Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

alpannonia® Hard - Hegymenet

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Alpokalja
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szerelmesek szigete Velemben
  Szerelmesek szigete Velemben
  Fénykép: alpannonia® Hard, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 900 800 700 600 500 400 300 200 10 8 6 4 2 km
Ezen az alpannonia® Hard túrán két igazolóponttal találkozunk. Masszív igénybevétel ez a túrázó izomzatára nézve, hiszen az első etapban több, mint 500 m szintemelkedés vár ránk kevesebb, mint 6 km alatt. Fáradozásainkért gyönyörű kilátás kárpótol minket az Írottkő-kilátóból (884m), a Dunántúl legmagasabb pontjáról...
Túraútlevél és további információk az alpannonia® Hard körtúrákról a naturpark.hu/alpannonia®túrázó weboldalon találhatóak.
nehéz
Hossz 12 km
3:52 óra
527 m
530 m
881 m
355 m

Felkerekedünk, hogy meghódítsuk Dunántúl csúcsát, az Írott-kőt.

Számos útvonal lehetőség közül mi a legrövidebbet választjuk, hiszen a túrával sportolás a célunk, márpedig a kilátóig ilyen rövid táv alatt ekkora szintkülönbség leküzdése (különösen az egy órás szintidőt tartva) már igazán komoly teljesítmény.

Túránk kiinduló és egyben végpontja Velemben az autóbusz forduló, az alpannonia® információs tábla. Két-három nagy levegő, néhány bemelegítő mozdulat, és kezdhetjük is a túrát.

A "Szerelmesek szigete", a csobogó patak meghozza kedvünket a természetjáráshoz, a valamikori Avar szálló mellett elhaladva máris az erdőben vagyunk, és a Kultúrák hegye tanösvényen megkezdjük az emelkedést, körülbelül negyed óra alatt máris a Szent Vid kápolnánál járunk, ahol többek között a Kék túra emlékművet is találjuk. Ideális pihenőhely ez, de nem nekünk, mi ugyanis éppen csak szétnézünk, és folytatjuk is a túrát a csúcsra.

Kiérünk az erdei aszfaltozott autóútra, keresztezzük az utat, és újra emelkedünk a váltakozó faösszetételű erdőben, a Hörmann-parkolóhoz sűrű fenyőfák között érünk ki. Velemből mostanáig körülbelül fél óra alatt értünk fel, nem is pihenünk sokáig, messze még az Írott-kő.

A táblakiírásokat követve a sorompón túl elérünk a Hörmann-forrásig, majd balra kanyarodva megkezdjük a "csúcstámadást" az Írottkő tanösvény mentén. Váltakozó talajviszonyok és erdőviszonyok közepette végül megpillantjuk az Írottkő kilátót. Az épületben Trianon emlékéről olvashatunk, a torony tetején 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, távcsövezhetünk Ausztria magasabb hegyei felé, közben pedig legyünk büszkék magunkra, megcsináltuk, felértünk Dunántúl csúcsára.

Innentől kezdve gyakorlatilag csak lejtős és sík útszakaszokon jutunk vissza Velembe, az Írott-kőtől a turisták által ritkábban használt ösvényen, konkrétan a határvonalon-határgerincen haladunk. Lent a Sötét-völgyben újfent csobogó erdei patak vize mellett kirándulunk, észrevesszük magunkon, hogy egészen más a tempónk, időt hagyunk magunknak rácsodálkozni egy-egy fára, madárra, ilyen kellemes környezetben könnyen visszanyerjük elveszített energiánkat.

Az Írottkő Natúrpark kerékpárút vezet minket vissza Velembe, szinte kipihenten érünk a végpontunkra, szép élményekkel gazdagodtunk...

A szerző tippje

Aki jelen túra teljesítésére kihívásként tekint, azoknak Velemből az Írottkő-kilátóig kereken 1 óra a szintidő, szóval nagy levegő és hajrá!!!
alpannonia® Hard profilképe
Szerző
alpannonia® Hard
frissítve: 2021-07-02
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Írott-kő, 881 m
Legalacsonyabb pont
Velem, 355 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Kezdőpont

9726 Velem, buszforduló, alpannonia® információs tábla (363 m)
Koordináták:
DD
47.346217, 16.489070
DMS
47°20'46.4"N 16°29'20.7"E
UTM
33T 612473 5244714
w3w 
///gyaloglás.keresgél.kezelés

Végpont

9726 Velem, buszforduló, alpannonia® információs tábla

Útleírás

Túránk legnagyobb arányban az alpannonia® sárga és piros jelzésein, valamint a piros turistajelzésen halad.

 • Kiindulópontunk az alpannonia® információs tábla a velemi busz fordulóban. A túrát a sárga alpannonia® jelzést követve az információs táblától jobbra az erdő felé haladó Petőfi utcán kezdjük, azonban az első lehetőségnél balra le is térünk az aszfaltról a sárga alpannonia® jelzés ugyanis a patak mellett a "Szerelmesek szigete" fantázianevű völgyben a Petőfi utcával párhuzamosan fut.
 • A valamikori Avar Szállót elhagyva az erdei aszfaltozott autóútra érünk, de az első hajtűkanyarnál máris visszatérünk az erdőbe, egyenesen folytatjuk utunkat a Kultúrák hegye tanösvényen.
 • A tanösvény információs tábláit csak feljebb találjuk, addig is egy kis izgalomforrás az a már-már mesébe illő "boszorkánylak" (kunyhó), mely tőlünk balra áll/rogyadozik...
 • A sárga alpannonia® jelzésű utunk egy idő után balra kanyarodva folytatódik, itt már információs táblákat is látunk, kisvártatva a Szent Vid kápolnát is megpillantjuk, fehérre festett falai "világítanak" az erdőben, a lépcsőkön megyünk fel a kápolna szintjére.
 • A Szent Vidtől a sárga alpannonia® jelzést és a kék keresztet követve érünk el az erdei autóút aszfaltjához, ezt azonban egyből keresztezzük is, srégen jobbra-szemben folytatjuk a "hegymászást" továbbra is a sárga alpannonia® és a kék kereszt jelzések irányában. Váltakozó összetételű erdők között haladunk, a jelzéseket követve az első kereszteződésben balra, kisvártatva a másodikban pedig jobbra fordulunk, a közelben találjuk az 1. igazolópontot/rovarhotelt, végül balra fordulva kiérünk a Hörmann-parkolóhoz.
 • A Hörmann-parkolónál az aszfaltozott utat az erdő irányába követjük, információs és irányító táblákkal, valamint egy sorompóval is találkozunk. A sorompó csak az autós forgalmat tiltja, ahogy a mellette látható kitaposott ösvény is jelzi, sok turista és kiránduló jár errefelé.
 • A sorompó után nemsokára egy kereszteződéshez érünk, jobbra lent a Hörmann-forrás, balra felfelé az Írott-kő felé vezető út, és az Írottkő tanösvény. Követve a piros alpannonia® valamint a kék és zöld turistajelzéseket megkezdjük a "csúcstámadást". A Hörmann-parkolótól normál tempóban körülbelül háromnegyed óra alatt érünk az Írottkő-kilátóhoz, Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontjához. A kilátó alatt körülbelül 50 m-re valójában először egy kereszteződéshez érünk, hiszen más útvonalak is vezetnek a kilátóhoz. Találunk itt egy kis fa házikót-esőbeállót is. 
 • A kilátótól Ausztria irányába, tehát a kilátóval szemben állva, balra fordulva pár lépés, és meglátjuk a valódi Írott-kőt a csúcsot jelző kereszttel.
 • A magyar oldalra visszasétálva hagyjuk el a kilátót, a faházikótól jobbra indul egy ritkábban használt ösvény, piros és zöld turistajelzéseket kell követnünk, tulajdonképpen ez a határvonal, mely egy gerincen húzódik, itt ereszkedünk le amíg a Sötét-völgybe nem érünk.
 • A gerincről a Sötét-völgybe leérve balra fordulunk, átkelünk a patakon, segítségünkre van néhány farönk és a magyar turistajelzések. Átérve a piros turistajelzést követjük a patak folyásirány szerinti bal oldalán. Sokáig haladunk előre, a következő kereszteződésben is balra/egyenesen tartunk a piros turistajelzést követve, jobbra emelkedve a Bozsok feletti Kalapos-kői barlanghoz jutnánk.
 • A kereszteződés után kisvártatva megpillantjuk a patakmederben az aranyos nevű és valójában nagyon kellemes helyszínen lévő Pütyör-forrást. Érdemes ide lesétálni, picit elidőzni a csobogó patak mentén, megtölteni finom forrásvízzel kulacsunkat, továbbá itt találjuk a 2. igazolópontot/rovarhotelt is.
 • A "forrás-látogatás" után folytatva az utat egy újabb sorompóhoz érünk, ezt megkerülve az Írottkő Natúrpark kerékpárút hajtűkanyarjánál balra fordulunk a Szent-kút irányába, mely körülbelül 150 méterre innen nekünk bal kéz felől lesz található.
 • Az Írottkő Natúrpark kerékpárút zöld kerékpáros jelzését követve egy enyhe emelkedő után jobbra fordulunk, majd kisvártatva beérünk Velem határába, ahol ismét találkozunk a sárga alpannonia® jelzéssel.
 • A sárga alpannonia® jelzést követve befordulunk a Magyarországi Camphill Egyesület épülete mellett a Kossuth Lajos utcára. Ebben az utcában elhaladunk többek között a Novák névvel feliratozott nagy zöld épületegyüttes mellett is, végül a Polgármesteri Hivatal mögött leérünk túránk kiindulópontjához a busz fordulóba az alpannonia® információs táblához.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Velem tömegközlekedéssel Kőszeg-Szombathely irányából napjában többször buszjáratokkal megközelíthető.

 • Bármelyik irányból is érkezz, a Velem, autóbusz-forduló nevű megállóban érdemes leszállni a buszról.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, jó hír, hogy az összes Velem felé tartó busz megáll a kőszegi vasútállomáson is. 

Megközelítés

Túránk kiindulópontja maga a buszmegálló, konkrétan az alpannonia® információs tábla.

Parkolás

 • Velemet Kőszegtől délnyugatra, a Cákra, majd Kőszegszerdahelyre vezető főútról Kőszegszerdahely településközpontjában a Mindenszentek templomnál leágazva érhetjük el.
 • A túra kiindulópontjához közeli optimális parkolási lehetőség a Rákóczi utca azon szakasza, mely a Velemi Alkotóház mellett húzódik.

Koordináták

DD
47.346217, 16.489070
DMS
47°20'46.4"N 16°29'20.7"E
UTM
33T 612473 5244714
w3w 
///gyaloglás.keresgél.kezelés
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

A szerző által javasolt térképek:

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra néhány szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzetben vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.
 • Az Írottkő-kilátóról gyönyörű a kilátás, érdemes tehát távcsövet is magunkkal vinnünk.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
nehéz
Hossz
12 km
Időtartam
3:52 óra
Szintemelkedés
527 m
Szintcsökkenés
530 m
Legmagasabb pont
881 m
Legalacsonyabb pont
355 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp