Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Átkelés az óriásvulkán csúcsain

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Holló-kő turistaútján
  A Holló-kő turistaútján
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Komoly hegyvidéki túránk során a Börzsöny lábától indulva felkapaszkodunk a hegység legmagasabb régiójáig. A Nagy-Hideg-hegy és a Holló-kő vadregényes gerincének felkeresésével szeljük át keresztben az egykori óriásvulkán alaposan lefaragott roncsát.
nyitva
közepes
Hossz 18,6 km
6:30 óra
815 m
885 m
864 m
183 m

A Börzsöny a Kárpáti vulkanizmus egyik óriása volt. Mára alacsony, erdős középhegységgé szelídült, de belső vidéke az ország legkülönlegesebb tájai közé tartozik. A valamikor 1500 méterig emelkedő kráter beszakadt belső részét (kalderáját) ma mély völgyek tagolják, a lefutó vizeket a Fekete-patak gyűjti össze. Ez az egyetlen vízfolyás, ami áttöri a belső katlant, melyet 700-900 méteres magasságot elérő gerincek fognak közre. E zárt erdőtájat is felkeressük, s közben a hegyvidék két közkedvelt, de merőben eltérő arculatú magaslatát is útba ejtjük.

A hegység túraösvényeinek kapujától, Királyrétről követjük a Nagy-Vasfazék-patak völgyét, hogy aztán meredek lejtőkön közelítsük meg a Nagy-Hideg-hegyet. Itt már a főgerincen járunk, ahonnan a Börzsöny jóval ritkábban látogatott zugainak vágunk neki. Távol a településektől átszeljük a kalderabelső madárdalos erdőségeit, majd még egy utolsó nekirugaszkodással felhágunk a Holló-kő vonulatára. A hegység és az ország egyik legvadregényesebb ösvénye kanyarog végig a sziklagörgeteges, vadvirágos gerincen, melyről lélegzetelállító panoráma nyílik a Kárpátok vad világát megidéző Magas-Börzsönyre. Hosszas vándorlásunk lezárásaként a hegyoldalhoz tapadt Perőcsénybe ereszkedünk.

A szerző tippje

 • A nagy-hideg-hegyi turistaház után már nem találunk víznyerőhelyet, ezért itt töltsük fel készletünket!
 • A Nagy-Hideg-hegy turistaházában meg is szakíthatjuk a túrát, ily módon két részesre osztva azt.
 • Ha út közben elfáradnánk, a Holló-kő gerince helyett a Csarna-völgy K jelzésén lesétálhatunk Kemencére, vagy ellenkező irányban Nagybörzsönybe.
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Hideg-hegy, 864 m
Legalacsonyabb pont
183 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Királyrét (252 m)
Koordináták:
DD
47.894849, 18.977941
DMS
47°53'41.5"N 18°58'40.6"E
UTM
34T 348860 5306592
w3w 
///pitypang.gyengéd.ruhadarab

Végpont

Perőcsény, autóbusz-forduló (kocsma)

Útleírás

Itiner

 • Királyrétről a K+ jelzést követjük a Nagy-Vasfazék-patak mentén.
 • Az Inóci-kőbánya után a K◼ jelzést kell követnünk a Nagy-Hideg-hegyig.
 • A csúcs meglátogatása után a K és K◼ jelzésen megyünk le a szállítóút második kanyarjáig, amely előtt a P+ jelzésre térünk jobbra.
 • A P+ jelzést követjük a Salgóvárig, ahol a P jelzésen folytatjuk a túrát.
 • A P jelzés átvezet a Holló-kőn, majd egy lejtőn Kemence felé indul. Innentől kövessük a P◼ jelzésű turistautat Perőcsénybe!

A túráról részletesen

Királyrét - Nagy-Hideg-hegy

Királyrétről induló K+ jelzésünk eleinte az aszfaltutat követi, majd a Hiúz ház utáni kanyar végén balra elhagyja azt. Az autóúttal párhuzamosan haladunk a Nagy-Vasfazék-patak mentén, melytől csak itt-ott távolodunk el kissé. A kőgörgeteges medret többször is keresztezzük, a sebes sodrású patakkal idilli képet fest a völgy. Egy vadonatúj pihenőhelynél földbe épített esőkunyhót alakítottak ki, mely bivakhelynek is kiváló. Végül visszatérünk az aszfaltra, és átlépdelünk a Cseresznyefa-parkolón, a nagy-hideg-hegyi túrák kedvelt bázisán - egykor eddig jött a kisvasút, és a hírek szerint nem kizárt, hogy a jövőben újra idáig zakatolhatnak majd a szerelvények.

A patakot követjük, aztán átlépve fahidacskáján, nekiveselkedünk a hosszú emelkedőnek: a Nagy-Hideg-hegy nem adja könnyen magát. A K+ egy ponton jobbra tér, mi viszont folytassuk utunkat fölfelé a K◼ jelzésen! A patakmeder egyre vadabb képet fest, méretes andezitgörgetegeken bukdácsol át a víz.

Végül megérkezünk a sípályák alá, az utolsó métereket, egy fárasztó emelkedőt már az egyik sífelvonó nyiladékán tesszük meg. Ne hagyjuk ki a kilátást a gyepes csúcsról, mely 864 méteres magasságával már a hegység főgerincéhez tartozik. Teljes a panoráma a Naszályra, a délre hajló Szentendrei-szigetre, illetve a ház mögött a Gerecse magaslataira. Kevesen ismerik a Csóványosra nyíló, a hegység impozáns méreteit feltáró kilátást az északi sípálya tetejét átszelő szervízútról - érdemes ezt is felkeresni!

Nagy-Hideg-hegy - Salgóvár

A turistaháztól a K jelzésen kezdjük meg az ereszkedést. Ez a szállítóút köves pásztáját követi, melyről hamarosan jobbra kell lekanyarodnunk a P+ jelzésére. A szűk ösvény lefelé hajlik, és bár számos kisebb-nagyobb tarvágással találkozunk, mégis a Börzsöny belső, elhagyatott részén járunk. Ezen a szakaszon jó eséllyel senki nem fog szembe jönni. A Hanák-rét tisztása szűk látványfolyosót nyit a hegységen kívülre: bár jobb felé a Csóványos és a Magosfa tekintélyes gerince strázsál, szemben pedig a Holló-kő sziklakopáros lejtői magasodnak, köztük kilátunk a Felvidék felé. Tiszta időben megmutatkozik a Selmeci-hegység és a Madaras, melyek a Börzsönyhöz hasonló, hatalmas kárpáti rétegvulkánok lepusztult maradványai. Helyenként szép, sűrű erdőkön keresztül vezet utunk, végül rosszul jelzett, de eltéveszthetetlen lejtőn érkezünk meg a Holló-kő gerince alatti hágóba. A Fekete-patak áttörését leszámítva itt alacsonyodik le leginkább a Börzsöny kalderapereme.

Nem egészen 200 métert kell emelkednünk, hogy fölérjünk a gerincre, a Vár-bérc, azaz a Salgóvár sziklájának tetejére. Az erdő fokozatosan egyveretű bükkösre vált, és innentől fogva szerencsére elbúcsúzhatunk az órmótlan erdőirtásoktól. Közben találkozunk következő kalauzunkkal, a P sáv jelzéssel. A Vár-bércen egykor kis erősség állt, ma a hatalmas vulkanikus szikla tetejére sűrűn tekergő gyökerek és barázdált sziklalapok közt vezet az út. Föntről a fák lombkoronájától némileg takarva már belátunk a Magas-Börzsöny belső udvarába.

Salgóvár - Holló-kő

Azonban a túra legizgalmasabb része még csak itt kezdődik! Meredek csapáson kanyargunk lefelé, melyet tavasszal kilométer hosszan összefüggő keltikemező szegélyez. Vadvirágos ösvényünk a gerinc sziklataréjait kerülgeti, néhol annak kőtornyai közt fúrja át magát. A Kövirózsás tereplépcsője már-már magashegyi hangulatot idéz. A keskeny gerincél egyszercsak kissé kiszélesedik, és jobb oldalunkon sötétbarnás sziklafogak törik át a talajt. Egy rövid kapaszkodóval megérkezünk a csúcsot jelző táblához, végül kitoppanunk a Holló-kő sziklakilátójára.

Kétségtelen, hogy Magyarország legvadabb természeti látványosságainak egyike tárul fel előttünk: a Börzsöny háborítatlan, fenségesen hegyvidéki arca. Szemben a Magosfa - Csóványos - Nagy-Hideg-hegy főgerinc emelkedik, mely az általunk bejárt vonulattal együtt fogja közre az egykor 1500 méteres magasságot is elért óriásvulkán beszakadt kráterének maradványát, a Magas-Börzsöny kalderáját. Települést nem látunk, csak a mozdulatlan, zárt vadont. Az alacsonyabb hegysorok és a mély völgyek a 900 méterig hatoló főgerinccel együtt komoly magasságú hegyvidék benyomását keltik.

Holló-kő - Perőcsény

Nehéz elhagyni a Holló-kőt, de vigaszként szolgál, hogy az ösvény szépsége továbbra sem halványul: átkelünk egy kőtengeren (mely a lávaárak kihűlésével majd feldarabolódásával keletkezett), s közben megkapóan gyönyörű, őserdei hangulatú rengetegben sétálunk. Nem csoda, hogy (állítólag) a Börzsönyben élő hiúz is szívesen tanyázik ezen a környéken. A Jancsi-hegy oldalában még egy utolsó kilátóhelyről ránézhetünk a Magosfa fölfelé tartó gerincére, illetve a Hegyhát vonulatára. Utóbbi egyébként egy korábbi, szintén felrobbant vulkáni szerkezet emlékét őrzi. Tiszta időben innen az Alacsony-Tátra hósipkás csúcsait is felfedezhetjük.

Lefelé ereszkedve a tájkép egyre szelídül, az erdőbe fiatal állományrészek ékelődnek be, a domborzat is ellaposodik. Egy elágazást követően a P◼ jelre térünk át. Szép tölgyest metszünk, balra egy vízmosás mély árka kísér. A Holló-kő gerincének külső oldalát alaposan felárkolták a jól záró andeziten leszaladó csapadékvizek. Perőcsénybe a templomdombon keresztül érkezünk meg, végállomásunk a kocsma, mely szomszédságában a buszmegállót is megtaláljuk.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Szokolya, Királyrét buszmegállóba Kismaros felől érkeznek az autóbuszok.
 • Királyrét a Királyréti Erdei Vasút végállomása is, ahová Kismarosról zakatolnak föl a szerelvények.
 • A Perőcsény, autóbusz-forduló buszmegállónak Szobbal és Drégelypalánkkal van közveten buszos összeköttetése.

Megközelítés

 • Királyrétről a K+ jelzésen indul a túra, mely az északnyugat felé (a hotel előtt) kiágazó aszfaltutat követi kezdetben.
 • Perőcsényben a turistaút a kocsma előtti buszmegállóhoz érkezik.

Parkolás

 • Királyréten több - fizetős - parkolót találunk, de tovább is hajthatunk egészen a Cseresznyefa-parkolóig.
 • Ha a túra végén visszatérnénk autónkhoz, érdemes Kismaroson, a kisvasúti végállomás melletti parkolóban hagyni az autót, ide a túra után tömegközlekedéssel térhetünk vissza.

Koordináták

DD
47.894849, 18.977941
DMS
47°53'41.5"N 18°58'40.6"E
UTM
34T 348860 5306592
w3w 
///pitypang.gyengéd.ruhadarab
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Vadregényes Erdőtáj - A Börzsöny (Ipoly Erdő Zrt., 2014.)
 • A Börzsöny és az Ipoly völgye - turistakalauz (Cartographia)

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Börzsöny-térkép

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Csaba Illesy 
2020-07-18 · Közösség
Kiraly-rettol jo 5 km a turistahaz csak felfele ahol aztan kifujhatjuk magunkat, ehetunk ihatunk.Ha azt hinnenk innen mar csak lefele ereszkedunk akkor tevedunk a taj fantasztikus a ut sok helyen nagyon koves ( bokara vigyazz ) es a latvany onnmagaert beszel.Faraszto volt , de nagyon tetszett.
Mutass többet!
2020. július 18., szombat 22:39
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. július 18., szombat 22:39
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. július 18., szombat 22:39
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. július 18., szombat 22:39
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. július 18., szombat 22:40
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. július 18., szombat 22:40
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség

A közösség fényképei

+ 2

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
18,6 km
Időtartam
6:30 óra
Szintemelkedés
815 m
Szintcsökkenés
885 m
Legmagasabb pont
864 m
Legalacsonyabb pont
183 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Tipp Csúcstúra Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp