Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Tipp

A Gerence történelmi rejtélyei

· 1 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bakony Hotel bejárata
  / A Bakony Hotel bejárata
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vörös János-séd mellett indulunk
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panorámarészlet a Witt-kilátópontról
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vízmosás Móricháza közelében
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bakonybéltől nem messze balra tart a Z+ jelzés
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fődolomit feltárása a Gáthegyalja dűlőn
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Púpos egyrétűtapló a Vörös János-séd mentén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tökgurító-rét Bakonybél határában
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Móricházi útrészlet
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Átkelés a Gerencén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A túra kiindulópontját adó buszmegálló
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km
Kellemes körtúra Bakonybél vonzáskörzetében Móricháza romjaival, több mint 3000 éves halomsírokkal és a Witt-kilátóponttal, ahonnan Kádár János is megcsodálta a Kőris-hegy - Parajos-tető vonulatra nyíló panorámát.
nyitva
közepes
15,6 km
4:40 óra
505 m
505 m
Bakonybélből a Gerence partján indulunk a Gerencepuszta felé, melynek egykori csárdájában Sobri Jóska és az utolsó betyárként számon tartott Savanyó Jóska is gyakori vendég volt. Kicsivel távolabb a Vörös János-sédi pihenőben kiváló piknikező helyet találunk, utána pedig a patakot követve az egykori erdei vasút nyomaira is rábukkanunk. A meanderező séd felduzzasztott szakaszán akár alpesi gőtéket is láthatunk. A túra során a Suttonyi- és a Markovics-kút forrásait is szemügyre vehetjük, és rövid kitérőt tehetünk a móricházi vadászház romjaihoz. Megcsodálhatjuk az előttünk hullámzó tájat a Witt-kilátópontról. Sudár bükkök alatt haladva négy tucat bronzkori halomsírt is útba ejtünk a Bakonybél felé visszavezető utunkon.

A szerző tippje

 • A Witt-kilátópont kihagyásával a túra hosszúsága 15 km-ről 10 km alá rövidíthető.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-09-07
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
412 m
Legalacsonyabb pont
256 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló (267 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.257712, 17.721518
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°15'27.8"N 17°43'17.5"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 705902 5237396
w3w (what3words) 
///filmzene.alakok.harmatos

Végpont

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól nyugat felé indulunk a Rózsa utcán a K jelzésen.
 • A Gáthegyalja dűlőn észak felé követjük a K+ jelzést.
 • A Vörös János-sédi pihenő esőbeállója mögött balra megyünk tovább a P jelzésen.
 • A P▲ jelzésen kitérőt teszünk a Witt Lajos-kilátópontra.
 • A P jelzésen visszatérünk a móricházi elágazáshoz.
 • A P◼ jelzésen jobbra megyünk tovább.
 • Egy Y elágazás bal ágán megyünk tovább a Z+ jelzésen.
 • A Gáthegyalja dűlőtől a K jelzésen térünk vissza a buszmegállóhoz. 

A túráról részletesen

Bakonybélből Gerencepusztára

A buszmegállótól nyugat felé indulunk a Rózsa utcán a K jelzésen, majd Bakonybél belterületét a Fürdő utca végénél hagyjuk el, ahol a hídon, majd a Törökgurító-réten keresztül kelünk át a Gerence-patakon. Innen a Gáthegyalja dűlőn észak felé követjük a K+ jelzést, ami a hamarosan jobbra kanyarodó útról egyenesen megy tovább. A padokkal felszerelt rétek után a volt a Gerence-malom helyét és a malom üzemeltetőjének lakóházát kerüljük meg (régebbi épület), majd a Huszár-kő kiugró szikláját.  A völgy szűkülni kezd. A Hotel Odvaskő kerítésénél egy falépcső indul a lejtő oldalában, amelyen fellépdelve továbbra is kényelmes sétaúton haladhatunk tovább - aki viszont szereti a kihívásokat, mindenképpen egyenesen menjen, ahol a patakparton egy rövid kötéllel biztosított szakasz várja a bátrakat.

A szálloda területén volt egykor a néhány házból álló Gerencepuszta, ahol hírhedt csárda működött, melynek falmaradványai az 1950-es években még megvoltak. A 19. században olyan neves betyárok is megfordultak itt, mint Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Doma Vendel, vagy az utolsó betyárként számon tartott Savanyó Jóska. A 20. század elején még főleg erdészek, vadászok lakták a kis pusztát, ami a Hotel Odvaskő megépülésével az 1980-as évekre teljesen átalakult.

Innen pár száz méterre találjuk a Vörös János-sédi pihenőt, ahol a kavicsos erdőgazdasági úton az esőbeálló mögött balra megyünk tovább a P jelzésen. A fokozottan védett természeti terület táblánál két könnyen felismerhető, érdekes növény is terem az út mellett. Az egyik a kereklevelű kapotnyak, amelynek fényes, vese alakú leveleinek tövében növő illatos, bíbor-barna virágait meztelencsigák porozzák, majd magvait hangyák terjesztik a külső maghéj ragadós, magas olaj- és fehérjetartalmú kinövéséért (elaioszóma). A növény minden része kis koncentrációban rákkeltő hatású illóolajokat tartalmaz. A másik egy örökzöld cserje, a hegyvidéki bükkelegyes erdeinkben élő, védett babér boroszlán. Ezen ritka atlanti-mediterrán flóraelemünket régebben koszorúkötés céljából gyűjtötték.

A Vörös János-séd mentén Móricházáig

Tőlünk jobbra csörgedezik a Királykapu közelében eredő Vörös János-séd, a Gerence középső szakaszának egyik rövid mellékága, ami felveszi többek között a túra során is érintett Suttonyi-kút és Markovics-kút vizét. Kiemelt természetvédelmi értéket képvisel, mert olyan ritka fajokkal találkozhatunk a patak és a felduzzasztásával képzett tó vizében, mint a Bakonyban egyedül itt élő kövi rák vagy a fokozottan védett alpesi gőte.

Innen egy rövid vadregényes, de csalános-aranyvesszős szakasz következik. A patak medrét követő ösvény első S kanyarjától néhány kisebb bauxitos feltárást láthatunk. Ahogy fordul a meder, kiszélesedik a völgy, és gyertyán elegyes bükkösben megyünk tovább. Hamarosan elérjük a patak felduzzasztott, gyékényfajokkal és más vízinövényekkel dúsan benőtt szakaszát. E mellett találjuk a Suttonyi-kút szivárgóját, aminek régies neve rejtekhelyet, búvóhelyet jelent. A tó végénél, a szénarácsnál balra fordulunk, majd a következő kereszteződésben jobbra követjük a P jelzést a Witt-kilátópont felé.

A Móricházi elágazástól nem messze, a kövesút mellett egy hatalmas lucfenyő alatt terpeszkedik a hajdani móricházi vadászkastély romja. A kis tisztáson álló egykori úri lak a nagy pápai uradalom utolsó birtokosának, gróf Esterházy Tamásnak az idejében hírhedt volt a gróf mulatozásairól. A kisvasút 1961-től az 1970-es évekig menetrendszerű személyforgalmat is bonyolított Móricházáig.

A Witt Lajos-kilátópont

Hamarosan az út bal oldalán fakadó a Markovics-kúthoz érünk, ami a 19. században élt Markovics Adolf bakonybéli perjelről, a kolostor vezetőjéről kapta a nevét. A séd kanyarulata melletti széles kavicsos úton, a volt Városlőd-Franciavágás erdei vasút nyomvonalán haladunk tovább. A következő elágazásában érünk az egykori vasúthíd ma is álló pilléreihez, melyektől balra indulunk az Öreg-kecskeakol-árkon felfelé vezető P▲ jelzésen, ami egy nagy hajtűkanyarral vezet a csodás panorámájú Witt Lajos-kilátópontra, ahonnan a Kőris-hegy-Parajos-tető-Tönkölös-hegy vonulatra és az alattunk elterülő bakonyi rengetegre pillanthatunk rá. A helybeliek Kádár-kilátónak is nevezik ezt a kis platót, mert egy látogatása során itt terítettek vacsorához Kádár Jánosnak. Witt Lajos (1898-1994) elsősorban erdőrendezési, vasúttervezési és erdőgondnokság-vezetői területen dolgozott. Ő tervezte a 6,5 km hosszú Huszárokelőpuszta-Móricháza erdei vasútszakaszt. Majd’ öt évtizedes pályája alatt vezette az Ugodi Erdőgazdaságot és az ERTI Kísérleti állomását, míg 1956-os emigrálása után a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem Zoológiai Intézet Gerinces Múzeumának kurátora lett, melynek gyűjteményét több ezer példánnyal, köztük két bálna preparált csontvázával gyarapította 1972-es nyugdíjazásáig. 1998-tól hamvai végakarata szerint az ugodi erdőben nyugszanak. A kis tisztás sarkában áll a Bakonyerdő Zrt. megbízásából Fodor Zoltán által készített díszes „Dicsértessék a Bakony” feliratú fakeresztje.

Halomsírok között

Visszatérünk a móricházi kereszteződéshez, és a P◼ jelzésen megyünk tovább, ami kb. 50 m méter múlva tér le jobbra, majd keresztez egy földutat, és egy vízmosásos mélyúton indul felfelé a löszön tenyésző szálbükkösben, melynek gyepszintjében stílusosan a bükkös sás a domináns faj. A vízmosásos szakasz után mintegy 50 halom jelenik meg az erdő aljában, amiket az i.e. 15. század körül alakíthattak ki. Mivel építőik népi hovatartozása és nyelve ismeretlen ― talán az illír népcsoporthoz tartozhattak ―, a történelemtudomány temetkezési szokásaik alapján halomsíros kultúrának nevezi őket. Ilon Gábor régész egy hasonló, Ugod-katonavágási sírmezőn feltárt földből és kőtörmelékből álló halomban 10-30 centiméter vastag faszenes máglyamaradványt talált, ami alatt vörösre égett a talaj a holttestet egykor elemésztő máglya tüzétől. A 100-110 centiméteres mélységből előkerült sírmellékletek a halott csontmaradványai fölül származó edénytöredékek, valamint a nagy hőtől eldeformálódott bronz karperecek, tűk, karikák, tőr- és lándzsacsúcs-maradványok.

Vissza Bakonybélbe

A sírmező után keresztezünk egy földutat, majd az Y elágazás bal szára felé, egyenesen megyünk tovább, most már a Z+ jelzésen. A kis szurdokká szűkülő sziklás völgyben meredeken ereszkedünk a Gáthegyalja-dűlő aszfaltos útjáig, melyen északkelet felé fordulva a K jelzést követjük, ami 300 m múlva átkel a Gerencén. A réteken és a hídon át érünk be Bakonybélre, majd a Fürdő utcáról az első keresztutcán balra kanyarodva visszaérkezünk a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Bakonybélbe gyakran közlekednek buszok Zirc és Pápa felől. A Bakonybél, üdülő bejárati út nevű megállónál érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállótól indul és ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Bakonybél autóval Zirc és Pápa felől közelíthető meg.
 • A buszmegálló mögötti parkolóban érdemes hagyni a járművet.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.257712, 17.721518
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°15'27.8"N 17°43'17.5"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 705902 5237396
w3w (what3words) 
///filmzene.alakok.harmatos
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony utikalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. 

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

5,0
(1)
Ihasz Jozsef
2021-01-09 · Közösség
Ismét egy klassz kis körútra a Bakonyban.Viszonylag rövid, de annál inkább szerethető.Dicsértessék a Bakony, és tényleg,annyi szépet ad nekünk, hogy néha úgy érzem,meg sem érdemeljük:-)Szóval kedves mindenki kalandra fel!!!
Mutass többet!
2021. január 9., szombat 18:51:16
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:51:48
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:52:32
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:53:41
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:54:03
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:55:23
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:56:14
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:58:15
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:58:55
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 18:59:16
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség
2021. január 9., szombat 19:10:58
Fénykép: Ihasz Jozsef, Közösség

A többiek fényképei

2021. január 9., szombat 18:51:16
2021. január 9., szombat 18:51:48
2021. január 9., szombat 18:52:32
2021. január 9., szombat 18:53:41
+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
15,6 km
Időtartam
4:40óra
Szintemelkedés
505 m
Szintcsökkenés
505 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp