Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Spartacus-vadászösvény

· 72 értékelés · Gyalogtúra · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szemben a Szent Mihály-hegy (Spartacus)
  Szemben a Szent Mihály-hegy (Spartacus)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Nagy-bükki kilátóhely Kilátóhely a Spartacuson Jenő-kunyhó Ördögmalom-vízesés

A dunakanyari hegyvidék különleges hangulatú, emblematikus túraútja, mely meredek hegyoldalakat keresztezve, szintben tekereg, és közben fantasztikus kilátást nyújt a Duna völgyére.

nyitva
könnyű
Hossz 10,7 km
3:30 óra
177 m
433 m
375 m
105 m

A Dunakanyar egyik leghangulatosabb turistaútja egy szűk, „egyemberes” ösvény, amely gyakorlatilag szintben, hullámzás nélkül tekereg végig a Visegrádi-hegység zegzugos bércei közt. Egykor vadászösvény volt, ma Budapest szomszédságának megkapó szépségű túraútvonala. Alacsony, erdős hegyeink nem kényeztetnek el minket a hegyoldali panorámával, de amikor a Spartacus keresztez egy kopár, sziklás lejtőt, bámulatos kilátást kapunk a mély völgyeket kibélelő erdőkre, a Duna völgyére és a Szent Mihály-hegyre. A meredek, helyenként szinte szakadékszerű hegyoldalak mellett a hegység vulkáni múltjáról árulkodó sziklatornyokkal és egy menedékkunyhóval is találkozunk utunk során, mielőtt a zúgóiról és pisztrángos tavairól ismert Apát-kúti-völgybe érkezünk.

Ha valaki igazán vadregényes környezetben szeretne tenni egy maradandó élményt nyújtó túrát, de nem vágyik nehéz kihívásra, akkor a Spartacus az ideális választás. Gyakorlatilag szintben sétálva, fárasztó emelkedők nélkül csodálhatjuk meg a dunakanyari erdők szépségeit, és mindehhez egyetlen délután is elegendő.

A szerző tippje

 • Az útvonalat körtúrává is alakíthatjuk, ha az Apát-kúti-völgybe érkezvén nem balra, Visegrád felé indulunk, hanem jobb felé, Pilisszentlászlóra folytatjuk utunkat a P jelzéseket követve.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-11-30
Nehézség
könnyű
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
375 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Esős időben vagy télen, havas terepen mindenképpen csak túracipőben vagy bakancsban induljunk el, és legyünk óvatosak! Az ösvény helyenként kitett szakaszokon halad, ahol a kicsúszás bajt okozhat.
 • Vizet a Spartacus-ösvény mentén nem találunk, ezért - pláne nyáron - szerelkezzünk fel belőle alaposan!

Kezdőpont

Pilisszentlászló, községháza buszmegálló (359 m)
Koordináták:
DD
47.723174, 18.988641
DMS
47°43'23.4"N 18°59'19.1"E
UTM
34T 349163 5287492
w3w 
///neves.takargat.alátétek

Végpont

Visegrád, Nagymarosi rév buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Pilisszentlászló főteréről balra, nyugat felé induljunk a Béke utcán futó Z jelzésen! A túra nagy részében ezt fogjuk követni.
 • Miután a focipályát és az utolsó házakat elhagyva beléptünk az edőbe, az út meredeken ereszkedik, és egy laposabb szakasznál tábla figyelmeztet rá, hogy jobbra indul a Spartacus-ösvény.
 • A Spartacus első szakaszán végigsétálva megérkezünk a nyeregponton álló Jenő-kunyhóhoz. Innen észak felé, a széles erdészeti úton kell továbbgyalogolnunk. De pár méterrel később a Z jelzés hirtelen jobbra, ösvényre fordul. Kövessük az ösvényt a következő kanyargós szakasz végéig, ahol ráfordul egy újabb erdészeti útra.
 • Az erdészeti út ereszkedni kezd. A Z jelek balra, fölfelé kanyarodnak, mi viszont a Z+ jelzést kell kövessük jobbra, lefelé. Így jutunk el az Apát-kúti-völgybe.
 • Az Apát-kúti-völgyben forduljunk balra, és kövessük a P jelzést! Ezen sétálunk el Visegrádra, a buszmegállókhoz és a révhez.

A túráról részletesen

A Visegrádi-hegység egyik belső medencéjében fekvő takaros falu, Pilisszentlászló központjában elhanyagolt, üresen álló épület és gazos placc indít útra a Z jelzésen. Végigmegyünk a hosszú Béke utcán, és ahol az aszfalt földúttá válik, a focipálya mögött megpillantjuk a hegyeket. A legelők túlfelén lévő magaslatok közül a balkéz felőli, az Öreg-Pap-hegy az, melynek oldalában a Spartacus-ösvény fut. Az 1930-as évek óta létezik az útvonal, de hoszú évtizedeken keresztül vadászösvényként hasznosult. Csak 2015 ősze óta találunk a keleti szakaszán jelzett turistautat (van egy továbbra sem megnyitott, nyugati ága is).

Hosszan talpalunk a földúton, helyenként bal felé kilátunk a Prédikálószék hátára. Egy felhagyott kőfejtő után házak mellett sétálunk el, és az utolsónál beérünk az erdőbe. Nagyot változik a táj, hirtelen sötét, hűvös bükkösbe lépünk, és mély vízmosás mellett ereszkedünk a gyökérfonatos ösvényen. A lejtő aljánál jobbra egy tarvágás fénylik, itt figyelmeztet a tábla, hogy a Spartacus-ösvényre lépünk.

A csapás enyhén emelkedik az irtáson keresztül, az újulat peremén eléri az erdőt, majd éles jobbkanyarral átkerül a bércorr másik oldalára. Innentől csak nagyon ritkán, alig-alig emelkedünk. Egyre meredekebbé válik a hegyoldal, csapásunk azonban szűk párkányként vezet előre. Jobbról hamarosan sötét, törmelékes szerkezetű andezitsziklák bújnak elő a talaj alól. Az erdő különösen természetesnek tűnik, mindenhol holtfa hever. Egy kopár hegyvállon ablak nyílik a lombkoronán, és átlátunk a sűrű erdővel fedett Ágas-hegy oldalára. Amint azt láthatjuk is, a Visegrádi-hegység e részére a hazánkban szokatlanul nagy meredekségű lejtők jellemzőek.

A következő éles jobbkanyarnál kezdődik a Spartacus-ösvény legvadregényesebb, felejthetetlen szakasza. Az út parádés vonalvezetésének köszönhetően néhány száz méter alatt annyi arcát mutatja a táj, amennyit ritkán tapasztalhatunk ilyen rövid távon. Az ösvényt a következő métereken az andezitsziklába vájták, a hegyoldal hirtelen majdnem függőlegessé válik. Balra alattunk a Szarvas-lyuk kőgörgeteges vízmosásának vonala rajzolódik ki. A kis völgyecske alaposan beleharapott az Öreg-Pap-hegy oldalába: a túlsó lejtőn világító tisztás mintha már egy másik hegyhez tartozna. Pedig csak a meredeken lefutó szurdokkezdeményt kell megkerülnünk. Átlépünk a medren, és egy suvadás peremére érkezünk.

A lejtőmeredekség - és talán a lezúduló esővíz - miatt több méter vastagon csúszott meg a föld. A turistaút itt sáros időszakban nehezen járható, de a néhány méteres szakasz végén aprócska, sziklába faragott lépcső terel vissza a biztonságos ösvényre. Egy hatalmas andezittorony áll őrt az út fölött. A breccsa a vulkáni kitörésekből keletkezett kőtörmelékek összesüléséből jött létre. A nála puhább kőzetek elkoptak körüle, így most kéményként magasodik fölénk.

Néhány méterrel később kilépünk a zárt erdőből, és egy köves, kopár lejtőszakaszra érünk. Ez a Spartacus-ösvény feledhetetlen, lenyűgöző kilátóhelye. A hegyek szorításában éppencsak feltűnik a Duna szalagja a Szent Mihály-hegy alatt. Körös-körül erdőfedte, élesen kiemelkedő hegycsúcsok fognak közre. Érdekes a tisztás mikroklímája: a sötét andezitsziklák magukba gyűjtik a napsugarak forróságát, és hősugárzóként működve melegítik fel a hegyoldalt. A mostoha életkörülményekről árulkodik az a fa is, aminek derékszögben meghajlott törzse mintha a sziklafelszínből nőne ki. (Valójában persze egy hasadékban talált magának kapaszkodót.)

A Spartacus ismét erdei ösvényen folytatódik. Újabb vízmosást keresztezünk, és hosszú egyenes végén, hűs bükkösben érkezünk meg a Jenő-kunyhó épületéhez. Az épület eredetileg vadászháznak készült az ösvény kialakításakor, nevét a szóbeszéd szerint Horthy Miklós akkori kormányzó öccséről kapta. Évtizedeken át szolgálta az erdőjárókat folyamatosan nyitva álló, fűthető erdei menedékként, ám állapota látványosan leromlott. A 2020-as évek elején felújították, azóta négyévszakos pihenő, ami nappali tartózkodásra, sütögetésre szolgál (berendezése is ennek megfelelő), kulcsát előzetes egyeztetés után az erdészettől lehet megszrezni.

A házikótól észak felé gyaloglunk tovább, néhány méter után jobbra letérünk a dózerútról. Csak eleinte tűnhet úgy, hogy véget ért az ösvény vadregényes része, szerencsére rövidesen újabb kalandos szakaszon találjuk magunkat. A hegyoldal annyira meredekké válik, hogy csak egészen csenevész kis fásszárúak kapaszkodnak benne, ettől bozótosabb jellegűre vált az eddigi szálerdő. Újra sziklába vájt csapáson haladunk, majd némileg oldalra billent, csúszós méterek teszik próbára az egyensúlyérzékünket.

A Spartacus itt azonban tényleg véget ér: balra, egy erdészeti útra fordulunk, leírunk egy S-kanyart, és ereszkedésbe kezdünk. (Ahol az S-kanyar első hajlásán túl vagyunk, és rövid egyenes következik, balra, a fák között átviláglik a fény. Érdemes a napvilágot követve fölsétálni a kis tisztásra, illetve picit tovább, egyenesen, mert kb. 30-40 méterre innen, egy kopárosról pazar kilátást kapunk a szurdokszerű Szent László-völgyre, illetve balra, a némiképp megszelídülő Apát-kúti-völgyre. Egy szikláról még a Nagy-Villám kilátója is megmutatja magát.)

Az erdei utat a Z jelzés egy kanyarnál balra elhagyja (kitérési lehetőség a Bányatető-kilátóhoz, Visegrád felé), mi pedig a Z+ jeleket követve legyaloglunk az Apát-kúti-völgybe. Átkelünk a hatalmas kövekkel bélelt patak gázlóján, és balra fordulva a P jelzésre váltunk.

Egyik oldalt a meder, másikon a hatalmas fenyőiről felismerhető Bertényi Miklós Füvészkert és az Ördögmalom Erdei Étterem kísérnek. Egy zúgóval ékesített sziklaszoros a völgy aszfaltút előtti korszakának képét őrzi. Ám ezzel még nem ért véget a természeti ékességek sora: kicsivel lejjebb, bal felé korlát hívja fel a figyelmet az Ördögmalom-vízesésre. Érdemes leereszkedni és közelről is megcsodálni a zúgót, illetve az örvénylés által kicsiszolt medencét.

A kissé hervadt látványt nyújtó Apátkúti-halastó után véget ér a természet, és átadja helyét az épített környezetnek. Hosszas, egyenes utcaséta végén érkezünk meg Visegrád Duna-partjára, a rév kikötőjéhez és a buszok megállójához.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pilisszentlászló, községháza buszmegállóba Szentendréről, a HÉV-végállomástól indulnak autóbuszok.
 • A Visegrád, nagymarosi rév buszmegállóból Esztergomba, vagy Szentendre érintésével a Budapest, Újpest-Városkapu buszpályaudvarra utazhatunk.
 • Visegrádról átkompozhatunk Nagymarosra, ahol a Nagymaros-Visegrád vasútállomásról Szob vagy Budapest felé vonatozhatunk.

Megközelítés

 • Pilisszentlászlón a buszvégállomástól induljunk balra a Béke utcán! A Z jelzést kell követnünk végig a Spartacus-ösvényen. A Béke utcán végiggyalogolva a sportpálya mellett kijutunk a településről.
 • Visegrádon a P jelzés a révhez vezet, azonban a főút aluljárója előtt forduljunk jobbra, és menjünk fel a lépcsőn, ha a budapesti buszokat keressük! Ha Esztergomba utaznánk, az aluljáró túloldalán lévő lépcsőt kell választanunk.

Parkolás

 • Pilisszentlászlón, a főtérről balra induló Béke utca végén, a focipálya mellett hagyhatjuk autónkat.
 • Visegrádon egészen az Apát-kúti-völgyben található Telgárthy-rétig autózhatunk. Ehhez a révnél a hegy felé induló utcát (Rév utca, majd Nagy Lajos utca, végül Mátyás király utca) kell választanunk. Hajtsunk rajta az erdő széléig, és folytassuk utunkat a tágas Telgárthy-rétig! Innen a Z+ jelzésen kell nekiindulnunk a hegyeknek.
 • Ha a teljes útvonalat szeretnénk legyalogolni, és nem akarunk körtúrát tenni, akkor hagyjuk az autót Szentendrén! Innen viszonylag sűrű a buszközlekedés a túra mindkét végpontja felé. Ingyenes parkolókat a HÉV-végállomás mellett találunk, ezek a Dunakanyar-körútról nyílnak.

Koordináták

DD
47.723174, 18.988641
DMS
47°43'23.4"N 18°59'19.1"E
UTM
34T 349163 5287492
w3w 
///neves.takargat.alátétek
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Póczos Helga kérdése · 2020-06-09 · Közösség
Kedves Közösség! Érdeklődöm, hogy körtúraként mennyi a túra hossza összesen, illetve hol tudom megnézni a teljes körtúra útvonalat. Köszönöm!
Mutass többet!
Ivanics Attila válasza · 2020-06-09 · Közösség
Kedves Helga! A túra hossza kb. 15 km. Leírást, nyomvonalat talál róla ezen a weboldalon: https://kirandulastippek.hu/dunakanyar/spartacus-osveny-apat-kuti-volgy Üdvözlettel: Ivanics Attila
Még 1 hozzászólás
Lugosi Bogi kérdése · 2020-01-12 · Közösség
Honnan indul ez az ösvény, melyik településről? A térképen sajnos ez nem látszik.
Mutass többet!
Bogár Péter válasza · 2020-01-12 · Közösség
Pilisszentlászló
Még 1 hozzászólás

Értékelések

4,9
(72)
Rudolf-Vincze Anikó
Tegnap · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-11-01
Seltenreich Balázs
2023-02-14 · Közösség
Novemberi ködös, de napsütéses időben is csodaszép
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-13
Fénykép: Seltenreich Balázs, Közösség
Fénykép: Seltenreich Balázs, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 138

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,7 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
177 m
Szintcsökkenés
433 m
Legmagasabb pont
375 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 10 Útpontok
 • 10 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp