneketlen-kúthoz

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Zselic · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Feneketlen-kút kis tavacskája
  A Feneketlen-kút kis tavacskája
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
A Zselic két, legendákkal körbeszőtt kútjához igyekszünk körtúránkon. A Mátyás-kút és a Feneketlen-kút a Dennai-erdő mélyén bújik meg, ahol tavasszal a medvehagyma tengerként borítja az erdő alját. Mindemellett a tájegységre jellemző virágos rétek, meseszép erdők színesítik utunkat.
nyitva
könnyű
Hossz 14,1 km
3:45 óra
170 m
171 m
248 m
155 m
Bánya a Zselic egyik eldugott szegletének kicsiny üdülőfaluja. A csend, a béke és a nyugalom birodalma ez a vidék. A közeli völgyben hosszan elnyúló Gólya-völgyi-tavak, és a domboldalakba felkúszó turistautak mentén elterülő, gyönyörű zselici erdők látványa kíséri utunkat. Elkalandozunk néhány vadregényes szurdokvölgybe, ahol alig járt ösvényeken rójuk a kilométereket, és a Zselicre oly jellemző réteken, mezőkön ismerjük meg közelebbről a turisták által még felfedezésre váró vidéket. A Dennai-erdő sűrűjében fakadó Mátyás-kút, és a közelében található Feneketlen-kút környékének felfedezése koronázza meg körtúránkat. 

A szerző tippje

 • Mivel a tömegközlekedés elég körülményes, a járatok ritkák, talán egyszerűbb autóval megközelíteni a települést. A buszjáratokról érdemes előre érdeklődni, informálódni.
 • A Dennai-erdőben érdemes egy kicsit több időt eltölteni, felfedezni a környék egyik legvadregényesebb erdejét.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2019-12-20
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
248 m
Legalacsonyabb pont
155 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Bánya, forduló (buszmegálló) (187 m)
Koordináták:
DD
46.269665, 17.662634
DMS
46°16'10.8"N 17°39'45.5"E
UTM
33T 705167 5127455
w3w 
///szünetel.étolaj.gitárhúr

Végpont

Bánya, forduló (buszmegálló)

Útleírás

Itiner

 • A Panoráma panziótol a S jelzésén indulunk körtúránkra.
 • Az Óteleki-erdőn át érkezünk a Nozsi-hegy gerincére, ahol rátérünk jobbra a Z jelzésre.
 • A Feneketlen-kút után az erdőből kibukkanva elhagyjuk a balra induló Z jelzését és jobbra, északnyugati irányban, már jelöletlen erdészeti úton haladunk.
 • A Gólya-völgyi-tavaknál ismét rátérünk a már ismert, és bejárt S jelzésre, melyen visszasétálunk Bányára, a Panoráma Panzióhoz.

A túra részletes leírása

A falu központjából vagy a festői tavak fölötti domboldalon álló Panoráma panzió parkolójától indulhatunk körtúránkra. Az utóbbi ideálisabb, mert eleve a S jelzés mentén fekszik, így azt követve elindulunk a völgy felé, ahol a Gólya-völgyi-tavakat kerüljük meg egy nagy hurokkal. A Bárdi-patakon felduzzasztott halastavak festővászonra kívánkozó panorámáját magunk mögött hagyva az erdészeti műúton jobbra fordulunk. Egy kicsivel több, mint egy kilométert az aszfalton gyalogolunk, majd a Görgényi vadászházat jelölő tábla utáni, első balra kanyarodó földúton elhagyjuk az aszfaltot.

Itt egy 50 méteres szakaszon a jelek „bevisznek minket a sűrűbe”, majd egy szélesebb földúthoz érve jobbra indulunk tovább. A csodaszép Óteleki-erdőben közel 100 méteres szintkülönbséget legyűrve kapaszkodunk felfelé egy kilométeren át. A tetőre érve - Túlsó-bükk - balra indulunk, majd néhány száz méter után jobbra, egy mély völgybe vezet minket a jelzés, ahol egy erdőirtás mellett haladunk. Az irtást jobbra elhagyva egy vadregényes erdőrészhez érkezünk, ahol az alig járt ösvény átvezet minket a völgyben csordogáló patak fahídján, majd egy szélesebb csapáshoz érve balra indulunk tovább.

A hangulatos völgyből egy meredek kaptatón jutunk a tetőre, ahol a kerítés jobb oldalán folytatjuk utunkat. Itt nemigen találunk jelzést, arra csak a kerítés mellett elhaladva, később bukkanunk rá. Széles földúton, erdőszéleken és szántóföldek mellett érünk a hátra, ahonnan szép panoráma tárulkozik elénk. A távolban – délnyugati irányban - a vótapusztai rádiótorony körvonalai rajzolódnak ki. Először balra, majd hamarosan jobbra kalauzol minket a turistaút. Nagyon szép erdőn át érkezünk a Nozsi-hegyre, ahol a S jelzés véget ér, majd felváltja azt a K és Z jelzés. A jobbra, déli irányba vezető kocsiúton követjük jeleinket. Szántóföldek, ligetek, kisebb erdősávok mentén vezet utunk a Zselic lankái között. Figyeljük a jeleket és a térképet, mert rövidesen jobbra, egy kisebb földútra térünk rá, melyen 500 méter után a Dennai-erdő széléhez érkezünk. Itt balra betérünk a sűrűbe, ahol túránk legszebb, leghangulatosabb két kilométernyi szakasza vár ránk.

A kanyargós erdei úton lefelé ereszkedve rövidesen a vidék egyik ékszeréhez, a Mátyás-kúthoz érkezünk. A legendájáról híres kútnál szépen kiépített pihenőhelyet találunk. Valaha állítólag Mátyás király is megpihent e helyen, mi se tegyünk másként, nyolc kilométeres gyaloglás után megérdemlünk egy kiadósabb szusszanást.

Mátyás király első felesége - Podjebrád Katalin - halála után, 1474 szeptemberében eljegyezte Aragóniai Beatrixot, a nápolyi király lányát. A házasságot diplomaták tárgyalták meg, s Mátyás nem csak eljegyzésekor, hanem még házasságkötésekor sem látta a menyasszonyt. Az akkori kor elfogadott szokása szerint a király nevében egy követe vezette Beatrixot oltár elé Nápolyban. A monda szerint a Beatrixért induló bandérium megállt ezen a helyen a Zselicben, s később maga Mátyás király is szívesen vadászott a környéken. Ennek emlékeként nevezik a kutat Mátyás-kútnak.

A vadregényes Dennai-erdőben és a csordogáló patak mellett barangolva számos gombafajt, védett növényt is felfedezhetünk, április-májusban pedig a környék erdeit szőnyegként borítja a medvehagyma. Továbbindulva néhány száz méter után egy kis kitérőt tehetünk a Z● jelzésen, ahol a Zselic egyik feledésbe merült, de igen izgalmas és legendákkal teleszőtt helyéhez, a Feneketlen-kúthoz érkezünk.

A legenda szerint a Dennai-erdő, ahol a Feneketlen-tó is található, hajdanán Esterházy-birtok volt, amit mezőgazdasági területként hasznosítottak. A tó állatok itatására szolgált. Abban az időben a mezőgazdasági munkákat kézi erővel végezték, a termény szállítása pedig ökrös szekérrel történt. A monda szerint a tóba süllyedt egy egész szekér ökreivel együtt, ezért kapta a Feneketlen-tó nevet. A tavat az 1950-es évek végén tisztították és építették ki, ekkor találtak benne szürke marha szarvat, ami alátámasztani látszik a régi elbeszélést.

Visszatérve jelünkhöz kisétálunk az erdészeti műúthoz, ahol elhagyjuk a Z jelzést, és jobbra fordulunk az erdészeti úton. A jelöletlen út menti erdők, rétek, mezők szépségében gyönyörködve közel két kilométer után találkozunk a már ismert, és megjárt S jelzéssel, melyen felsétálunk a Panoráma panzióhoz, vagy az üdülőfalu központjába térünk vissza.

Tömegközlekedéssel

 • Bányára a Kadarkút és Kaposvár felől közlekedő buszjáratok egyikével érkezhetünk, és a Bárdudvarnok, (Bánya) forduló megállónál szállunk le a buszról.

Megközelítés

 • Az országúton észak-keleti irányba indulva 400 méter után megpillantjuk a Panoráma Panzió irányából érkező S jelzését.

Parkolás

 • A Kadarkút-Bárdudvarnok közötti országútról Lipótfa irányába letérve érkezhetünk Bányára. Mivel a tömegközlekedés elég körülményes, a járatok ritkák, célszerűbb autóval megközelíteni az üdülőfalut, ahol több helyen is parkolhatunk (például a buszfordulónál, a túra elején).

Koordináták

DD
46.269665, 17.662634
DMS
46°16'10.8"N 17°39'45.5"E
UTM
33T 705167 5127455
w3w 
///szünetel.étolaj.gitárhúr
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

A szerző által javasolt térképek:

 • Zselic turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,2
(5)
Gyárfás Krisztina
2021-05-23 · Közösség
Nem túl látványos, tekergős, rosszul (hiányosan) jelzett, mezőkkel teli túra. Nem is igazán túra, inkább kiránduló útvonal. A kezdőpontként feltüntetett Panoráma Turista Központ, mint kiindulási hely teljes mértékben felejthető, indokolatlan az 3,5 km, amit az oda-vissza út jelent, ráadásul beton autóúton: nem ad annyit a látvány, hogy azért oda gyalogolj. Nem rossz a panoráma onnan, de a túra előtt, vagy után helyesebb oda autóval felmenni. Helyesebb, ha a körtúra kettéágazásánál tesszük le az erdőben az autót, és onnan indulunk. A kezdeti erdő szép, de semmi extra, mi háromszor is elmulasztottuk a kanyarokat jelző sárga csíkokat. A körtúra középső szakasza valóban mezőket kerül, egy idő után unalmas, látnivalóban IGEN gyér :(. De azután! A túra végén az igazi Zselici erdőbe ereszkedtünk, ami fantasztikusan szép volt. Gyönyörűséges! A Zselic olyan, mint egy mesebeli kastély: csak ámulsz. Na, ezt imádtuk! Hatalmas sárban csúszkáltunk, de fantasztikus volt. A vég megint betonút, amin száguldoztak a vadászautók. Összességében az erdő feledtette velünk a hiányérzetet, ami a kirándulás elején volt jellemző.
Mutass többet!
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Fénykép: Gyárfás Krisztina, Közösség
Szegény Zsuzsanna
2020-12-14 · Közösség
Nagyon szép!
Mutass többet!
2020. december 14., hétfő 6:28:30
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:28:46
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:29:09
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:30:26
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:31:56
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:32:56
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:33:43
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
Angyal Tamás
2020-09-20 · Közösség
A túra műúton kezdődik egy kellemes kis sétálnak indult.... A műút melletti réten sétáltunk inkább a nyíló kikericsek mezején... Vissazatérve a műútra... rövidesen letértünk a Mátyás kút irányába( zöld jelzésen). .. Erdei út vezet enyhén felfelé szép erdei környezet... A kútnál megpihenve kicsit folytattuk utunkat... Kiérve az erdőből jó kis poros úton mentünk tovább szántóföldek mellett.... Elérve a következő erdősávot ( a túra visszafordító pontja) el gondolkodtunk, hogy megnézzük a Katica - tanyát, de kihagytuk... Folytattuk utunkat erdei úton tovább (sárga jelzésen).... Elérve egy vadászati szóróhoz, úgytünt elveszett a jelzés, de rátaláltunk... Itt kezdődött az igazi vadregényes útvonal... Szinte csak egy vadösvény az erdőben... Elértünk egy pontig, ahol elgondolkodtunk, hogy vissza fordulunk - csalánnal, bokrokkal benőtt az útvonal, amit nemhiszem, hogy sűrűn látogatnak, tisztítanak... Ezt a részt végül az erdőn keresztül, vadcsapáson megkerülve tudtuk folytatni utunkat... Majd Elértünk egy erdészeti útra a túra nyomvonalára( sárga jelzésen/ itt is jó poros volt az út) lefordulva az útról a jelzést követve egy kis erdei szakasz vitt vissza a körtúra kiinduló pontjához ( itt megjegyezném, mi a haladási irányt megfordítva tettük meg a túrának csak a körtúra részét). A végén megállapítottuk, hogy a kezdeti sima sétának hitt túra igen kalandosra sikeredett. 😅
Mutass többet!
2020. szeptember 20., vasárnap 20:05:47
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:04
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:14
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:25
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:06:44
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:01
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:15
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:25
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:35
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
2020. szeptember 20., vasárnap 20:07:55
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 24

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
14,1 km
Időtartam
3:45 óra
Szintemelkedés
170 m
Szintcsökkenés
171 m
Legmagasabb pont
248 m
Legalacsonyabb pont
155 m
Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp