Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A „magyar Kappadókia” felfedezése

· 8 értékelés · Gyalogtúra · Medvesvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szinte világít a riolittufa az erdős környezetben (Kazári badland)
  Szinte világít a riolittufa az erdős környezetben (Kazári badland)
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 6 5 4 3 2 1 km Kazári badland (riolittufa-formáció)
A népművészetéről ismert Kazárról indulva fedezzük fel a messze földön híres és nagyon látványos riolittufa formációt, amelyet gyakran, s nem is alaptalanul csak magyar „Kappadókiának” neveznek. A körtúra második felében Kazár másik, sokkal rejtettebb geoturisztikai attrakcióját, az eróziós löszfelszínt keressük fel.
nyitva
könnyű
Hossz 6,9 km
1:50 óra
108 m
108 m
335 m
227 m
Könnyű körtúránk kiindulópontja a népművészetéről ismert palóc falu, Kazár, ahol a főbb múzeumok és kiállítások (Palóc múzeumudvar, Kézművesház, Tájház és bányászati kiállítás) mellett még gyufacímke kiállítást, vasaló múzeumot, palóc galériát és babagyűjteményt is találunk. A fő látnivaló azonban a Novohrad-Nógrád Geopark féltve őrzött geoturisztikai attrakciója, a messze földön híres riolittufa formáció, amelyet gyakran csak magyar „Kappadókiának” neveznek, s mint látni fogjuk, nem is alaptalanul. Mindössze másfél kilométert teszünk meg a falutól, és ott is állunk a növényzet nélküli, riolittufával borított, mélyen barázdált, ún. badland mellett, amelyhez hasonlót a világon is mindössze tucatnyit találunk. Kellő óvatossággal le is ereszkedhetünk a gyorsan változó eróziós völgyek és keskeny gerincek által határolt térszín fehér mélyére, ahol akár barlang és kőkapu is kialakulhat. Túránk második felében kifejezetten szép tölgyesben jutunk el az Aranyosi-forrásig, illetve Kazár másik látványos geoturisztikai attrakciójáig, az eróziós löszfelszínhez.

A szerző tippje

 • Hazánkban a Medves-vidék tágabb környezetében találjuk egységnyi területen a legtöbb természeti és kulturális látnivalót. Ismerjük meg ezt a különleges tájegységünket, ahol akár egy hétre való túraprogramot is könnyedén összeállíthatunk.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2021-10-21
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
335 m
Legalacsonyabb pont
227 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 69,09%Ösvény 15,23%Utca 15,67%
Földút
4,8 km
Ösvény
1,1 km
Utca
1,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A riolittufa formáción csak és kizárólag a járt ösvényen mozogjunk! Egyrészt védjük ezt a sérülékeny földtani alakzatot, másrészt vigyázzunk magunkra, hiszen az agyagos felszín tényleg alattomosan csúszhat. A képződmény belsejébe való leereszkedéshez lépésbiztonság szükséges, és jó eséllyel a kezünket is használnunk kell.

Hasznos linkek és ötletek

 • Ezen a geológiai, kulturális és történelmi értékekben hihetetlenül gazdag vidéken jött létre hazánk második, a táj különleges földtani és felszínalaktani értékeit központba állító ún. geoparkja, amely ráadásul határon átívelő kezdeményezés (Novohrad–Nógrád Geopark). Egy geoparkban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amelynek nem csupán tudományos és oktatási jelentősége van, de ritkasága, vagy pusztán esztétikai értéke miatt ökoturisztikai vonzerővel is bír. Tökéletes példája ennek Salgótarján és Fülek tágabb környéke, ahol nemcsak a szén- és kőbányászat múltját ismerhetjük meg, de világszinten is egyedülálló kürtőkitöltéseket és vulkáni kúpokat tanulmányozhatunk testközelből. A geopark honlapján további részletes információt kaphatunk az egyes helyszínekről, de tájékozódhatunk a szervezett túrákról is.

Kezdés

Kazár, Riolittufa parkoló (227 m)
Koordináták:
DD
48.044194, 19.871899
DMS
48°02'39.1"N 19°52'18.8"E
UTM
34U 415921 5321827
w3w 
///leparkol.fagyasztó.vágók

Végpont

Kazár, Riolittufa parkoló

Útleírás

Itiner:

 • A parkolóból a P+ jelzésen északra indulunk el. Utunk a rétről az erdőbe kanyarodik, s enyhe emelkedővel érjük el a híres riolittufa formációt.
 • Továbbra is a P+ jelzésen haladunk: az erdei pihenőnél élesen balra fordulunk, majd gyönyörű tölgyerdőben érjük el az Aranyosi-forrást.
 • A forrás felett az információs tábla által jelzett irányban pár lépés kitérőt teszünk a szintén nagyon látványos eróziós löszfelszínhez.
 • Még mindig a P+ jelzésen megyünk, amely végül becsatlakozik a P jelzésbe. Itt mi balra fordulunk és a P jelzést követjük a falu főutcájáig.
 • A főutcán balra fordulunk, és visszasétálunk a parkolóhoz a P+ jelzésen.

A túra részletes leírása:

Salgótarján szomszédságában találjuk az egykoron szénbányászatáról és népművészetéről ismert falut, Kazárt. A túra után mindenképpen érdemes számolni a hagyományaira büszke település gazdag látnivalóival. A főbb múzeumok és kiállítások (Palóc múzeumudvar, Kézművesház, Tájház és bányászati kiállítás) mellett még gyufacímke kiállítást, vasaló múzeumot, palóc galériát és babagyűjteményt is találunk a településen. A fő látnivaló azonban túránk célpontja, a Novohrad-Nógrád Geopark egyik féltve őrzött geoturisztikai attrakciója, a messze földön híres riolittufa formáció, amelyet gyakran csak magyar „Kappadókiának” neveznek, s mint látni fogjuk, nem teljesen alaptalanul.

Világszenzáció az erdőben

A rövid körtúra a falu keleti végében, a táblával is jelölt parkolóból indul, ahonnan mintegy 1,5 kilométerre találjuk a ritka földtörténeti látványosságot. A P+ jelzés először egy rét mellett halad, majd befordul az erdőbe, és keresztezi a gyakran vizenyős Pólyos-völgyet, hogy annak túloldalán kezdje meg a kapaszkodást fel a hegyre. Nemsokára bal kéz felé fel is tűnik a nagy fehérség: megérkeztünk a növényzet nélküli, riolittufával borított, mélyen barázdált ún. badlandhez. Először is fogjuk át szemünkkel a tetőről e tényleg nem mindennapi helyszínt: olyan, mintha egy magashegységet néznénk fentről, az űrből, miközben közelebb hajolva láthatjuk a néhol karfiolra emlékeztető, máshol gyertyás szerkezetű ún. eróziós mikrofelszínt. Nézzük meg, hol járunk és mitől is olyan különleges ez a hely!

A szürkésfehér riolittufa egy kevésbé ellenálló kőzet, amelyet, ha a felszínre kerül, roppant könnyen pusztítanak le a külső erők, különösen a csapadékvíz. Ennek lehetünk itt szemtanúi. Ugyan napjainkban már nehezen kideríthető, hogy ez a képződmény természetes módon, vagy éppen az ember hatására került-e a felszínre, igazából mindegy is. A badland kifejezés használata jogos, ezt ugyanis eredetileg száraz és félszáraz területeken használták a geográfusok a növény- és talajtakarótól megfosztott, agyagban és homokban gazdag vidékek eróziós formáira, amelyeken a csapadék hatására eróziós barázdákkal sűrűn felárkolt térszín keletkezik - amely ráadásul gyorsan mélyül, változik, akár csak ez itt, előttünk. Az idő előrehaladtával az eróziós völgyek mélyülnek, a gerincek keskenyebbé válnak, és akár barlangok és kőkapuk is kialakulhatnak. 

Fentről nézve a képződmény jobb oldalán egy ösvényt találunk, amelyen óvatosan leereszkedhetünk annak belsejébe is, de készüljünk fel rá, hogy némi mászótudományra is szükségünk lesz. Tényleg legyünk óvatosak, az agyagos felszín alattomosan csúszik. A riolittufa formáció aljában egyrészt úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik bolygón lennénk, továbbá láthatjuk, ahogy a patak eltűnik a mélyben. A Novohrad-Nógrád Geopark itt lent található információs tábláiról még több érdekességet tudhatunk meg.

A földtani képződmény kialakulásának megértéséhez tegyünk egy kis időutazást! Az Európai- és az Afrikai kőzetlemez találkozási zónájában, az ún. Közép-Magyarországi tektonikai zóna mentén mintegy 19-20 millió évvel ezelőtt kezdődött a vulkanizmus, kezdetben igazi „tűzijáték” formájában. A miocén kori vulkanizmus tágabb földrajzi térségünk fejlődéstörténetének egyik leglátványosabb eseménysora lehetett, ugyanis a savanyú összetételű magmák nagy mennyiségű gáz- és víztartalmuk miatt heves robbanásos kitöréseket produkáltak. A levegőbe kerülő vulkáni porból, hamuból és horzsakőből az a riolittufa cementálódott össze az évmilliók alatt, amelyet 40-60 m átlagos vastagságban szerte az Északi-középhegységben megtalálunk. Nagy valószínűséggel a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyaga látható itt Kazár felett.

A kazári badland földtani és tájképi értékét jelentősen növeli az a tény, hogy a hasonló badlandek Közép-Európában nagyon ritkák, hiszen az összefüggő növényzet korlátozza az eróziós formák kialakulását, de a világon is mindössze tucatnyi hasonló hely található (ezek közül Kappadókia az egyik legismertebb, de egyébként a közeli Rákóczibánya mellett is található egy hasonló, kisebb riolittufa formáció). 

Egy eltűnt csevice és a nem kevésbé látványos eróziós löszfelszín

Kevesen tudják, hogy Kazár fölött egy másik látványos eróziós felszínt is találunk, ennek eredünk nyomába. A P+ jelzésen folytatjuk utunkat, érintünk egy szép erdei pihenőt, majd látványos tölgyesben haladunk következő megállónkig, az Aranyosi-forrásig. A kis hozamú vízfakadást a közeli puszta vízellátása érdekében foglalták körbe valamikor, használat hiányában azonban a forrás már eltömítődött, így inni sem tudunk belőle. Kár, mert utóvulkáni hatásként a vízzel együtt CO2 is a felszínre kerül itt, sajátos, savanykás ízt adva a víznek (az ilyen savanyú ízű vizet hívják a palócok csevicének - ezekkel leginkább a Mátrában találkozhatunk).

Pár lépéssel odébb egy információs tábla hívja fel a figyelmet a látványos eróziós löszfelszínre, amelyet a tábla mögött egy rövid kitérővel fedezhetünk fel. A forrás feletti hegyoldalt több méter vastagon lösz borítja, s a lezúduló csapadékvíz látványos, függőleges falú völgyhálózatot hozott létre ebben a jégkorszaki eredetű, a szél által szállított porból leülepedett, finomszemcsés, karbonátos kötőanyagú, puha kőzetben.

Miután megcsodáltuk az erdő mélyén megbújó, látványos helyszínt, egy kellemes sétával térünk vissza a faluba. A P+ jelzés becsatlakozik a P jelzésbe, amelyen balra fordulva hamarosan kiérünk az erdőből, s a túránk elején érintett rét felső szegélyén érjük el Kazárt. A geológiai látványosságokban bővelkedő utunk végén, a földút oldalában még egy, leginkább szívkagyló (Cardium) és „kecskeköröm” (Congeria) maradványairól ismert földtani alapszelvényt is megvizsgálhatunk búcsúzóul. Elérve Kazár főutcáját balra fordulunk, és pár száz métert követően vissza is jutunk a parkolóba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Kazár, Árpád út megnevezésű buszmegállónál kell leszállni a Salgótarjánból érkező menetrendszerinti járatokról.

Megközelítés

 • A buszmegállóból északnyugati irányba indulva, jelzetlen úton (az országúton) 200 méter sétával jutunk a túra kezdőpontjára, a parkolóhoz.

Parkolás

 • A Kazár szélén kialakított parkolóban tehetjük le az autónkat.

Koordináták

DD
48.044194, 19.871899
DMS
48°02'39.1"N 19°52'18.8"E
UTM
34U 415921 5321827
w3w 
///leparkol.fagyasztó.vágók
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • E különleges tájegységünk földtani és kulturális értékeit részletesen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott A Karancs-Medves és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet című kiadványából ismerhetjük meg.

A szerző által javasolt térképek:

 • A Karancs és a Medves-vidék turistatérképe.  

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Kérdések és válaszok

Szabados Borbála kérdése · 2022-07-23 · Közösség
Kedves Termeszetjarok! A hetvegen /jul.29,30,31/ szertnenk csaladdal / 8-10 ember/ megnezni a magyar Kappadokiat. Esetleg tudnak/tudtok valakit , aki vegigkiserne/vezetne ezen az utvonalon? A segitseget elore is koszonom!!!
Mutass többet!
Szigeti-Böröcz Ferenc válasza · 2022-07-25 · Közösség
Kedves Borbála! Első körben azt ajánlanám, hogy bátran vágjanak bele önállóan. Kazár mellett tábla jelzi a "riolittufa" parkolót, onnan nemcsak a turistajelzéseket lehet követni, de helyi táblák is mutatják az utat. Szerintem nem lehet eltévedni. DE ha használják a Természetjáró appját, abban pontos navigáció is van, ha online, vagy letölti az útvonalat. A hőséggel óvatosan, a formációnál tűz a nap. Üdv. Ferenc
3 további hozzászólás

Értékelések

4,5
(8)
Kátai Attila
2022-12-08 · Közösség
Kellemes kis túra.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-12
Fénykép: Kátai Attila, Közösség
Fénykép: Kátai Attila, Közösség
Fénykép: Kátai Attila, Közösség
Fénykép: Kátai Attila, Közösség
Fénykép: Kátai Attila, Közösség
Fénykép: Kátai Attila, Közösség
Fénykép: Kátai Attila, Közösség
Mirájder Teréz
2022-05-03 · Közösség
Szép hely 🚶‍♀️ 🚶‍♂️
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 24

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
6,9 km
Időtartam
1:50 óra
Szintemelkedés
108 m
Szintcsökkenés
108 m
Legmagasabb pont
335 m
Legalacsonyabb pont
227 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp