Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Az erdők fölé Buda fenyveseiből

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Sziklás-hegy csúcsa innen nézve akár az Alacsony-Tátrában is lehetne
  A Sziklás-hegy csúcsa innen nézve akár az Alacsony-Tátrában is lehetne
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 8 6 4 2 km A zsíros-hegyi turistaház romja A nagy-szénási menedékház emlékműve Ördöglyuk-barlang (Solymár) Kauzál István-emlékmű
A könnyű „délutáni túra" elkalauzol minket Budapest környékének egyik legkülönlegesebb pontjára, a fenyvesektől illatos Szénás-hegycsoport sajátságos hangulatú kilátóhelyeire, ahonnan pazar panoráma nyílik a Pilisre és Budapest zöldbe öltözött részeire.
nyitva
könnyű
Hossz 9,3 km
2:52 óra
305 m
300 m
550 m
290 m
Az útvonal során Solymárról indulva meglátogatjuk a Zsíros-hegy és a Sziklás-hegy lebilincselő hangulatú kilátópontjait, s felgyaloglunk a Nagy-Szénás gyepes, semmihez sem fogható látványvilágú tetejére. Igaz, Magyarországon nincsenek erdőhatár fölé nyúló csúcsok, és fenyveseket is csak elvétve, egy-egy foltban találunk magasabb hegyeinkben, itt, Budapest tőszomszédságában mégis átélhetjük kicsit a fenyőerdő nyújtotta hangulatot, és az erdőhatár fölé nyúló csúcsra érkezés élményét. Semmi sem az, aminek látszik, de amit látunk, az úgy hibátlan, ahogy van.

A szerző tippje

 • A Zsíros-hegy felé menet rövid kitérő a ZΩ jelzésen az Ördöglyuk mészkőürege.
 • Ne riasszon el minket a hideg idő! Ha hóesés után indulunk útnak, különös varázslatban lehet részünk: úgy érezhetjük magunkat a fenyők fehér pelyhekkel megszórt ágai között, mintha egy karácsonyi tündérmesében járnánk.
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
550 m
Legalacsonyabb pont
290 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra könnyű, semmilyen technikai nehézséget nem tartalmaz. Nyáron, nagy hőségben azonban az árnyéktalan Szénáson fullasztó tud lenni a hőség; erre készüljünk fejfedővel, naptejjel, bőséges vízzel.
 • Forrás nincs a túra közben, és Nagykovácsi boltjai is messze esnek az útvonaltól. Nagy mennyiségű vízzel szerelkezzünk fel!

Hasznos linkek és ötletek

 • Nagykovácsi határában elhaladunk a Muflonitató nevű büfé mellett. Ha nyitva tart, itt feltölthetjük készleteinket.

Kezdés

Solymár, a 157-es busz végállomása (328 m)
Koordináták:
DD
47.581324, 18.926386
DMS
47°34'52.8"N 18°55'35.0"E
UTM
34T 344073 5271851
w3w 
///sokszög.roppan.javít
Mutasd a térképen

Végpont

Nagykovácsi, a 63-as busz "Községháza" megállója

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállóból déli irányba indulunk a Berzsenyi Dániel utcán, majd jobbra fordulunk a Kazinczy utcára. Ennek folytatásában az ösvényen átsétálunk a Fenyő utcára. majd a házak után egyenesen továbbhaladva az ösvény a Z turistaútba torkollik. Balra térve követjük a jelzéseket. 
 • A Z jelzésen 600 m-t megtéve forduljunk jobbra a jelöletlen ösvényre, mely a kerekhegyi kilátóhelyhez visz. Ugyanezen kell visszatérnünk, hogy tovább folytassuk az utat. 
 • A Z jelzésből jobbra leágazó ZΩ jelzésen jutunk az Ördöglyuk-barlanghoz. 
 • Ismét visszatérve a Z jelzésre jutunk az Alsó-Zsíros-hegy alatti rétig, melyen a K▲jelzésre kell váltanunk. 30 méter után jobbra a jelöletlen ösvény vezet a zsíroshegyi turistaház romjaihoz. 
 • K▲ jelzésre visszatérve menjünk tovább még 100 m-t, majd térjünk jobbra a jelöletlen ösvényhez, mely a Kauzál István emlékműhöz visz. 
 • K▲ jelzésen tovább folytatva az utat eljutunk a Sziklás-hegyi kilátóhelyre. 
 • Ugyanezen a jelzésen visszasétálunk az Alsó-Zsíros-hegy alatti rétig, ahol a K jelzéseket követve egészen a Nagy-Szénásig sétálunk. Innen a Z jelzésen tudunk a nagykovácsi buszmegállóig sétálni. 

A túra részletes leírása

A 157-es busz megállójából indulunk az erdő felé. A Berzsenyi utcáról a Kazinczyra fordulunk, majd az utca végén a fák közé tartó ösvényre lépünk. A lejtős völgyoldal erdeje alatt érkezünk meg Solymár egy másik településrészére. Ennek kedvező, hegyoldali fekvését láthatóan egyre többen igyekeznek kiélvezni: a legfelső, legfrissebb építésű házsor teraszairól egészen széles a panoráma a Kevélyek irányába. Reméljük, az építkezési vágy a kétségkívül idilli területen nem megy még jobban a természet rovására!

Néhány percig még az utcán haladunk; népszerű kutyasétáltató ösvényen érkezünk meg a Z jelzésre. Meglepően szép erdők vesznek körül, miközben váltakozó mértékben emelkedve megkerüljük a Disznós-árok vízmosását. Jobb oldalunkon, a fák mögött látni az ég színét; sejthetjük, hogy az erdő mögött megnyílik a táj. Ezen a szakaszon az út egy balkanyarjánál jól észrevehető ösvény indul a jobboldali bércre. Érdemes kitérni a kilátás miatt: az egykori mészkőbánya gödrének peremén kialakított látványpontról a Pilisvörösvári-árok túloldalán hullámzó Pilist szemlélhetjük a korlát mögül. A Kevélyek kettős ágától a Pilis-tetőig követhetjük a hegyek vonalát. 

Az ösvényen visszatérve az útra tovább emlekedünk. Egy elágazásnál a ZΩ jelzés az Ördöglyuk üregéhez vezet. A barlang elől ugyanazt a panorámát kapjuk, mint az imént, csak kicsit alacsonyabbról. A kaptató tetején elérjük a valamikori Zsíroshegyi turistaház tisztását. A K▲ jelzést kell felkutatnunk a fák közt: ez vezet el a Budai-hegység egyik legmeglepőbb kilátóhelyére. Eleve szokatlan érzés ezekben a mediterrán hangulatú fenyvesekben sétálni, de amikor a fák közül kilépünk, és a felcseperedő fenyőerdő közt meglátjuk a meredek oldalú hegy gerincén a Sziklás-hegy csúcsára vezető ösvényt, háttérben a Pilis-tető tömbjével, akkor egy más világba érkezünk. Ugyan gazdálkodási célzattal ültették a letermelt hegyoldalakra ezeket a fenyveseket a 20. században, igen hálásak lehetünk értük: mintha nem is a Budai-hegységben járnánk, hanem valahol máshol, mondjuk az Alacsony-Tátrában.

A hangulatnak sok apró eleme van: a sziklakibúvásos hegyoldalak és a sötét, kiterjedt fenyőerdők mellett maga a hegygerinc is teljesen kilóg abból a környezetből, amit a budai hegyektől egyébként megszoktunk. A Pilis és a Budai-hegység közti medence települései mögött feltűnnek a Dunakanyar hegyei, és az egész közepén ott magasodik a Pilis-tető masszív tömbje. A kétezres évek második felében jártam erre először. Azóta jó nagyot nőtt a Sziklás-hegy oldalának fiatal fenyvese - siessen, aki kíváncsi a panorámára, mert évről évre korlátozottabb szögben nyílik meg előttünk! Baloldalt a Szénások tömbjét látjuk; alakjukat szintén fenyők teszik élesebbé.

Visszatérve a Z jelzésre útba ejthetjük Kauzál István emlékművét, illetve a település szélén találjuk a Muflonitató kocsmát. Jobbra fordulunk, s hosszan sétálunk a dolomitmurvás úton. Egy elágazásnál a Z jelzés Nagykovácsi központja felé kanyarodik, a S jelzés az Európa Diplomás Szénás-csoport vízerózió által szabdalt oldalának egyik völgyecskéjébe tér, mi pedig a K jelzésen vágunk neki a Nagy-Szénás 550 méter magas, lefordított parabolaantennát idéző domborulatának. Balra meg-megnyílik az erdő, már a csúcs alatt járunk. Szegény Budapest környéki turistaházak eléggé megsínylették a múltat... Egy újabb ház hűlt helyére érünk. Aki látta az eredeti Másfélmillió lépés Magyarországon c. sorozat vonatkozó részét, az emlékezhet az épületre, amelynek most emlékmű és pihenőhely található a helyén.

Az ösvény nekivág a gyepes hegyoldalnak, felérünk a fák fölé. Szokatlan élmény olyan csúcsra lépni Magyarországon, aminek hiányzik az erdő a tetejéről, és még csak nem is sziklás. Ugyan nem egy gyephavas, de hangulatában és látványvilágában a Nagy-Szénás mégis arra hasonlít: az illúziót megint csak segítik a hegyoldalban megbújó, csúcsukat mutató fenyvesek. 360 fokos a panoráma, és valószínűleg az egyik legjobb Budapest szomszédságában; ha csak rövid délutáni kiruccanásra vágyunk, akkor mindenképpen verhetetlen. Kopársága természetesen emberalkotta vonása az éppencsak hegyvidéki magasságú domborulatnak: a valamikori tarvágások után nem történt erdőtelepítés, a fásszárú növényzet pedig nehezen vetette meg gyökereit az esővíz lemosása miatt egyre sekélyebbé vált talajban. A kúp ezért, illetve a kaszálás hatására kopasz maradt. A terület rengeteg növénytani ritkaságot rejt, ennek köszönhetően Európa Diplomával is rendelkezik, és persze fokozottan védett.

A Pilis és a Visegrádi-hegység mögött, a Kevélyek mellett tiszta időben feltűnik a Mátra is, láthatjuk a Budai-hegység fővárosi magaslatait, Nagykovácsi zsáktelepülés jellegét is könnyen megérthetjük ebből a pozícióból, és a falu túloldalán feltűnik a Nagy-Kopasz kissé jellegtelen tömbje. Tovább fordulva a Szénások csoportjának folytatását, a Kutya-hegyet láthatjuk, melynek különlegessége, hogy magasságát tekintve csak centiméterekkel marad el a Nagy-Kopasztól, a hegyvidék legmagasabb csúcsától (mindkettő 559 m).

Kissé nehéz tájékozódni a csúcson, de Budapest irányába indulunk el. A fák közt már felfedezhetjük a felfestett turistautakat; a P jelzést kell keresnünk, amely egyenesen a falu főutcájára vezet. Eleinte erdei úton lépdelünk. Egy ponton tisztást látunk a bal oldalon. Érdemes meglátogatni, mert újabb csodás panoráma tárul elénk. Később sziklássá válik az ösvény, végül beérünk Nagykovácsi házsorai közé. A jelzés a fő utcán található buszmegállóhoz kalauzol, ahonnan visszatérhetünk a fővárosba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdőpontjához Solymár, Kerekhegy megállóig kell utaznunk a BKK 157-es buszával, mely Hűvösvölgyből indul. (A járatnak csak egyes, a menetrendben jelölt kocsijai közlekednek a Kerekhegy végállomáshoz, és azok is csak akkor, ha felszálláskor jelezzük a sofőrnek, hogy odáig utaznánk.)
 • A kirándulás végén a Nagykovácsi, községháza megállóban kell felszállnunk a 63-as BKK buszra Hűvösvölgy felé. 
 • Mindkét buszjárat áthalad a főváros közigazgatási határán, így bérlettel utazóknak is kiegészítő jegyet kell venniük.

Megközelítés

 • A solymári buszmegállóból dél felé induljunk a Berzsenyi Dániel utcán, majd forduljunk jobbra a Kazinczy utcába. Ennek folytatásában a Fenyő utcára érünk, majd egyenesen továbbhaladva a Z jelzésű turistaúthoz jutunk. Itt balra térve már a jelzések vezetnek bennünket a túra további részén.

Parkolás

 • Mivel nem körtúráról van szó, az autót érdemes Hűvösvölgyben hagyni, és onnan busszal utazni tovább. A Gyermekvasút végállomásánál, az út túloldalán tágas parkolóban tehetjük le a járművünket. Innen északi irányba indulva 100 m-re találjuk a 257-es busz megállóját. 

Koordináták

DD
47.581324, 18.926386
DMS
47°34'52.8"N 18°55'35.0"E
UTM
34T 344073 5271851
w3w 
///sokszög.roppan.javít
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A Budai-hegységről számtalan turistakalauz és túragyűjtemény áll rendelkezésre, melyeket a nagyobb budapesti könyvesboltokban beszerezhetünk.

A szerző által javasolt térképek:

Bármely Budai-hegység térkép (ezek elég részletes méretarányúak).

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelések (bakancs, esőkabát, térkép), de a bakancs helyett ezúttal bármilyen cipő megteszi, ami bírja a murvás-köves felszínt. Télen meleg és tapadós talpú lábbeli ajánlott!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,6
(5)
Tőrös Botond 
2021-07-12 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-07-12
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Pataki Tibor
2021-03-06 · Közösség
Hegyi kökörcsin
Fénykép: Pataki Tibor, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 3

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
9,3 km
Időtartam
2:52 óra
Szintemelkedés
305 m
Szintcsökkenés
300 m
Legmagasabb pont
550 m
Legalacsonyabb pont
290 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Egyirányú túra Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Útpontok
 • 7 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp