Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A ruszin faluból az Árpád-kori várig

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tágas legelők Komlóska határában
  Tágas legelők Komlóska határában
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Rövid kirándulással vesszük be a Pusztavárként ismert egykori Solymos várát a ruszin faluból, Komlóskáról. A kevesek által ismert, rendkívül látványos kilátópont alig egy kilométerre található a falu határától, ám 420 méteres magasságával a környék fölé emelkedve a hegység egyik legimpozánsabb panorámáját nyújtja. A központi vidéktől egészen a Tokaji-hegyig, a Bodrog árteréig pásztázhatjuk a tájat. Kárpáti tájakra emlékeztető hangulatával Komlóska meghitt faluja is megéri a felfedezést.
nyitva
könnyű
Hossz 4 km
1:30 óra
293 m
293 m
426 m
183 m

A Tokaji-hegység egyik legkülönlegesebb vidékén járunk, két jellegzetes zempléni táj határán, hangulatában és látványában az Erdős-Kárpátokat idéző vidéken. Ugyanis Komlóskát az Északkeleti-Kárpátokból érkezett ruszin telepesek népesítették be a kuruc időkben. Életmódjával egy völgynyi kárpáti tájat hozott itt létre a szláv gyökerű lakosság: a falu körül legelők nyúlnak messzire a hegyek oldalában; néhol még teraszokat is kialakítottak az egyenletesebb kaszálók érdekében. Maga a település a helyszűke miatt jellemzően egyutcás, csak a mellékvölgyekbe nyomul be egy-két ház. A falu dombjának magaslatán álló, Kárpátaljáról elszármazott híveinek lelki üdve felett őrködő templom is görögkatolikus.

Komlóska lakossága a zártsága miatt alig keveredett másokkal, így napjainkban is élő az ukránnal rokon, szláv eredetű ruszin nyelv - bár mára kevesen beszélik. Ennek oka azonban, hogy a falu népessége a megélhetés reményében jórészt városokba költözött. Az erdő és a háztáji mellett a fő keresetforrást a szomszédos települések (Erdőhorváti, Tolcsva, Olaszliszka) szőlőinek szezonmunkái biztosítják. Tokaj-Hegyalja borvidéke ugyanis a falu határától alig pár kilométerre végződik a Tolcsva patak tágas medencéjében. A túra csúcspontjáról, a Pusztavárról be is látjuk a Tolcsva körüli szőlőket és a Tokaji-hegyet.

Magasan a falu felett trónol az Árpád-kor után emelt, Solymos váraként jegyzett erőség, amelyet a Tolcsva nemzetség, a terület urai építtettek. A kiválóan védhető, meredek vulkáni kúp tetejéről jól ellenőrizhető a tágabb térség. A két szomszédos hegytetőt, a Vég-hegynek nevezett kúpot és a Fekete-hegy déli nyúlványát is Vár-hegynek nevezik, ami feltehetően a Tolcsva patak völgyét őrző megfigyelőpontokra utal. Magát az erősséget alig egy évszázad után felhagyták, így a 14. század végétől romosodik; neve is ezért Pusztavár. A kiváló őrpont, a tágas panoráma azonban megmaradt, így rendkívüli kilátásban gyönyörködhetünk a romok közül.

A szerző tippje

 • A túra kezdete után, a falu főutcáján találjuk a 19. század elején épült, hagyományos parasztházat, amit ruszin tájháznak alakítottak ki. Ha időnk és lehetőségünk engedi, nézzünk be az eredeti használati eszközökkel a hagyományos életmódba betekintést nyújtó épületbe, ahol hazánkban egyedülálló módon eredeti kabolás kemencét is láthatunk masinával. Hogy ez mit jelent, megtudhatjuk a helyszínen a zsúpfedeles, paticsolt falú kis házikóban.

 • A túra csúcspontja, a falu fölé magasodó vulkáni kúp tetején ülő Pusztavár remek kilátással kecsegtet . Ehhez viszont érdemes jó látási körülmények között felkeresni a várat, hogy se a csúcsokat takaró felhők, se a párás levegő ne zavarhassa a kilátást. Remek alkalom erre a hideg, száraz őszi, téli időjárás, amikor még a Bodrog felől benyomuló, alattunk hömpölygő ködpaplan is fokozhatja a látványt.

Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-01-17
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Pusztavár, 426 m
Legalacsonyabb pont
183 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 63,95%Ösvény 23,37%Utca 12,68%
Földút
2,6 km
Ösvény
0,9 km
Utca
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Pusztavár tornyának romjáról nyílik a legjobb kilátás, de óvatosan mozogjunk a köves terepen!
 • A lefelé vezető ösvényen a görgetegen mozogni veszélyes, a csapás alig látható - bár a jelzés követhető.

Kezdőpont

Komlóska, Erdészház buszmegálló (187 m)
Koordináták:
DD
48.336204, 21.458050
DMS
48°20'10.3"N 21°27'29.0"E
UTM
34U 533945 5353770
w3w 
///méltat.szita.folyóirat

Végpont

Komlóska, Erdészház buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A buszmegállóból a P jelzésen indulunk keleti irányba, a település központja felé.
 • Kisposta közön jobbra, a PL jelzésre térünk, amin a Pusztavárba gyalogolunk.
 • A várromtól a PT jelzésen ereszkedünk vissza Komlóskára.
 • A túra végén a faluban jobbra induló P jelzést követjük a buszmegállóig.

A túra részletes leírása:

Komlóska határában

A buszmegállóból a P jelzésen indulunk keleti irányba, a falu központja felé, majd a templomdomb alatti elágazásnál jobbra, a PL jelzésre váltunk. (Útközben balra a zsúpfedeles ruszin tájházat is megnézhetjük, ami korhű emléket állít egy régi világnak, a hajdanán itt élt embereknek.) A patakparthoz ereszkedve keresztezzük a településnek helyet véső Nagy-Egres-patakot, és a túloldali kis háton átsétálunk annak oldalágához, a Hollós-patak sekély völgyébe. Komlóskát már a 14. században említik majd a vészterhes huszita idők és a császári csapatok környékbeli pusztításai után II. Rákóczi Ferenc közbenjárására, ruszin telepesekkel éledt újra a falu. Ezt a keleti kötődést mutatja a házak feletti dombon álló, 19. század eleji görögkatolikus templom is.

Ahogy a Hollós-patakot is keresztezzük a falu szélén, és felkapaszkodunk a domboldalra, visszatekintve rálátunk a háztetőkre, a Nagy-Egres-patak völgyére és a környező hegyekre. A lejtők közé szorult falu körül széles sávban, facsoportokkal szabdalt hegyi kaszálók nyújtóznak. Máskülönben sűrű erdővel borított hegyek övezik a medencét. A Szkalka-, a Barlang-, a Mogyorós- és a Svinerka-hegy alkotta vulkáni koszorút a Nagy-Papaj zárja. A nevekből is kitűnik a vidéket benépesítő, szláv eredetű lakosság térfoglalása, ám a kárpáti tájakra jellemző, falu feletti kaszálók sora a neveknél is beszédesebb.

A Pusztavár oldalában

A Hollós-patak feletti rétről belépünk a hegyoldalt benépesítő erdőségbe, ahol eleinte vegyesen tölgy és bükk, majd az erdőgazdasági út mentén már csak a bükk a meghatározó fafajta, amely a kis magasság ellenére is megél itt. A széles, murvás út enyhe lejtéssel vezet minket nyugatnak, közvetlenül a Pusztavár alá, ahol egy kereszteződésből élesen felkanyarodunk a meredek hegyoldalnak.

A következő párszáz méteres szakaszon küzdjük le a szintemelkedés nagy részét - szerencsére kezdetben még viszonylag lankásabban, majd úgy kétszáz méter után jelentősen megnő a meredekség. Küzdelmes kapaszkodásunkat az öreg bükkfák árnyéka enyhíti, szerencsére az északi oldal és a zárt lombkorona enyhe klímát eredményeznek. Felérkezünk a lapos hegyhát nyergébe, ahonnan nyugati irányban rákanyarodunk a Pusztavár csúcsára. Egy utolsó kaptató a bokros, sziklás vulkáni kúpon, és megérkezünk a Pusztavár romjaihoz.

A Pusztavár kilátópontjánál

Maga a vár a legmagasabb pontot foglalja el, ám ne számítsunk merész tornyokra, vagy a vidék felett trónoló fellegvárra: a hosszú évszázadok alapokig omlasztották az egykor büszke erődítést. A 14. századi vár a rekonstrukciós munkák után is csak alapjaiban felismerhető, a nyugati fal pár méter magas kőrakása és a két végpontot kijelölő északi és déli bástya méteres alapja látszik a hegytetőn.

Az állagmegőrzés során azonban a kilátást takaró bokros, facsoportos hegytetőt teljesen megtisztították, így lebilincselő kilátásban gyönyörködhetünk a két bástyáról. Délen a szomszéd, a Fekete-hegy sűrű erdővel borított oldala húzódik az Erdőhorváti felett magasodó Vég-hegy ligetes nyergéig. E mélyedésnek köszönhetően rálátunk a Tolcsva patak völgyére, az Erdőhorváti és Tolcsva közötti legelőkre, szőlőkre, a Bodrog árterére, amelynek végén a Tokaji-hegy széles szoknyájával terpeszkedik az Alföld síkján. Meghatározó azonban a Tokaji-heggyel kezdődő vulkáni hegyek sorozata; egyik legnagyobb tömbjük a szemközt szélesen elterülő, szabályos, kerek kúppal magasodó Szokolya. Alatta Erdőhorváti házai sejlenek fel, észak felé pedig a hegység központi részét alkotó vulkáni kúpok végtelen, erdős sorát pásztázhatjuk végig.

A látvány, a körpanoráma a hegység legszebb kilátópontjai közé emeli a Pusztavárat. Ennek ellenére kevésbé ismert ez a hegytető, így tömegtől nem kell tartani, sőt ritkán találkozunk bárkivel is az ide vezető útvonalakon. Igencsak járatlan a csúcsról lefelé vezető tanösvény, amely már a nyomvonalát tekintve is nehezen követhető, de a hegy újabb vadregényes oldalát villantja fel.

Vissza Komlóskára

A vár északi bástyája alatt balra tér a PT jelzés a bokros erdőben, amit vállalkozó kedvű turistaként érdemes csak követni. Igen meredek, görgeteges és sziklás lejtőn kacskaringózik le a már alig fellelhető utacska, és egyből az első száz méteren egy újabb kilátóponthoz vezet. A bokrok, molyhos tölgyek fölé magasodó andezittorony abból a miocén vulkáni anyagból származik, amely felépítette a hegység nagy részét. A hegy anyagát a rétegvulkánokra jellemzően egymásra rakódott törmelék- és lávarétegek alkotják, és ahol a keményebb, megkövült láva felszínre bukkan, ott falakat, tornyokat alkot. Egy ilyen sziklán állunk, amiről egyébként szépen rálátni Komlóskára, valamint a falut övező hegyekre. Ahol nincsenek sziklaformák, ott is mindenütt az egykori lávafolyás anyagával találkozunk: északi oldalon végig mohával benőtt andezitgörgetegek között ereszkedünk.

Az ösvény eleinte enyhén balra, északnyugat felé tart, majd egy nagyobb, áthajló sziklafal mellett visszakanyarodik jobbra, Komlóska irányába. Innentől a sziklakibúvások alatt haladunk, és a magasság csökkenésével egyre lankásabb, kényelmesebb útvonalon ereszkedünk. A magasodó erdőben egy erdei tisztáshoz érünk, ennek nyugati részén, öreg bükkfák árnyékában a kővel kirakott, hangulatos Rákóczi-forrást érintjük. Friss vize csillapíthatja szomjunkat, a hegymászás és az izgalmas ereszkedés hatására megemelkedett pulzusunkat. A monda szerint a fejedelem is ivott a forrás vizéből vadászat közben, innen ered neve is. Az öreg fáknak és az innen kényelmesen visszavezető ösvénynek köszönhetően a tisztás hangulata valóban fejedelmi.

A fárasztó meredekség végeztével ugyanis innentől már széles nyiladékon, jól követhető útvonalon érünk vissza a faluba. A forrás után rövidesen elérjük a már ismert útvonalat, azonban ezúttal a legdirektebb irányban, egyenesen folytathatjuk utunkat lefelé a hegyről, a PT jelzést követve. A lejtő alján érkezünk a Nagy-Egres-patak teraszára, ahol kissé körülményesen, a helyi gazdák kertjei között kell visszanavigálni a település főutcájára. Ha megoldottuk a rejtvényt, a faluszéli Gomba presszó hangulatos, árnyas terasza lesz a jutalmunk. Innen már csak visszasétálunk a buszmegállóhoz, a P jelzést követve (jobbra).

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Az Olaszliszka-Tolcsva vasútállomásról (Vámosújfaluról) indulnak buszok Komlóskára. A falu első buszmegállójánál, a Komlóska, Erdészház megállóhelyen szálljunk le a járatról!

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Az autót érdemes a falu déli végénél, a Gomba presszónál hagyni, de parkolhatunk a faluközpontban is.

Koordináták

DD
48.336204, 21.458050
DMS
48°20'10.3"N 21°27'29.0"E
UTM
34U 533945 5353770
w3w 
///méltat.szita.folyóirat
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Zempléni-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, enni- és innivaló, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,3
(3)
Buzsáki Orsolya
2023-03-09 · Közösség
Vannak nagyon szép részei az útvonalnak, rendszeres túrázóknak egy kellemes rövidebb túra. De semmiképp nem nevezhető könnyűnek. Helyenként nagyon nehezen lehet megtalálni a jelzéseket, vannak nagyon meredek szakaszok is. Az útvonal vége teljesen elvész, bekerített területeken kell átmenni, ahol gazdasági állatok élnek. Az erdőből kiérve mi az ösvényen keresztben álló szamárral találkoztunk.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-31
Sipos Edi
2021-11-21 · Közösség
Nagyon szép a látvány! Szerencsések voltunk, mivel Ködfelhő tárult el alattunk ami elképesztő látványt nyújtott. A lefelé vezető út kicsit megtévesztő. Valamint a legvégén az egyik helyi lakos engedett át a portáján mivel nem találtunk át (állítása szerint más is így járt) Nagyon jó kis rövid túra!! Annyi figyelmeztetést írnék még annak aki kutyás, hogy a túra elején van egy két udvar ahol kijárnak a kutyák. Ránk 4 kutya szaladt 1perc alatt.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-11-20
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Fénykép: Sipos Edi, Közösség
Medve Zsolt
2021-06-06 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-06-06

A közösség fényképei

+ 9

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
4 km
Időtartam
1:30 óra
Szintemelkedés
293 m
Szintcsökkenés
293 m
Legmagasabb pont
426 m
Legalacsonyabb pont
183 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Tipp Csúcstúra Egészséges környezet Kutyabarát

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp