Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

A Vértes esszenciája: a Vértesi panoráma-tanösvény

· 9 értékelés · Gyalogtúra · Vértesi Tájvédelmi Körzet · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Együttműködő szervezetek Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  / A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Faszénégető boksa a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum udvarán
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Vértesi Panoráma Tanösvényen nem lehet eltévedni
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A tanösvény első szakasza telepített fenyvesben halad
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A 3. tábla elmondja, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Tanösvény a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőben
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A tanösvény leglátványosabb pontja az érintetlen Meszes-völgybe enged bepillantást
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Dolomitkopár a Meszes-völgyben
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Az elzárt Meszes-völgy
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A tanösvény jelzése
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
m 500 400 300 200 4 3 2 1 km Gróf Merán … Múzeum

A 2014-ben átadott, rövid, családoknak is jó szívvel ajánlott tanösvény a Vértes esszenciáját adja a maga 4,6 km hosszúságával, hiszen bepillantást enged a Vértes változatos, de egymástól nagyon is eltérő növénytársulásaiba.

nyitva
könnyű
4,8 km
3:00 óra
159 m
160 m

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes turistatérképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló Vértesi panoráma-tanösvény, amely tényleg a hegység egyik legszebb panorámáját nyújtja, valódi és átvitt értelemben egyaránt. A hegységben (is) gyakori telepített fenyvesből először ugyanis az ország talán legszebb dolomitkopáraira mászunk fel, hogy aztán egy, a Vértesre oly jellemző kicsiny, de nagyon látványos, bükkössel teli völgybe ereszkedjünk le. A múzeumlátogatással egybekötött tanösvénybejárás igazán ideális gyermekprogram, egyedi festése és egyértelmű jelzései miatt rajta eltévedni lehetetlen.

A szerző tippje

 • A túrát mindenképpen érdemes összekötni egy vértesi hosszú hétvégével. Gyerekekkel leginkább a szomszédos Csókakő vára, a Csákvár feletti Haraszt-hegyi tanösvény, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Gánton, illetve a szintén Csákváron található Geszner-ház, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány látogatóközpontja és kapcsolódó programjai ajánlhatók.
 • Indulás előtt ellenőrizzük a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum honlapját!
 • A túrát tavasztól őszig ajánljuk, de legszebb arcát a Vértes déli oldala minden bizonnyal a cserszömörce őszi lombszíneződése során nyújtja!
 • Csákberény határában egy igazi különlegességet találunk: a föld alól előbújó metrószerelvényt. Gyerekekkel kötelező program!
outdooractive.com User
Szerző
MTSZ
Frissítés: 2019-03-08

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
408 m
Legalacsonyabb pont
248 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Javaslatok és linkek

Kezdőpont

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66. (249 m)
Koordináták:
Geographic
47.354803, 18.322108
UTM
34T 297769 5248070

Végpont

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66.

Útleírás

Itiner

Az út során végig a Vértesi Panoráma Tanösvény feliratú táblák nyilait kell követnünk.

A túráról részletesen

Hagyományos tanösvény vadregényes és változatos terepen

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes térképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló tanösvény. A tanösvény eligazító tábláját rögtön a múzeum mellett találjuk, a tanösvényen pedig egyedi jelzés vezeti végig az érdeklődőt. Bár a tanösvény „tananyaga" korántsem új vagy újszerű (a Vértes hegység déli lejtőinek és völgyeinek jellemző természetes és ember alkotta természeti környezetét, azaz különböző erdőtársulásait ismerhetjük meg), de a 4,6 km hosszúságú túra annyira változatos terepen halad, olyan remek vonalvezetése van, hogy a táj varázsa egyértelműen mindent visz azoknál, akik kicsit is nyitottak a szépre és a különleges helyekre. És mivel ezen az erősen szabdalt, vadregényes környéken turistaútvonal nincs, egyúttal kicsit olyan titkos is ez a tanösvény. Arról nem is beszélve, hogy a múzeum mellett egy faszénégető boksát mutatnak be. 

A dolomitkopárok varázsa

A túra (és egyben a Vértes) egyediségét az adja, hogy a domborzati viszonyok függvényében kifejezetten meglepő sűrűségben és közelségben váltják itt egymást sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők. Lássuk sorjában! A dolomit mint üledékes kőzet erősen aprózódik, így jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, látványos domborzat (dolomitkopárok sorozata). 

Az időutazásnak is felfogható tanösvény először telepített fenyvesben visz felfele egy gerincen, ahol a táblák egyszerűen, de korrekten írják le, miért is volt fontos a tájidegen fenyőkkel teleültetni a falvak felett található, régebben intenzíven használt és ezért jelentősen erodált hegyoldalakat (2. tábla: kopárfásítás). És megtudhatjuk azt is, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban (3. tábla: fenyőpusztulás), illetve, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan adja át helyét a természetes növénytársulásoknak, miután előkészítette a talajt. Pont mikor ez utóbbit olvassuk a harmadik táblán, egy varázsütésre megváltozik a táj: az erdő alacsonnyá, a táj pedig ligetessé válik, és feltűnnek a ritka növényeknek otthont adó gyönyörű sziklagyepek. Megérkeztünk a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőbe (a hasonló nevű 4. tábla), amely minden bizonnyal ősszel mutatja meg igazán mesés arcát, amikor is a cserszömörce felveszi színes ruháját.

Aztán az út kivezet bennünket az erdőrezervátumnak otthont adó Meszes-völgy fölött álló oromra, ahonnan valóban meseszerű a kilátás: nem is annyira a délre nyújtózó messzi táj, hanem a Meszes-völgy két oldalán, illetve a becsatlakozó kisebb völgyek közötti gerinceken elszórtan sorakozó zárt sziklagyepek vonzzák a tekintetet. A csendben várakozó bakancsos turista azt remélné, hogy bármikor kiléphet egy koronás szarvas valamelyik rétre. Itt találjuk az egyedülálló völgyhálózatot bemutató 5. táblát.

Fényfürdőt követően irány az árnyas bükkös!

A kitérő után a tanösvény nemsokára élesen balra kanyarodik, s beereszkedik a szomszédos Pénzverő-völgybe. Fejünk felett mindössze pár tíz méterre látjuk az előbb járt sziklagyepek alját, itt azonban ősi bükkös zord homálya fogad. Az egymáshoz ennyire közel eső, merőben eltérő erdőtársulások teszik igazán varázslatossá a Vértest (6. tábla: társuláshatár). A kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel, a meredek északi oldalakban, már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket.

Érdemes a leszakadt sziklatömbök mohás párnái mellett pihenni és szemlélődni egyet, az út innen gyorsabb menetben, kevesebb megállóval (7. tábla: erdőnevelés és 8. tábla: kultúrerdők) vezet vissza a múzeumhoz (közben találunk még egy bájos Mária-képet, ami szintén szemlélődésre csábít).

A Vértesi panoráma-tanösvény igazi „vetélytársa” a szomszédos, Csákvár felett található Haraszt-hegyi tanösvénynek, és együtt igazán jó okot szolgáltatnak arra, hogy akár gyerekekkel, akár nélkülük megtudjuk, miért is egyedülálló a maga nemében a gyönyörű Vértes.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumhoz legközelebbi buszmegálló Csákberény központjában található (Hősök tere).

Megközelítés

 • A Hősök teréből nyíló István utca legvégén találjuk a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot (950m).

Autóval

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum környékén a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza

A szerző által javasolt térképek:

 •  A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

5,0
(9)
N Szabi
Az utóbbi 2 napon · Közösség
Szuper! Kisgyerekkel is nagyon jó program.
Mutass többet!
2020. április 7., kedd 13:42:27
Fénykép: N Szabi, Közösség
2020. április 7., kedd 13:42:44
Fénykép: N Szabi, Közösség
2020. április 7., kedd 13:42:56
Fénykép: N Szabi, Közösség
2020. április 7., kedd 13:43:20
Fénykép: N Szabi, Közösség
2020. április 7., kedd 13:43:46
Fénykép: N Szabi, Közösség
Kiss Eszter
2020-03-08 · Közösség
Szèpen karbantartott, jól kijelölt tanösvèny.
Mutass többet!
András Nagy
2019-12-28 · Közösség
Köszönet az oldalnak az ajánlásért, valóban fantasztikusan szép es változatos az egész útvonal, teli meglepetésekkel. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Mutass többet!
Kilátó 2
Fénykép: Nagy András, Közösség
Csúcson
Fénykép: Nagy András, Közösség
Csúcson 2
Fénykép: Nagy András, Közösség
Völgy
Fénykép: Nagy András, Közösség
Mária kép
Fénykép: Nagy András, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

+ 25

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
4,8 km
Időtartam
3:00óra
Szint +
159 m
Szint -
160 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!