Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Visegrádi-hegység esszenciája

· 42 értékelés · Gyalogtúra · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A hegység belseje felé
  A hegység belseje felé
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 600 400 200 14 12 10 8 6 4 2 km Rezső-kilátó Dobogó-kő (kilátóhely) Rám-szakadék fogadóépület
Egész napos, népszerű, de komoly körtúra a Visegrádi-hegység legmélyén, felfűzve annak legkiemelkedőbb látványosságait, különlegességeit.
nyitva
közepes
Hossz 15,2 km
6:00 óra
774 m
774 m
699 m
170 m

Dobogókőről indulva és oda visszatérve járjuk be a Dunakanyar apró, de vadregényes hegyvidékének legfőbb látványosságait, ha ezt az útvonalat választjuk. Érintjük a méltán legismertebb nevezetességeket: Dobogókő panorámáját, a Vadálló-kövek páratlan sziklagerincét, a Rám-szakadék vízesésekben gazdag szurdokát. Az útvonal szintkülönbségei miatt a közepesen nehéz kategóriába sorolható, de a látvány és a meglepően változatos, vad formakincs az ország egyik legélménydúsabb túrájává teszi ezt a kört.

A Visegrádi-hegység a Kárpátokat felgyűrő lemezmozgások nyomán megindult vulkanizmus szülötte. A kis terjedelmű, alacsony hegyvidék méretéhez képest különösen élénk formakincset rejt. A hatalmas, sötét andezitsziklák; a mélyen bevágódott, rövid távon nagy szintkülönbségeket helyenként vízesésekkel legyőző patakok szurdokai; a dunakanyari panorámák; illetve a fogsorszerűen sorakozó vulkanikus szirtek vadregényes arculatot kölcsönöznek a hegységnek.

A szerző tippje

 • A Rám-szakadék vége után balra ágazik ki a Z◼ jelzés, melyről aztán a Z▲ jelekre térve a Rám- vagy másik nevén Ferenczy-sziklára juthatunk. A hegység közepén emelkedő kis szirtről szép a kilátás a Prédikálószék tömbjére és a Dobogó-kő gerincére, de mivel környezetéhez képest alacsonyan van, ezért nem látunk ki a hegységből.
 • Ha tehetjük, induljunk erre a túrára hétköznap! Mindegyik szakasz igen népszerű a kirándulók körében, s emiatt néhol zsúfoltsággal is találkozhatunk, ami belerondíthat az élménybe.
 • A kört Dömösről is kezdhetjük, és ott is zárhatjuk (Z jelzés).
 • A Rám-szakadék végigjárása után, ha elfáradtunk, a S jelzésen visszasétálhatunk Dömösre.
 • Mivel a Rám-szakadék csak fölfelé járható, a kört nem tudjuk megfordítani (de könnyebb is a leírás irányában).
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-10-13
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
699 m
Legalacsonyabb pont
170 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Rám-szakadék fogadóépület

Biztonsági előírások

 • A túra extremitásokat persze nem tartalmaz, de hazai viszonylatban technikásnak mondható.
 • A Vadálló-kövek gerincösvényében annak kitettsége és sziklás mivolta lepi meg azt, aki nem járt még erre. Esős vagy jeges-havas időben fokozottan figyeljünk lépteinkre, mert a szűk, meredek ösvény sziklakibúvásai balesetveszélyesen csúszóssá válhatnak.
 • A Rám-szakadékban kapaszkodók és fémlétrák segítik a haladást a sziklalépcsőkön, de mivel a patakban gázolunk, ügyelni kell a csúszásveszélyre. Télen, jeges időben csak tapasztalt túrázóknak ajánlott a szurdok bejárása.
 • A Rám-szakadék csak lentről fölfelé járható a tumultusok elkerülése végett!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Dobogókő, hegytető buszmegálló (693 m)
Koordináták:
DD
47.719057, 18.897593
DMS
47°43'08.6"N 18°53'51.3"E
UTM
34T 342323 5287216
w3w 
///mécses.honvágy.átsegít

Végpont

Dobogókő, hegytető buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Dobogókőről a K↺ jelzésen induljunk el, amíg az aszfaltút vége után erdei elágazásba érünk!
 • Az elágazástól a P▲ jelzésen ereszkedünk le a Király-kúti-kunyhóig.
 • Onnan szintén a P▲ jelzést követjük a Prédikálószékig.
 • A Prédikálószéktől a P▲ jelű úton jutunk le a Szőke-forrás-völgybe.
 • A Szőke-forrás-völgyben bal felé követjük az aszfaltutat vagy a fák alatt párhuzamosan kanyargó Z jelzést.
 • A Z jelzésen lekanyarodunk jobbra és végigmegyünk a Rám-szakadékon.
 • A Rám-szakadék után a S jelzésen térünk vissza Dobogókőre.

A túráról részletesen

Dobogókőről a Király-patakig

Dobogókőn az első lépteink a kilátóteraszra vezetnek: páratlan látvány a Duna kanyarjának erdős hegyek szegélyezte vidéke, a Visegrádi-hegység sugarasan lefelé futó völgyeinek és gerinceinek rendszere. A kilátás egy természetes sziklateraszról nyílik, mely a hő hatására összesült vulkáni törmelékből épül föl, és kemény, ellenálló mivolta miatt kipreparálódott környezetéből.

Miután megcsodáltuk a mindig népes seregek által látogatott panorámát, induljunk kelet felé a K↺ jelzésen! Hamarosan elérjük a sípálya gyeppásztáját, ahonnan szűk kilátás nyílik következő útszakaszunkra, a Prédikálószék gerincére. Amikor a TV-adóépületet is hátunk mögött hagyjuk, belépünk a fák alá. Göröngyös ösvényen lépdelünk lefelé a 2014. év végi jégkár által látványosan megtépázott erdőben. A talpunk alatti (P▲) csapás néhol dózerútra vált; lankásan ereszkedünk, csak a Király-völgy előtti utolsó lejtő meredek. Rálépünk az aszfaltútra, és jobbra, hamarosan megérkezünk a Király-kúti-kunyhó mellé. A takaros épület előtt információs táblát találunk, mellette padok várják a fáradt vándort. Az ösvény itt balra fordul, tovább ereszkedik a patakhoz. Elhaladunk a Király-kút időszakos forrása mellett, ahonnan az ösvény meredek szerpentinen közelíti meg a patakot. Egészen szurdokszerű az élmény; a kimászás a túlparton nem is olyan egyszerű - kezünkre és lábunkra is szükség van a falszerű, csúszós talajú ösvényszakaszon.

A Király-pataktól a Prédikálószékre

Rövidesen aszfaltot érünk. Ezen pár métert haladunk jobbra, majd a balunkon a P▲ jelzés ösvénye a fák közé fúrja magát. Hosszú, kimerítő emelkedő veszi ezzel kezdetét. A szép tölgyesben helyenként sűrű bozótba gázolunk, míg végül (úgy félóra után) elérjük a hegygerincet. Itt balra térünk a dózerútra, maradva eddigi jelzésünkön. Jobboldalt ki-kilátunk a Dunakanyarra és a Szent Mihály-hegy tömbjére. Mérsékelt emelkedőn haladunk, míg végül egy erdészeti út elágazásához érkezünk. Itt még egyenesen (a bal ág felé) tartunk, de a második ilyen lehetőségnél válasszuk a dózerutat, és térjünk le a jelzésről jobbra! A rövid kitérő végén feledhetetlen panoráma fogad: a Hubertus vadászház betonkockájának teraszáról azonnal feltűnik a Duna tükre. A korláthoz sétálva lényegében a Dunakanyar fölött állunk, láthatjuk a Szent Mihály-hegy mögött a Börzsönyt, a visegrádi várat és az alant húzódó, a folyó futását követő településeket.

Ha visszatérünk a jelzésre, már csak két kisebb emelkedőt kell legyűrnünk; közben az öles bükkök megjelenéséből sejthetjük, hogy közeledünk a csúcshoz. A 639 méter magasságú Prédikálószék a Dunakanyar szűken vett környezetének legmagasabb pontja, ennek megfelelően legteljesebb panorámája is. A fagerendás kilátóból szemből szemlélhetjük a Duna kanyarját, a sziklás, felárkolt oldalú Szent Mihály-hegyet (jóval alattunk), és jobbra fordulva a Visegrádi-hegységet. Jól látszik a vulkáni szerkezetből fakadó sugaras vízhálózat uralta völgyrendszer: hosszú sorban futnak a hegyvidék gerincei egymás mögött - köztük mély, meredek völgyek, mind-mind a Duna irányába. A háttérben pedig a Börzsöny vonulata emelkedik a 900 méter fölé nyúló Csóványosig, jobb felé a Naszály részben elbányászott mészkőtömbjét is felismerhetjük.

A Vadálló-kövek gerincén

Amikor továbbindulunk, meseszép bükkösbe érünk. Sokáig nem élvezhetjük a természetesnek ható erdő látványát, de az élményt valami méginkább lenyűgözőre cseréljük: egyszercsak kilépünk a Vadálló-kövek hajmeresztően meredek falú sziklasora mellé. A vulkáni felépítményről olykor hatalmas törmelékárak zúdultak a mélybe, ahol összesülve ellenálló kőzetté formálódtak az akkori hegység talpánál, illetve völgyeiben, majd betemetődtek. Később az erózió lepusztította a tűzhányó-struktúrát, és kipreparálta a kemény andezitblokkokat a puhább környezetből, ma pedig a szirtsorozat szédítő magasságban áll őrt a Szőke-forrás-völgy fölött. A murvás-köves, meredek, csúszós ösvény figyelmet igényel, vigyázzunk lépteinkre! Komoly sérüléseket is összeszedhetünk, ha nem vagyunk elég óvatosak, vagy nincs meg a szükséges felszerelésünk.

Nem csak a terep miatt nehéz haladni: alighanem az ország legvadregényesebb ösvényszakaszát tapossuk itt: a nevekkel is felruházott sziklaóriásokat kerülgetvén fantasztikus panoráma vesz körül, az erdős visegrádi-hegységi táj és a távoli Börzsöny tölti ki látóterünket.

Újra az erdőbe lépve igen meredek, kellemetlenül göcsörtös csapáson haladunk. Néhol egy-egy  kapaszkodólánc is indokolt lehetne e szakaszon, különösen eső után. Ennek hiányában térdet próbáló ereszkedésre kényszerülünk, amíg a kis mellékgerinc egészen el nem keskenyedik két patakvölgy közt. Leereszkedve elvégződésén megérkezünk a Szentfa-kápolnához, mely mellett stabil vízhozamú forrás és kellemes kialakítású pihenőhely fogad.

A Rám-szakadék sziklaszurdokában

Átkelünk a hídon, és balra, betonúton követjük a Z jeleket. Nagyjából negyedórát teszünk meg a nyugis útszakaszon, amikor az információs tábláknál és pihenőnél jobbra kell fordulnunk. A patakátkeléssel neki is kezdünk az ország egy páratlan természeti csodája, a Rám-szakadék meghódításának. Bár mindenhol azt olvashatjuk róla, hogy nehéz és veszélyes túraút, valójában csak a szokásosnál kicsit nagyobb körültekintésre és megfelelő lábbelire van szükségünk. Az egyre szűkülő szurdokban hamarosan elérünk a patak mellé, ahol kapaszkodókorlát segíti a haladást, a nagyobb vízeséseknél pedig létrákon küzdhetjük le a szintkülönbséget. Közben tényleg mesés világban járunk: a sötét, helyenként mohalepte sziklafalban a vulkáni robbanások során tengerbe szórt kőzetdarabokat látunk. A dácittufába a vízfolyás véste, fűrészelte a szűk folyosót, munkája napjainkban is tart. A patak örvénylésével néhol kisebb zúgókat és üstöket alakított ki. Az élmény monumentális és kalandos egyben, különösen, ha sikerül esős időszak vagy hóolvadás után érkeznünk, amikor a víz dörgő robajjal vágtat végig keskeny szurdokán.

Vissza a Dobogó-kőre

Kijutva a szakadékból egy lépcsőn érkezünk következő pihenőhelyünkhöz. Innentől a S jelzésen meredeken kapaszkodunk vissza Dobogókőre. (Ennél a pontnál érdemes vállalni egy rövid kitérőt a Rám-szikláig: balra fordulva rátérhetünk a Z◼ jelzésre, egészen a Z▲ csatlakozásáig. A szirten közvetlen környezetünk fölött állunk ugyan, de a hegyvidék magasabb régiói jól érzékelhetően fölénk nőnek. Ettől a kettősségtől, és mert nem látunk települést, elzárt, méretes hegyvidéken érezhetjük magunkat. Láthatjuk a már felkeresett Vadálló-kövek szirtsorát a Prédikálószék oldalában, de jobbra tekintve felkutathatjuk a fák közt Dobogókő sziklakilátóját is.)

Hosszú, meredek, fárasztó kaptató tesz próbára a túra végén. Közel 2 km után érjük el a P jelzés csatlakozását, amin megérkezünk a Dobogó-kő hosszú hegyhátára, a hegység legmagasabb területére. A turistaút felkeresi a Rezső-kilátó korláttal biztosított panorámateraszát, ahonnan a dobogókőivel megegyező látványban részesülhetünk, csak éppen jóval nyugodtabb körülmények közt - ide valamivel kevesebb turista jut el.

Alig 1 kilométer már csak Dobogókő és a Pomázra induló buszok megállója a hegytető szép, idős bükkösében. Lassan egyre több épített elem lakja be az erdőt, és az általános gulyásleves-illatt mellett megjelenik a turistaház sziluettje is. Dobogókőre visszaérve a Visegrádi-hegység legszebb körtúráját, az ország legvadabb túraútját zárjuk le.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pilisszentkereszt, Dobogókő, hegytető megállóból indítjuk a túrát, majd ott is fejezzük be. Ide a pomázi HÉV-állomás felől, és ritkábban Esztergomból érkeznek buszjáratok.

Megközelítés

 • A buszmegállóból tartsunk a turistaház felé, itt találjuk a turistautakat, az épület mögött pedig a kilátóhelyet.

Parkolás

Dobogókőn a turistaház előtt nagy, fizetős parkoló működik. 

2017-es információk alapján az alábbi időszakokban szednek díjat: 

 • IV. 01. - X. 31. hétfőtől vasárnapig 9-20 óra között
 • XI. 01. - III. 31 hétfőtől vasárnapig 9-18 óra között

A parkolási díjak a következők: 

 • Személygépkocsi 200 Ft/óra
 • Autóbusz 700 Ft/óra
 • Tehergépjármű 800 Ft/óra

Koordináták

DD
47.719057, 18.897593
DMS
47°43'08.6"N 18°53'51.3"E
UTM
34T 342323 5287216
w3w 
///mécses.honvágy.átsegít
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Pilis és Visegrádi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A Rám-szakadék és a Vadálló-kövek gerincének meglátogatása rendes túrabakancs nélkül balesetveszélyes és felelőtlen vállakozás!

Kérdések és válaszok

Kállai Bence kérdése · 2022-11-08 · Közösség
Rám szakadékot valahogy ki lehet kerülni? Kutyával mennyire ajánlatos az útvonal? Mindenhova visszük őket eddig sosem volt baj, egyedül a rám szakadékot szeretném ki kerülni mert az esélytelen nekik.
Mutass többet!
Czifra Antal válasza · 2022-11-08 · Közösség
A Lukács-árok (sárga) párhuzamosan megy a Rám-szakadékkal, ott ki lehet kerülni.
3 további hozzászólás

Értékelések

4,9
(42)
Gász Máté
2022-07-28 · Közösség
Nagyon szép túra, de egyértelműen a nehéz kategóriába kell tenni a Vadálló kövek lejtőjének veszélyessége miatt. Gyerekekkel semmiképp sem ajánlott.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-07-28
Barczi Dóra
2022-06-18 · Közösség
Eddigi legjobb túrám, van benne minden ami kell. Gyönyörű kilátás és folyamtosan változó táj 🙂 A közepes nehézséget a Vadálló kövek miatt lehet nehezére módosítanám (sok kis csúszós kő) 🙂
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-06-12
Fénykép: Barczi Dóra, Közösség
Fénykép: Barczi Dóra, Közösség
Fénykép: Barczi Dóra, Közösség
Fénykép: Barczi Dóra, Közösség
Fénykép: Barczi Dóra, Közösség
Puskás Mihály
2022-05-08 · Közösség
Gyönyörű! 3óra körül is teljesíthető, ha szereted a terepfutást. Ha családdal megy az ember, akkor egész napos túra lesz belőle. Víz, terepcipő és kaja nélkül ne indulj útnak. A túra elején az útvonal be van építve (Jurtás szállás vagy valami hasonló), kerülni kell.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 120

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
15,2 km
Időtartam
6:00 óra
Szintemelkedés
774 m
Szintcsökkenés
774 m
Legmagasabb pont
699 m
Legalacsonyabb pont
170 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 14 Útpontok
 • 14 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp