Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Tepke és a Purga erdős hátán

· 6 értékelés · Gyalogtúra · Cserhátvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Pásztón túl a nagytestvér, a Mátra (kilátás a Tepkéről)
  Pásztón túl a nagytestvér, a Mátra (kilátás a Tepkéről)
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 7 6 5 4 3 2 1 km Tepke-kilátó
Kevés olyan remek kirándulóhelyünk van, ami annyira kiesik az átlag turista látóteréből, mint a Cserhát délkeleti gerince. Öreg tölgyesekkel borított lankás oldalaival és a nógrádi domborzatra nyíló talán legszebb kilátással az 500 méter fölé magasodó Tepke és Purga büszkén strázsál a kevély Mátra mellett. Mindenképpen érdemes ide ellátogatnunk, ha Palócföld szívébe szeretnénk bepillantást nyerni Hollókőre menet vagy a Mátrából hazafelé.
nyitva
könnyű
Hossz 7,6 km
2:25 óra
307 m
293 m
576 m
336 m

Anyagát tekintve a Cserhát keleti gerince megegyezik a Mátra fő tömegét alkotó hamuszürke andezittel, ahogy az a gerincen végig sorakozó, mohával borított görgetegekből is kiviláglik. A hegység legmagasabb csúcsait hangulatos cser- és molyhos tölgyesek borítják. A fák kérgét vastag moha- és zuzmópalást takarja, ami a levegő tisztaságának bizonyítéka. A Cserhát-vidék tölgyesekkel sűrű, vadban gazdag peremvidékén járunk. A szűken vett hegység legmagasabb összefüggő gerincét adja az ötszáz métert meghaladó lapos hegyhátak sora, a Tepke, a Purga, a Macska-hegy, illetve északra a Nagy-Kő-tető, a Varjú-bérc és a Kerek-Bükk.

Túránkkal ennek a hegysornak a legmagasabb, déli szakaszát járjuk be. Mivel gyéren lakott vidéken járunk, annak minden bájával és bajával, érdemes utazásunkat előre megtervezni, és a menetrendhez igazítani, különös tekintettel a visszajutásra. Buszok ritkán járnak erre, így könnyen marasztalóvá válhat hazánk eme meghitt zuga.

A szerző tippje

 • Mindenképpen tanulmányozzuk a menetrendet indulás előtt, mert a túra végpontjától, Garábról csekély lehetőségünk van tömegközlekedni.
 • Ha a csatlakozás megfelelőbb, kezdhetjük a túránkat Garábon is. Így az ellenkező irányba haladva a Bableves csárdához érkezünk meg, ahonnan több busz közlekedik vissza Pásztóra. Tartsuk szem előtt, hogy a buszok hivatalos megállóhelye a Bableves csárdától pár száz méterre délre, Pásztó irányában, a Kozárd, Nagymező elágazásnál van!
 • Azért is lehet praktikus Garábról indulni, mert így a Bableves csárdához érkezve a busz érkezéséig fennmaradó időben ehetünk, ihatunk az autentikus fogadóban, míg Garábon vendéglátóegység hiányában erre csak saját készletünkből van lehetőség.
 • Érdekes alternatíva meghosszabbítani a túrát Szentkútig az Országos Kéktúra útvonalát követve. Bár így bőven megduplázzuk a távot, főként csak ereszkedünk a Szentkút előtti hegyig. Ezzel a bővítéssel ugyanakkor végigjárjuk a Keleti-Cserhát legmagasabb vonulatának egészét egy országszerte híres szakrális hellyel megtoldva. Ha túl hosszúnak ítéljük a gyaloglást, kiszállhatunk Nagybárkánynál vagy Sámsonházán.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-11-04
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
576 m
Legalacsonyabb pont
336 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 28,68%Ösvény 19,06%Utca 5,28%Ismeretlen 46,97%
Földút
2,2 km
Ösvény
1,5 km
Utca
0,4 km
Ismeretlen
3,6 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Innivalót vigyünk magunkkal, mert a túra során csak a kezdő- és végpontnál van alkalmunk vizet venni!
 • Csapadékos időben a gerincre fel- és levezető agyagos dózerút csúszós, a túrabot hasznos lehet ilyenkor.

Kezdés

Alsótold, Bableves csárda (337 m)
Koordináták:
DD
47.938305, 19.608228
DMS
47°56'17.9"N 19°36'29.6"E
UTM
34T 396057 5310380
w3w 
///nevek.fejléc.pudingos
Mutasd a térképen

Végpont

Garáb, faluközpont

Útleírás

Itiner:

 • A Bableves csárdától utunk első részében az Országos Kéktúra a K jelzését követjük keletre, majd északra a Tepkén és a Purgán át egészen a Garábi-nyeregig.
 • A Garábi-nyeregnél a K◼ jelzésre váltunk, és azon sétálunk le Garábig, a túra végpontjáig.

A túra részletes leírása:

Alapesetben a kozárdi elágazás és Alsótold közötti Bableves csárdától indulunk, ami amellett, hogy az Országos Kéktúra pecsételőhelye, kiváló alkalmat nyújt a palóc gasztronómia megismerésére. Ezt a lehetőséget a feltöltődésre és az út kipihenésére kár lenne kihagyni.

Magunk mögött hagyjuk az országutat, és a Bableves csárda mögötti kis erdőben elindulunk a K jelzésű dózerúton. Utunk lassan emelkedik a hegyekkel körülölelt, szántókkal és kaszálókkal szabdalt medencében a Tepke lába felé. A mozaikos táj alapja a környék tektonikus erők formálta árkosodására vezethető vissza. A Mátrával rokon kifejlődésű vulkáni vonulat a lemezmozgások hatására összetört és kibillent, eltolódott eredeti helyzetéből. A vulkáni tömbök között a puha tengeri üledékek teknőszerű medencéi fekszenek, kiváló lehetőséget adva a helybelieknek a földművelésre, állattenyésztésre.

Hajdanán meghatározó eleme volt a tájnak a hegyközi mezőkön legelésző birkanyáj és gulya. Nógrád megyében a 19. században élte fénykorát az állattenyésztés: több tízezer, főként racka- és merinóiból juhokból álló birkaállomány, és több ezer magyar tarka szarvasmarha rágta a gyepet. A jószágot aztán a felvidéki városokig hajtották, és ott értékesítették. 1910-ben a losonci vásárra felhajtott lovak, tehenek, ökrök és borjak száma 11793 volt, míg a juhok és a kecskék száma meghaladta a tizenháromezret. Bár számuk napjainkra megfogyatkozott, itt, a Tepke lábánál manapság is megszokott kép a legelésző gulyával pettyezett mező.

A legelők szélén, a Cserhát összefüggő tölgyerdővel borított főgerince felé haladva az erdős hátból kitűnik a Tepke csúcsának kilátótornya. A bő km után elmaradnak a mezők; belépünk a világos tölgyerdőbe, mely innentől túránk meghatározó díszlete. A dózerút lassan, de határozottan emelkedik a Barát-hegy erdős oldalában. A gerincet elérve társul kapjuk a P jelzéssel érkező Mária-utat ( jelzés). Így az Országos Kéktúra és a Mária zarándokút mentén folytatjuk a kapaszkodást a Tepke csúcsáig a nyiladékokkal tarkított cserjés tölgyesben.

A hegy tetején kis tisztás fogad, ahol kényelmesen megpihenhetünk valamelyik padnál, és a csúcs hangulatát meghatározó, 25 méteres kilátóból megcsodálhatjuk a tágabb vidéket. A magasba csábító vasszerkezetet egy olajfúró toronyból alakították át pallókkal és lépcsőkkel, így kétségkívül hozzájárul a hely különlegességéhez. Az építmény tetejéről tökéletes rálátásunk van a Cserhát fő tömegére, a szelíden hullámzó hegytetőkre és a köztük megbúvó szántókkal és legelőkkel tarkított medencékre, széles völgyekre. Talán a legmegkapóbb kilátás a Mátrára innen, a nyugati kistestvérről nyílik, hiszen a hegység gerincét alkotó vulkáni magaslatok sorát szemből, egymás felé magasodva látjuk. A széles Zagyva-völgy felett a Muzsla fogazott gerince, az Ágasvár meredek kúpja mögött a Galya-tető terebélyes tömbje magasodik, míg a kilátást a Kékes messzeségben elhalványodó adótornya zárja. Északkelet felé a Mátra lábához simulva megannyi gerinc hullámzik a Medves fennsíkjáig, mely jó időben belevész a felvidéki hegyek hullámzó tengerébe.

A Purgáig kapaszkodunk

A Tepke csúcsától végig a gerincen egy hangulatos, öreg tölgyerdőben haladunk, ahol a fák törzse méter magasan harsányzöld mohával, a lombkoronáig felnyúló szürkészöld zuzmófoltokkal borított. A tölgyesekre jellemző gazdag aljnövényzetben csak kidőlt, öreg fatörzsek törik meg a kellemesen kanyargó gerincutat.

A Cserhát vidékére jellemző tölgyerdő fontos megélhetési forrása volt a helyi lakosságnak. A házak szerkezetétől a bútorokon át a legapróbb használati ezközökig az embert az erdő fája vette körül. A faanyagon kívül a tölgyek bőséges termése is hozzájárult a népesség jólétéhez, a falu disznóit - főként a bőtermő években - az erdőbe terelték makkoltatni. A régi időkben különálló hivatás volt a sertésekkel az erdőben élő, nomád életet élő kondásé. Ráadásul Bél Mátyás leírása szerint a 18. században még a mangalica előtt egy vaddisznóval rokon, fekete szőrű, nagy ellenállóképességű sertést tenyésztettek a vidéken. Emellett az erdőn élő kanászoknak is természetfeletti erőt tulajdonítottak: a néphit szerint gyógyítottak, de akár meg is ronthattak embert, állatot. A legtöbb idősebb kanász boszorkány hírében állt; róluk azt tartották, hogy nem halhatnak meg, amíg tudományukat tovább nem adják.

A Purga ősi hangulatot árasztó, mohos sziklákban tetőző lapos háta a Keleti-Cserhát legmagasabb pontja, ahonnan utunk enyhén lejteni kezd. Az öreg fák között kanyargó ösvény a Macska-hegy északra letörő gerincén természetes kilátópontot érint. Alattunk, a hegyek lábánál kucorodó apró település utunk végpontja, Garáb, míg a szemben lévő hegyhát végénél az UNESCO-világörökséget gazdagító Hollókő legelőit és házait pillanthatjuk meg. Tiszta időben észak felé a távolban akár a Jávoros és a Szitnya vulkáni tömbjéig is elláthatunk, ezek már a magasabb, felvidéki vonulatokat képviselik.

A Macska-hegy északi lejtője túránk legmeredekebb része. Szerencsére lefelé menet vesszük ezt az akadályt, mely hamar a hegy alatti nyeregbe vezet. A nyeregből a K◼ jelzésen balra, Garáb felé kanyarodunk a még mindig összefüggő tölgyerdőben. A meghitt ösvénynek búcsút intve innentől széles erdőgazdasági úton ereszkedünk a zsákfaluba.

A szinte kihalt, csendes településre igyekezve a hely meghittségéhez illő buddhista imaközpont mellett haladunk el. Az álmos főutcán lesétálva a templom, a bolt és a buszmegálló "triójánál" ér véget utunk. Innen közvetlen buszjárattal juthatunk vissza a Bableves csárdához, illetve Pásztóra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Bableves csárdához legközelebb eső buszmegálló a Kozárd, Nagymezői elágazás, ahová a Pásztó és Szécsény között Hollókő érintésével közlekedő járatokkal juthatunk el.
 • A végponton a Garáb, faluház vagy a Garáb, forduló nevű megállóban is buszra szállhatunk Bokor, Pásztó és Balassagyarmat irányába.

Megközelítés

 • A Bableves csárda a Kozárd, Nagymezői elágazás buszmegállóhoz képest észak felé, Szécsény irányába pár száz méterre található, ahol a K jelzés metszi az országutat. A csárda mögötti dózerúton indulunk a Tepkére.
 • A Garáb, faluház buszmegállóhoz déli irányba indulunk a túra végpontjától a faluközpont kanyarjában (50 méter). A Garáb, faluház megállót érinti az útvonal.

Parkolás

 • A Bableves csárda előtti kis részen korlátozott számú parkolóhelyet találunk.
 • Ha a túra végpontjánál akarjuk hagyni az autót, akkor Szécsény felé, Alsótold után Felsőtoldnál jobbra leágazva érünk Garábra, ahol a buszmegálló mellett a kerekes kútnál tudunk a legkényelmesebben parkolni.

Koordináták

DD
47.938305, 19.608228
DMS
47°56'17.9"N 19°36'29.6"E
UTM
34T 396057 5310380
w3w 
///nevek.fejléc.pudingos
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Bármely Cserhát turistatérkép

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(6)
Horváth Ágnes
2021-10-02 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-10-02
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Fénykép: Horváth Ágnes, Közösség
Bognar Klaudia
2021-09-12 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-09-12
Jakubecz Viktória
2020-06-13 · Közösség
Tavaszi hangulat
Fénykép: Jakubecz Viktória, Közösség
Kilátás
Fénykép: Jakubecz Viktória, Közösség
Kilátó
Fénykép: Jakubecz Viktória, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 9

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,6 km
Időtartam
2:25 óra
Szintemelkedés
307 m
Szintcsökkenés
293 m
Legmagasabb pont
576 m
Legalacsonyabb pont
336 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Csúcstúra Egészséges környezet Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp