Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

A Meleg-mány- és a Nagy-Mély-völgy természeti csodái

· 7 értékelés · Gyalogtúra · Mecsek-hegység · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Nagy-Mély-völgyben
  / A Nagy-Mély-völgyben
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bővizű Kánya-forrás
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőlyuki-barlangnál
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A varázslatos Nagy-Mély-völgy mésztufagátas vízesései
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mecsek legnagyobb vízesése a Meleg-mányi
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőlyuki-barlang monumentális bejárata
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cserkész (Eta-forrás) a Kőlyuki-barlang szomszédságában ered
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mohás sziklák oldalába épített fahídon kelünk át
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-mányi-barlang víznyelője
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apró vízesések a Meleg-mányi-völgyben
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Anyák-kútja
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mánfai Árpád-kori templom
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Mély-völgy szurdokában kígyózó patak
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10

Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a „legek birodalmának”, ahol víznyelők, barlangok, források, a bővizű patakokon alázúgó vízesések varázsolják el az arra járó turistákat.

nyitva
könnyű
10,3 km
3:00 óra
376 m
376 m

Kalandos, izgalmas, látványokban gazdag kirándulás vár ezen a túraútvonalon. A körtúrán felkeressük a Kőlyuki-barlang impozáns bejáratát, a Meleg-mányi-barlang víznyelőjét, és felkapaszkodunk a Mély-völgyi-kőfülkéhez. A Mecsek két meseszép völgyében járva zúgók, vízesések kápráztatnak, miközben ezeken a bővizű patakokon többször izgalmas „patakátkelést” hajtunk végre. Felkeressük a mésztufagátakon kialakult Meleg-mányi-vízesést, mely a hegység legnagyobb, és leglátványosabb vízesése. A túra végén egy kis kultúrtörténeti adalékként a Mánfai Árpád-kori templomot is meglátogatjuk.

A szerző tippje

 • Hosszan tartó csapadékos időszakokban a szurdokvölgyekben megáradhatnak a patakok, nehéz keresztülgázolni rajtuk, ilyenkor akár gumicsizmában is érdemes elindulni, de mindenképpen ajánlott a vízhatlan túrabakancs.
 • Utunk során számos forrást érintünk, melyek vizéből bátran meríthetünk, felfrissülhetünk.
 • Ha túránkat április-májusra időzítjük, akkor a Mecsekre jellemző medvehagymatengerben járhatjuk végig az útvonalat.
outdooractive.com User
Szerző
Müller Nándor
Frissítés: 2019-06-19

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
480 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: esős időben akár gumicsizma, de mindenképen vízhatlan túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kezdőpont

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló) (190 m)
Koordináták:
Geographic
46.160881, 18.215644
UTM
34T 285029 5115691

Végpont

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló)

Útleírás

Itiner

 • A Kőlyuki betérő parkolójától a P jelzést követjük a Nagy-Mély-völgyön végig.
 • A Nagy-Mély-völgyből felkapaszkodunk a gerincre, ahol irányt és jelet váltva már a K jelzést követjük balra.
 • 800 méter után ismétbalra fordulunk, a Kereszt-kunyhótól a P+ északi ágát követve ereszkedünk le a Meleg-mányi-völgybe.
 • A mánfai Árpád-kori templomnál elhagyjuk eddigi kalauzunkat, és a nyugati irányba tartó P◼ jelzésen visszasétálunk a Kőlyuki betérő vendéglőhöz.

A túra részletes leírása

Komló vizének nyomában

Az étterem parkolójától a Sikonda felől érkező P jelzésen déli irányba, a völgybe indulunk. A patak hídján átkelve elsétálunk a Ciframalom épülete mellett (kerekét a patak forgatta valaha), majd a Mánfai-horgásztó kerítése mentén gyalogolunk. A tavat elhagyva a K● balra csalogat a Bikfa-forráshoz, a jobbra induló P● jelzését követve pedig átkelhetünk a patakon, és a vadregényes, sziklás völgyben megbúvó Kőfejtő-forrást is felfedezhetjük.

Visszatérve, 600 méternyi gyaloglás után a Cserkész-forrás pihenőjéhez érkezünk - nevét az egykor körülötte táborozó cserkészcsapatról kapta, tábláján a mozgalmat jelképező liliom látható. Az ösvényen egy 6 méteres mésztufa-lerakódást találunk, mellette pedig a Kőlyuk barlangja hasít a mészkősziklafalba. A vasajtóval elzárt járatban fontos vízművek működtek: többek közt egy méretes víztározó gondoskodott róla, hogy az innen induló csővezeték Komló iparát szolgálja (a csövet a völgy alsó szakaszán láthatjuk is). Ahogy a rendszerváltáshoz közeledve az ellátási nehézségekkel egyre inkább küszködő nehézipar hanyatlott, a kőlyuki vízkiemelés szükségtelenné vált és leállt.

Források vidékén

Itt csatlakozik a Zsidó-völgy felől érkező Z jelzése, mellyel együtt indulunk tovább a varázslatos Nagy-Mély-völgybe. A vízmű építményeit magunk mögött tudva a völgykatlan egyre inkább összeszűkül, mohás sziklák oldalában kiépített fahídon vezet utunk. Ösvényünket követve rövidesen patakok összefolyásához érünk, ahol egy kalandos „patakátkelés” vár ránk. Hol a partoldalban, hol a patakmeder kövein átugrálva haladunk előre, miközben kisebb zúgók, vízesések látványában és szelíd szurdokkörnyezetben gyönyörködünk. Rövidesen elmegyünk a patak túloldalán csordogáló Sziklás-forrás mellett - a vizet hasadékain elnyelő mészkövet a víz szénsavtartalmával oldja, hordalékával koptatja, így járatokat, barlangokat alakít ki benne, hogy aztán a forrásokban lépjen újra felszínre.

Közel egy kilométert gyalogolunk a varázslatos szépségű szurdokvölgyben, amikor balról, a Meleg-mányi-völgy irányából hozzánk csapódik a K● jelzése, mellyel elsétálunk a négyszáz méterre felszínre törő, bővizű Kánya-forráshoz, és a közelében csordogáló Mariska-forráshoz. Egy kis kalandozás kedvéért érdemes felsétálni a Mély-völgyi-kőfülkéhez, melynek bejárata egy sziklafalban nyílik.

Gyönyörű bükkerdőben, igen meredek ösvényen haladunk, a hosszú kaptató végén a gerincen végigfutó K jelzéséhez érünk, melyet balra követünk. Rövidesen a Nyugati-Mecsek hátán futó országútra bukkanunk ki, ahol elsétálunk egy erdészház mellett, így érkezünk az út mellett megbújó Kereszt-kunyhó nevű helyhez, ahol hosszabb pihenőt is beiktathatunk. (Valaha favágók menedékkunyhója állt itt, a kereszt mellett, innen ered a név.)

A Meleg-mányi-völgy vízesései

Irányt váltunk, és a P+ jelzésen északi irányba lendülünk. A hangulatos erdőben egyre meredekebben ereszkedik lefelé ösvényünk, majd a „térdszaggató” lejtő végén keresztezi utunkat a K● jelzése. Az elágazástól lesétálunk a Meleg-mányi barlang víznyelőjéhez, majd a közelben csordogáló Anyák-kútjához, ami a völgy patakját táplálja. Innen 300 méterre hull alá a mésztufalépcsős Meleg-mányi-vízesés, mely a hegység legnagyobb és leglátványosabb vízesése. A lenyűgöző jelenség eredete a patak és a mészkő viszonyában keresendő: a vízben lévő szénsav oldja a mészkövet, így amikor hasadékaiban elnyelődve a mélybe szivárog, ott elraktározza a mészanyagot. A forrásból napvilágra lépő patakból elillan a szénsav egy része, ezzel kicsapódik a mész - így édesvízi mészkő (mésztufa) képződik, mely bekérgezi a víz útjában heverő akadályokat (sziklalépcsőket, fatörzseket, köveket stb.). A likacsos kőzetet, mely a Meleg-mányi-völgyben kb. 15 ezer éve képződhet, közelről nézve könnyen azonosíthatjuk. (Ugyanez a jelenség megfigyelhető túránk elején, a Nagy-Mély-völgy zúgóinál is.)

Mánfa közelében

A fantasztikus, nagy vízhozam esetén dübörgő természeti képződmény lábánál ered a Meleg-mányi-forrás. Tovább indulva kisebb-nagyobb vízesések látványa kíséri utunkat. A patakon átívelő padlókon átkelve egyenesen felkapaszkodunk a tetőn végigfutó erdészeti aszfaltútra, ahol balra fordulunk. 100 méter után jobbra irányít jelzésünk, és egy ösvényen meredeken leereszkedünk a völgybe. A hosszan kanyarogó, tisztások szegélyezte völgyi szekérút végén a mánfai Árpád-kori templomhoz érünk, ahol évszázados hársfák alatt pihenhetünk meg. A műemléktemplom a 12. században épült román stílusban, majd gótikus stílusban tovább bővítették. Ikerablakos tornya még félköríves, de a templomhajó már csúcsíves ablakú.

A templomtól tovább indulva az országút előtt elhagyjuk a P+ jelzését és a balra tartó a P◼ jelzésére térünk. Még egy kilométert kalandozunk a meseszép erdőben, így érünk vissza a Pécs-Kaposvár országút nagy hajtűkanyarulatában álló Kőlyuki betérőhöz.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érkező távolsági buszjáratok egyikéről a Mánfa, Kőlyuk megállónál szállunk le.

Megközelítés

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érező távolsági buszjáratok megállnak a Kőlyuki Betérő vendéglőnél. A buszról leszállva a Sikonda irányából érkező P jelzését szinte azonnal észrevesszük, melyet a Baranya-patak hídján átkelve déli irányba követünk.

Autóval

 • Autósok a 66-os országút nagy kanyarulatában álló Kőlyuki Betérő vendéglő parkolójában állhatnak meg.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Mecsek-térkép


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,9
(7)
Ömböli Péter
2019-12-06 · Közösség
A leírás nem téved, csodálatos. A terep nem kihívás, de a látvány az valami fenséges! Imádtuk minden percét.
Mutass többet!
2019. december 6., péntek 20:31:20
Fénykép: Ömböli Péter, Közösség
2019. december 6., péntek 20:31:38
Fénykép: Ömböli Péter, Közösség
2019. december 6., péntek 20:32:15
Fénykép: Ömböli Péter, Közösség
2019. december 6., péntek 20:32:47
Fénykép: Ömböli Péter, Közösség
2019. december 6., péntek 20:33:23
Fénykép: Ömböli Péter, Közösség
Tóth József
2019-11-30 · Közösség
Készült: 2019-11-30
Fénykép: Tóth József, Közösség
Fénykép: Tóth József, Közösség
Fénykép: Tóth József, Közösség
Fénykép: Tóth József, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

+ 16

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,3 km
Időtartam
3:00 óra
Szint +
376 m
Szint -
376 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!