Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Tipp

alpannonia® mellékútvonali körtúra -Kőszeg-Liebingi óriás gesztenyefák-Hétforrás-Óház-kilátó

Gyalogtúra · Kőszegi járás
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Hubertus-kápolna az osztrák-magyar határ közelében
  / Hubertus-kápolna az osztrák-magyar határ közelében
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / alpannonia® mellékútvonali jelzés
  Fénykép: alpannonia®, alpannonia®
 • / Óriás gesztenyefák Liebingben
  Fénykép: Burgenland heute, burgenland.ORF.at
 • / A Hétforrás
  Fénykép: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Az Óház-kilátó
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 700 600 500 400 300 200 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Ez a túra a szó szoros értelmében is határtalan élményeket tartogat, ugyanis többször átlépjük közben az osztrák-magyar államhatárt, és találkozunk a történelmi határmódosítások emlékeivel is. Fontos szerepet kap a négy elem közül a víz: egy ideig mellettünk kanyarog a szabályozatlan Gyöngyös-patak, a Hétforrás hűs vizével pedig a szomjunkat olthatjuk. Liebingben feltöltődünk az óriás gesztenyefák tövében, az Óház-kilátóból pedig rácsodálkozunk a környékre, melyet túránk során bejárunk.
közepes
20,7 km
5:49 óra
473 m
473 m

Kiindulópontunk Kőszeg Fő-tere, innen a Jurisics vár irányában átszeljük a történelmi belvárost, majd a Kálvária-hegy lábánál induló Andalgón az alpannonia® sárga jelzését követve átsétálunk Ausztriába. A NATURA 2000 védelem alá tartozó területen a szabályozatlan Gyöngyös-patakkal párhuzamosan sétálunk. Az Andalgó tanösvény interaktív táblái informálnak német és magyar nyelven, érdekes tényeket tárva fel a környékről.

Az első osztrák település Rőtfalva (Rattersdof). Érdemes a magyar emlékeket rejtő katolikus templomot megtekinteni, majd jobbra a szomszédos Rendek (Liebing) irányában a főútvonal átkelve tovább haladni.

A táblákkal jelzett liebingi Óriás gesztenyefákhoz tartunk, az osztrák falucska után a környékre jellemző vegyes erdővel ismerkedhetünk meg: a szelídgesztenyét, ezt az Alpokalján igen népszerű fafajtát az energiapark mutatja be nekünk. Kellő időtöltés-feltöltődést követően visszamegyünk Rőtfalvára, majd az alpannonia® sárga jelzését követve a hegy felé vesszük az irányt.

Az erdőben a magyar határt átlépve kanyargó turistaúton haladunk, alattunk a rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforrás vize csörgedezik. Kisvártatva az erdei aszfaltos autóútra térünk, balra fordulva pár perc sétát követően a Hétforráshoz vezető kereszteződéshez érünk, melyet meg is látogatunk. Hűs, kristálytiszta vize télen-nyáron oltja az erre járók szomját. A régen Óvárkút névre hallgató víznyerő helyet a Millennium évében újították fel és keresztelték át Hétforrásra.

A forrástól rövid idő alatt az alpannonia® piros jelzését követve nagy szintkülönbségek letudásával jutunk el az Óház-kilátóhoz, ahol rácsodálkozunk a gyönyörű környékre, melyet túránk során bejárunk.

Kőszeg városa felé vesszük az irányt. Útközben megállunk lenyújtani picit az Erdei tornapályánál, vagy akár sütögethetünk is a Szabóhegyi-szalonnasütő/sziklakaréjnál, leérve a városba pedig utánakérdezhetünk a látott növényeknek-állatoknak a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

Innen alig 10 perc séta, és ismét a Fő téren vagyunk, fáradtan, de élményekkel feltöltve fejezzük be nagy túránkat.

A szerző tippje

Jelen túránk kimondottan az ismeretterjesztésre koncentrál, történelmi és természettudományi értelemben gazdagítja az új információkra nyitott túrázókat.
Bakos Márton profilképe
Szerző
Bakos Márton
frissítve: 2020-04-02
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
599 m
Legalacsonyabb pont
274 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Mivel határt átszelő túráról van szó, az egyébként is szükséges személyazonosságot igazoló dokumentumokat tartsuk magunknál.

Javaslatok és linkek

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Kezdés

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (274 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.388109, 16.542248
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°23'17.2"N 16°32'32.1"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 616397 5249447
w3w (what3words) 
///kúszik.műfaj.háztető

Végpont

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Útleírás

Túránk teljes egészében az alpannonia® piros és sárga jelzésein halad, ettől függetlenül azért ajánlott a túra térképét és vagy gps készüléket a kirándulásra magunkkal vinni, sok szakaszon még térerőnk sem lesz, illetve jelen leírás figyelmes tanulmányozása is segít minket a túra teljesítésében.

 • Kiindulópontunk Kőszeg Főtere, melyet a Hősök tornya illetve a Jurisics tér irányában hagyunk el. A Jurisics tér bal oldalán a Rajnis utcára térve elhaladunk a Jurisics vár előtt, majd kiérünk a Várkörre, a Jurisics vár melletti pakolóhoz, Károly Róbert térre.
 • A parkolótól jobbra egyirányú utca a Pék utca, erre indulunk tovább, eljutunk az Árpád térre, itt egy élelmiszerüzletet is találunk. A tértől egyenesen folytatjuk utunkat a Sziget utcában, mígnem elérünk egy kereszteződéshez, ahol egy romos kápolnának látszó épület mögött a Kálvária utcában folytatjuk túránkat az alpannonia® sárga jelzését és a kéktúrajelzést követve. Elhaladunk a Koronaőrző bunker előtt, de nem megyünk fel a Kálvária templomhoz, hanem a Kálvária utcában egyenesen haladunk tovább az Andalgó irányába.
 • A Kálvária utca vége előtt srégen jobbra le, néhány lépést követően viszont balra srégen felfelé vezet alpannonia® sárga jelzése, itt már az Andalgó tanösvényen haladunk, az útról nem letérve egyenesen a határig. A Gyöngyös-patak alattunk folyik, tulajdonképpen végig látótávolságon belül, medre szabályozatlan, a határátkelés pillanatában húzódik a legközelebb utunkhoz.
 • Rőtfalvára (Rattersdorf) átérve a Schulgasse utcában a temetőt és takaros portákat, az iskolát látjuk, majd az alpannonia® sárga jelzést követve a katolikus templomhoz érünk. Ide érdemes betérni, számos magyar emléket rejt a templom. A templom alatti kereszteződésben jobbra fordulunk, a Siebenbründlgasse utcában elhaladunk a rattesdorfi alpannonia® információs tábla valamint a focipálya mellett, átmegyünk a Gyöngyös hídon, és kiérünk a főúthoz.
 • A főút túloldalára sétálunk, majd balra fordulunk és máris Rendek (Liebing) településen folytatjuk túránkat. A középső, Hauptstraße utcát választjuk, és a második lehetőségnél jobbra az enyhén emelkedő Feldgasse utcára térünk rá. Az utca balra kanyarodva folytatódik, a szántóföldekhez visz ki, illetve később egészen az Óriás gesztenyefáknál kialakított energiaparkig.
 • Liebing településből kiérve hosszasan követjük ezt az aszfaltozott utat, arról le nem térünk. Közeledve az erdőhöz balra nyíl jelzi a Kastanienbäume felirattal a gesztenyefákat, mi is erre fordulunk, a táblákat követve a gesztenyefáknál kialakított parkhoz jutunk, a park elején az alpannonia® információs táblákat tanulmányozhatjuk. Miután kellőképpen feltöltődtünk, a már ismert úton visszasétálunk a Rőtfalvai templomhoz.
 • Folytatjuk utunkat a hegy irányában a Siebenbründlgasse utcában, az alpannonia® sárga jelzés egy nagyobb kereszteződéshez vezet a falu vége felé, mi balra/egyenesen haladunk tovább. Itt már táblák is segítik az eligazodást - még a Hétforrást is feltüntetik. Továbbra is a sárga alpannonia® jelzések mutatják az utat. Mielőtt újra átlépnénk hazánk területére, amit a Mária-út kapuja melletti határkő jelez, kipróbálhatjuk a fekvő pihenőpadot, miközben a gesztenyefákkal ismerkedünk. 
 • A magyarországi szakaszon csatlakozik hozzánk a K+ jelzés, nemsokára erdészeti műútba torkollva. Itt balra térve sajnos néhány kilométernyit az aszfaltos út mentén kell megtenni. (Az út szerencsére nem forgalmas, autóval csak külön engedéllyel járható.) A jelzésekkel gazdagon átszőtt kereszteződésben térjünk balra az Országos Kéktúra K jelzésére, mely a Hétforráshoz vezet bennünket. A Hétforrásnál kipróbálhatjuk, igaz-e a legenda: pihenjünk meg, igyunk mind a hét ág vizéből, aztán kívánjunk valamit! Vajon teljesíti az álmunkat Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm?
 • Visszasétálunk a fenti aszfaltos kereszteződéshez, majd a táblák iránymutatása alapján az Óház-kilátót célozzuk. Kiérünk egy újabb kereszteződésre, szemben a szűk ösvényen még tovább kapaszkodunk, időközben megtekintjük az egyik fába vésett és egészen jól sikerült szarvast. Ha felértünk az emelkedőn, az alpannonia® piros jelzése balra folytatódik egy egyenes szakaszon, erre megyünk mi is, majd ismét jobbra fel, ez már a csúcstámadás", mindjárt odaérünk az Óház-kilátóhoz. 
 • A kilátónál újabb pihenés és gyönyörű panoráma vár ránk. Ha "kigyönyörködtük" magunkat, a kilátót a lábánál található információs táblák felől, illetve az alpannonia® piros jelzését követve elhagyjuk, majd a következő kereszteződésben balra fordulunk, és "lecsorgunk" az erdei aszfaltos autóútig.
 • Keresztezzük az autóutat, és újra az erdőben megyünk lefele követve az alpannonia® piros jelzést, mígnem újra egy erdei aszfaltos autóúton, az úgynevezett Terv úton találjuk magunkat. Itt is átmegyünk az úton, tovább követjük az alpannonia® piros jelzést, az ösvényen elhaladunk az Erdei tornapálya mellett, később a Szabóhegyi szalonnasütő alatt, és kiérünk a Tölgyes út - felsőerdő út kereszteződéséhez, követve az alpannonia® piros jelzést mi a Tölgyes útra lépünk.
 • A Tölgyes út végén balra fordulunk, követve az alpannonia® piros jelzést ez már a Ciklámen tér, mely levezet minket a néhai panoráma Szálló alatti kereszteződéshez, ahol az a jelzést az alpannonia® piros jelzést követve balra fordulunk, és a Forrás utcáig gyalogolunk. Itt a jelzés jobbra egy lépcsőre irányít bennünket, az út egy ösvényen folytatódik és egy épület mellett ismét balra kanyarodva máris a Köböl utcában vagyunk.
 • Az alpannonia® piros jelzést követve a Hermina utcába eleinte picit emelkedünk, aztán egészen a Szénsavas-kútig folyamatosan ereszkedünk. A kúttól látótávolságon belül van egy buszmegálló, mellette az alpannonia® piros jelzést követve balra felkanyarodunk, és a Park utcában felsétálunk az alpannonia® Parkig, ugyanitt utánakérdezhetünk a látott növényeknek-állatoknak a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.
 • A Látogatóközponttól az alpannonia® piros jelzést követve elhaladunk a Chernel-kert előtt, a hunyadi utcában végig sétálva a Várkörre érünk, a gyalogosátkelő után balra majd jobbra fordulva a Diáksétányon leérünk a Jurisics vár főbejáratához, majd jobbra fordulva már ismerős terepen a Jurisics téren át a Hősök tornya alatt a Fő térre érünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parkolás

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.388109, 16.542248
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°23'17.2"N 16°32'32.1"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 616397 5249447
w3w (what3words) 
///kúszik.műfaj.háztető
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

A szerző által javasolt térképek:

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, a terepviszonyok miatt indokolt a magasszárú túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, gyakran szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.
 • Mobiltelefonunk roaming funkciója legyen aktív, hogy szükség esetén Ausztriából is kezdeményezhessünk hívást.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
20,7 km
Időtartam
5:49óra
Szintemelkedés
473 m
Szintcsökkenés
473 m
Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp