Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Zsunyi-patak szurdoka

· 15 értékelés · Gyalogtúra · Keleti-Cserhát · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Zsunyi-patak hangulatos szurdokvölgye
  A Zsunyi-patak hangulatos szurdokvölgye
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 5 4 3 2 1 km A cserhátszentiváni … strand Hármas-forrás Alsómalom

Túránkon a Zsunyi szurdokvölgyét fedezzük fel, ami nemcsak a természet szépségét, hanem kihívásokat is tartogat. A lombsátorral borított, lankásan ereszkedő, kényelmes ösvény néha adrenalinparkká változik, amikor át kell kelnünk a rakoncátlan, a völgyet a téli áradások idején elemi erővel átrendező patak felett.

nyitva
könnyű
Hossz 5,6 km
1:30 óra
23 m
76 m
221 m
155 m

A Cserhát gyomrában, a Lucfalvától nyugatra eredő Zsunyi-patak kanyargós útjának egy szakaszát követjük végig ezen a túrán Cserhátszentivántól Ecseg határáig. A vízfolyam innen a Szuha-patakba torkollva folytatja útját a Nyugati-Mátra és a Cserhát legjelentősebb vízgyűjtőjének számító Zagyváig,

A Zsunyi többféle arcával találkozhatunk az útvonalon: a szűkebb részeken mély árkot vájó, sebes sodrású áradatnak látjuk, egy másik szakaszán pedig szélesen elterülő, csörgedező, békés vízfolyásnak, amely az eddig kényszerűen magával cipelt kisebb-nagyobb köveket kerülgeti. A túra aláfestő zenéjét a patak csobogása adja.

Az út során számtalan régi emlékkel találkozunk. Ha a két világháború közé eső évekbe repülnénk vissza, akkor Cserhátszentiván határában, az erdő ölelésében egy meleg vizű, a hegyből előtörő forrás által táplált strandot találnánk. Tőle északkeletre és délnyugatra a Bézma oldalában csákányokkal dolgozó bányászok kopácsolnának, akik kézi erővel termelik ki az építőanyagként hasznosítható andezitet. A szurdok déli részén, Ecseg határában vízimalmok kerekét forgatná a Zsunyi- és a Szuha-patak vize; láthatnánk a malmok munkájára rásegítő Mária- és a Margit-vízlépcsőt. Ahhoz, hogy felmászhassunk a kőbánya feletti fakilátóba, csak a 2000-es évekig kellene visszaforgatni az idő kerekét. A régi emlékeket az útvonallal együtt futó Cserhátszentiváni tanösvény állomásai segítenek felidézni. 

A túrán vizes élményekben sincs hiány. Nemcsak a Zsunyi-patakkal találkozunk, hanem két , ezen a szakaszon feltörő forrással is. Ecseghez közel a felújított Malom-forrás foglalatát találjuk, ahol egy asztal és padok várják a fáradt vándort. A másik víznyerő hely nagyjából az útvonal felénél a Hármas-forrás. Enyhén vasas tartalmú, a megszokottnál magasabb hőmérsékletű vize egész évben oltja az arra járók szomját. 

Ha családdal, nagyobb társasággal jövünk, egy sütögetős piknikre vágyunk, vagy csak pihennénk egyet a szabadban, a legtökéletesebb helyszín erre Cserhátszentivánon a híd és a nagyobb kőbánya közötti rét, ahol hatalmas nyitott tér, padok, asztalok, tűzrakó hely, fedett esőbeálló vár bennünket. Pazar kilátás innen a falusi házikók mögött szelíden hullámzó Cserhát vonulataira. 

A szerző tippje

 • Erősebb vízhozam idején (téli hóolvadáskor és tavasszal) érdemes a bokát jól tartó, zárt cipőt húzni, mert ilyenkor a megduzzadt patakon időnként technikás az átkelés. Egy túrabot is sokat segíthet az egyensúly megtartásában. 
 • Ecsegen a Zrínyi közbe térve végigsétálhatunk a híres pincesoron. 
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-09-14
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
221 m
Legalacsonyabb pont
155 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Tél végén és tavasszal, amikor a patak vize megduzzad, nehezebb átkelni rajta. A mederben a legtöbb kő mozog. Legyünk óvatosak!

Hasznos linkek és ötletek

Hozzatok magatokkal kulacsot, amit a Hármas-forrás hűs és finom vizével megtölthettek!

Kezdés

Cserhátszentiván; Cserhátszentiván-felső buszmegálló (214 m)
Koordináták:
DD
47.939212, 19.583496
DMS
47°56'21.2"N 19°35'00.6"E
UTM
34T 394212 5310514
w3w 
///massza.tágul.ráhúz
Mutasd a térképen

Végpont

Ecseg; Ecseg, templom buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Az út első 100 méterén a délkelet felé a S+ és a Zöldút (zöld színű, Z betűre hasonlító) jelzéseit kövessük, majd keljünk át a hídon a patak felett!
 • (A kőbányánál rövid kitérőt tehetünk a K+ jelzésen északkelet felé a volt strand és a felhagyott kőfejtő irányába.)
 • A túra végéig a K+ jelzéseket kövessük a patak mentén déli irányba!
 • Ecsegen a Hősök terénél a templom felé térjünk jobbra a buszmegállóig!

A túráról részletesen

A cserhátszentiváni buszmegállóból délkelet felé induljunk az utca mentén a S+ és a Cserhát Natúrpark Zöldút (zöld színű, Z betűre hasonlító) jelzésein! Körülbelül 100 métert megtéve, a kanyar után térjünk le az aszfaltról jobbra, és sétáljunk át a Zsunyi-patak feletti hídon a rét felé! Itt a nagy területen fedett pihenőpadokat, esőbeállót és tűzrakót is találunk, ahonnan már a túra végéig a K+ jelzések fognak vezetni bennünket. A helyszínen nemcsak egy pihenőre vagy piknikre érdemes megállni, hanem érdemes szemügyre venni a kőbánya mélyen beharapott üregét is. 

Mielőtt továbbindulnánk a házakkal párhuzamosan az úton, tehetünk egy rövid oda-vissza kitérőt a bánya bal széle és a patak közötti szakaszon. A 300 méternyi kitérőn, melyen szintén a K+ jelzések kísérnek bennünket, először egy hajdani strand maradványaival találkozhatunk, majd egy újabb kőfejtő gyomrába kukkanthatunk be. 

Visszatérve a K+ jelzésre, déli irányba indulva jobb kéz felől hamarosan mellénk szegődik a Zsunyi-patak, amely utunk végéig elkísér bennünket. 1,6 km séta és egy patakátkelés után érünk a Hármas-forráshoz; a vízével egész évben olthatjuk a szomjunkat. 

Még néhányszor keresztezzük a Zsunyi útját, aztán átvágunk egy réten. Bal kéz felől kiépített pihenő hívja fel a figyelmet a szépen felújított Malom-forrásra, melynek vizével szomjunkat is olthatjuk. Pár lépés után megtaláljuk az egykori Alsómalom romját és mellette az emlékművet. Innen végig nyílt terepen ereszkedünk Ecsegre a csörgedező, itt már Szuha-patak néven ismert vízfolyás partján. A két patak összefolyása valamivel a malomtól északra tehető. A faluban a jelzések a központba visznek bennünket, ahonnan pár lépés a templom felé a buszmegálló.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Cserhátszentivánra távolsági busszal tudunk utazni. A Cserhátszentiván, felső nevű megállóban érdemes leszállni. Elég ritkásan közlekednek a járatok, ezért érdemes előre megtervezni az utazást!
 • A túra végén az Ecseg, templom nevű buszmegállóból utazhatunk haza. 

Megközelítés

 • A túra a cserhátszentiváni buszmegállóból indul. Az első lépéseket délkelet felé kell megtennünk a S+ és a Cserhát Natúrpark Zöldút (zöld színű, Z betűre hasonlító) jelzésein, majd kövessük az útleírást!
 • A túra végén a K+ jelzések Ecsegen a Hősök terérig kísérnek bennünket. Itt forduljunk jobbra, a templom irányába! 100 méter sétával elérjük a buszmegállót. 

Parkolás

 • Cserhátszentivánt és Ecseget Hatvan és Salgótarján felől a 21-es útról, Balassagyarmat irányából pedig kis falvakon át a 22-es útról tudjuk megközelíteni. 
 • Kiépített parkolóhely egyik településen sincs, de Cserhátszentivánon a buszmegálló környékén, Ecsegen pedig a Hősök terénél bőven találunk parkolási lehetőséget. 

Koordináták

DD
47.939212, 19.583496
DMS
47°56'21.2"N 19°35'00.6"E
UTM
34T 394212 5310514
w3w 
///massza.tágul.ráhúz
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Bármely Cserhát turistatérkép

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, némi ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app


Kérdések és válaszok

Barna Péter kérdése · 2022-09-12 · Közösség
Néhány kiegészítést szeretnék tenni, mint a Malom-forrás említett foglalatának készítője. Az idén tavasszal elkészült a Malom-forrás pihenő is, kis asztallal, 3 fő számára alkalmas paddal. A forrás kútgyűrűje terméskővel be lett fedve, s betonhabarccsal erősítve. Ez egyben az eddigi szennyezést is megszüntette. Azaz ismét iható a víz. Mindez egyéni kezdeményezésre, önerőből jött létre. Ha van érdeklődés rá, e-mailen jónéhány kiegészítést tennék a két forrásról, az egykori malmokról, a ma is kilométereken át jól követhető malomárokról, fotókkal. A vidéket immár 60 éve jól ismerem. Tisztelettel, Barna Péter
Mutass többet!
Kedves Péter! Köszönjük a tájékoztatást, módosítottuk a túraleírás szövegét. A további információkat a szabo.eszter@termeszetjaro.hu címre tudja küldeni. Üdv, Eszter

Értékelések

4,5
(15)
Semsei Csaba
2021-10-23 · Közösség
Könnyen teljesíthető túra, jól követhető jelzésekkel és muflonokkal!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-10-23
Fénykép: Semsei Csaba, Közösség
Fénykép: Semsei Csaba, Közösség
Fénykép: Semsei Csaba, Közösség
Fénykép: Semsei Csaba, Közösség
Fénykép: Semsei Csaba, Közösség
Hársfalvi József
2021-10-05 · Közösség
Nagyon szép , kevesek által látogatott szurdok.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-10-02
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Fénykép: Hársfalvi József, Közösség
Szabó Zita
2021-07-06 · Közösség
Ecseg felől indultunk, a gát után csalán mezőn vezetett az út, ami be is szűkült, vissza kellett fordulni
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 39

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,6 km
Időtartam
1:30 óra
Szintemelkedés
23 m
Szintcsökkenés
76 m
Legmagasabb pont
221 m
Legalacsonyabb pont
155 m
Tömegközlekedéssel elérhető Család- és gyerekbarát Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp