Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

alpannonia® Hard - Csúcs ez az érzés…

Gyalogtúra · Alpokalja
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Holler-barlang
  Holler-barlang
  Fénykép: "mesterzw", Wikiloc
Ezen az alpannonia® Hard túrán két igazolóponttal találkozunk. Mély levegőt veszünk Bozsokon, ugyanis az autóutat elhagyva sokáig vízszintes terepet nem látunk… Első nagyobb célpontunk a Kalapos-kövek közelében a rejtélyes Holler-barlang, innen kitartóan „mászunk” egészen az Írott-kőig. Az eddigiekhez képest kellemesebb-lejtősebb terepen eljutunk a világháborús emlékhelyig, onnan a Nagy Szarvaskőig, majd a sárga alpannonia® jelzésen hosszasan „lecsorgunk” Rohonc városába. Körbesétáljuk a rohonci fürdőtavat, túránk utolsó etapjában pedig gyönyörködünk a panorámás szőlőhegyen, végül visszaérünk kiindulópontunkra, Bozsokra...
Túraútlevél és további információk az alpannonia® Hard körtúrákról a naturpark.hu/alpannonia®túrázó weboldalon találhatóak.
nehéz
Hossz 27,8 km
8:11 óra
835 m
836 m
882 m
311 m

Kiadós körtúra számos számtalan látnivalóval, a fáradtság jóleső érzése jókora adag élménnyel kiegészülve örvendezteti meg a túrát abszolváló vállalkozó kedvű természetjárókat.

Csúcs ez az érzés, valóban, hiszen a túra Dunántúl és egyben Burgenland legmagasabb pontját, az Írott-kőt is érinti. Manapság persze nincs abban semmi különös, ha az erdőn keresztül határokat szelünk át, de azért a vasfüggöny ideje alatt, sőt egészen 1990-ig a kilátó nem volt látogatható, nem, hogy igazoltatás nélkül át lehessen "slisszolni" Ausztriába...

Manapság a szabad határátkelés a legtermészetesebb napi rutinunk, ezért amikor a túra meghatározó útpontjaként felérünk a csúcsra, az Írottkő-kilátó jobb oldali szárnyában szánjunk néhány percet a falon kiállított Trianoni emlékek tanulmányozására.

Bozsokról a Szent József kápolna elől indul a túra egyenesen ki az autóúton a határátkelő irányába, ám egy éles jobb kanyarral a határátkelőtől körülbelül 50 méterre letérünk az aszfaltról és felfelé vesszük az irányt az erdőbe. Néhány telket magunk mögött hagyunk, ezután viszont a következő épület már csak az Írottkő-kilátó lesz. Túránk első különlegességéhez, a Holler-barlanghoz nem kell túlzottan sokat bandukolnunk, viszont az útvonalról mindenképpen megéri letérni eme természetes képződmény felfedezéséhez.

A Holler-barlangtól hosszú az út az Írott-kőig, de nem eseménytelen, különösen nagy esélyünk van errefelé ugyanis szarvas, sőt a Gyilkos-szikla alatt akár mufloncsorda szemrevételezésére, de figyelem, lehetőség szerint csendben haladjunk, hogy esélyünk legyen nekünk előbb észrevenni az éber állatokat.

Felérve az Írottkő-kilátóhoz, az épületben az említett Trianoni emlékeken kívül a torony tetején 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, távcsövezhetünk Ausztria magasabb hegyei felé, közben pedig legyünk büszkék magunkra, megcsináltuk, felértünk Dunántúl csúcsára.

Ha "kibámészkodtuk" magunkat, irány Ausztria, pontosabban az Írott-kő osztrák oldali parkolója, az úgy nevezett Passhöhe, ahol egy világháborús emlékhelyet építettek szomszédaink, illetve találunk itt is alpannonia® információs táblát. Egyből visszatérünk az erdőbe, megcélozzuk a Szarvaskő (Hirschenstein) magaslatot, ám nem megyünk el egészen eddig a pontig, az első utunkba kerülő adótorony után az alpannonia® sárga, illetve ezen a szakaszon tisztán csak fehér jelzésén balra lekanyarodva Rohonc (Rechnitz) város irányába kezdünk haladni. 

Felsejlik az erdőben jobb kéz felől egy hatalmas fehér épület, az egykori rohonci erdei szanatórium, mely ugyan néhai funkcióját nem tölti be, őrzés a mai napig folyik itt, ezért csak távolról "kémleljük". Az ide vezető aszfaltozott út a Rohoncot Lékával (Lockenhaus) összekötő autóútról ágazik le, ehhez a kereszteződéshez vezet bennünket az immáron valóban sárga alpannonia® jelzés, és itt egy körülbelül 500 méteres szakaszon az autóút mellett lefelé folytatjuk utunkat egy S-kanyar aljáig, ahonnan ismét erdőbe terel minket a jelzés. Legyünk figyelmesek és a KRESZ szabályait fokozottan tartsuk be, hiszen ez az út kiváló minősége és kanyarban dús vonalvezetése okán az autósok és motorosok kedvence, ugyanakkor menetrendszerinti távolsági buszok is közlekednek errefelé, szóval csak óvatosan!

Az S kanyar után ismét az erdőben gyűjtjük a kilométereket, kevés irányváltással az alpannonia® sárga jelzését követve beérünk Rohoncon a Nußgrabengasse utcába, ami az evangélikus templomhoz vezet. Tábla is írja már a Fürdőtó/Badesee irányát, megcélozzuk tehát ezt a nyáron magyarok által is gyakran látogatott tavat, ahova a Hochstraßen végigsétálva érünk el néhány perc alatt.

A látványon túl azért is érdemes körbesétálni a fürdőtavat, mert túlsó végében az osztrák Geschriebenstein Naturpark közreműködésével egy igazán érdekes "madártornyot" építettek szomszédaink. A tóban egyébként kapitális méretű halakat láthatunk, elhagyva a tavat a Faludigasse utcára térünk, a néhány kertben további kis tavakat alakítottak ki, itt is hatalmas halakat láthatunk úszkálni. Haladunk a Faludigasse utcában egészen az első kereszteződésig, ahol egy ház kerítése mellett felfelé szűk ösvényre mutat a nyíl, a rohonci szőlőhegyen tekergő bor-tanösvényt jelzi ez.

Felérve a házak között a GPS készülékünkön rögzített, vagy jelen útvonalleírás nyomtatott térképét kövessük, a Tiefenweg utcában gyönyörű pincék között sétálva pazar panoráma tárul elénk, mígnem a határ mellett visszaérünk az autóútra, át a határon pedig vissza Bozsokra a kápolnához.

A szerző tippje

Bozsokról az Írott-kőig relatíve ritkán látogatott útvonalakon vezet a túra, a Holler-barlang utáni szakaszon ajánlott csendben haladni, hiszen jóeséllyel találkozhatunk arrafelé muflonokkal-őzekkel-szarvasokkal...
alpannonia® Hard profilképe
Szerző
alpannonia® Hard
frissítve: 2021-07-02
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
882 m
Legalacsonyabb pont
311 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Mivel határt átszelő túráról van szó, az egyébként is szükséges személyazonosságot igazoló dokumentumokat tartsuk magunknál.

Hasznos linkek és ötletek

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Kezdőpont

9727 Bozsok, Szent József kápolna (316 m)
Koordináták:
DD
47.319968, 16.486991
DMS
47°19'11.9"N 16°29'13.2"E
UTM
33T 612371 5241794
w3w 
///udvarlás.hasábok.serleg

Végpont

9727 Bozsok, Szent József kápolna

Útleírás

Túránk útvonala 95%-ban az alpannonia® sárga és piros jelzését követi, ám figyelem, Ausztriában a magyar oldalon megszokott jelzésgyakoriságához képest jóval ritkábban találkozunk a turistajelzésekkel, így indokolt térkép és vagy GPS készülék használata.

 • Kiindulópontunk Bozsokon a Szent József kápolna, innen Ausztria illetve a határátkelő felé vesszük az irányt az alpannonia® sárga jelzését követve eleinte a főút mellett haladó járdán egészen a Kökörcsin utca kereszteződéséig, innen azonban fokozott figyelemmel haladjunk tovább a KRESZ szabályait betartva az autóút mellett.
 • Már majdnem elérünk a határig, azonban az alpannonia® sárga jelzése jobbra felfelé mutat egy eleinte a főúttal rövid ideig párhuzamosan haladó, majd jobbra az erdő irányába tartó utcába. Itt még néhány nyaralójellegű épülettel találkozunk, aztán "bevesszük magunkat" az erdőbe és követjük az alpannonia® sárga jelzését. Figyelem, ezen a szakaszon nagy eséllyel találkozhatunk szarvas vagy őzcsordákkal, ezért lehetőség szerint halkan haladjunk.
 • Az első jelentősebb kereszteződéshez körülbelül 10 perc múlva érünk, itt viszonylag élesen balra kell fordulnunk, de változatlanul az alpannonia® sárga jelzését követjük, és nemsokára elérünk a Holler-barlang kereszteződéséhez. Érdemes a barlangot felfedezni, ehhez azonban jobbra leágazva elhagyjuk rövid időre az alpannonia® jelzésű utat, a kereszteződéstől körülbelül 100 métert sétálunk, jobb kéz felől a barlangok egyezményes jelét látjuk egy fán, valamint egy szűk kitaposott ösvényt, innen körülbelül 50 méter múlva megpillantjuk, és szabadon bejárhatjuk a Holler-barlangot, majd visszatérünk az alpannonia® sárga jelzésű útvonalra.
 • Egy hosszabb, zömében lejtős szakaszon haladunk most, mígnem elérünk egy csobogó patakhoz valamint a kereszteződéshez, ahol élesen jobbra a Sötét-völgybe a piros turistajelzés vezetne, mi viszont srégen előre-jobbra az alpannonia® sárga jelzését követjük, és enyhén emelkedő útra térünk.
 • Tőlünk balra a patak túloldalán a magas hegyoldalon jó eséllyel találkozhatunk muflon csordával, érdemes tehát figyelmesen kémlelni ezen a szakaszon. Utunk némileg feljebb megint átmegy a patakon, ám itt nincs kereszteződés, egyszerűen csak követjük az alpannonia® sárga jelzést. Feljebb már a völgy felé vissza is fordul az út, elérünk egy hármas kereszteződéshez, nekünk eddigi utunkhoz képest első lehetőséget kell élesen balra felfelé választani, de itt is segítségünkre van az alpannonia® sárga jelzés.
 • Egy irtáshoz érünk, a következő kereszteződésben egy nagyobb kőre van felfestve a jelzés, nekünk itt is balra kell fordulnunk. Elhaladunk egy vadetető mellett, erre már fel van festve fehér színnel jobbra felfelé mutató nyíllal az Írott-kő. Követve az alpannonia® sárga jelzését az irtás mentén felfelé vezet utunk egészen a sűrű fenyőerdőbe, ami már konkrétan az Írott-kő alatt van.
 • Kiérve a sűrű fenyőerdőből az 1. igazolópontot/rovarhotelt, valamint egy kis faházikót találunk, illetve innen már az alig 50 méterre magasodó Írottkő-kilátót is látjuk. A kilátó felfedezése után folytatjuk utunkat, immáron Ausztriában az alpannonia® piros jelzésén, azt egyik kereszteződésben sem elhagyva egyenesen haladunk az Írott-kő osztrák oldali parkolója, az úgynevezett Passhöhe irányába.
 • A parkolóban egy világháborús emlékhelyet építettek szomszédaink, illetve találunk itt is alpannonia® információs táblát. Ezek megtekintése után a parkoló jobb hátsó csücske felé vesszük az irányt, folytatjuk túránkat az alpannonia® piros jelzését követve. Jó darabig erdészeti földúton haladunk, mígnem a jelzés szűk, magas aljnövényzettel gazdagon körbeölelt ösvényre terel bennünket, követve a nyomot egy kis irtásra érünk, innen már látható a közelben tornyosuló adótorony. Közel járunk a Szarvaskő (Hirschenstein) magaslathoz is, ám odáig jelen túraútvonalunk nem vezet el, persze felkeresése már csak közelsége okán is javaslott, illetve az alpannonia® piros jelzésén könnyen oda, majd pedig vissza is találhatunk eredeti útvonalunkhoz. Áll a Szarvaskőnél egy az előzőnél még jóval magasabb adótorony is, méretei lenyűgözőek. 
 • Ha megpihentünk-elcsodálkoztunk a Szarvaskő mellett álló adótorony méretén, visszamegyünk az alacsonyabbik torony utáni kereszteződéshez, letérünk az alpannonia® piros jelzéséről a sárgára, ehhez (a kisebbik adótorony felől, tehát eredeti útvonalunk szerint a kereszteződéshez érkezve balra) jobbra fordulunk. Figyelem, az alpannonia® sárga jelzését keressük, de nem találjuk, csupán a kereszteződéstől néhány lépésre jobb oldalon egy fán magát az alpannonia® a-betűt fehér színnel festve. Egy darabig ez lesz "sárga" jelzésünk.
 • Innentől figyelve első kereszteződésünknél balra tartunk követve a fehér alpannonia® a-betűt, közben jobb kéz felől az erdőben meglátunk egy hatalmas fehér épületegyüttest, a valamikori rohonci szanatóriumot. Jelenleg ez az épület üresen áll, őrzését azonban most is fenntartják, ezért kérjük a túrázókat csak az útról kémleljék azt. A közelben találjuk a 2. igazolópontot/rovarhotelt is.
 • A szanatórium mellett halad utunk erdei gyalogúton, amíg el nem éri a Rohonc-Léka (Lockenhaus) főútvonallal a szanatóriumot összekötő aszfaltozott bekötőutat. Az aszfaltra érve balra fordulunk, kisétálunk a főútig, a kereszteződéshez vezet bennünket az immáron valóban sárga színű alpannonia® jelzés, és itt egy körülbelül 500 méteres szakaszon az autóút mellett lefelé folytatjuk utunkat egy S-kanyar aljáig, ahonnan ismét erdőbe, jobbra lefelé terel minket a jelzés. Legyünk figyelmesek és a KRESZ szabályait fokozottan tartsuk be, hiszen ez az út kiváló minősége és kanyarban dús vonalvezetése okán az autósok és motorosok kedvence, ugyanakkor menetrendszerinti távolsági buszok is közlekednek errefelé, szóval csak óvatosan!
 • Az S kanyar után tehát jobbra vezet az erdőben az alpannonia® sárga jelzés, néhány méter után egy kisebb kereszteződésben balra fordulunk és a villanypóznák mellett erős lejtőn haladunk tovább az alpannonia® sárga jelzést követve. Ezen az úton egyenesen haladunk, van ugyan egy-két kisebb leágazás, de mi folyamatosan előre tartunk, mígnem elérünk egy S kanyarhoz, ahol az addig tőlünk balra csobogó patakon átmegyünk, innentől már egyszerre balra egy kisebb, jobbra egy nagyobb patak között sétálunk.
 • Megyünk előre amíg egy kereszteződéshez érünk, mi egyenesen felfelé folytatjuk utunkat követve az alpannonia® sárga jelzést, lent az erdő szélén jobbra egy rozoga házikót látunk a patak túloldalán. Kisvártatva kiérünk Rohonc városának Nußgrabengasse utcájába. A szép nagy házak között az utca végéig sétálunk egészen az evangélikus templom kereszteződéséhez.
 • A templom alatt aztán balra fordulunk, hiszen ahogy a táblák is mutatják, balra van a Badesee-fürdőtó, túránk következő állomása. Hochstraße utcát követjük később is mindig balra, mígnem eljutunk a fürdőtó előtti malomhoz, ezután már látjuk a tó parkolóját, valamint a magas töltést. Felérve elénk tárul a tó látképe, tetszőleges irányból körbesétáljuk, esetleg az említett Madátornyot is megcsodáljuk, majd a parkolóhoz visszatérve, a malmot megkerülve most balra majd jobbra fordulunk a Faludigasse utcára, melyen a soron következő első kereszteződésig haladunk.
 • A kereszteződésben a baloldalon álló ház kerítése mellett egy tábla balra felfelé egy szűk emelkedő ösvényre mutat, a rohonci szőlőhegyre (Weingebirge). Az ösvényen látjuk ismét az alpannonia® sárga jelzést is. A házak között a Tieferweg utcában találjuk magunkat, balra fordulunk, az emelkedő utca jobbra ívelését követjük, a kereszteződésben előre haladunk, ez már a Weinbergstraße, a következő kereszteződésben ugyanezen utca élesen jobbra is folytatódik, mi is élesen jobbra fordulunk lefelé, majd a következő lehetőségnél élesen balra a Weigebirge utcára.
 • Itt csodaszép borospincéket látunk (helyenként magyar hangzású családnevekkel), és közben még a panorámában is gyönyörködhetünk, pazar... Az első komolyabb, egyben hármas kereszteződésben mi a középső utat, Tieferweg utcát választjuk és ezen haladunk illetve csodálkozunk továbbra is. Az utca vége előtt jobbra lefelé kanyarodunk, majd egyből balra. Enyhén kanyarodik az utca, majd kiegyenesedik, ezen haladunk előre, majd a következő kereszteződésben jobbra fordulunk, ami levisz minket egészen az autóútra.
 • Itt már látjuk a határátkelőt, balra fordulunk tehát, és a KRESZ szabályait betartva az autóút mellett a határon átlépve Magyarországon, immáron ismert terepen haladunk vissza túránk kezdőpontjához, a bozsoki Szent József kápolnához.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Bozsok tömegközlekedéssel Kőszeg-Szombathely irányából napjában többször buszjáratokkal megközelíthető.

 • Bármelyik irányból is érkezz, a Bozsok, autóbusz-váróterem nevű megállóban érdemes leszállni a buszról.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, jó hír, hogy az összes Bozsok felé tartó busz megáll a kőszegi vasútállomáson is. 

Megközelítés

Túránk kiindulópontja maga a buszmegálló, konkrétan a Szent József kápolna.

Parkolás

 • Bozsokot Kőszegtől délnyugatra, a Cákra, majd Kőszegszerdahelyre, végül Bozsokra vezető főút mentén érhetjük el.
 • A túra kiindulópontjához közeli optimális parkolási lehetőség a Rákóczi utca folytatólagosan Bucsu település irányában.

Koordináták

DD
47.319968, 16.486991
DMS
47°19'11.9"N 16°29'13.2"E
UTM
33T 612371 5241794
w3w 
///udvarlás.hasábok.serleg
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

A szerző által javasolt térképek:

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, a terepviszonyok miatt indokolt a magasszárú túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzet, helyenként szederindák között vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.
 • Mobiltelefonunk roaming funkciója legyen aktív, hogy szükség esetén Ausztriából is kezdeményezhessünk hívást.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
27,8 km
Időtartam
8:11 óra
Szintemelkedés
835 m
Szintcsökkenés
836 m
Legmagasabb pont
882 m
Legalacsonyabb pont
311 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Fauna Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp