Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Tipp

alpannonia® mellékútvonali körtúra - Írottkő-Bozsok-Velem-Írottkő

Gyalogtúra · Sonnenland Mittelburgenland
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • alpannonia® mellékúőtvonal jelzése
  / alpannonia® mellékúőtvonal jelzése
  Fénykép: alpannonia®, alpannonia®
 • / Írottkő-kilátó
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • /
  Fénykép: Bakos Márton, Együttműködő szervezetek
 • / alpannonia® mellékútvonali jelzés
  Fénykép: alpannonia®, alpannonia®
 • / Vadetető az Írott-kő alatt
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Holler-barlang
  Fénykép: "mesterzw", Wikiloc
 • / Bozsoki Sibrik-kastély
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Velem utcaképe tavasszal
  Fénykép: Trifusz Péter, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Szerelmesek szigete Velemben
  Fénykép: Bakos Márton, Együttműködő szervezetek
 • / Boszorkány-tanya Velemben a Szent Vid alatt
  Fénykép: Bakos Márton, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Szent Vid-kápolna Velem felett
  Fénykép: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / A Hörmann-forrás
  Fénykép: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 1000 800 600 400 200 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja az Írott-kő. Végig az alpannonia® sárga jelzését követve leereszkedünk, barlangok mellett  beérünk Bozsokra, majd a Sibrik-kastély erdejében átsétálunk a romantikus falucskába, Velembe, ahonnan újra felkapaszkodunk a hegyre, először a Szent Vid-kápolnához, majd a Hörmann-forráshoz, onnan pedig vissza a csúcsra, az Írott-kőhöz.
nehéz
18,7 km
5:43 óra
714 m
714 m

Indulás előtt Dunántúl csúcsán, az Írottkő-kilátóban Trianon emlékéről olvashatunk, a torony tetején 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, távcsövezhetünk Ausztria magasabb hegyei felé. 

Felső combizmainkat megerőltető, zömében lejtős útszakaszokon jutunk le Bozsokra, az Írott-kőtől az alpannonia® sárga jelzését követve kezdjük meg túránkat. A Sötét-völgybe leérve jobbra fordulunk, túránk első különlegességéhez, a Holler-barlanghoz tartunk, eme természetes képződmény felfedezéséhez útvonalunkról mindenképpen megéri a térkép alapján a megfelelő kereszteződésben balra letérni.

A barlangtól már nincsenek messze az első telkek és a Bozsokot a határral összekötő főút, melyen keresztül toronyiránt a Szent József kápolnát megcélozva érünk be Bozsokra. A település főútján, a Rákóczi utcán végig sétálunk a híres neves Kerekes cukrászda előtt, majd a pár perc múlva a Sibrik-kastélyhoz érünk.

Itt érdemes egy újabb kis kitérőt tenni és a kastély körül bolyongani, majd az Írottkő Natúrpark Kerékpárútra rácsatlakozva a Szent-kút mellett Velembe érünk. A Buszfordulóban találjuk az alpannonia® információs táblát, veszünk néhány mély lélegzetet, és felkerekedünk, hogy meghódítsuk Dunántúl csúcsát, az Írott-kőt.

Számos útvonal lehetőség közül mi a legrövidebbet választjuk, hiszen a túrával egyben sportolás is a célunk, márpedig innen a kilátóig ilyen rövid táv alatt ekkora szintkülönbség leküzdése már igazán komoly teljesítmény.

A "Szerelmesek szigete", a csobogó patak új lendületet ad, a valamikori Avar szálló mellett elhaladva máris az erdőben vagyunk, és a Kultúrák hegye tanösvényen megkezdjük az emelkedést, körülbelül negyedóra alatt máris a Szent Vid kápolnánál járunk, ahol többek között a Kék túra emlékművet is találjuk. Ideális pihenőhely ez akár sütögetéshez is a kijelölt tűzrakó helynél.

Folytatjuk a túrát, kiérünk az erdei aszfaltozott autóútra, keresztezzük az utat, és újra emelkedünk a váltakozó faösszetételű erdőben, a Hörmann-parkolóhoz sűrű fenyőfák között érünk ki. Velemből mostanáig körülbelül fél óra alatt értünk fel, nem is pihenünk sokáig, messze még az Írott-kő.

A táblakiírásokat követve a sorompón túl elérünk a Hörmann-forrásig, majd balra kanyarodva megkezdjük a "csúcstámadást" az Írottkő tanösvény mentén. Váltakozó talajviszonyok és erdőviszonyok közepette végül megpillantjuk az Írottkő kilátót. Legyünk büszkék magunkra, megcsináltuk, felértünk Dunántúl csúcsára, túránk kezdő-és egyben végpontjára.

A szerző tippje

Aki jelen túra teljesítésére kihívásként tekint, azoknak Velemből az Írottkő-kilátóig kereken 1 óra a szintidő, szóval nagy levegő és hajrá!!!
Bakos Márton profilképe
Szerző
Bakos Márton
frissítve: 2020-04-01
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
882 m
Legalacsonyabb pont
313 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Javaslatok és linkek

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Kezdés

A-7471 Rechnitz, az Írottkő-kilátó (882 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.352752, 16.433734
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°21'09.9"N 16°26'01.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 608280 5245362
w3w (what3words) 
///reggelik.őrlés.vibrál

Végpont

A-7471 Rechnitz, az Írottkő-kilátó

Útleírás

Túránk teljes egészében az alpannonia® sárga és piros jelzésein halad, tulajdonképpen pusztán a jelzéseket követve, akár térkép és gps nélkül is teljesíthető.

 • A kilátótól a magyar oldalra visszasétálva hagyjuk el a csúcsot, a faházikótól balra lefelé sűrű fenyőerdőbe vezet az alpannonia® sárga jelzése, majd egy irtáshoz érünk, az első kereszteződésnél balra fordulunk, elmegyünk a vadetető mellett, majd a kereszteződésben, ahol egy kőre festették a jelzést, mi jobbra forulunk, azután egy hármas kereszteződés, és mi élesen jobbra kanyarodunk. 
 • Ez az út eleinte kanyarogva, patakon áthaladva, majd amellett egyenesen a völgy vonalvezetését követve halad, tőlünk jobbra a patak túloldalán a magas hegyoldalon jó eséllyel találkozhatunk muflon csordával, érdemes tehát figyelmesen kémlelni ezen a szakaszon.
 • Egy újabb kereszteződéshez érünk, ez már hivatalosan a Sötét-völgy, mi jobbra kanyarodunk, és az alpannonia® sárga jelzését követve az emelkedőn felfelé vesszük az irányt. Körülbelül 10 percnyi sétát követően már a Holler-barlang kereszteződésénél járunk. Érdemes a barlangot felfedezni, ehhez azonban balra leágazva elhagyjuk rövid időre az alpannonia® jelzésű utat, a kereszteződéstől körülbelül 100 métert sétálunk, jobb kéz felől a barlangok egyezményes jelét látjuk egy fán, valamint egy szűk kitaposott ösvényt, innen körülbelül 50 méter múlva megpillantjuk, és szabadon bejárhatjuk a Holler-barlangot, majd visszatérünk az alpannonia® sárga jelzésű útvonalra. 
 • A barlangot elhagyva az első kereszteződéshez körülbelül 5 perc múlva érünk, itt viszonylag élesen jobbra lefelé kell fordulnunk, de változatlanul az alpannonia® sárga jelzését követjük, és nemsokára elérünk az első telkekhez. Figyelem, ezen a szakaszon nagy eséllyel találkozhatunk szarvas vagy őzcsordákkal, ezért lehetőség szerint a lejtős úton halkan haladjunk.
 • A telkek között az út már az autóúthoz vezet, balra fordulunk Bozsok irányába, egészen a Kökörcsin utca kereszteződéséig fokozott figyelemmel haladjunk tovább a KRESZ szabályait betartva az autóút mellett, majd a kereszteződés után térjünk fel a járdára, és toronyiránt haladjunk a Szent József kápolnáig.
 • A kápolnától balra fordulva a Rákóczi utcán sétálunk, elhaladunk a Kerekes cukrászda előtt is, díjnyertes süteményeiket érdemes egy rövid pihenő beiktatásával megkóstolni... A cukrászdától tovább haladunk felfelé a Rákóczi utcán, kereszteződéshez érünk, a kereszt mellett balra egyenesen haladunk a hegy irányába, célunk a Sibrik-kastély.
 • A kastélyt elérve, annak angolkertjében egy kis kitértő javasolunk, a nemrégibenm felújított épületegyüttest is megtekintjük, majd a kastély mellett csobogó patak partján az erdőben haladunk tovább. Idővel bal kéz felől egy hídon átmegyünk, majd jobbra fordulva rátérünk az Írottkő Natúrpark Kerékpárútra, ezt és az alpannonia® sárga jelzését egészen Velemig követjük. 
 • Egy nagy kanyar után elhaladunk a Szent-kút előtt, majd egy enyhe emelkedő után jobbra fordulunk, kisvártatva beérünk Velem határába, ahol ismét találkozunk a sárga alpannonia® jelzéssel. Befordulunk a Magyarországi Camphill Egyesület épülete mellett a Kossuth Lajos utcára. Ebben az utcában elhaladunk többek között a Novák névvel feliratozott nagy zöld épületegyüttes mellett is, végül a Polgármesteri Hivatal mögött leérünk a busz fordulóba az alpannonia® információs táblához. Itt egy picit megpihenünk, hiszen innen még komoly megpróbáltatások várnak ránk.
 • Néhány komolyabb levegővétel után folytatjuk tehát a túrát az alpannonia® információs táblától, a buszfordulóból. A sárga alpannonia® jelzést követve az információs táblától jobbra az erdő felé haladó Petőfi utcán kezdjük, azonban az első lehetőségnél balra le is térünk az aszfaltról a sárga alpannonia® jelzés ugyanis a patak mellett a "Szerelmesek szigete" fantázianevű völgyben a Petőfi utcával párhuzamosan fut.
 • A valamikori Avar Szállót elhagyva az erdei aszfaltozott autóútra érünk, de az első hajtűkanyarnál máris visszatérünk az erdőbe, egyenesen folytatjuk utunkat a Kultúrák hegye tanösvényen.
 • A tanösvény információs tábláit csak feljebb találjuk, addig is egy kis izgalomforrás az a már-már mesébe illő "boszorkánylak" (kunyhó), mely tőlünk balra áll/rogyadozik...
 • A sárga alpannonia® jelzésű utunk egy idő után balra kanyarodva folytatódik, itt már információs táblákat is látunk, kisvártatva a Szent Vid kápolnát is megpillantjuk, fehérre festett falai "világítanak" az erdőben, a lépcsőkön megyünk fel a kápolna szintjére.
 • A Szent Vid-kápolnát és a Kéktúra emlékművet hátrahagyva a sárga alpannonia® jelzést és a kék keresztet követve érünk el az erdei autóút aszfaltjához, ezt azonban egyből keresztezzük is, srégen jobbra-szemben folytatjuk a "hegymászást" továbbra is a sárga alpannonia® és a kék kereszt jelzések irányában. Váltakozó összetételű erdők között haladunk, a jelzéseket követve az első kereszteződésben balra, kisvártatva a másodikban pedig jobbra fordulunk, végül balra fordulva kiérünk a Hörmann-parkolóhoz.
 • A Hörmann-parkolónál az aszfaltozott utat az erdő irányába követjük, információs és irányító táblákkal, valamint egy sorompóval is találkozunk. A sorompó csak az autós forgalmat tiltja, ahogy a mellette látható kitaposott ösvény is jelzi, sok turista és kiránduló jár errefelé.
 • A sorompó után nemsokára egy kereszteződéshez érünk, jobbra lent a Hörmann-forrás, balra felfelé az Írott-kő felé vezető út, és az Írottkő tanösvény. Követve a piros alpannonia® valamint a kék és zöld turistajelzéseket megkezdjük a "csúcstámadást". A Hörmann-parkolótól normál tempóban körülbelül háromnegyed óra alatt érünk az Írottkő-kilátóhoz, Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontjához. A kilátó alatt körülbelül 50 m-re valójában először egy kereszteződéshez érünk, hiszen más útvonalak is vezetnek a kilátóhoz. Találunk itt egy kis fa házikót-esőbeállót is. 
 • A kilátótól Ausztria irányába, tehát a kilátóval szemben állva, balra fordulva pár lépés, és meglátjuk a valódi Írott-kőt a csúcsot jelző kereszttel.
 • A magyar oldalra visszasétálva hagyjuk el a kilátót, a faházikótól jobbra indul egy ritkábban használt ösvény, piros és zöld turistajelzéseket kell követnünk, tulajdonképpen ez a határvonal, mely egy gerincen húzódik, itt ereszkedünk le amíg a Sötét-völgybe nem érünk.
 • A gerincről a Sötét-völgybe leérve balra fordulunk, átkelünk a patakon, segítségünkre van néhány farönk és a magyar turistajelzések. Átérve a piros turistajelzést követjük a patak folyásirány szerinti bal oldalán. Sokáig haladunk előre, a következő kereszteződésben is balra/egyenesen tartunk a piros turistajelzést követve, jobbra emelkedve a Bozsok feletti Kalapos-kői barlanghoz jutnánk.
 • A kereszteződés után kisvártatva megpillantjuk a patakmederben az aranyos nevű és valójában nagyon kellemes helyszínen lévő Pütyör-forrást. Érdemes ide lesétálni, picit elidőzni a csobogó patak mentén, megtölteni finom forrásvízzel kulacsunkat.
 • A "forrás-látogatás" után folytatva az utat egy újabb sorompóhoz érünk, ezt megkerülve az Írottkő Natúrpark kerékpárút hajtűkanyarjánál balra fordulunk a Szent-kút irányába, mely körülbelül 150 méterre innen nekünk bal kéz felől lesz található.
 • Az Írottkő Natúrpark kerékpárút zöld kerékpáros jelzését követve egy enyhe emelkedő után jobbra fordulunk, majd kisvártatva beérünk Velem határába, ahol ismét találkozunk a sárga alpannonia® jelzéssel.
 • A sárga alpannonia® jelzést követve befordulunk a Magyarországi Camphill Egyesület épülete mellett a Kossuth Lajos utcára. Ebben az utcában elhaladunk többek között a Novák névvel feliratozott nagy zöld épületegyüttes mellett is, végül a Polgármesteri Hivatal mögött leérünk túránk kiindulópontjához a busz fordulóba az alpannonia® információs táblához.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Az Írottkő-kilátó magyar és osztrák oldalról is csakis gyalogosan közelíthető meg, a túra nehézségeit alapul véve az osztrák oldali parkoló, nevezett Passhöhe felkeresését javasoljuk, ám ide menetrendszerinti autóbuszjárat csak Rohonc (Rechnitz) illetve Léka (Lockenhaus) településekről közlekedik, Magyarországról egyáltalán nem. Menetrend. Taxi Kőszegről: +36 30/9377-336. Kisbusz Kőszegről: +36-20/6654-998.
A parkolóból a kilátót mintegy 20 perces könnyed sétával elérhetjük.

Körtúránk két magyar települést is érint, így akár a túra kezdőpontját megváltoztatva akár ezekből is indulhatunk:

- Velem tömegközlekedéssel Kőszeg-Szombathely irányából napjában többször buszjáratokkal megközelíthető.

 • Bármelyik irányból is érkezz, a Velem, autóbusz-forduló nevű megállóban érdemes leszállni a buszról.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, jó hír, hogy az összes Velem felé tartó busz megáll a kőszegi vasútállomáson is.

- Bozsok tömegközlekedéssel Kőszeg-Szombathely irányából napjában többször buszjáratokkal megközelíthető.

 • Bármelyik irányból is érkezz, a Bozsok, autóbusz-váróterem nevű megállóban érdemes leszállni a buszról.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, jó hír, hogy az összes Bozsok felé tartó busz megáll a kőszegi vasútállomáson is. 

Megközelítés

Amennyiben Velemből, vagy Bozsokról indulunk, úgy az a legcélszerűbb, ha túránk kiindulópontja mindkét esetben a buszmegálló, konkrétan Velemben az alpannonia® információs tábla a busz fordulóban, Bozsokon pedig a Szent József kápolna.

Parkolás

 • Velemet Kőszegtől délnyugatra, a Cákra, majd Kőszegszerdahelyre vezető főútról Kőszegszerdahely településközpontjában a Mindenszentek templomnál leágazva érhetjük el.

 • A túra kiindulópontjához közeli optimális parkolási lehetőség a Rákóczi utca azon szakasza, mely a Velemi Alkotóház mellett húzódik.

................................

 • Bozsokot Kőszegtől délnyugatra, a Cákra, majd Kőszegszerdahelyre, végül Bozsokra vezető főút mentén érhetjük el.
 • A túra kiindulópontjához közeli optimális parkolási lehetőség a Rákóczi utca folytatólagosan Bucsu település irányában.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.352752, 16.433734
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°21'09.9"N 16°26'01.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 608280 5245362
w3w (what3words) 
///reggelik.őrlés.vibrál
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

A szerző által javasolt térképek:

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra néhány szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzetben vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.
 • Az Írottkő-kilátóról gyönyörű a kilátás, érdemes tehát távcsövet is magunkkal vinnünk.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
18,7 km
Időtartam
5:43óra
Szintemelkedés
714 m
Szintcsökkenés
714 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp