Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Akadálymentes oázis a főváros szélén

Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az akadálymentes tanösvény infótáblája
  Az akadálymentes tanösvény infótáblája
  Fénykép: Horváth Zoltán, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 245 240 235 230 225 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 km
Még 2006-ban alakították ki az ország első akadálymentes erdei sétányát a budapestiek egyik kedvenc zöldterületén, a Nagyréten. Választhatjuk a teljesen sík körutat és a farámpákkal izgalmassá tett erdei kitérőket is, ahogy erőnlétünk és lehetőségeink engedik.
könnyű
Hossz 1,2 km
0:35 óra
27 m
27 m
250 m
231 m

Az akadálymentesített tanösvény a Nagyrét peremén körbevezető, egy méter széles térkövezett burkolatcsík, amely három helyen is becsatlakozik az erdőbe vezető kitérő - vagy rövidítő - útpályákba. Az alig egy kilométeres útnak nagy rutinnal rendelkező kerekesszékesek önállóan, pusztán aktív kerekesszékkel is nekivághatnak, a kevésbé rutinosaknak mindenképp kísérő ajánlott, de a nehéz, akkumulátoros, elektromos kerekesszékben ülőknek is jól jöhet a segítség.

Az útvonal során két alkalommal kerülünk kimondottan kerekesszékeseknek (és babakocsisoknak) kialakított, erdei kalandok felé vezető mini-szerpentinekhez, amelyek aztán a tisztás körüli útra vezetnek vissza. Az erdei szakaszon és a sík réten is találunk kerekesszékkel is könnyen hozzáférhető tűzrakóhelyet, így szervezhetünk sütögetést is a kirándulás alkalmával. 

A szerző tippje

 • Ha a kitérőket kihagyjuk, egy 800 méteres kör marad, ami a Nagyrét szélén vezet körbe, szinte teljesen sík terepen.
 • Az ácsolt keményfából készült szerpentin-rámpákon - bár valóban gördülhetőre vannak gyártva - itt-ott előfordulnak beszakadt deszkák (ezen úthibák 2020 augusztusában még járhatóak, de karbantartásuk időszerű). Ugyanakkor ha vizesek, havasak, akkor csúszásveszély miatt NEM ajánlott a rajtuk való közlekedés. Az út többi része, mind a dőlésszögüket tekintve, mind pedig a kialakításukat véve jó állapotúak (bár térkőről lévén szó, enyhén megsüllyedt egyik-másik elem).
 • Ajánlott ivóvizet/folyadékot vinni, nyári szezonban a szúnyog- és kullancs elleni védelemről gondoskodni, harapnivalót és tűzgyújtó eszközt csomagolni.
 • A bejárás során úgy tapasztaltuk, hogy az egyes szakaszok meredeksége okozhat gondot, ezért akik az erdei rámpás utat választják, mindenképpen kísérővel induljanak útnak!
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2022-08-05
Nehézség
könnyű
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
250 m
Legalacsonyabb pont
231 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Hűvösvölgyi út, Nagy-réti akadálymentes parkoló (235 m)
Koordináták:
DD
47.541077, 18.953972
DMS
47°32'27.9"N 18°57'14.3"E
UTM
34T 346029 5267323
w3w 
///áthajt.síel.rugózik

Végpont

Hűvösvölgyi út, Nagy-réti akadálymentes parkoló

Útleírás

Itiner:

 • A tanösvény T jelzését kövessük.

Az útvonal leírása

Maga a kijelölt út tulajdonképpen a Nagyréten vezet körbe, kis kitérőkkel, amit kedvünk és erőnlétünk szerint illeszthetünk be utunkba. A parkolóhelytől csatlakozunk be az akadálymentes ösvénybe, amin jobbra indulva egy teljesen lapos részen haladunk. Elérkezünk az első farámpához: itt a lehetőség kicsit elkalandozni az erdőbe! Enyhe emelkedéssel és nagy ívű kanyarokkal vezet az út fölfelé.

A rámpa után a Nagyrétre visszavezető, szintén kövezett utat követve, utunk felénél egy erdei csomópontba jutunk, ahol tűzrakó hely, pihenő, faragott kövekkel díszített, tetővel nem rendelkező védett kis tér áll rendelkezésünkre. Az erdő többségében őshonos tölgy, gyertyán, juhar és kőrisfa állományú, a talaj meszes/murvás, vékony termőréteggel. A fák középkorúak, árnyat adó lombjuk több méterrel magasodik a felszín fölé,  nagy melegben is jól eső a klíma.

Az erdei csomópont ideális hely pihenésre, szalonnasütésre (az erdő viszonylag jól karban van tartva, ezért lehulló száraz gallyban szegényes, tüzelőt vinni kell, ha társasági programot tervez az ember). Ez a pihenőhely egyben a kis kúp lapos csúcsa közelében helyezkedik el, utána még 100- 150 métert haladhatunk a széles erdei ösvényen fölfelé.

A kiépített út az „erdei főtér”-től visszafordul a Nagyrét irányába, majd a másik ácsolt szerpentinen érkezik meg több fordulót követően az ovális, füves térre. Itt egy szintén akadálymentessé tett tűzrakó- és pihenőhelyet találunk, amit ha csak a rét körüli utat járjuk be, választhatunk pihenőhelyül.

100-150 méter múlva érkezünk a füves térség egyik hosszanti részére telepített korszerű sportpályához, ahol kosárpálya, kispályás focipálya és kézilabda-pálya együttese található teljesen akadálymentesen és láthatóan folyamatosan gondozva.

Ezen a kis kitérőn visszacsatlakozva a fő útvonalra, nagyjából 2-300 métert követően érkezünk vissza a kiindulópontunkhoz. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Tömegközlekedéssel akadálymentesen nem megközelíthető.

Parkolás

 • Kerekesszékkel közlekedők autóval tudják a helyszínt megközelíteni. A számukra kialakított parkoló a Nagykovácsi útról érhető el: az erdészház mellett kell lekanyarodni egy kis bekötőúton, ahol a sorompó előtt három akadálymentes parkolót találunk. (Nem könnyű észrevenni az utat, a Nagykovácsi út-Szépjuhászné út-Nagyrét út körforgalom előtt, azaz a város felé 250 méterre találjuk).
 • Másik parkolási lehetőség kerekesszékesek számára a Nagyrét utca-Villám utca találkozásánál van. Itt nincs kiépített kerekesszékes parkoló, de innen is könnyen rácsatlakozhatunk az ösvényre a térkövezett burkolaton.

Koordináták

DD
47.541077, 18.953972
DMS
47°32'27.9"N 18°57'14.3"E
UTM
34T 346029 5267323
w3w 
///áthajt.síel.rugózik
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
1,2 km
Időtartam
0:35 óra
Szintemelkedés
27 m
Szintcsökkenés
27 m
Legmagasabb pont
250 m
Legalacsonyabb pont
231 m
Körtúra Család- és gyerekbarát Kerekesszékkel megközelíthető Babakocsival járható Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp