Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Szársomlyó megmászása (vezetett túra)

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Szársomlyói természetvédelmi terület · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A lemenő Nap sugaraiban fürdőző Szársomlyó
  A lemenő Nap sugaraiban fürdőző Szársomlyó
  Fénykép: Farkas Péter
Magyarország legdélebbi kiemelkedése a Villányi-hegység; ennek önállóan álló kúpja a 442 méter magas Szársomlyó. A fokozottan védett területet kizárólag szervezett túra keretein belül, a Nemzeti Park szakvezetőjének kalauzolásával járhatjuk be.
nyitva
könnyű
Hossz 3,4 km
3:00 óra
287 m
287 m
442 m
155 m

A Villányi-hegység szinte szubmediterrán éghajlatú terület -  a napsütéses órák száma a duplája a magyarországi átlagnak. Különösen érzékelhető ez a Szársomlyó déli oldalán, a kopár „ördögszántáson”, ahol balkáni, sztyeppi szárazságtűrő növények és állatok is élnek. A déli lejtőket sziklagyepek, molyhos-tölgyes karsztbokorerdők jellemzik, míg az északi hűvösebb oldal az elegyes hársasok élettere. Ameddig ellátunk, mindenütt szőlőültetvények és piciny présházak simulnak a domboldalakra; évezredek óta lakja, műveli ezt a tájat az ember.

A Nagyharsányi Szoborparktól a Duna-Dráva Nemzeti Park szervez vezetett túrákat a Szársomlyóra, amely rendkívül ritka és változatos élővilága miatt fokozottan védett. A sziklás hegygerinc megmászása egy irányban hozzávetőleg egy-másfél órás túra, ám  ebben az esetben egy nagyon laza sétáról van szó sok-sok megállóval, ezért bátran nekivághatnak időseknek vagy kisgyerekek családok is. A szakszerű és részletes magyarázatoknak köszönhetően a három órás út alatt rengeteg érdekességet tudhatunk meg a Szársomlyóról és a Villányi-hegységről, annak geológiai kialakulásáról, növény- és állatvilágáról, legendáiról, történelméről, illetve a környéken évezredek óta folyó szőlőtermesztésről, borkultúráról. „A hegy levét” magunk is megízlelhetjük, ha felkeressük a környező falvak, azaz Villány, Villánykövesd vagy Palkonya híres pincesorait.

Az ördögszántás

A hegy kopár, déli oldalán úgynevezett „ördögszántás” terpeszkedik, aminek izgalmas legendája van: úgy tartják, hogy az ördög egy szép leányt megszerezéséért tizenhárom macskát befogva szántotta fel ezt a területet. Akárhogy is volt, annyi bizonyos, hogy a Kopár-dűlő köves, forró, nehezen művelhető oldalában manapság a Villányi-borvidék legdrágább borainak szőlőit termesztik.

A nagyharsányi kőbánya és  kiállítóhely

A felhagyott, nyíltszíni kő- és bauxitbánya az 1970-es évek óta művésztelepként működik. Több mint kétszáz alkotó dolgozott itt az elmúlt évtizedekben, köztük számos külföldi, nemzetközileg elismert szobrász. Az elvárás mindössze annyi volt, hogy az elkészült alkotások közül minden évben egyet-egyet a szoborparknak kellett felajánlani. A bányakatlanban egyre több faragvány talált otthonra; idővel a monumentális sziklafal háttere előtt fantasztikus land art tárlattá álltak össze a művek. Egy részük a helyszínen bányászott mészkőből, némelyikük pedig máshonnan hozott, „nemesebb” anyagokból (márványból, gránitból) készültek. A legtöbb alkotás nonfiguratív.

A hegy nyugati oldalán ma is működő mészkőbánya üzemel, mely hatalmas, messziről látható sebet ejtett a tájon. 

A nagyharsányi csata emlékműve

A hegy tövében látható a monumentális fémkeresztből és emberalakokból álló, a nagyharsányi összecsapás előtt tisztelgő emlékmű. A második mohácsi csatának is hívott ütközetet 1687-ben a Szársomlyó déli lejtőin vívták meg. Az egyesített keresztény seregek Lotharingiai Károly vezetésével legyőzték a létszámfölényben lévő török haderőt, ezzel véget vetve Magyarország 150 éves török megszállásának.

A szerző tippje

 • A Szársomlyó megmászása 3-4 órás elfoglaltságot jelent. Érdemes jó pár napot itt töltve felfedezni a Villány-hegység egyéb részeit, a körülötte lévő kultúrtájat és a települések látnivalóit.
 • Sétáljunk be a szoborpark alkotásai közé, járjuk körbe őket, nézzük, simítsuk meg a köveket! Tanulmányozzuk, hányféle kőből, milyen megmunkálással készültek!
 • Mindenképpen szakítsunk időt a Villányi-borvidék szőlőkultúrájának, borainak megismerésére!
 • Járjuk be Villány turistákkal teli és Villánykövesd híres, kevésbé turistás, háromutcás pincesorát!
 • Vegyünk részt a palkonyai pincék egyikében egy borkóstolós vacsorán! Érdemes az összes e tájon termesztett borfajtát végigkóstolni.
 • Fedezzük fel a siklósi várat és a fürdőt!
Várnai László profilképe
Szerző
Várnai László
frissítve: 2022-07-20
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Szársomlyó, 442 m
Legalacsonyabb pont
Szoborpark, 155 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 2,54%Ösvény 97,46%
Földút
0,1 km
Ösvény
3,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A  kőbánya sziklaperemét csak egy kifeszített madzag jelzi, itt ügyeljünk gyermekeinkre és saját lépéseinkre is!
 • Figyelem! 2019 februártól decemberig építkezési munkálatok miatt a szoborpark nem látogatható! Ettől függetlenül a szakvezetett túrákat megtartják olyan módosított útvonalon, ami nem érinti az építkezéseket.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Nagyharsány, Szoborpark (163 m)
Koordináták:
DD
45.856299, 18.431059
DMS
45°51'22.7"N 18°25'51.8"E
UTM
34T 300568 5081290
w3w 
///szöges.ikerpár.jeladó

Végpont

Nagyharsány, Szoborpark

Útleírás

Itiner

A Szársomlyóra nem vezet turistajelzés. A fokozottan védett terület kizárólag a Duna-Dráva Nemzeti Park szakvezetőivel látogatható.

Az itt élő állat- és növényfajok ritkák és nagyon sérülékenyek, ezért a kitaposott ösvényről soha ne térjünk le!

A túráról részletesen

A túra során végig a szakvezetőt kell követnünk a kijárt ösvényen. A Nagyharsányi Szoborpark pénztárától indulunk, majd a bányakatlan jobb oldalán kapaszkodunk a felső peremre. Ha kisgyerekkel túrázunk, vigyázzunk, épp csak egy kötéllel van jelölve a szakadék pereme! A kaptató meredek és végig csúszós, a bokát próbára tevő sziklák között kell járni. A mészkősziklákban mindenütt kimélyült üregek láthatók, melyeket a népnyelv madáritatónak nevez. Ezeket a gödröket szénsavtartalmával az esővíz oldja ki a kalciumos kőzetből.

Bozótoson, bokorerdőkön, talaj híján csenevész virágos kőrisek és molyhos tölgyesek között vágunk át. A túra jóformán végig napfényes részen vezet, nyáron számoljunk a nagy hőséggel! A mediterrán hangulatot erősíti a kakukkfű illata és az eredetileg csak a délebbre őshonos, de a klímaváltozással mára Magyarországon is otthonra találó kabócák szűnni nem akaró zsivaja is. A köves, kopár domboldalak kiváló vadászterületként szolgálnak a haragos siklónak. Ha csendesen várunk, nem csörtetünk, láthatunk zöld gyíkot és pannon gyíkot is. 

Két kilométer után érjük el a hegytetőt. Pár alig észrevehető falmaradvány tanúskodik a valaha ott állt kisméretű erősségről, amit a törökök 1543-ban romboltak le. A kopár csúcsot mára siklóernyősök vették birtokba. Míg megpihenünk, nézhetjük, amint pár lépéssel nekifutnak a semminek, majd hosszú ideig lebegnek föld és ég között. Ha termiket találnak, akár ezer méterig is emelkednek, gyakorta a Balatonig is elvitorláznak.

A hegy sziklás tetejéről fantasztikus panoráma nyílik. Északkelet felé a Mecsek vonulatait látjuk, alattunk a Gere szőlészet dűlőit és présházát, kicsit távolabb a Fekete-hegy erdejét és Villánykövesd templomtornyát. Délnyugatra tekintve Siklós és Harkány rajzolódik ki, szép időben a messzi Bánság is kivehető.

Visszafelé ugyanazon az ösvényen haladunk. Pár száz méter után észak felé betérünk az erdőbe, majd a Gyimóthy-villához ereszkedünk, amely a művésztelep vendégházaként üzemel. Végül visszatérünk a szoborpark parkolójába.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kiindulópontjához a Siklós-Villány vonalon jutunk el, A távolsági buszról a Nagyharsány, Kőbánya nevű megállóban kell leszállni. 

Megközelítés

 • A buszmegállóból délnyugati irányba induljunk a K jelzést követve, amely 250 méternyi sétával a szoborpark találkozópontjához vezet. 
 • A túra a szoborpark melletti parkolóból indul. 

Parkolás

 • A Villányt Nagyharsánnyal összekötő útról tudunk a szoborparkhoz lekanyarodni; a pontos helyszínt tábla jelzi. 
 • A bekötőúton 150 méternyire kialakított parkolóban tudjuk hagyni az autónkat. 

Koordináták

DD
45.856299, 18.431059
DMS
45°51'22.7"N 18°25'51.8"E
UTM
34T 300568 5081290
w3w 
///szöges.ikerpár.jeladó
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Mecsek és Villányi-hegység turistakalauz (Cartographia)

A szerző által javasolt térképek:

Mecsek, Villányi-hegység turistatérképe

Felszerelés

 • Árnyékot nem találunk, ezért nyáron gondoskodjunk a nap elleni védelemről!
 • Bár a túra nem hosszú, a fényesre koptatott köveken könnyen megcsúszhatunk, ezért tanácsos merevebb, rücskös talpú, a bokát fogó bakancsban megmászi a Szársomlyót.
 • Navigáláshoz használjuk a Természetjáró appot!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
3,4 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
287 m
Szintcsökkenés
287 m
Legmagasabb pont
442 m
Legalacsonyabb pont
155 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Növénytani érdekességek Fauna Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp