Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Akadálymentes túra a Dunakanyar legszebb szakaszán

Gyalogtúra · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Nagymarosi hajókikötőből rálátunk a Visegrádi várra és a Salamon-toronyra
  Nagymarosi hajókikötőből rálátunk a Visegrádi várra és a Salamon-toronyra
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
m 120 115 110 105 100 95 12 10 8 6 4 2 km
Ez a rendkívül szép és vadregényes, a Duna mentén kanyargó akadálymentes túra a Börzsöny déli része és az átellenes oldalon húzódó Visegrádi-hegység  között követi a nagy folyó kanyarulatát. Ember, út és víz természetes, fenséges kapcsolatát kínálja a Dunakanyar legkevésbé urbanizált szakasza, hajókikötőkkel, pihenési lehetőséggel és elképesztő panorámával a folyó és a hegyláncolatok közvetlen kapcsolatára.
közepes
Hossz 13,9 km
4:00 óra
169 m
168 m
120 m
100 m

Útvonalunk Nagymarosról indul és Szobig tart: a Dunával párhuzamos kerékpárúton kerekesszékkel is akadálymentesen tudunk kirándulni. Az egész naposra tervezhető, közel 14 km hosszú túra lágy vonalvezetéssel, kis szintkülönbséggel és változatos látványvilággal hívogat. Európa egyik legnagyobb folyójának partjára települt hangulatos települések, a kitágult tér-élmény, a túlpart hegyei, völgyei, a kikötők lassan vonuló vízi járművei, a vízparti lejárók, a szelíden kanyargó, bicikliútba kapcsolódó sétányok szoborparkjai, ikonikus büfék és történelmi hagyományú bárok fűszerezik a dús vegetációjú vizet kedvelő árnyas fák hosszan vonuló dzsungelét. Az út ritmusosan, 1-2 kilométerenként kínálja a felsorolt látványosságokat és praktikus megállóhelyeket, így sem unatkozni, sem elfáradni nincs okunk. Túránk során három fontosabb települést érintünk, Nagymarosról indulva Zebegényen át Szobot. 

A túra útburkolata általánosságban jó minőségű, a túra elején és a településeken változó anyagú a betontól a térkőig, viszont a külső részeken többnyire bitumen- és öntött beton burkolattal találkozunk. Nem vadonatúj utakról lévén szó, előfordulnak rajtuk repedések, gyökér-feltüremkedések és enyhe hullámzás, ezek az alattomos felszíni egyenetlenségek meglephetik a gyakorlatlan túrázót. A túra pihenőkkel együtt 5-7 órát vesz igénybe, de handy- vagy motoros kerekesszékes segédeszközzel 3-4 óra alatt is végig lehet érni.

A szerző tippje

 • A vasúti megállóhelyek akadálymentesítésének korlátozott lehetőségei nem teszik lehetővé az akadálymentes körtúrát vagy az improvizációt, ezért a túra kiinduló és érkezési pontjai kötöttek! A kerekesszékes vonatutazást 2 nappal az utazás megkezdése előtt meg kell rendelni !
 • A Nagymaros-Visegrád állomáson csak a Szob irányába haladó peronról lehet akadálymentesen közlekedni. A Budapest-Nyugati irányába komoly megemelős segítség nélkül a peron megközelíthetetlen a többszörös lépcsősor miatt, s ez sajnos a Dunakanyar összes vasúti megállóhelyére vonatkozik. Kivétel ez alól Szob és a túránkat nem érintő Kismaros állomás, amelyek vasúti peronjai akadálymentesen megközelíthetőek az érkezési és az indulási oldalon is.
 • A túraútvonalon, bár akadálymentes, rengeteg előre nem látható akadály, műszaki probléma, illetve természeti jelenség akadályozhatja utunkat. Ezért a kerekesszékes emberek az ajánlott útvonalat mindenképp egészséges, járó kísérővel teljesítsék.
 • Kórházi kerekesszékkel való közlekedés nem ajánlott!
 • Érdemes magunkkal ételt és italt vinni, mert noha utunk során rendszeresen találunk vendéglátóhelyeket, ezek csak szezonálisan tartanak nyitva, és a legtöbbször a konyhájuk napszakhoz kötötten működik.
 • Túránk során útbaeső mozgássérült WC-t nem találtunk (elképzelhető, hogy az érintett települések önkormányzatai vagy vendéglátó egységei rendelkeznek akadálymentes mosdóval), ezért ajánlatos az ez irányú szükségleteket a túra előtt vagy végén intézni (esetleg vonaton).
 • Többször haladunk nyílt területen, érdemes magunkkal vinni esőkabátot, napszemüveget, naptejet, szúnyogriasztót - évszaktól és időjárástól függően.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Ha a túrázók elfáradtak, vagy idő híján vannak, viszont fizikai állóképességük/tapasztalatuk engedi, akkor Zebegényben egy megmunkálatlan, köves, meredek, kb. 15 méteres rámpán felküzdhetik magukat a vasúti töltésre, az alagút felett lévő állomásra, ahonnan Budapestre visszautazhatnak, lerövidítve így a túrát kb. 9 km-esre. Vigyázat! A zebegényi vasúti peron megközelítése NEM akadálymentes!
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
120 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túraútvonalon, bár akadálymentes, rengeteg előre nem látható akadály, műszaki probléma, személyes-, illetve természeti jelenség akadályozhatja utunkat. Ezért a kerekesszékes emberek az ajánlott útvonalat mindenképp egészséges, járó kísérővel teljesítsék.
 • Kórházi kerekesszékkel való közlekedés nem ajánlott!
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Nagymaros-Visegrád vasútállomás (111 m)
Koordináták:
DD
47.791120, 18.958749
DMS
47°47'28.0"N 18°57'31.5"E
UTM
34T 347121 5295102
w3w 
///karamella.utalás.többet
Mutasd a térképen

Végpont

Szob vasútállomás

Útleírás

Itiner:

 • Nagymaros-Visegrád vasútállomásról a Fő téren át a Duna-parti kerékpárúthoz jutunk.
 • A Dunával együtt kanyarodva érünk el Zebegénybe.
 • Onnan továbbra is a kerékpárúton maradva érkezünk Szobra.
 • A révnél jobbra fordulunk, majd a Rév-, később Ipolyság utcán keresztül érjük el a Szob vasútállomást.

A túra részletes leírása:

Panorámaút a Duna mentén

Nagymarosról indulunk, ahol a vasútállomásnál a peron egy kb. 30 méter hosszú, macskaköves utcába torkollik, ezért itt ajánlatos a lassú, óvatos leereszkedés. Nagymaroson és általában a Dunakanyar vízparti településeinek központi részein gyakran találkozhatunk macskaköves burkolattal, de ez a túra nyomvonalára szinte egyáltalán nem jellemző.

Megérkezünk az immár modernebb burkolattal ellátott települési, majd Duna-parti bicikliútra. A kompkikötőtől indul a túra érdemi része, innen balról jobbra tekintve széles perspektívájú, nagyszerű kilátás nyílik a Kisoroszi szigetcsúcsra, a visegrádi várra és a Visegrádi-hegység Dunát övező hegyláncára. Útvonalunk sánta „S” alakú, éppen ezért izgalmas figyelni, ahogy a túra során a nap iránya és szöge folyamatosan változik. A hajóállomás melletti partszakaszon található vendéglátóhelyeken, büfékben feltöltődhetünk a túra előtt, majd ezeket jobbra elhagyva a Béla király sétány köztéri szoborparkja mentén vezet utunk.  

Nagymarosról kiérve a kerékpárút egy 10-15 méteres, nagy lejtésszögű ereszkedővel folytatódik, majd pár száz métert követően egy félköríves, ”hollandiai híd”-nak becézett fa áthidalón kell keresztülhaladnunk: mindkét helyen érdemes nagy óvatossággal, lassan haladni, illetve a kísérő segítségét kérni.

Később az úttól balra kis kitérőt találunk egy zsilip-áteresztőhöz, majd ligetes kerékpárúton haladunk közel a folyóhoz, árnyékos vagy félárnyékos úton. Enyhén eltávolodva a folyótól, kertekkel, jobbról természetes mezőkkel övezett nyílt úton haladunk a sík terepen, balról a Duna árterének fás csíkja kísér minket.

3-4 km megtételét követően túránk legszűkebb ívű szakaszán vagyunk, végén teraszos vendéglátó egység hívogat. Továbbhaladva egy lépcsőzetes, enyhe emelkedő után a kerékpárút az autóúttal párhuzamosan halad néhány kilométeren keresztül: nyílt, árnyékmentes terepen vagyunk, de cserébe pazar panorámát kapunk a folyó felé. A Duna túloldalán balról a Kis-Pap-hegy, Disznós-hegy, Poszogó-hegy, Prepost-hegy, Vörös-hegy egymásba fonódó vonulatát látjuk, előtérben a dömösi komp kikötőjével. Jobbról, azaz az út túloldalán felettünk magasodik a Szent Mihály-hegy, és bár a sűrű növényzet és a meredeken magasba törő sziklák miatt nem látjuk, a pazar panorámájáról is nevezetes Remete-barlang alatt gurulunk.

Zebegénybe érvén lakóházak és hangulatos utcácskák együttesét elhagyva megérkezünk a központba, ahol balra fordulva a kajak-kenu leeresztő betonrámpán a vízpartra is lemehetünk biztonságosan, de segítséggel. Itt pont a Dunakanyar U betűjének felső száránál vagyunk, ezért a panoráma véges, de ismét lenyűgöző: szemközt Pilismarót házai bújnak meg a fák közt, amelynek a Pilis vonulatai adnak tökéletes hátteret. Közvetlen jobbra előttünk a kis zebegényi Duna-sziget nyúlik el, távolabb pedig már a szlovákiai Burda emelkedik. Nyáron a mellettünk lévő kavicsos partszakaszon nagy strand- és evezősélet folyik, a bicikliút mentén pedig találunk lángosost vagy egyéb foodtruckot.

Ha azonban egy hosszabb pihenőt szeretnénk itt tartani, forduljunk a központi kereszteződésben jobbra, majd áthaladva a vasúti pálya alatti alagúton, megérkezünk Zebegény bájos, iskolával-templommal-kocsmával ellátott, emberléptékű kis központjába. A hosszanti téren találunk apró, kedves szolgáltatóhelyeket, cukrászdát és macskakövet is... A teret a Kós Károly által tervezett, és a 20. század elején épített szecessziós templom díszíti. 

Zebegénytől Szobig

Túránk utolsó szakasza a kerékpárúton folytatódik Szob irányába, jellemzően fákkal alagútszerűen határolt, lejtős, szellős aszfaltcsíkon. A Duna szintjétől immár magasabbról indulva menedékesen (nem egyenletes lejtőn), lágy íveken gurulhatunk árnyas úton 3-4 km-en keresztül, miközben a fák lombjain keresztül alattunk balról megcsillan a Duna, mögötte a távolban kivehetőek a Pilis Dunához közeli csúcsai.

Ez a frissítő útszakasz beletorkollik Szob parkerdős nyaralóparadicsomába, egyfajta parki sétányba. Kitágul a tér, megérkezünk a szobi komphoz, ami a szemközti Pilismarótra viszi át az utasokat. Turistahajók is indulnak innen, akár Szlovákiába is. Túránk végén járunk, érdemes kihasználni, hogy éttermet és kisboltot is találunk a kikötő környékén.

A Szobi kompállomástól jobbra kanyarodva, egy nagyjából 500 méteres emelkedőt követően érkezünk Szob vasútállomásra, ahonnan közvetlen járattal Budapestre vonatozhatunk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Nagymaros-Visegrád vasútállomásra Budapest Nyugati pályaudvar állomásról utazhatunk akadálymentesen.

Megközelítés

 • A túra Nagymaros-Visegrád vasútállomásról indul és Szob vasűtállomáson ér véget, ahonnan akadálymentesen utazhatunk vissza vonattal Budapest Nyugati pályaudvarra.

Parkolás

 • Parkolni Budapesten, a Nyugati pályaudvaron érdemes.
 • Fontos, hogy ne menjünk Nagymarosig autóval, mert Szobról visszavonatozva a peron azon oldala nem akadálymentes, így nem tudunk visszajutni az autónkhoz!

Koordináták

DD
47.791120, 18.958749
DMS
47°47'28.0"N 18°57'31.5"E
UTM
34T 347121 5295102
w3w 
///karamella.utalás.többet
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
13,9 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
169 m
Szintcsökkenés
168 m
Legmagasabb pont
120 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Egyirányú túra Kerekesszékkel megközelíthető

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp