Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra

alpannonia® mellékútvonali túra -Kőszeg-Ólmod-Horvátzsidány-Kiszsidány-Peresznye-Csepreg

Gyalogtúra
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • alpannonia® mellékútvonali jelzés
  / alpannonia® mellékútvonali jelzés
  Fénykép: alpannonia®, alpannonia®
 • / A kőszegi óriásplatán
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Ólmod utcaképe
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Belovich-kápolna Ólmod felett
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Az Őz-kút
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Péruska-kápolna és védőszentek kertje Horvátzsidány felett
  Fénykép: Trifusz Péter, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Kiszsidányi-forrás
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A peresznyei platánfa, melyet az ország 3 legnagyobb platánja közé sorolnak
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Betyárfa Csepreg felett
  Fénykép: Csepregi Tibor Photography, Csepreg Város Önkormányzata
 • / A Csepregi-horgásztó
  Fénykép: Csepregi Tibor Photography, Együttműködő szervezetek
 • / Csepreg belvárosa
  Fénykép: Csepregi Tibor Photography, Csepreg Város Önkormányzata
 • / Épülő alpannonia® park Csepregen
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Boldogasszony kápolna Csepregen
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Boldogasszony-horgásztó Csepregen
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Néber-Tóth pince Csepregen
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Sajbók-forrás Csepregen
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Az erdő fohásza egy ház falán az útvonal mentén
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Csepregi-szőlőhegy
  Fénykép: Csepregi Tibor Photography, Csepreg Város Önkormányzata
 • / Az alpannonia® projektból felújított erdei Rumi-ház
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 500 400 300 200 35 30 25 20 15 10 5 km
Komoly túra a Gyöngyös-pataktól északra fekvő alpannonia® településekre Kőszegről. Számtalan élmény és látnivaló a békés erdőkben iható források, vallási emlékhelyek tavak, valamint alpannonia® fejlesztések mentén.
nehéz
35,6 km
9:20 óra
418 m
407 m

Komoly túrának nézünk elébe, a 35 kilométer már tiszteletet parancsoló adat, még ha nagy szintkülönbségeket nem is kell leküzdenünk, azért a jóleső fáradtság garantált a kirándulás végeztével. Forrásokat, horgásztavakat, monumentális fákat láthatunk, miközben összesen 6 települést is érintünk.

A túra első szakasza könnyű, hiszen a terep kényelmesen járható, nincsenek nagy szintkülönbségek. Az úton számtalan látnivaló csábít megállásra. Indulás után még Kőszegen megcsodálhatod a református templomot és az óriási, kb. kétszáz éves platánfát. Az Alsó-erdőbe érve, az úttól jobbra rejtőzik a Tőzegmohás láp - ez a természetvédelmi terület egyedi, ritka élővilágot őriz, fokozottan védett. Hangulatos erdőkön keresztül jutunk a szomszédos Ólmodra, majd onnan a parányi Belovics-kápolnához vezet utunk.

Korábban a kőszegiek kedvelt kirándulóhelye volt az Őz-kút, mi is felfedezzük a hajdan népszerű forrást. Amikor a II. világháborút követően Európa keleti és nyugati részre szakadt, egy műszaki határzárat, vagyis vasfüggönyt építettek a két terület közé. Ennek létezése alatt a Kőszegi-hegység egy részét és a határmenti részeket csak külön engedéllyel lehetett látogatni. Ahogyan a szomszédos Ólmod is tulajdonképpen elzárva élt évekig, úgy az alsó-erdőben lévő Őz-kút is csak a műszaki zár lebontása után volt látogatható. Az Őz-kút környéke az erdészetnek köszönhetően szépen megújult; esőbeálló, tűzrakó helyek és padok szolgálják a kényelmes pihenést.

Túránk körülbelül egyötödét abszolváltuk eddig, most hosszú erdős szakaszokon keresztül jutunk el következő célpontunkig, a Horvátzsidány feletti Péruska-kápolnához, majd innen kisvártatva leérünk a faluba. Kiszsidány alig 5 perc sétára van horvát nemzetiségű szomszédjától, a településre érve megkóstoljuk a környéken nagyon kedvelt Kiszsidányi-forrás vízét, pár lépéssel odább a Rhododendron-kert csábítja megállásra a túrázót.

Peresznye felé vesszük az irányt, a szántókon sétálva tiszta időben a távoli Schneeberg (2076m) is látható. Peresznyén a tó körülötti kellemes parkban megcsodáljuk a platánfát, melyet az ország 3 legnagyobb platánja közé sorolnak.

Visszatérünk a már ismert úton Kiszsidányba, de most balra, Csepreg felé kanyarodunk, célunk a Bene-hegy és a Tilos-erdő. Savanyú Jóska, mint a 19. század "legsikeresebb betyárja", legendás személy, ebben az erdőben is nyomot hagyott, az úgynevezett Betyárfán ötméteres magasságban monogramok láthatóak.

Útban a Csepregi-horgásztóhoz borospincék mellett haladunk el, mígnem a tó partján a horgászatot igen magas szinten űző sportemberekkel találkozhatunk. A tavat Csepreg városával egy hosszú egyenes útszakasz köti össze, a településbe érve kisvártatva a fő téren, úgynevezett Promenádon találjuk magunkat, a szökőkutak játékát figyelhetjük, mielőtt tovább indulunk az épülő alpannonia® parkhoz.

Túránk következő szakasza a Boldogasszony-horgásztóhoz vezet, utunkat a Kálvária 14 stációja övezi. A tó déli oldalán sétálva beérünk az erdőbe, egy igazán különleges, a Boldogasszony-patak hatására lápos környezetben találjuk magunkat, ahol az erdő lakói kedvükre hűsölnek, táplálkoznak, bújnak meg. Érdemes itt lehetőségekhez mérten csendben haladni, hiszen jó eséllyel találkozhatunk nagyvadakkal, őzzel-szarvassal-vaddisznóval. A különféle madarak is jól érzik magukat ebben az erdőszakaszban, csicsergésük zene a fülnek, engedjük hát át magunkat a természet muzsikájának.

A szőlőshegyek irányában haladunk tovább, elsőként a Néber-Tóth pincét pillantjuk meg. Népszerű és borversenyeken sikeres boraik nagy tömegeket vonzanak az időszakos csepregi bortúrák során is.

Csepreg forrásokban gazdag szőlőhegyén a Forrástól Forrásig Sétaúton folytatjuk utunkat, a Sajbók-forrás közelében álló épület homlokzatán elhelyezett fatáblán elolvashatjuk "az erdő fohászát", majd utolsó célpontunkhoz, a Csepregi-Tilos-erdőben az erdei Rumi-házhoz bandukolunk, mely az alpannonia® túrázók kedvelt pihenőpontja lesz.

A szerző tippje

Megfelelő mennyiségű elemózsiát vigyünk magunkkal, hogy a hosszú túra során legyen energia utánpótlásunk.
Bakos Márton profilképe
Szerző
Bakos Márton
frissítve: 2020-09-21
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
334 m
Legalacsonyabb pont
178 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

A Csepregi-Tilos-erdőben fakitermelés idején a fakitermelést jelző tájékoztató táblák intelmeit vegyük komolyan.

Javaslatok és linkek

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldal meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

Kezdés

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (274 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.388086, 16.542148
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°23'17.1"N 16°32'31.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 616389 5249445
w3w (what3words) 
///csúszás.cseppent.hideg

Végpont

9735 Csepreg, alpannonia® erdészház

Útleírás

Hosszú túránk végig az alpannonia® sárga jelzését követve halad, azért érdemes jelen túratérképet vagy gps készülékünket magunkkal vinnünk, ha netán némi megerősítésre vágyunk.

 • Kőszeg belvárosából jó ideig az Országos Kéktúra K  jelzéseire bízhatjuk magunkat. A piacot elhagyva bal kéz felől, egy épület mögött pillanthatjuk meg a hatalmas platánfát, amit érdemes teljes nagyságában megcsodálni. A református templom után jobbra fordulva hamarosan a Gyöngyös patak partjára jutunk, majd átkelünk felette a hídon.
 • A városból kiérve figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat, földúton sétálunk tovább észak felé, aztán bevetjük magunkat az erdőbe. A magyar-osztrák határhoz közel érve balról becsatlakozik a Z jelzés. 
 • Hamarosan egy nagyobb csomóponthoz érünk, ahol az öt jelzés kettéágazik. Itt elhagyjuk az Országos Kéktúra nyomvonalát, és balra térünk az S és Z jelzéseken. Miután magunk mögött hagytuk az erdőt, Ólmod szélső házaihoz érve az egykori határőrség épületeivel találkozunk. Ezeken túl, az út menti Mária szobornál forduljunk jobbra az ösvényre! Az elágazásoknál mindig a bal oldali lehetőséget válasszuk! Az erdőből kiérve jobb kéz felől fehérlik a Belovich-kápolna épülete. Miután elhaladtunk előtte, a földút után egy betonos rész következik. Itt forduljunk jobbra, majd ismét jobbra az erdő felé. A bekerített területnél, az erdő mellett kis tábla jelzi balra az irányt az Őz-kút irányába. Keljünk át az utunkba eső patakon, és jobbra tartva kövessük a táblákat!
 • Az Őz-kútnál érdemes nagyobb pihenőt tartani. Innen a K● és a Mária-út ᵯ jelzései felfelé vezetnek, majd rövidesen becsatlakoznak a K jelzésbe, balra fordulunk, az alpannonia® sárga jelzését követve egyenesen haladunk, óvatosan átkelünk a Kőszeget Horvátzsidánnyal összekötő autóút túloldalára, majd továbbra is hosszasan sétálunk az erdőben, mígnem jelzésünk balra fordul, mi követjük. Elhaladunk egy erdészház mellett, az alpannonia® sárga jelzés mellett már a piros turistajelzést is követjük, majd a Péruska-kápolnát már táblák is jelzik, ide tartunk mi is.
 • A kápolnánál akár sütögethetünk is a kiépített tűzrakó helynél, vagy csak egyszerűen átszellemülünk a védőszentek kertjében.
 • A Péruska-kápolnától jobbra vezet utunk, de a szántóföldön át akár rövidíthetünk is, érdemes a térképet figyelnünk, az erdőt célozzuk, ahol ismét meglátjuk az alpannonia® sárga jelzést. Az erdőbe érve erdészeti nagymunkagépek nyomait látjuk, követjük jelzésünket, mely egy kereszteződéshez érve balra, kisvártatva jobbra fordul, végül egy balra leágazást követően erősen lejtve Horvátzsidány széléhez vezet. 
 • Jobbra fordulva rövid idő alatt eljutunk a Kiszsidányi-forrásig, itt érdemes kulacsunkat feltölteni a finom friss iható forrásvízzel.
 • Az első nagyobb kereszteződéshez érve mi balra fordulunk a település központjának irányába, a Fő utcán kisétálunk egészen a Horvátzsidányt Csepreggel összekötő autóúthoz. Átmegyünk az út túlsó oldalára, itt találjuk a Szűz Mária neve templomot, tőle jobbra halad tovább az alpannonia® sárga jelzés, követjük a KRESZ szabályait fokozott figyelemmel betartva, óvatosan, hiszen itt autó és menetrendszerinti távolsági buszjáratok is közlekednek.
 • Körülbelül 200 méter múlva már ismét a biztonságos mezőgazdasági földúton vezet minket az alpannonia® sárga jelzés. A kereszteződésekben mi nem térünk le, hanem egyenesen haladunk tovább, mígnem beérünk a peresznyei tó parkjába. Szép környezetben kültéri fitness edzőeszközöket is kipróbálhatunk, valamint megcsodálhatjuk a platánfát, melyet az ország 3 legnagyobb platánja közé sorolnak.
 • Peresznyét hátunk mögött hagyva visszasétálunk Kiszsidányba, ám a forráshoz közeli kereszteződésnél most balra Csepreg irányába fordulunk, és követjük hűen az alpannonia® sárga jelzést. Figyeljük térképünket, következő célunk a Bene-hegy illetve a csepregi Tilos-erdő. Egy egyenes útszakaszhoz érünk, ez vezet bennünket egy vaskerítéssel határolt erdőirtáshoz, az itt található kereszteződésben balra fordulunk.
 • A térkép ezt a szakaszt már Bene-hegyként nevezi, utunkat hatalmas fák szegélyezik. A sárga alpannonia® jelzést követve addig haladunk, míg bal kéz felől egy fa pihenőházhoz nem érünk, ugyanitt jobbra a Gesztenyés kunyhó információs táblát, és kijelölt tűzrakó helyet találunk padokkal. Itt akár letérhetünk a piros félkörjelzéseket követve, melyek a Betyárfához és néhány lépéssel tovább a sűrűbb fenyőerdőben található magában álló famatuzsálem, a legalább 300 éves gesztenyefához vezetnek. Az imént betyárok, itt viszont már boszorkányok tanyázhattak egykoron...
 • A gesztenyefát már nem a piros jelzést követve, hanem a fenyőfák között kitaposott jelöletlen ösvényen hagyjuk el, mely kisvártatva egy éles bal kanyarral visszavezet minket a tűzrakó helyig, és információs tábláig.
 • Rátérünk és folytatjuk utunkat újfent a sárga alpannonia® jelzésen, bal kéz felől erdőirtás mellett haladunk, majd a jelzést követve, jobbra fordulva folytatjuk utunkat, itt végre megpillantjuk a szőlőket, és a Csepregi-horgásztavat. Tőlünk jobbra lesz az Iliás pince, kisvártatva leérünk a tóhoz, a kereszteződésben jobbra a tó partján haladunk tovább követve a sárga alpannonia® jelzést. Komoly horgászstégek és a sportot magas szinten űző pecások mellett sétálunk, mígnem elérünk a korábban már említett kereszteződéshez, ahol a Bene-kút és Molnár Sándor, Csepreg egykori polgármesterének emlékhelye található. 
 • A kereszteződésben balra fordulunk, elhagyjuk a tavat és a nyaralókat, és hosszasan haladunk, mígnem beérünk a városba, ám továbbra is egyenesen a sárga alpannonia® jelzést követve bandukolunk. A Téglagyári út, folytatása a Hunyadi utca, ezek vezetnek minket Csepreg főterére, az úgynevezett Promenádra.
 • Ide érve jobbra fordulunk az üzletek irányába, követjük a szimatunk (és a sárga alpannonia® jelzés) által kijelölt utat, a soron következő kereszteződésben is egyenesen haladunk, elérünk az illatozó Zalaco, néhány házzal tovább a Csepregi Pékségekhez.
 • Friss pékárú illattal feltöltődve a sarkon található Bárdi Autóalkatrész üzletnél jobbra fordulunk, átmegyünk az úttest túloldalán található Hangya panzió előtti járdára, onnan az út vonalát követve mi is balra fordulunk, az Ady utca illetve a sárga alpannonia® jelzés vezet bennünket az épülő csepregi alpannonia® parkhoz.
 • Az Attila utcában a sárga alpannonia® jelzést követve egy kis kereszteződéshez érünk, jobbra a szántóföld felé fordulunk, ezen a földúton egyenesen haladunk, mígnem elérünk a következő kereszteződésig, ahol a sarkon a Boldogasszony kápolnához vezető 14 stáció egyikét látjuk.
 • Itt már egymással párhuzamosan halad a sárga alpannonia® és a Mária út jelzése, kisvártatva elérünk a Boldogasszony kápolnához, érdemes az épületet és szépen gondozott környezetét is megcsodálni.
 • A kápolna közvetlen szomszédságában van a Boldogasszony horgásztó. Ne ijedjünk meg a terület határát jelző sorompótól, a túrázókra nézve a belépést semmi nem tiltja, itt balra fordulva a sárga alpannonia® és a Mária út jelzéseit követve haladunk tovább a tó partján, a töltésen.
 • Elérve a tó parkolóját jobbra fordulunk, már csak a sárga alpannonia® jelzést követjük, mely a parton egészen a tó túlsó sarkáig, az erdőig, és onnan tovább az erdőben vezet minket.
 • Az úttól jobbra vizenyős-lápos területet alakított ki magának a Boldogasszony-patak, az útról letérve megfigyelhetjük az erdő állatvilágának tekervényes csapásait, akár a vízig lesétálva nyomok után kutathatunk.
 • A sárga alpannonia® jelzés kisvártatva kivezet az erdőből, kiskertek között egészen a Csepreget Szombathellyel összekötő főúthoz érünk. A főutat figyelmesen keresztezzük, a szemben srégen jobbra lévő földúton követjük a sárga alpannonia® és a piros turistajelzést.
 • A Forrástól Forrásig Sétaúton haladunk, elsőként a Sajbók-forrást pillantjuk meg, a vele szemben álló épületen elolvashatjuk az erdő fohászát, majd a bal oldali fán a sárga alpannonia® jelzés balra mutató nyilának megfelelően balra fordulunk és az erdőben folytatjuk utunkat az innen körülbelül 1,3 kilométerre fekvő erdei Rumi-házhoz a Csepregi-Tilos-erdőben. A jelzést követve balra fordulunk, emelkedünk, jobbra fordulunk, elnyújtva emelkedünk, majd már egy síkon balra, és ismét jobbra fordulunk, mire az erdőben megpillantjuk a Rumi-ház szép fehér falait. Igen hosszú túránk záróakkordja ez az épület, élvezzük az erdő hangjait, és adjuk át magunkat a jóleső fáradtság érzésének.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Túránkat Kőszegen kezdjük.

 • Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.
 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

A túrát Csepregen végezzük:

 • Csepregről tömegközlekedéssel Kőszeg és Szombathely napjában többször buszjáratokkal megközelíthető, a túra érinti a Promenádot, Csepreg főterét, ez egyben a település központi buszmegállója is.

Megközelítés

Kőszeg:

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Csepreg:

 • Csepregről tömegközlekedéssel Kőszeg és Szombathely napjában többször buszjáratokkal megközelíthető, a túra érinti a Promenádot, Csepreg főterét, ez egyben a település központi buszmegállója is. A túra végpontja az erdei Rumi-ház, innen a térképet figyelve pár perc alatt a Csepreget Tömörddel összekötő autóútra sétálhatunk. Az úthoz érve a Csepreg Kincsédpuszta nevű buszmegállóból Csepreg és Szombathely irányába is járnak buszok.

Parkolás

Kőszeg:

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Csepreg:

 • Csepreget Kőszegtől északkeletre, a Csepregi út nevű főút mentén, Horvátzsidányi leágazást követően érhetjük el.
 • Szombathelyről a Söptei út vezet ki Söpte, Vasasszonyfa, Tömörd, és végül Csepreg irányában.
 • A túra végpontjához közeli optimális parkolási lehetőség például a Hanga-kapu, de egész Csepregen ingyenes a parkolás, illetve a térképet figyelve pár perc alatt a Csepreget Tömörddel összekötő autóútra sétálhatunk. Az úthoz érve a Csepreg Kincsédpuszta nevű buszmegállóból Csepreg és Szombathely irányába is járnak buszok.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.388086, 16.542148
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°23'17.1"N 16°32'31.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 616389 5249445
w3w (what3words) 
///csúszás.cseppent.hideg
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

A szerző által javasolt térképek:

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, gyakran szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
35,6 km
Időtartam
9:20óra
Szintemelkedés
418 m
Szintcsökkenés
407 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Culture Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp