Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Az Ördög-árok szurdoka

· 4 értékelés · Gyalogtúra · Északi-Bakony · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Biztosítás az Ördög-gáton
  Biztosítás az Ördög-gáton
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 7 6 5 4 3 2 1 km Ördög-árok szurdokvölgy
Zirc és Csesznek közelében hosszú szurdoktúrára ad lehetőséget az Ördög-árok. A szűk, sziklás völgyben nyers mészkőfalak, mohos kőgörgetegek és biztosítással felszerelt sziklalépcsők teszik kalandossá az előrejutást - helyenként mintha birokra kelnénk az ördöggel.
nyitva
könnyű
Hossz 7,1 km
2:10 óra
252 m
114 m
438 m
255 m

A kedvesen hullámzó bakonyi lankák meglepő módon több szurdokot rejtenek, mint bármely másik hegység az országban. A szűk sziklafolyosók kialakulásáért épp úgy a víz és a mészkő sajátos viszonya felelős, mint a Bakonyt uraló, széles és apróbb fennsíkok, illetve a bennük rejtőző barlangok összességéért. A szurdokok a barlangüregekhez hasonlóan lényegében a kőzet hiányai, csak míg előbbieket többnyire a víz szénsavtartalmának oldó hatása hozza létre, utóbbiakat a patakokban szállított hordalék eróziós tevékenysége, a meder koptatása fűrészeli a kőzettömegbe. Persze a tektonikus folyamatok előre is kijelölhetik e sziklás mélyületek helyszíneit: a víz sok esetben a szerkezeti vonalakon kialakult árkokat mélyíti tovább, miután utat talál feléjük (valószínűleg az Ördög-árok is eképpen keletkezett).

Az Ördög-árokban napjainkban az év nagy részében száraz a meder, a gyér vizet hasadékain keresztül elnyeli a mészkő, vagy csaknem teljesen elapad az utánpótlás. A korábban jellemző, stabilan magasabb vízhozamnál a patak azonban hatalmas köveket tovasöpörve vágtázott végig a szurdokon. A folyamatosan változó, formálódó szurdokvölgyek a folyóvizek eróziójának leglátványosabb szüleményei. A kimosott talpú, hátráló sziklafalak időnként megroppannak, és repedéseik mentén hatalmas kőtömbök válnak el tőlük, hogy aztán a mederben heverjenek - míg fel nem aprózódnak, vagy egy nagyobb áradás egyben tovább nem görgeti őket. Ha hóolvadás vagy hosszan tartó, heves esőzések után érkezünk az Ördög-árokba, a nagyobb tereplépcsőknél (pl. Ördög-gát) teljes pompájukban tündöklő vízeséseket is megfigyelhetünk.

Ahogy Rómer Flóris 1860-ban írt, a Bakonyt bemutató ismertetőjében szemléletesen fogalmaz: „Ördög-árok, a víz és tán a földrengések borzasztó remekműve, vihartól felizgatott kőtenger. [...] Itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik." Azóta a helyzet annyiban változott, hogy a kijárt és jelzett ösvényt az Ördög-gátnál lépcső egészíti ki, mely helyett a sziklába épített, acélsodronyos-tálcás biztosítás is igénybe vehető - de a szurdok mohos-kőgörgeteges szépsége mit sem csorbult.

Rövid, de annál látványosabb szurdoktúra Bakonyoszlop és Dudar között, amit bárki bevállalhat, aki nem riad vissza tőle, hogy egyszer-kétszer a kezeit is használnia kell az előrejutáshoz. Az útvonal gyerekekkel is végigjárható, őket garantáltan leköti majd a sok szikla és a patak. Azonban a veszélyes részeknél, csúszós ösvényszakaszoknál szoros felügyeletet igényelnek, illetve a teljes túra megkövetel tőlük némi fegyelmet. Családostul csak száraz időszakban induljunk el, amikor alig csordogál víz a mederben.

A szerző tippje

 • A túra időigénye nehezen kalkulálható, ugyanis az Ördög-árokban lassul a haladás: esős időszakban, vagy a hóolvadás után a meghízó patakon olykor nehéz átkelni, de még kiszáradt mederben sem mindenhol könnyű előre jutni. Ráadásul annyira látványos a helyszín, hogy jó eséllyel senkinek sem lesz kedve rohanni.
 • Az Ördög-gátat kikerüli egy lépcső, a bátrabbak azonban a „mini-ferrátán" is leküzdhetik az akadályt. Ehhez biztos járás és technikás mozgás szükséges; csak a tapasztaltabbak, illetve tériszonyban nem szenvedők vállalják be!
 • Ha gyerekekkel vágnánk neki az útnak, a kitett, veszélyesebb részeken nagyon vigyázzunk rájuk, fogjuk a kezüket! Egy esés a sziklás mederben könnyen nagy bajt okozhat, ezért legyünk résen, merre járnak, mire másznak föl a gyerkőcök! Lehetőleg száraz időben induljunk el, amikor már hosszabb ideje nem esett jelentős csapadék, és nagyrészt száraz a patakmeder. Mindent összevetve az Ördög-árok kiváló lehetőség megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel a hosszabb szurdoktúrák élményét.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-04-15
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
438 m
Legalacsonyabb pont
255 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A csúszós, sziklás szakaszok miatt mindenképpen megfelelő túralábbeliben induljunk neki, az utcai cipő nem javasolt!
 • Az Ördög-gátat lépcsőn kerülhetjük ki. Szemben állva vele, baloldalt egy drótsodrony és fémtálcák állnak ki a sziklából - ezeken is fel lehet kapaszkodni, de csak a gyakorlottabbaknak és bátrabbaknak ajánljuk a balesetveszély miatt!
 • Ha gyerekekkel vágnánk neki az útnak, a kitett, veszélyesebb részeken szorosan tapadjunk rájuk, fogjuk a kezüket! Egy esés a sziklás mederben könnyen nagy bajt okozhat, legyünk résen, merre járnak, mire másznak föl a gyerkőcök!

Kezdés

Bakonyoszlop, templom buszmegálló (255 m)
Koordináták:
DD
47.344020, 17.924454
DMS
47°20'38.5"N 17°55'28.0"E
UTM
33T 720894 5247542
w3w 
///ígér.érdekek.egyenlet
Mutasd a térképen

Végpont

Dudar, vasútállomás bejárati út buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Bakonyoszlopról a P+ jelzésen indul a túra, ezt követjük a P jelzés erdei csatlakozásáig.
 • Balra fordulunk a P jelzésre, ami végigvezet a szurdokon.
 • A P jelzést továbbra sem hagyjuk el, ezen gyalogolunk be Dudarra.

A túra részletes leírása

Bakonyoszlop

Induláskor érdemes közelebbről megnézni Bakonyoszlop szépen felújított, kellemes megjelenésű templomát, mely alatt a települést egykor birtokló Esterházy család kriptája található. (Kastélyuk a főutca nyugati végén áll, ma nevelőotthon.) A lakosságnak évszázadokon át az erdő adott munkát (szénégetés, hamuzsírégetés, kőbányászat), a 20. század második felében pedig a szomszédos Dudar, illetve a falu saját szénbányája vonzotta a munkaerőt (utóbbi 2017-ig üzemelt). Az ország utolsó mélyművelésű bányáját is itt találjuk, melynek kitermelt bauxitját korábban az ajkai timföldgyár hasznosította, annak megszűnése óta az export tartja életben.

A templom mögötti utcán kaptatunk a temetőig, ahol a P+ jelzés jobbra, földútra tér. A szántókat átszelő dűlőútról oldalra tekintve a cseszneki vár masszív falai integetnek a távolból, majd enyhe ereszkedéssel az erdőbe érkezünk. A P jelzésen éles balfordulóval közelítjük meg az Ördög-árkot.

Az Ördög-árok alsó szakaszán

Az erdei út elmarad, ösvényen folytatjuk túránkat - kezdetben csak a sűrű, szokatlanul jól záródó erdőre és a keresztben heverő, derékba tört fák törzseire lehetünk figyelmesek. Aztán megjelenik a meder is, a tavasszal megáradó patak szétteregetett mészkőhordaléka lesz segítségünkre a gázlón történő átkeléskor. Egyre meredekebbé válik a két lejtő, a patakágy pedig néhol teljesen kitölti a völgytalpat - a hegyoldalban vezető ösvényen olykor kifejezetten csúszós métereken kell átküzdenünk magunkat. Kisvártatva roppant sziklafalak hajolnak a patak fölé, tövüket a víz egyre hátrébb szorítja, az alátámasztását vesztő tömeg pedig méretes darabokban hullik alá.

Mohos görgetegek és az aljzat nagyjából sima felszínű mészkőpadjai bélelik az egyre kövesebb patakágyat, melybe a turistaút is belekényszerül. Az év nagy részében annyira kevés víz csordogál erre, amennyi még nem okozhat nehézséget. A vadregényes völgy szurdokjellege akkor csúcsosodik ki, amikor a patakot mindkét oldalról közrezárják a sziklafalak, köztük pedig leszakadt, autónyi kőtömbök hevernek a víz útjában. Keresztben heverő fatörzsek vadítják a látványt, de az árok fénypontja kicsit följebb, kb. féltávnál következik.

Két roppant sziklaorom közé óriás kőtömb szorult, lábánál az örvénylő víz kimélyített medencéjében tavat formál. A pusztuló mészkőfalak között mindenütt leszakadt sziklaóriások villantják fel a táj formálódásának egy-egy epizódját. A vadregényes katlanból jobbra, a 2021-ben felújított lépcsőn vezet ki a turistaút, hogy a torlaszt megkerülve, a zúgó fölé, az akadály mögé hatoljon. A bátrabbak pedig választhatják a baloldalon épített, drótsodronnyal és tálcákkal biztosított „mini-ferratát". Ehhez nagy lépésbiztonság és magabiztos mozgás szükséges, az előrejutás egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhet. Cserébe az Ördög-gát tetejéről is megcsodálhatjuk a kis sziklakatlant.

Az Ördög-gáton túl

A mészkőbe utat réselő vízfolyás lassan, évmilliók során alakít ki szurdokokat, de nem csak koptató munkája ejt sebeket a mészkőn: szénsavtartalmával oldja is a kőzetet, belsejében üregeket, barlangokat formál. Az Ördög-árok oldalában több tucat található belőlük (a II. világháborúban összesen több százan rejtőztek a környék barlangjaiba rövidebb időszakokra az elhurcolás elől). Átkerülve az Ördög-gát túloldalára elmaradoznak a sziklák, egy kanyar után szűk völgyet taposunk, bár az útvonal továbbra is kétségkívül látványos. Hamarosan azonban ismét szögletes mohatenger tölti ki a medret, újabb omladékos sziklaszűkület áll utunkban. A patak itt is tavacskába gyűlik, nem könnyű átevickélni a torlaszon, ráadásul az egymáson heverő kövek is technikai akadályt képeznek.

A szoros után végleg búcsút inthetünk a vad díszleteknek, és kellemes völgyösvényen érkezünk az Ördög-árok végére, ahol régebben mészégető kemencék füstölögtek, ma pedig egy tarvágás foltja fogad.

Dudari érkezés

Jelzésünk elhagyja a saras patakmedret, és bal felé enyhe kaptatással, középkorú erdőben juttat fel a széles hátra. A fák közül kiérve tágas szántóföld peremét követjük, szemben megjelennek céltelepülésünk házai - fokozatosan növekvő sziluettjük jelzi a táv csökkenését. A túrát végül Dudar szélén fejezzük be. A korábbi jobbágyfalu a 20. század közepétől nagyot változott a szénbánya megnyitásával. Zirc felől vasúti összeköttetést kapott, lakosságszáma megnőtt és ipara is kialakult (autóalkatrészeket gyártottak egyik üzemében). Azonban a rendszerváltás, akár más tájainkon, itt is a szocialista ipar végét jelentette: a gazdaságtalan kitermelés megszűnt, és már a vasút sem közlekedik.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra bakonyoszlopi indítópontja a Bakonyoszlop, templom buszmegálló.
 • Dudaron a Dudar, vasútállomás bejárati út buszmegálló a túra másik végpontja.

Megközelítés

 • A túra mindkét végpontja a turistaúton található.

Parkolás

 • Bakonyoszlopon a Békefi Antal utcán, a temetőnél találunk olyan placcot, ahol leparkolhatjuk az autót.
 • Dudaron a faluba behajtva keresztezzük a vasúti síneket, ezután jobbra, a Vásártéren találni parkolóhelyeket. De ha ugyanitt balra fordulunk az Erdősor utcára, akkor annak végén is hagyhatjuk az autót (erre halad a túra is).
 • Ha autóval érkeznénk, és nem szeretnénk oda-vissza végigjárni az útvonalat, parkoljunk Zircen! Innen a túra mindkét vége könnyen elérhető busszal, és a menetelés végén is könnyen visszajutunk ide. A vasútállomás mellett találunk parkolót. Ennek közelében, a sínek túloldalán van a Zirc, Szabadság utca buszmegálló, ahonnan és ahová utazhatunk.

Koordináták

DD
47.344020, 17.924454
DMS
47°20'38.5"N 17°55'28.0"E
UTM
33T 720894 5247542
w3w 
///ígér.érdekek.egyenlet
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Bakony turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A szurdokban javasolt magas szárú bakancsot hordani a víz miatt, illetve mindenképpen megfelelően barázdált talpú túralábbelit, mivel a turistaút sziklás, köves, sok helyen csúszós.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(4)
Weidinger Gábor
2021-04-05 · Közösség
Nagyon jó
Mutass többet!
Molnár Richárd
2021-02-02 · Közösség
Sok meglepetéssel teli kinehagyd túra! Ha figyelmes az ember muflont is látni.
Mutass többet!
2021. február 2., kedd 10:32:46
Fénykép: Molnár Richárd, Közösség
2021. február 2., kedd 10:33:23
Fénykép: Molnár Richárd, Közösség
2021. február 2., kedd 10:35:49
Fénykép: Molnár Richárd, Közösség
2021. február 2., kedd 10:37:34
Fénykép: Molnár Richárd, Közösség
Mihala Boglárka
2020-11-08 · Közösség
Bizonyos szakaszokon ez egy kifejezetten nehéz túra, kisgyerekkel pláne.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,1 km
Időtartam
2:10 óra
Szintemelkedés
252 m
Szintcsökkenés
114 m
Legmagasabb pont
438 m
Legalacsonyabb pont
255 m
Tömegközlekedéssel elérhető Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp