Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A nyugati végekről a Magas-Börzsönybe

Gyalogtúra · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Magas-Börzsöny hatalmas erdőrengetege (Rustok-hegy)
  A Magas-Börzsöny hatalmas erdőrengetege (Rustok-hegy)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Túránkon a Börzsöny zegzugos, völgyekkel tagolt nyugati világából csarnokszerű bükkösökön és illatos fenyvesen keresztül a kalderagerincre kapaszkodunk. Onnan a hegység belső, zárt vadonjába belekóstolva, pompás panorámákat is felkeresve ereszkedünk le Nagybörzsönybe.
nyitva
közepes
Hossz 18,1 km
5:50 óra
789 m
920 m
865 m
206 m

Bár a Börzsöny magas régiója felé igyekvő túrázók javarészt meg sem állnak a Csóványosig, mégis érdemes a hegyvidék kevesebbek által ismert, erdős részeinek is esélyt adni. A Kisirtáspusztára kisvasúttal érkezők pedig általában rövid sétákat tesznek a környéken, holott a kellemes hegyi telepről akár a fő csúcsok felé is indulhatunk. E két tényezőt szem előtt tartva egy olyan útvonalat ajánlunk, mely hosszú, sportos túraként kapcsolja össze a hegység nyugati terepének és kilátásainak miliőjét, a Magas-Börzsöny szélfútta gerinceit, illetve a kalderabelső komor szépségű vidékét.

Kisirtáspuszta környéke meredek hegyoldalaival, sűrű völgyhálózatával zegzugos terület. Óriási erdőit évszázadok óta hasznosította az ember, ezt igazolja az egykor kiterjedt kisvasúti hálózat. Ma az ország leghosszabb összefüggő hegyi vonalán turistáktól zsúfolt kocsik csattognak át a vadregényes rengetegen. A sínektől nekirugaszkodva a lepusztult vulkáni felépítmény, a kaldera peremére kapaszkodva oszlopcsarnokszerű és természetesebb állapotú, változatos képet festő bükkösöket, valamint egészséges, élemedett fenyvest is felkeresünk - helyenként már egy kárpáti magashegységet idéz a tájkép.

A Nagy-Hideg-hegy dunakanyari panorámáját aztán a Börzsöny vad, zárt belső világára cseréljük, amikor egy rövid szakaszon beereszkedünk a kalderabelsőbe. Zord, mohos sziklák és kőtengerek tarkítják a kevesek által járt erdőséget. Meglátogatjuk a Hanák-rétet is, ahonnan a gyűrűszerűen záródó főgerincet egyedüliként áttörő Fekete-patak völgytorkán át szűken kilátunk a Börzsöny kárpáti rokonai, a Felvidék vulkanikus hegységei felé. Bányapuszta érintésével indulunk az Ipoly völgye felé, de előtte még felkaptatunk a Pogány-rét bájos tisztására, hogy hangulatos csapást taposva átlendüljünk a párhuzamos völgybe. Így végül a Rustok-hegyet is felkeressük, ahonnan káprázatos, de alig ismert panoráma nyílik a Magas-Börzsönyre és a Kisirtáspuszta körül emelkedő bércek végtelen erdőire. Hosszú, rendkívül változatos séta zárul le Nagybörzsönyben.

A szerző tippje

 • Abban az időszakban, amikor nem jár a kisvasút, a túrát Nagybörzsönyből indíthatjuk. Innen kb. 3/4 órás, könnyed erdei sétával juthatunk el Kisirtáspusztára, a leírásban szereplő túra kezdőpontjára.
 • Az útvonalon két szálláslehetőségünk is van: Kisirtáspuszta (két kulcsosház és egy kulcsos turistaház), illetve Nagy-Hideg-hegy. Utóbbi turistaházában hétvégén étkezhetünk is (hétköznap sajnos csak kisebb eséllyel).
 • Kisirtáspusztát és Nagybörzsönyt a nyári félév hétvégéin kisvasúttal is elérhetjük, a sínek Szobig vezetnek.
 • Kisirtáson befejezhetjük a túrát, ha a Fagyos-kút fölé visszaérve nem a Rustok-hegy és Nagybörzsöny felé indulunk, hanem a túra kezdeti szakaszán visszatérünk starthelyünkre.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2021-03-08
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Hideg-hegy, 865 m
Legalacsonyabb pont
Nagybörzsöny, 206 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Vízben szegény az útvonal (különösen a második fele), de Nagy-Hideg-hegyen mindig tudunk magunkhoz venni utánpótlást.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Kisirtáspuszta (336 m)
Koordináták:
DD
47.913883, 18.877354
DMS
47°54'50.0"N 18°52'38.5"E
UTM
34T 341400 5308909
w3w 

Végpont

Nagybörzsöny, községháza buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Kisirtáspusztáról a S+ jelzésen indulunk el a Kollár-völgyön.
 • A Zálog-bércnél a S◼ jelzésre térünk, és azt követjük a Fagyos-kútig.
 • A forrástól a K◼ jelzésen kapaszkodunk föl a Nagy-Hideg-hegy közelébe, de a csúcsra már a K jelzésen jutunk föl.
 • A K jelzésen indulunk el a turistaháztól (keleti irányban), és azt követjük a Rakodóig.
 • Balra fordulunk a P▲ jelzésre.
 • A Hanák-rétről a P+ jeleket követjük a Pintér-bérc alatti elágazásig.
 • Bal felé indulunk a K jelzésen Bányapusztán át.
 • A Nagy-Pogány-hegy oldalában a K+ jelzésre váltunk baloldalt.
 • A Pogány-rétről a Pogány-patak völgyén át egy nyeregig emelkedünk a K+ jelzésen.
 • Jobbra indulunk a K◼ jeleken.
 • A Rustok nyergéből a K▲ jelzésen tegyünk rövid kitérőt a kilátóhelyre!
 • A K◼ jelzésen gyalogolunk le a nagybörzsönyi aszfaltútra.
 • A K jeleket balra követve érkezünk meg Nagybörzsöny főterére.

A túráról részletesen

Mély völgyeket váltogatva

Kisirtáspuszta valamikor a környező erdők letermelését megkönnyítő kisvasúti hálózat központja és elágazása volt egyben - itt hozták helyre és tartották karban a gördülőállományt. Aztán a '60-as évek motorizációja az aszfaltozott feltáróutak kiépítését lendítette fel: ekkor tűntek el a sínek, és épültek ki a hegység betonútjai. Az idegenforgalmi érdeklődés eredményeképpen azonban újra élvezhetjük a kisvonatok hangulatát, amennyiben Nagybörzsöny, Szob vagy Márianosztra felől vállaljuk a hosszú, de kellemes döcögést. Kisirtáson látható egyébként hazánk utolsó csúcsfordítója, azaz Z alakú vasúti elágazása, mely a szerelvények irányváltásait lehetővé téve segít a szintkülönbség leküzdésében.

A kulcsosházak közül startol a Magas-Börzsönyt célzó túránk a S+ jelzésen. A hegyvidék e délnyugati részének igen szerteágazó vízhálózata van, a patakok mélyen bevágódva hosszú völgyeket mélyítettek rövid oldalvölgyekkel, köztük meredek lejtőjű, de többnyire alacsony gerincekkel (a jelenség magyarázatát lásd a Rustok-hegy leírásánál). A Kollár-völgyön indulunk útnak, de nem sokáig követjük a patakot kísérő erdei utat, a régi kisvasút nyomvonalát. Az első elágazásnál balra fordulunk, és egy kezdetben meredeken emelkedő árokban kaptatunk fölfelé a S◼ jelzésen.

A szép szálbükköst felváltja a füves aljú tölgyes, amint egy jobbra induló ösvényen átkeveredünk a délnyugati kitettségű, melegebb hegyoldalra. A sűrű vízhálózat miatt errefelé nem jellemzőek a széles hátak, így aztán gyakran változik a tájjelleg: az István-bérc oldalában újfent bükkösben lépkedünk. Leereszkedünk a Fagyos-kúthoz a pihenővel és kis tóval ékesített pontra, mely már a Börzsöny magasabb térszíneire hasonlít. Szomorú hely ez: legföljebb csak a laposra döngölt földből következtethetünk arra, hogy a közelmúltban a hűs, árnyas völgyaljon kulcsosház állt. A kedves épület, melynek matracokkal ellátott padlása igazi menedékként bármikor nyitva állt a túrázók előtt, ismeretlen okból kigyulladt, és porig égett. Az újjáépítés gondolatának sajnos az erdészet és a nemzeti park is ellenállt, így hazánk egyik legkiválóbb adottságú trekkingterepének más hegységeinkhez képest is gyér erdei szálláshelykínálata egy értékes és pótolhatatlan darabkával lett szegényebb.

Fenyvesekben a Nagy-Hideg-hegyre

Kicsivel följebb, ugyanebben a völgyben (már a K◼ jelzésen haladunk) balra óriási sziklatömbök sejlenek fel a fák közt. A Bőrös kulcsosház gerendaépületéből sem maradt mára semmi, pedig idilli ponton, a Magas-Börzsöny peremén biztosított pihenési lehetőséget. Egy meredek emelkedő tetején vékony gerincre lépünk, s ezzel a Nagy-Inóc egyik oldalágát érjük el. Már kissé szélesedő hátat követve, a Kammerhof gyönyörű, Erdélyt vagy a Felvidéket idéző, páfrányoktól zöldellő fenyvesében érkezünk meg a K jelzésre, amin bal felé már célegyenesre fordulunk a Nagy-Hideg-hegy felé. A Kammerhofról érdemes megjegyezni, hogy ide vezették fel a Börzsöny utolsó kisvasúti szárnyvonalát (1951-ben), ami rengeteg csúcsfordítóval érte el azt a magasan álló öreg bükköst, melynek letermelése szükségessé tette a sínek fektetését. Helyén zöldell a fenyves.

Jobbunkon megjelenik a sífelvonó; még néhány kanyar a köves szállítóúton, és egy terebélyes fenyő mögül kibukkan a turistaház. A Magas-Börzsöny egyetlen menedékhelyének konyháját leginkább csak hétvégéken élvezhetjük, a mögötte található, pázsitos hegycsúcsról pedig a Dunakanyar és a Visegrádi-hegység látványában gyönyörködhetünk, illetve a Gerecsét is megtalálhatjuk. A házat a '30-as években kezdték építeni, de csak a II. világháború után tudták befejezni. A masszív kőépület külsőre azóta is változatlan formában áll a hegytető oldalában.

Gyűrűbe zárva

A K jelek nyomában folytatjuk a túrát - amikor a turistaút jobbra, meredeken lefelé indul a tisztás végében, érdemes az ösvényen kitérőt tenni balra a sípálya pásztájáig. Innen nagyszerű kilátás nyílik a Csóványosra. Percek múlva a Rakodóhoz érkezünk, ahol a kereszt előtt balra kiágazó jelzésre kell lépnünk. A P▲ útján már a bemélyült vulkáni roncsszerkezet, a kaldera belsejébe hatolunk a gerinctől elbúcsúzva. A területet körbeölelő hegygyűrű miatt szélcsendes része ez a hegységnek, mely mozdulatlanságával, járatlanságával és természetközeli állapotú rengetegének zord sziklakibúvásaival nyugalmas harmóniát áraszt - a két sípálya-pászta ellenére. A 2014-es jégkár döntései (és korábbi szélviharok) jelentős lékeket ütöttek a zárt bükkösökben, így néhol lelátunk a vizeket összegyűjtő Fekete-patak völgyébe. Balról mohos kőtengert is mellőzünk - a jégkorszakokban a megfagyó-felolvadó víz térfogatváltozásai pattintották szét, darabolták fel a repedezett lávakőzetet. A megtelepedett növényzet arra utal, hogy a kövek már nincsenek mozgásban.

A Nagy-Hideg-hegy aljában turistautunk egyesül a P+ jelzéssel, ezért innentől ezt követjük (tovább, egyenesen). A Hanák-rét és egy szomszédos tarvágás irtásának pereméről egyfelől visszanézhetünk a Csóványos-Magosfa vonulatra, másrészt körbetekintve érzékelhetjük a Börzsöny kalderájának zártságát is. A magas peremeket csak a Fekete-patak töri át, ennek völgytorkában kileshetünk a Felvidék felé, és kellően tiszta időben a Kárpátok vulkáni sorozatának külső ívét is felfedezhetjük a távolban. Kissé hullámzó úton, a fakitermelés által meg-megszakított rengetegben érünk a Pintér-bérc alá, ahol balra váltunk a K jelzésre. (Bár azt hihetnénk, ez valójában nem az Országos Kéktúra, hanem annak tájegységi társa, a hegység peremét bebarangoló helyi kéktúra.)

Beomlott tárók vidékén

A szemmel láthatóan kihasznált szállítóutat elhagyva meredek, csúszós ösvényen, fiatalosban érünk le a napsütötte Bányapusztára, ahol erdészlak áll. Régen több épület is benépesítette a kis rétet, mely a szomszédos völgyekben folyó bányászat központja volt. A vulkanikus vidék kezdeti működésekor lezajlott ércesedés még aranyat és ezüstöt is adott a területnek, amit rövid tárnákból hoztak a felszínre. Dózerút tekereg a mély, kőgörgeteges patakárok mentén, de résen kell lennünk, mert kb. 1,5 km után balra, egy alig észrevehető ösvényen kell elhagynunk a Bánya-patak völgyét. A K+ jelzés a bozótba hatol - láthatóan mellőzött útvonal, pedig építői még lapos kövekkel is befedték a csapást, hogy jól járhatóvá tegyék a hegyoldalt. Egykor talán vadászösvény lehetett.

Csalánoson és sűrű növényzeten gázolunk át, és kisvártatva a Pogány-rét tisztására érkezünk. Az idilli kaszálóról nincs igazi kilátás, de mégis bájos a hegyek ölelte látvány. Kis szerpentint leíró ösvényen taposunk le a Kovács-patak (följebb 3 beomlott tárna bejáratát is rejtő) völgyébe, melyet hamarosan el is hagyunk, hogy újabb gerincre hágjunk egy tarvágás mentén. A Fagyos-kúttól karnyújtásnyira, éppen csak fölötte állunk, de ha nem akarjuk körtúraként visszazárni a nyomvonalat, forduljunk jobbra a K◼ jelzésen!

Egy alig ismert panoráma

Tölgyeses, néhol sziklás hegyoldalban, kissé monoton szakaszon kanyargunk (kezdetben egy régi kisvasút csúcsfordítójának nyomvonalán), mígnem egy elágazásnál balra hív a K▲ ösvénye. Perceken belül napsütötte lejtőgyepre lyukadunk ki. Csodálatos a panoráma a Nagy-Inóc tömbjére, az alattunk ívelő, mélyen bevágódott völgy túlsó oldalára (Hegyes-hegy-orom), de a messzeségben a Nagy-Hideg-hegyet, illetve kicsit lentebbről a Csóványost is megkereshetjük szemünkkel. Az erdőtakarót innen nézve semmi sem bontja meg, az összefüggő, zárt rengeteg varázslatos, megigéző látvány. Mindezt a sárga fűben szétszórva heverő, sötétbarna andezittömbök színesítik. A kilátóhelyet csak elvétve keresik fel turisták, ezért forgalomra sem kell számítanunk.

Geológiailag érdekes terület kerül a szemünk elé: a szemben magasodó, csúcsos Hegyes-hegy-orom valószínűleg a háttérben húzódó Magas-Börzsöny elmozdult darabkája. A Börzsöny vulkáni vidékén különböző működési szakaszok, típusok váltották egymást az évmilliók során. A Nagybörzsöny környéki bányászatot éltető ércesedésért a kőzettömeg repedéseit átjáró oldatok voltak felelősek, melyek erős mállasztó hatással is bírtak. A Magas-Börzsöny roppant tűzhányó-struktúrája délnyugati oldalán e mállott kőzetekre épült, és súlyát egy idő után a meggyengült talapzat nem bírta el: a vulkáni dóm ebben az irányban óriási erővel lecsuszamlott. Az elmozdulás hegytömbnyi hírmondója lehet a Hegyes-hegy-orom kúpja is, mely nem került nagyon távol eredeti helyétől. A gyorsan pusztuló, mállott kőzetek ekkor felszínre kerültek, őket pedig a folyóvízi erózió viszonylag könnyen vágta át - ez magyarázza a terület mély, sűrű völgyhálózatát.

Visszatérünk a K◼ jelekre, és egyre szelídülő erdőben, meleg mikroklímájú tölgyesben ereszkedünk Nagybörzsöny határáig. Mielőtt kilépnénk az aszfaltútra, át kell verekednünk magunkat egy sűrűn benőtt, kellemetlenül bozótos szakaszon. A K jelzést bal felé követve végül besétálunk a hegység nyugati kaputelepülésére, Nagybörzsönybe.

Tömegközlekedéssel

 • Kisirtáspusztára a Szob - Nagybörzsöny erdei kisvasúttal érkezhetünk a nyári félév hétvégéin. Nagybörzsönyből szintén távozhatunk így a túra végén.
 • A Nagybörzsöny, községháza buszmegállóba Szob és Balassagyarmat felől utazhatunk, illetve ezekbe az irányokba is távozhatunk.

Megközelítés

 • Kisirtáspusztára, ha nem jár a kisvasút, Nagybörzsönyből mintegy 3/4 óra sétával a S jelzésen juthatunk el.
 • A túra kezdő- és végpontja is egybeesik a turistautakkal.

Parkolás

 • Autónkat kisvasutas megközelítés és elhagyás esetén Szobon, a vasútállomás mellett érdemes leparkolni.
 • Nagybörzsönyben a kisvasút végállomásánál találunk parkolóhelyet.

Koordináták

DD
47.913883, 18.877354
DMS
47°54'50.0"N 18°52'38.5"E
UTM
34T 341400 5308909
w3w 
///országos.fedezet.nekivág
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz
 • Vadregényes erdőtáj - A Börzsöny (könyv)

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
18,1 km
Időtartam
5:50 óra
Szintemelkedés
789 m
Szintcsökkenés
920 m
Legmagasabb pont
865 m
Legalacsonyabb pont
206 m
Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Tipp Csúcstúra Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 11 Útpontok
 • 11 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp