Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Telekes-völgy környékének rejtett kincsei

Gyalogtúra · Gömör-Tornai-karszt · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Rakacai-víztároló, a Cserehát és a Tokaj-Zempléni-hegyvidék látványa
  / A Rakacai-víztároló, a Cserehát és a Tokaj-Zempléni-hegyvidék látványa
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bódva Szendrőnél
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szendrő épületei a Várhegy tövében
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Gömör-Szepesi-érchegység irányába
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pásztortűz füstölög a távolban
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szalonnai-hegység látványa a Csengő-tetővel
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szendrői Felsővár-kilátó
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útvonalunk dandárja az Aggteleki NP területén vezet
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ördög-gát sziklái
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Telekes-patak szurdokvölgye
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bódva-völgy és a Cserehát
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Korlát-hegy háta Szendrő határából
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú gerincének füves kilátópontjait. Mindkettő kárpáti hangulatot idéz.
nyitva
közepes
Hossz 17,1 km
4:40 óra
456 m
456 m

A túra egy bevezető etapból és a Telekes-patak szurdokát, illetve a felette húzódó panorámás gerincet felfűző szakaszból épül fel. Meglepően összetett vidék ez, ami a szomszédos Aggteleki-karszt vonásait tükrözi. A Rudabányai-hegység 300-400 méter közötti kiemelkedései valódi hegyvidéki mészkőszurdokot rejtenek, hazánk egyik legvadabb völgyszakaszát. Rokona ez a vidék a közeli Gömör-Tornai-karsztnak, hiszen felépítésében és szerkezetében megegyező, felső-triász és jura mészkövek alkotják. Itt is barlangokkal átszőtt, jól oldódó mészkőrétegek, mohás sziklaképződmények és felszínek képviselik a látványos karsztformákat. Méreteiben természetesen kisebbek, ahogy barlang is csak néhány került eddig a kutatók lámpáinak fényébe. Az izgalmas Ördög-gát-lyuk átjáróbarlangja a hegység legnagyobb ürege, ami az Ördög-gát feletti hegyoldalt keresztezi.

A közeli Kárpátokkal való kapcsolatot a hegytetőkről adódó kilátással érzékeljük a legjobban. A Korlát-tető felől északnak egyre növekvő hegygerincek sorakoznak a Gömör-Szepesi-érchegységtől egészen a Tátrákig. Kelet felé a Cserehát és a Tokaj-Epejesi-hegyvidék, déli irányba a Bükk vonulatai mutatkoznak meg a panorámát adó helyekről. 

A Rudabányai-hegység Bódva felé lefutó oldalai az évszázados legeltetésnek köszönhetően kopár, füves térszínek, amelyek a Kárpáti havasok, hegyi rétek ízét, hangulatát juttathatják eszünkbe, bár a méretek persze jóval kisebbek.

A szerző tippje

 • A túrát összeköthetjük a szendrői Felsővár-kilátó felkeresésével, ahonnan körpanorámát kapunk a környékre.
 • Ha autóval közlekedünk, kellemes, természetközeli szálláslehetőséget kínál a dombok túloldalán a Szőlősardó és Perkupa közötti Égervölgye Ifjúsági Tábor. A Telekes-völgybe innen is becsatlakozhatunk a táboron áthaladó P jelzésen, így a szendrői bekötőutat kihagyva még rövidebb is a túra.

 • A szurdok leglátványosabb részére számoljunk több időt. Egyrészt a terep is technikás a kőgörgetegek miatt, másrészt a látványos tájon biztosan elidőzünk majd a sziklaalakzatokat, vég nélküli mohaszőnyegeket, a patak tájformáló erejét tanulmányozva.

Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2021-09-28
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
364 m
Legalacsonyabb pont
139 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Telekes-völgy talpán - különösen csapadékos időszakban vagy utána, illetve hóolvadáskor - körültekintően, óvatosan mozogjunk! A kőgörgeteges patakmedren helyenként át is kelünk, figyelmesen lépkedjünk a gázlókon!
 • A túra első és utolsó szakasza nyílt terepen vezet; erős napsütésben jól jön a fejfedő használata.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Szendrő felső vasúti megállóhely (140 m)
Koordináták:
DD
48.408944, 20.720886
DMS
48°24'32.2"N 20°43'15.2"E
UTM
34U 479344 5361791
w3w 
///rakodás.ifjúság.felás

Végpont

Szendrő felső vasúti megállóhely

Útleírás

Itiner:

 • A vasúti megállóhelytől északi irányba indulunk.
 • P+ jelzésen balra fordulva a Kis-Korlát-tető alatti nyeregig túrázunk.
 • A Z+ jelzek mentén a közeli völgyfőhöz ballagunk.
 • Jobbra a Z jelzésre térünk, és a Telekes-völgybe ereszkedünk.
 • A patakvölgyből jobbra a P jelzést követve emelkedünk ki.
 • A nyeregben jobbra a P+ jelzésre váltva a következő elágazásig battyogunk.
 • Balra fordulva már a P▲ jeleket követjük, és a kilátópont után visszatérünk a gerincre.
 • A hegyháton balra folytatva a P+ jelzés kalauzolásával visszatérünk Szendrőbe.

A túráról részletesen:

A Bódva völgyéből a Telekes-völgybe

A vasúti megállóhelyről északi irányba indulunk a sínekkel párhuzamosan, majd az átjárónál a vasúti vonalat keresztezve, a P+ jelzést követve a szélső utcákon kiérünk a házak közül. Földútra lépük, és a Bódva völgyének lapos síkjáról fokozódó meredekséggel indulunk neki a Rudabányai-hegység lankáinak. A szántók egyre inkább a legelőknek adják át a helyet a domboldalon. Szemben jól rálátunk Korlát-hegy hosszú gerincvonalára, amit túránk második felében keresünk fel. Visszatekintve Szendrő házait és a kiemelkedő Várhegyet, azon túl pedig a Cserehát dombvidékét szemlélhetjük. A Kis-Lipóc lomha hátát megkerülve a nyílt területet körbeölelő erdő szélére érkezünk. A szomszédos Pásztor-rét a hagyományos állattartás háttérbeszorulásával mára csalitos, bokros területté változott, és a régi szőlőknek is csak az emléke él.

A fák közé lépve ligetes erdőben kapaszkodunk fel a Kis-Korlát-tető alatti nyeregbe. Az irányítótáblánál a Z+ jelzésre váltunk, és délnyugati irányba a közeli völgyfőhöz megyünk. Itt jobbra kanyarodva a Z jelzésen belépünk az Ardai-völgybe, és ereszkedővel folytatjuk, ami levezet a környék meghatározó vízfolyásához, a Telekes-patakhoz. Váltakozva erdős részeken és csalitos-bozótoson vágjuk át magunkat, helyenként kisebb tisztások és sziklakibukkanások is színesítik ezt a szakaszt. Végül a kőgörgeteges Telekes-völgy talpán állunk; a következő 3 km-es etapon a patakkal haladunk lefelé a csodálatos szurdokban.

A mohatakaróba burkolódzó Telekes-völgy

Az egyre mélyebbre vágódó völgy és a hegyoldalak sűrű erdeje megtartja a párát még a szárazabb időszakokban is, így üdezöld mohabevonat fed szinte mindent, ami már-már őserdei hangulatot teremt. A mészkősziklás mederben bucskázó Telekes-patak játékos útkeresésbe kezd a szurdokban, a völgytalpon vezetett turistaúttal pedig több helyen is átvágunk rajta egyik partról a másikra a köveken lépdelve. Az egyre inkább sziklásabbá váló hegyoldalak között érkezünk el a völgy leglátványosabb természeti jelenségéhez, az Ördög-gáthoz. Ez a képződmény ékes példája a vízfolyások természetes kanyargásának, építő és romboló munkájának.

Az Ördög-gát sziklája csakugyan elgátolta egykor a patakot. A méretes sziklaborda ugyanis patkó alakú kanyargásra késztette azt, azonban módszeresen ostromolva idővel átvágta, és az öblös hajtűkanyarból kiegyenesítette folyását. A régi meder az ún. Keringő, míg az Ördög-gáton ma már vízeséssel folyik át a patak. A magasabban fekvő régebbi mederben vezet a turistaút.

Az alsó oldalról bontakozik ki igazán a természet látványos alkotása. A víz által sima felszínűre koptatott hatalmas kőtömbök között tör utat a hegy leve, ami kisvíz idején elnyelődik a hasadékban, és csak a szurdok egy alsó pontján kerül újra a felszínre. Ez a jelenség jellemző a mészkőszurdokokra: a jól oldódó karbonátos kőzetben medernyelők által a felszín alatt folyik tovább a patak egy része vagy egésze. A Keringő környékén kioldódott barlangokat is találunk, köztük a 82 méter hosszú Ördög-gát-lyuk üregét, ahonnan őskori régészeti leletek is elő kerültek.

Sziklás szurdoktúra 

Innentől lefele a szurdok nehezebben járható. A vad, folyamatosan változó tájon alig marad meg az ösvény; hol a patakot, hol a sziklákat kerülgeti. A technikásabb körülmények ellenére ez a szakasz a túra leglátványosabb része: tarajos sziklabástyák között kanyargunk az ösvénnyel és kelünk át többször is egyik partról a másikra.

Idővel rutinosan vetjük meg lábunkat a görgetegeken, bár minden lépés némileg ingatag. Itt minden változik, a sziklák kisebb-nagyobb tömbökre szakadnak és hengergőznek a völgyben a víz erejének engedelmeskedve. Fatörzsek és ágak is borítják a medret, fokozva a vadság érzését. Néhány sziklafal tövében öblöket alakított ki a patak, ahol lenyalt, lekerekedett élű üstöket formált a víz a kemény felszínen. A szurdok végénél a kiszélesedő völgy pereme lankásabbá válik.

Elágazáshoz érkezünk, ahol jobbra fordulva a P jelzés ösvényét követjük. Utolsó patakátkelésünk után egy keskeny mellékvölgyben kezdünk a gerinc irányába kiemelkedni. Az eddigi kalandok után kényelmes erdei sétának tűnik a kaptató, amin az út kivezet a Telekes-völgyből.

A Rudabányai-hegység panorámás hátán

Idősebb fákat is tápláló gyertyános tölgyesben haladunk, aztán odafent a nyeregben újabb keresztút fogad. Itt jobbra a P+ jeleken néhány tucat lépést teszünk, majd balra a P▲ jeleken folytatjuk a hegyhát alatti kilátóponthoz. Ligetes, bokros-füves térszínre vezet az ösvény, ahol régi kőrakások nyomait látjuk, amiket eredetileg terület lehatárolásra emeltek: egykor ugyanis idáig terjedtek Szendrő szőlői és a legelői. A panoráma kiváló: a Bódva tágas völgyén túl a Cserehát lankái domborodnak, a látóhatáron pedig az Eperjes-Tokaji-hegység déli része húzódik. Jól rálátunk a Rakacai-víztározó felületére és a környék falvaira.

P▲ jeleken továbbindulva visszakanyarodunk a hegyhátra, és balra térve a gerincvonalon újra a P+ jelzésre váltunk, ami lankásan fut ki a Közép-hegy csúcsára. Itt több helyszínen kinyílik a táj a Bódva-völgyből felnyúló egykori legelők mentén. A gerinc ugyanis több ponton remek kilátással szolgál viszonylagos magaslati helyzetének és a legeltetésből visszamaradt ligetes réteknek köszönhetően, ami a kárpáti kaszálók hangulatát kölcsönzi a jóval alacsonyabb vonulatnak. Innen megkapó a panoráma az Upponyi-hegység és a Bükk-fennsík vonulatára.

A Korlát-hegy teteje adja a legszebb tájképet, uralgó pozíciójával kiemelkedik a környező alacsonyabb dombok közül. A Rudabányai-hegység folytatásaként, de már a Bódva völgyének túloldalán jellegzetes hármas csúcsával magasodik a Szalonnai-hegység, alatta a Cserehát dombjai között ezüstösen csillog a Rakacai-víztározó tükre. A Rudabányai-hegység legmagasabb tetőjéről megnyílik a kilátás észak felé is a szomszédos Galyaság és a Gömör-Tornai-karszt erdős hátai felé. Ha szerencsések vagyunk és a látási viszonyok megfelelőek, a Kárpátok bércei is megmutatják magukat: a Gömör-Szepesi-érchegységen túl az Alacsony- és a Magas-Tátra is látható innen. 

A panorámával betelve ereszkedünk le a Kis-Korlát-hegy nyergébe, ami alatt a sűrű tölgyessel fedett hegyoldalban csatlakozunk be a túra elején már megtett szakaszba, és a P+ jelzést tovább követve az ismerős úton visszatérünk Szendrőbe.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdete és vége Szendrő felső vasúti megállóhely, ahová vonattal, vagy a központból gyalogosan érkezhetünk.
 • A buszról a Szendrő, Fő tér nevű megállóban érdemes leszállni, ahonnan a túra kezdőpontjára sétálhatunk a településen belül.

Megközelítés

 • Szendrő központjából a P jelzést követve 900 méter gyaloglás után érkezünk a vasúti megállóhelyhez.

Parkolás

 • A vasúti megállóhely környékén könnyen találunk parkolóhelyet.

Koordináták

DD
48.408944, 20.720886
DMS
48°24'32.2"N 20°43'15.2"E
UTM
34U 479344 5361791
w3w 
///rakodás.ifjúság.felás
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát turistaatlasz

A szerző által javasolt térképek:

 • Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát turistatérkép

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Felszerelés túrázáshoz

 • Kényelmes és vízálló túracipő vagy bakancs
 • Réteges nedvességet elvezető ruházat
 • Túrazokni
 • Hátizsák esővédővel
 • Naptej, kalap, víz- és szélálló kabát, nadrág
 • Napszemüveg
 • Túrabot
 • Elegendő étel és ital
 • Elsősegély készlet, ragtapaszok
 • Tapaszok vízhólyag kezelésére
 • Bivy - túlélő zsák
 • Túlélő takaró
 • Fejlámpa
 • Zsebkés
 • Jelzősíp
 • Mobiltelefon
 • Készpénz
 • Navigációs felszerelések
 • Sürgősségi elérhetőségek
 • Igazolvány
 • A felszereléslista a tevékenységnek megfelelően változik. A felszereléslista nem minden esetben teljes, így csak egy kis segítségként, ötletadásként szeretne szolgálni a felkészüléskor.
 • A saját biztonságod érdekében, tájékozódj a különböző felszerelések rendeltetésszerű használatáról és karbantartásáról!
 • Győződj meg arról, hogy a felszerelésed nem tartalmaz a helyi törvények által tiltott eszközöket!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei

+ 1

Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
17,1 km
Időtartam
4:40 óra
Szintemelkedés
456 m
Szintcsökkenés
456 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egészséges környezet Kutyabarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp