Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Top

A Meleg-mány- és a Nagy-Mély-völgy természeti csodái

· 21 értékelés · Gyalogtúra · Mecsek-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Nagy-Mély-völgyben
  / A Nagy-Mély-völgyben
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bővizű Kánya-forrás
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőlyuki-barlangnál
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A varázslatos Nagy-Mély-völgy mésztufagátas vízesései
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mecsek legnagyobb vízesése a Meleg-mányi
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőlyuki-barlang monumentális bejárata
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cserkész (Eta-forrás) a Kőlyuki-barlang szomszédságában ered
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mohás sziklák oldalába épített fahídon kelünk át
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-mányi-barlang víznyelője
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apró vízesések a Meleg-mányi-völgyben
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Anyák-kútja
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mánfai Árpád-kori templom
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Mély-völgy szurdokában kígyózó patak
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a „legek birodalmának”, ahol víznyelők, barlangok, források, a bővizű patakokon alázúgó vízesések varázsolják el az arra járó turistákat.
nyitva
könnyű
10,3 km
3:00 óra
374 m
376 m
Kalandos, izgalmas, látványokban gazdag kirándulás vár ezen a túraútvonalon. A körtúrán felkeressük a Kőlyuki-barlang impozáns bejáratát, a Meleg-mányi-barlang víznyelőjét, és felkapaszkodunk a Mély-völgyi-kőfülkéhez. A Mecsek két meseszép völgyében járva zúgók, vízesések kápráztatnak, miközben ezeken a bővizű patakokon többször izgalmas „patakátkelést” hajtunk végre. Felkeressük a mésztufagátakon kialakult Meleg-mányi-vízesést, mely a hegység legnagyobb, és leglátványosabb vízesése. A túra végén egy kis kultúrtörténeti adalékként a Mánfai Árpád-kori templomot is meglátogatjuk.

A szerző tippje

 • Hosszan tartó csapadékos időszakokban a szurdokvölgyekben megáradhatnak a patakok, nehéz keresztülgázolni rajtuk, ilyenkor akár gumicsizmában is érdemes elindulni, de mindenképpen ajánlott a vízhatlan túrabakancs.
 • Utunk során számos forrást érintünk, melyek vizéből bátran meríthetünk, felfrissülhetünk.
 • Ha túránkat április-májusra időzítjük, akkor a Mecsekre jellemző medvehagymatengerben járhatjuk végig az útvonalat.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2020-05-11
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
480 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló) (190 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
46.160881, 18.215644
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°09'39.2"N 18°12'56.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 285029 5115691
w3w (what3words) 
///kifakul.töpreng.könyököl

Végpont

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló)

Útleírás

Itiner

 • A Kőlyuki betérő parkolójától a P jelzést követjük a Nagy-Mély-völgyön végig.
 • A Nagy-Mély-völgyből felkapaszkodunk a gerincre, ahol irányt és jelet váltva már a K jelzést követjük balra.
 • 800 méter után ismétbalra fordulunk, a Kereszt-kunyhótól a P+ északi ágát követve ereszkedünk le a Meleg-mányi-völgybe.
 • A mánfai Árpád-kori templomnál elhagyjuk eddigi kalauzunkat, és a nyugati irányba tartó P◼ jelzésen visszasétálunk a Kőlyuki betérő vendéglőhöz.

A túra részletes leírása

Komló vizének nyomában

Az étterem parkolójától a Sikonda felől érkező P jelzésen déli irányba, a völgybe indulunk. A patak hídján átkelve elsétálunk a Ciframalom épülete mellett (kerekét a patak forgatta valaha), majd a Mánfai-horgásztó kerítése mentén gyalogolunk. A tavat elhagyva a K● balra csalogat a Bikfa-forráshoz, a jobbra induló P● jelzését követve pedig átkelhetünk a patakon, és a vadregényes, sziklás völgyben megbúvó Kőfejtő-forrást is felfedezhetjük.

Visszatérve, 600 méternyi gyaloglás után a Cserkész-forrás pihenőjéhez érkezünk - nevét az egykor körülötte táborozó cserkészcsapatról kapta, tábláján a mozgalmat jelképező liliom látható. Az ösvényen egy 6 méteres mésztufa-lerakódást találunk, mellette pedig a Kőlyuk barlangja hasít a mészkősziklafalba. A vasajtóval elzárt járatban fontos vízművek működtek: többek közt egy méretes víztározó gondoskodott róla, hogy az innen induló csővezeték Komló iparát szolgálja (a csövet a völgy alsó szakaszán láthatjuk is). Ahogy a rendszerváltáshoz közeledve az ellátási nehézségekkel egyre inkább küszködő nehézipar hanyatlott, a kőlyuki vízkiemelés szükségtelenné vált és leállt.

Források vidékén

Itt csatlakozik a Zsidó-völgy felől érkező Z jelzése, mellyel együtt indulunk tovább a varázslatos Nagy-Mély-völgybe. A vízmű építményeit magunk mögött tudva a völgykatlan egyre inkább összeszűkül, mohás sziklák oldalában kiépített fahídon vezet utunk. Ösvényünket követve rövidesen patakok összefolyásához érünk, ahol egy kalandos „patakátkelés” vár ránk. Hol a partoldalban, hol a patakmeder kövein átugrálva haladunk előre, miközben kisebb zúgók, vízesések látványában és szelíd szurdokkörnyezetben gyönyörködünk. Rövidesen elmegyünk a patak túloldalán csordogáló Sziklás-forrás mellett - a vizet hasadékain elnyelő mészkövet a víz szénsavtartalmával oldja, hordalékával koptatja, így járatokat, barlangokat alakít ki benne, hogy aztán a forrásokban lépjen újra felszínre.

Közel egy kilométert gyalogolunk a varázslatos szépségű szurdokvölgyben, amikor balról, a Meleg-mányi-völgy irányából hozzánk csapódik a K● jelzése, mellyel elsétálunk a négyszáz méterre felszínre törő, bővizű Kánya-forráshoz, és a közelében csordogáló Mariska-forráshoz. Egy kis kalandozás kedvéért érdemes felsétálni a Mély-völgyi-kőfülkéhez, melynek bejárata egy sziklafalban nyílik.

Gyönyörű bükkerdőben, igen meredek ösvényen haladunk, a hosszú kaptató végén a gerincen végigfutó K jelzéséhez érünk, melyet balra követünk. Rövidesen a Nyugati-Mecsek hátán futó országútra bukkanunk ki, ahol elsétálunk egy erdészház mellett, így érkezünk az út mellett megbújó Kereszt-kunyhó nevű helyhez, ahol hosszabb pihenőt is beiktathatunk. (Valaha favágók menedékkunyhója állt itt, a kereszt mellett, innen ered a név.)

A Meleg-mányi-völgy vízesései

Irányt váltunk, és a P+ jelzésen északi irányba lendülünk. A hangulatos erdőben egyre meredekebben ereszkedik lefelé ösvényünk, majd a „térdszaggató” lejtő végén keresztezi utunkat a K● jelzése. Az elágazástól lesétálunk a Meleg-mányi barlang víznyelőjéhez, majd a közelben csordogáló Anyák-kútjához, ami a völgy patakját táplálja. Innen 300 méterre hull alá a mésztufalépcsős Meleg-mányi-vízesés, mely a hegység legnagyobb és leglátványosabb vízesése. A lenyűgöző jelenség eredete a patak és a mészkő viszonyában keresendő: a vízben lévő szénsav oldja a mészkövet, így amikor hasadékaiban elnyelődve a mélybe szivárog, ott elraktározza a mészanyagot. A forrásból napvilágra lépő patakból elillan a szénsav egy része, ezzel kicsapódik a mész - így édesvízi mészkő (mésztufa) képződik, mely bekérgezi a víz útjában heverő akadályokat (sziklalépcsőket, fatörzseket, köveket stb.). A likacsos kőzetet, mely a Meleg-mányi-völgyben kb. 15 ezer éve képződhet, közelről nézve könnyen azonosíthatjuk. (Ugyanez a jelenség megfigyelhető túránk elején, a Nagy-Mély-völgy zúgóinál is.)

Mánfa közelében

A fantasztikus, nagy vízhozam esetén dübörgő természeti képződmény lábánál ered a Meleg-mányi-forrás. Tovább indulva kisebb-nagyobb vízesések látványa kíséri utunkat. A patakon átívelő padlókon átkelve egyenesen felkapaszkodunk a tetőn végigfutó erdészeti aszfaltútra, ahol balra fordulunk. 100 méter után jobbra irányít jelzésünk, és egy ösvényen meredeken leereszkedünk a völgybe. A hosszan kanyarogó, tisztások szegélyezte völgyi szekérút végén a mánfai Árpád-kori templomhoz érünk, ahol évszázados hársfák alatt pihenhetünk meg. A műemléktemplom a 12. században épült román stílusban, majd gótikus stílusban tovább bővítették. Ikerablakos tornya még félköríves, de a templomhajó már csúcsíves ablakú.

A templomtól tovább indulva az országút előtt elhagyjuk a P+ jelzését és a balra tartó a P◼ jelzésére térünk. Még egy kilométert kalandozunk a meseszép erdőben, így érünk vissza a Pécs-Kaposvár országút nagy hajtűkanyarulatában álló Kőlyuki betérőhöz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érkező távolsági buszjáratok egyikéről a Mánfa, Kőlyuk megállónál szállunk le.

Megközelítés

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érező távolsági buszjáratok megállnak a Kőlyuki Betérő vendéglőnél. A buszról leszállva a Sikonda irányából érkező P jelzését szinte azonnal észrevesszük, melyet a Baranya-patak hídján átkelve déli irányba követünk.

Parkolás

 • Autósok a 66-os országút nagy kanyarulatában álló Kőlyuki Betérő vendéglő parkolójában állhatnak meg.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.160881, 18.215644
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°09'39.2"N 18°12'56.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 285029 5115691
w3w (what3words) 
///kifakul.töpreng.könyököl
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Mecsek-térkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: esős időben akár gumicsizma, de mindenképen vízhatlan túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

5,0
(21)
Nagy-Tóth Zoltán
2021-04-06 · Közösség
Gyönyörű szép helyen visz az útvonal tömény medvehagyma illatban (ekkor: 2021.04.05.). Változatos érdekes túra mindenki számára.
Mutass többet!
Készült: 2021-04-05
Pappné Balogh Gabriella
2021-02-27 · Közösség
Nagyon szép, kellemes túra.
Mutass többet!
2021. február 27., szombat 21:40:38
Fénykép: Pappné Balogh Gabriella, Közösség
2021. február 27., szombat 21:41:29
Fénykép: Pappné Balogh Gabriella, Közösség
2021. február 27., szombat 21:42:14
Fénykép: Pappné Balogh Gabriella, Közösség
2021. február 27., szombat 21:42:45
Fénykép: Pappné Balogh Gabriella, Közösség
2021. február 27., szombat 21:44:21
Fénykép: Pappné Balogh Gabriella, Közösség
2021. február 27., szombat 21:45:40
Fénykép: Pappné Balogh Gabriella, Közösség
Szegény Zsuzsanna
2020-12-14 · Közösség
2020. december 14., hétfő 6:39:31
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:40:00
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:40:32
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:41:09
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:41:43
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:42:34
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:44:01
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:44:35
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2020. december 14., hétfő 6:45:36
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

2021. február 27., szombat 21:40:38
2021. február 27., szombat 21:41:29
2021. február 27., szombat 21:42:14
2021. február 27., szombat 21:42:45
+ 77

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,3 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
374 m
Szintcsökkenés
376 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp