Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A legrövidebb körtúra az Írott-kőre

· 11 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sűrű lucfenyvesben indulunk a Hörmann-forrástól
  Sűrű lucfenyvesben indulunk a Hörmann-forrástól
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 5 4 3 2 1 km Hörmann-forrás (nem ivóvíz!) Írott-kő (kilátó)
Az Írott-kőre magyar oldalról induló legkönnyebb és legrövidebb körtúra akár kisgyerekekkel is bejárható.
nyitva
könnyű
Hossz 5,4 km
1:45 óra
251 m
251 m
882 m
705 m

A Kőszegi-hegység ezen részét a vasfüggöny idején nem látogathatták civilek, napjaikban azonban akár autóval is könnyedén eljuthatunk a jó minőségű aszfaltos úton a Hármashatár-hegyig, ahonnan számos irányba indulhatunk tovább. Ez a túra az Írott-kőre vezető legrövidebb utat járja végig.

Lucosokon és bükkösön át, vörös- és jegenyefenyők, valamint nyírek fehér törzsei között jutunk el a Dunántúl tetejére. Már útközben is fel-felvillan a kilátóból sejthető panoráma egy szelete, de az igazi körpanorámáért fel kell másznunk az országhatáron álló kilátóba, melynek földszinti helyiségei segítségünkre lehetnek egy-egy, a környéken egyébként gyakori zápor esetére. 

A határvonaltól nem messze, az osztrák oldalon áll az út mellett a hegy névadó sziklája, az Írott-kő. Lefelé egy kisebb emelkedőkkel tarkított, de kellemesen lejtős úton térünk vissza a parkolóba.

A szerző tippje

 • Ha a Hörmann-forrástól a K jelzésen észak felé megyünk tovább, kis kitérővel megnézhetjük az egykori határőr laktanyát. Mikor újra elérjük az aszfaltos utat, jobbra fordulunk rajta, és hamarosan újra jobbra tartva jutunk el az egykori épületek romjaihoz.
 • Készüljünk elegendő folyadékkal, mert a hegyen nincs vízvételi lehetőség. A Hörmann-forrás vize nem iható.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-11-23
Nehézség
könnyű
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
882 m
Legalacsonyabb pont
705 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Velem, Hármashatár-hegy, parkoló (723 m)
Koordináták:
DD
47.358289, 16.463423
DMS
47°21'29.8"N 16°27'48.3"E
UTM
33T 610510 5246019
w3w 
///suhanó.barackok.átnéz

Végpont

Velem, Hármashatár-hegy, parkoló

Útleírás

Itiner

 • A hármashatár-hegyi parkolóból nyugat felé indulunk a K▲jelzésen.
 • Teszünk egy kitérőt a Hörmann-forráshoz.
 • A forrásnál déli irányba fordulunk a K jelzésre, és azt követjük egészen az Írott-kőig.
 • A kilátótól ereszkedve a K jelzés másik ágát követjük.
 • Amikor az letörik délre, mi a K+ jelzésen folytatjuk a túrát a parkolóig.

A túráról részletesen

Fel az Írott-kőre

A hármashatár-hegyi parkolóból nyugat felé indulunk a K▲jelzésen. Az erdészeti sorompó után nem sokkal megérkezünk az út jobb oldalán fakadó Hörmann-forráshoz, ami a Kőszegi-hegység legmagasabb, 713 méteren fakadó víznyerő helye. Először Csarmas-kútjának hívták, majd a 18. században kapta a mai nevét a tragikus sorsú várnagy, Hörmann Mihály után, akiről több történet is kering. Az egyik szerint Jurisics Miklós várkapitány titkos felderítő útra küldte őt, ami közben a törökök elfogták, és e forrásnál élve megnyúzták. Egy másik változat szerint az ő ötlete volt ez a kivégzési mód arra az esetre, ha valaki szövetkezik a törökkel. Egyszer azonban őt vesztegette meg az ellenség, amiért a maga által kitalált büntetést kapta. Történelmi források nem támasztják alá, hogy Jurisics korában élt volna egyáltalán Hörmann nevű katona.

Egy másik monda szerint 1620-ban a császári seregek óriási túlerővel támadták meg a kőszegi várat, és a menthetetlen helyzetben egy Hörmann Mihály nevű vitéz felgyújtotta a megmaradt puskaport, nehogy az a támadók kezére jusson. Hörmann elmenekült, de az ellenség végül a Csarmas-kútnál elfogta, és elevenen megnyúzta 1621. május 27-én. Emlékét a kőszegi Várparkban az 1971-ben emelt Hörmann-kő is őrzi, valamint a kőszegi vár falai között még ma is látható egy tőr, mellyel állítólag végrehajtották az ítéletet.

A forrástól déli irányban megyünk tovább a K jelzésen, ami sűrű, sötét lucfenyvesben indul felfelé az Írott-kő tanösvény táblái által szegélyezett, meredek úton.  Az Írottkő Natúrpark településeit és kirándulóhelyeit bemutató 20 állomás táblái 2 km hosszan, egészen a csúcsig kísérnek minket. Egy nagy jobbos kanyar után az erdő bükkösre vált. A Hármashatár gerincének letermelt déli oldala felett Szombathely és a Kisalföld felé kapunk panorámát. Jobbról nyíres jelzi a gerinc csekély termőképességű, az érvszázadok során kizsarolt, elsavanyodott talaját. Ez a pionír jellegű fafaj a rétegelt lemez- és furnérgyártás egyik legfontosabb alapanyaga, de dobozok, ládák, sport- és hangszerek (pl. gitár, zongoraelemek) is készülnek belőle. Gyógynövényként is számon tartják, mivel a leveleiből készült tea jól szabályozza a veseműködést, vízhajtó hatású, valamint hólyaghurutot is kezelnek vele. Kérge jó lázcsillapító, csapolt nedve immunerősítő. A népi gyógyászatban viricsként is ismert levet régen vesehomok és kisebb vesekövek elhajtására is használták.

Balról felnövő vörösfenyves, majd egy egykori, hazánkban csak a Kőszegi-hegységből ismert erdőtársulás, a jegenyefenyves-bükkösök hírmondójaként néhány jegenyefenyő áll az út mellett. Egy lucfenyves után érünk az Írott-kő csúcsa alatti pihenőhöz, ahol egy kényelmes esőbeálló is vár minket.

A Dunántúl tetején

A Dunántúl legmagasabb pontját a 13. században Fenyő-hegynek, míg 17. századtól Szálkőnek hívták. Mai nevét a hegy tetején, a kilátótól mintegy 40 méterre, az osztrák oldalon álló kvarcitos fillit szikláról kapta, melyen egykor jól olvasható „C” „B” „E” jelölés állt. A betűsor valószínűleg a Confinia Batthyányiana Esterházyana szöveg rövidítése, vagyis magyarul Batthyány-Esterházy határt jelent, de a betűsor rámímel Comes Batthyány Elemér nevére is.

A helybeliek 1891-ben egy fából ácsolt, a millennium alkalmából Árpád névre keresztelt kilátót építettek a hegytetőre, amit rossz állapota miatt 1908-ban le kellett bontani. A helyére 1913-ban egy kőtorony került, amit a II. világháború után, a vasfüggöny évtizedeiben csak az osztrák oldalról lehetett megközelíteni. Érdekessége, hogy pont a közepén halad át az államhatár, melyet a kilátóban felállított határkő is mutat.

A 2010-ben felújított építményből tiszta időben akár a Balatonig is elláthatunk, ami a Bakonytól délre a Tapolcai-medence tanúhegyei között csillan meg. Még délebbre a Keszthelyi-hegység és a Rendeki-hegy, utánuk a Zalai-dombság látható. Délnyugati irányba nézve, ha nagyon tiszta az idő, a Kamniki-Alpok csúcsai is feltűnnek, de az Alpok első keleti kétezres csúcsai, a Schneeberg és a Wechsel mögött megbújó Rax magasodik látszólag a leginkább környezete fölé. Az alacsonyabb, de mégis markáns Hohe Wand sziklafalai szintén általában láthatóak a felső szintről. Északon Bécs és a Fertő tó mögött húzódó szélerőművekkel tűzdelt Lajta-hegységet szemlélhetjük.

Vissza a parkolóhoz

A pihenőtől a K jelzés jobb oldali ágán, a Dél-dunántúli Kéktúra vonalán folytatjuk utunkat. A sűrű lucfenyves borította lejtő után bükkösben ereszkedünk tovább, majd tarvágott részt kerülünk dél felől. Tarvágáskor a teljes vágásérett erdőállományt letermelik úgy, hogy a kivágott fák gyökerei bent maradnak a talajban, valamelyest mérsékelve ezzel a növényzet elvesztése miatt fokozódó eróziót és deflációt az újulat felverődéséig. Ez az erdőfelújítás legköltséghatékonyabb módja, viszont emellett számos hátránya jelentkezik. Amellett, hogy a terület élővilágának legnagyobb részére nézve káros, az csemeték felnövéséig fokozottan megnöveli az erózió mértékét, szárítja a mikroklímát, és a tarvágott területekkel szomszédos erdőrészeken nő a széldöntésnek való kitettség.

Elhaladunk egy szénarács mellett, majd egy éles kanyarban, ahol a K jelzés jobbra, déli irányba fordul, mi a K+ jelzésre váltunk. A kis kezdeti emelkedő után kb. 1 km-t teszünk meg az enyhén lejtős úton, majd amikor a jelzés élesen balra tér, és ismét emelkedni kezdünk. Itt is egy letermelt állomány mellett megyünk el, ahonnan a Kisalföld felé nyílik kilátás. A parkolóba egy lucfenyvesen át vezet a kellemes lejtő.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A parkolóhoz legközelebbi buszmegálló 3,3 km-re van Velemben, így erre a túrára elsősorban autóval érdemes érkezni.

Megközelítés

 • A túra a parkolóból indul.
 • A parkoló Velemből gyalog a Szent Vid érintésével a K+ jelzésen érhető el (3,3 km, 359 m szint).

Parkolás

 • A parkolót Velem felől a Terv-úton indulva érdemes megközelíteni a Velemi deltában balra fordulva. Az út mellett információs táblák segítik a navigálást.

Koordináták

DD
47.358289, 16.463423
DMS
47°21'29.8"N 16°27'48.3"E
UTM
33T 610510 5246019
w3w 
///suhanó.barackok.átnéz
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A Kőszegi-hegység turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(11)
Krisztina Tóthné
2021-12-30 · Közösség
Csodaszép túra volt!
Mutass többet!
Fénykép: Krisztina Tóthné, Közösség
Fénykép: Krisztina Tóthné, Közösség
Fénykép: Krisztina Tóthné, Közösség
Fénykép: Krisztina Tóthné, Közösség
Mazurkáné Gabi
2021-09-10 · Közösség
A túra különlegessége: a kilátó elhelyezkedése két ország szószerinti határán. Az út első fele szép szálerdőben, míg visszafele nem annyira.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 29

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,4 km
Időtartam
1:45 óra
Szintemelkedés
251 m
Szintcsökkenés
251 m
Legmagasabb pont
882 m
Legalacsonyabb pont
705 m
Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp