Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A mesés Réka-völgyben

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Mecsek · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A mecseknádasdi Árpád-kori templom
  A mecseknádasdi Árpád-kori templom
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Püspökszentlászlói arborétum Püspöszentlászlói kastély Réka-kunyhó
A Kelet-Mecsek talán legszebb, festővászonra kívánkozó vidéke a vadregényes Réka-völgy. A meredek hegyoldalak közé szorult meanderező patak számtalanszor állítja az arra vetődő vándort akadályok elé. Ilyenkor „patakátugrás” következik, ami bizony csapadékos időszakokban nem is olyan egyszerű feladat. Választhatjuk kirándulásunk időpontjának bármely évszakot, a mesés Réka-völgyben nem fogunk csalatkozni.
nyitva
könnyű
Hossz 14 km
4:00 óra
278 m
221 m
477 m
204 m
Még el sem indultunk túránkra, máris egy építészeti csodába „botlunk”, hiszen túránk a mecseknádasdi Árpád-kori templomtól indul. A temető régi sírkövei között sétálva szinte megáll az idő az emberfia számára. Kirándulásunk igazi színfoltja a Kelet-Mecsek egyik gyöngyszeme, a Réka-völgy, és a vadregényes szurdokban kígyózó patak, mely izgalmas kihívások elé állítja a bakancsosokat. A kaland mellett a lenyűgöző táj látványa is garantált. A völgy végében az Etelka-forrás és a Réka-kunyhó várja a megfáradt vándort. Kalandozásunk itt még nem ér véget, mert a völgyből kivezető ösvény sem nevezhető hétköznapinak. Túránkat a Püspökszentlászlói kastély és arborétum felfedezésével koronázzuk meg.

A szerző tippje

 • A térképeken a Réka-völgyet „Nehezen járható” jelzővel illetik. A kalandokhoz szokott vándornak nem igazán jelenthet gondot, de azért kellő óvatosságot igényel a völgyi barangolás.
 • Csapadékos időszakokban a Réka-völgy patakja szélesre, már-már félelmetesre duzzad, tanácsos ilyenkor akár gumicsizmában útra kelni. Száraz időben könnyebben átkelhetünk a vízfolyáson.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2019-09-13
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
477 m
Legalacsonyabb pont
204 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 30,36%Ösvény 27,50%Utca 20,87%Ismeretlen 21,25%
Földút
4,3 km
Ösvény
3,9 km
Utca
2,9 km
Ismeretlen
3 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Mecseknádasd, Temető buszmegálló – Árpád-kori templom (215 m)
Koordináták:
DD
46.221105, 18.452945
DMS
46°13'16.0"N 18°27'10.6"E
UTM
34T 303565 5121767
w3w 
///lábazat.zafírok.egyéb
Mutasd a térképen

Végpont

Hosszúhetény, Fő tér, Kultúrház buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A mecseknádasdi Árpád-kori templomtól a Z jelzésen indulunk kalandos túránkra.
 • A Stein-malomnál a P+ jelzésen déli irányba elhagyjuk az Óbányára vezető országutat, és betérünk a Réka-völgybe.
 • A völgy végében, a Réka-kunyhónál jelet váltunk és a K◼  jelzésén nyugati irányba elhagyjuk a Réka-völgyet.
 • A püspökszentlászlói Hettyei-forrásig a K◼ jelzését követjük, majd az üdülőfaluban a Z◼  jelzésre váltunk, melyet Hosszúhetény központjáig követünk.

A túra részletes leírása

A buszról leszállva a 6-os főút nagy kanyarulatában álló buszmegállónál pillantjuk meg a Z jelzést. Mielőtt nekiindulnánk izgalmasnak ígérkező túránknak, sétáljunk fel a domboldalban álló Árpád-kori templomhoz! A festői környezetben álló Szent István-templom első épületelemei az 1230-as években épülhettek. (Kerítőfalát a 16. században kapta, védelmi céllal.) A templom melletti lépcsősoron lesétálunk az Óbányára vezető országútra, melyen balra indulunk tovább. Előbb elmegyünk egy borászat, majd egy lovarda mellett, így érkezünk a Stein-malomhoz, mely a 20. század közepéig működött a bővizű patak energiáját hasznosítva. Az útelágazásban áll Skóciai Szent Margit keresztje (szülőhelye a Rékavár lehetett, melynek szerény romjait a hegytetőn találjuk), az Óbányai-patak partján nyújtózkodó kis tisztáson pedig barátságos kis pihenőt találunk.

A malomépület mögött balra, déli irányba indulunk tovább a P+ jelzésen. A P+ Nagymányok felől érkezik, a Z pedig egy igen meredek ösvényen – a malom mögött – felkapaszkodik a Réka-várhoz. 100 méter után jobbra irányít jelzésünk, és innen már a Réka-völgyön végigkúszó Öreg(Halász)-patak mentén követjük ösvényünket. A patak túloldalán a Réka-völgyi hétvégi telep házai sorakoznak. Néhány száz méter után mai túránk legizgalmasabb kalandja kezd kibontakozni előttünk. A völgyön végigkígyózó patakon tucatnyi alkalommal kell átkelnünk, több helyen ezt csak a patakba dobált köveken, sziklákon ugrálva tudjuk száraz lábbal megúszni. A szurdokvölgy egyre jobban összeszűkül, egy helyen kisebb sziklalépcsőn kell átaraszolni a patak túloldalára, máshol pedig a széles vízfolyás állja utunkat.

Az akadályokat legyőzve másfél kilométer után egy kis rétre bukkanunk ki. Itt a P+ balra felvezet a hegyoldalban harántoló erdészeti útra. Akinek elég volt az izgalmakból, az választhatja ezt a kényelmesebb útvonalat. Aki azonban még bírja az iramot és a kihívásokat, annak továbbra is a vadregényes patakvölgyet ajánlom. A jelzetlen csapáson kalandozni felejthetetlen élmény, nagy kihívás. A következő egy kilométert kidőlt, elkorhadt fák törzsein átmászva, vadcsapáson tesszük meg. A meredek partoldalban rövidesen megpillantjuk a csordogáló Disznós-kút forrását, majd a Kedves-forráshoz vezető P● jelzésen felkapaszkodva elhagyjuk a völgyet.

Az erdészeti úton csakhamar egy rakodóhoz érünk, innen földes szekérúton folytatjuk völgyi kalandozásunkat. A megszelídült völgyben keresztezi utunkat a Z+ jelzése, majd néhányszor „könnyed” patakátkelés következik, így érkezünk a festői környezetben álló Réka-kunyhó tisztásához, és a hatalmas fenyőfák árnyékában csordogáló Etelka-forráshoz. A kis rét ideális hely a pihenéshez, a kulcsosházat pedig előzetes bejelentkezéssel ki is bérelhetjük - ami kiváló ötlet a Keleti-Mecsek felfedezéséhez.

A völgyet a Kisújbánya felől érkező K◼ jelzésén nyugati irányban hagyjuk magunk mögött – a P+ balra, Pécsvárad felé vezet tovább. Igen nehezen járható, meredek partoldalban araszolunk felfelé, mélyen alattunk egy névtelen patak vájt évmilliók alatt festői szurdokot a tájba, ennek látványa kíséri utunkat. A hosszan és folyamatosan emelkedő szakasz végén erdészeti aszfaltos útra bukkanunk ki. A szemközti kis tisztáson esőbeállót, pihenőt, és a Zengő-kő emléktábláját találjuk, ahol kifújhatjuk magunkat.

600 métert gyalogolunk az erdészeti úton, amikor hozzánk csapódik a Zengőről érkező S jelzése, mellyel együtt balra ismét az erdőbe térünk. Igen meredek, vízmosta horhosban igyekszünk lefelé, elmegyünk a Korsoma-rét, majd a partoldalban csordogáló Korsoma-forrás mellett, így érkezünk a püspökszentlászlói kastélyhoz. A kerítés mellett balra fordulunk, és néhány perc alatt a Hettyey-forráshoz érkezünk. Érdemes túránkat a kastély és az arborétum nyitvatartási idejéhez igazítani, mert botanikai és kultúrtörténeti érdekességek sora vár ránk.

Püspökszentlászló tornácos házai mellett már a Z◼ jelzését követve folytatjuk utunkat. Elmegyünk az üdülőfalu kis kápolnája mellett, majd a kistelepülést elhagyva széles köves úton gyalogolunk közel három kilométert a Püspökszentlászlói-völgyben. Hosszúhetény házai között sétálva a település felhagyott kőbányájában megpillantjuk Hetény vezér szobrát. Innen már csak néhány száz métert kell gyalogolnunk a nagyközség Fő terére, ahol a Kulturház megállónál buszra szállhatunk Pécs, Komló, vagy Bonyhád irányába.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pécs, illetve Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Mecseknádasdra, ahol a Mecseknádasd, temető buszmegállónál kell leszállnunk.
 • A túra végén a Hosszúhetény, kultúrház megállóba érkezünk (ez a település központjában van).

Megközelítés

 • Az országút nagy hajtűkanyarulatánál, a buszmegállójától indul a Z jelzése.
 • A túra vége szintén buszmegálló.

Parkolás

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott.
 • Autóval érkezve a pécsi buszpályaudvar körül érdemes parkolni (mellette, a panelházak előtt találunk parkolót), hiszen innen a túra mindkét végpontja elérhető busszal.

Koordináták

DD
46.221105, 18.452945
DMS
46°13'16.0"N 18°27'10.6"E
UTM
34T 303565 5121767
w3w 
///lábazat.zafírok.egyéb
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Mecsek-térkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(3)
Kucsora Erzsebet
2021-08-15 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-03-14
Angyal Tamás
2020-07-14 · Közösség
Nekünk nagyon tetszett ez a túra, imádjuk a patak menti túrákat! Tettünk egy kis kitérőt.. megmásztuk a Zengőt - 682m, hát embertpróbáló az út a csúcsra, de megéri.... Innen sárga jelzésen mentünk tovább Püspökszentlászló kastélyig ( csodás volt az arborétum) és innen visszafordultunk Réka-völgy kezdetéig(20.6km lett a túránk vége 7-óra alatt) ... Vetekszik a túra Óbányával, kevésbé ismert útvonal, kevesebb emberrel...
Mutass többet!
Réka völgy
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Réka völgy
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Réka völgy
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Réka völgy
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Réka völgy
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Réka völgy
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Réka völgy
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Zengő 682m
Fénykép: Angyal Tamás, Közösség
Híves Tamás
2019-08-07 · Közösség
Szép nem túl nehéz, bár elég hosszú túra számtalan patakátkeléssel, ami nem okozott problémát. Réka várhoz nem mentem fel, ez 60 felett már sok lett volna. A szomszédos Óbányai-völgy azonban még izgalmasabb, de ez is megér egy túrát.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2019-08-02
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Az ilyen jelzések kissé zavaróak voltak.
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség

A közösség fényképei

+ 9

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
14 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
278 m
Szintcsökkenés
221 m
Legmagasabb pont
477 m
Legalacsonyabb pont
204 m
Tömegközlekedéssel elérhető Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Tipp Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp