Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Gerence történelmi rejtélyei

· 6 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bakony Hotel bejárata
  A Bakony Hotel bejárata
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 450 400 350 300 250 200 14 12 10 8 6 4 2 km Halomsírok (Móricháza) Witt Lajos-kilátópont Erdőismereti Oktatóbázis … Háza Erdők Háza (Bakonybél)
Kellemes körtúra Bakonybél vonzáskörzetében, Móricháza romjaival, több mint 3000 éves halomsírokkal és a Witt Lajos-kilátóponttal, ahonnan Kádár János is megcsodálta a Kőris-hegy és Parajos-tető vonulatára nyíló panorámát.
nyitva
közepes
Hossz 15,6 km
4:40 óra
505 m
505 m
412 m
256 m
Bakonybélből a Gerence partján indulunk a Gerencepuszta felé, melynek egykori csárdájában Sobri Jóska és Savanyó Jóska is gyakori vendég volt. Kicsivel távolabb a Vörös János-séd pihenőjén kiváló piknikező helyet találunk, majd a patakot követve az egykori erdei vasút nyomaira is rábukkanunk. A meanderező séd felduzzasztott szakaszán akár alpesi gőtéket is láthatunk. A túra során a Suttonyi- és a Markovics-kút forrásait is szemügyre vehetjük, és rövid kitérőt tehetünk a móricházi vadászház romjaihoz. Megcsodálhatjuk az előttünk hullámzó tájat a Witt Lajos-kilátópontról. Sudár bükkök alatt haladva négy tucat bronzkori halomsírt is útba ejtünk a Bakonybél felé visszavezető utunkon.

A szerző tippje

 • A Witt-kilátópont kihagyásával a túra hosszúsága 15 km-ről 10 km alá rövidíthető.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2022-06-03
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
412 m
Legalacsonyabb pont
256 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló (267 m)
Koordináták:
DD
47.257712, 17.721518
DMS
47°15'27.8"N 17°43'17.5"E
UTM
33T 705902 5237396
w3w 
///filmzene.alakok.harmatos

Végpont

Bakonybél, üdülő bejárati út buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól nyugat felé indulunk a Rózsa utcán a K jelzésen.
 • A Gáthegyalja dűlőn észak felé követjük a K+ jelzést.
 • A Vörös János-sédi pihenő esőbeállója mögött balra megyünk tovább a P jelzésen.
 • A P▲ jelzésen kitérőt teszünk a Witt Lajos-kilátópontra.
 • A P jelzésen visszatérünk a móricházi elágazáshoz.
 • A P◼ jelzésen jobbra megyünk tovább.
 • Egy Y elágazás bal ágán megyünk tovább a Z+ jelzésen.
 • A Gáthegyalja dűlőtől a K jelzésen térünk vissza a buszmegállóhoz. 

A túráról részletesen

Bakonybélből Gerencepusztára

A buszmegállótól nyugat felé indulunk a Rózsa utcán a K jelzésen, majd Bakonybél belterületét a Fürdő utca végénél hagyjuk el, ahol a hídon, majd a Törökgurító-réten keresztül kelünk át a Gerence-patakon. Innen a Gáthegyalja dűlőn észak felé követjük a K+ jelzést, ami a hamarosan jobbra kanyarodó útról egyenesen megy tovább. A padokkal ellátott rétek után a volt a Gerencemalom helyét és a malom üzemeltetőjének lakóházát kerüljük meg (régebbi épület), majd a Huszár-kő kiugró szikláját.  A völgy szűkülni kezd. A Odvaskő Panzió és Étterem kerítésénél egy falépcső indul a lejtő oldalában, amelyen fellépdelve továbbra is kényelmes sétaúton haladhatunk tovább - aki viszont szereti a kihívásokat, mindenképpen egyenesen menjen, ahol a patakparton egy rövid kötéllel biztosított szakasz várja a bátrakat.

A szálloda területén állt egykor Gerencepuszta néhány háza, köztük egy hírhedt csárda is, amelynek falmaradványai az 1950-es években még megvoltak. A 19. században olyan neves betyárok is megfordultak itt, mint Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Doma Vendel vagy Savanyó Jóska. A 20. század elején leginkább erdészek, vadászok lakták az épületeket, ami a panzió megépülésével az 1980-as évekre teljesen átalakult.

Innen pár száz méterre találjuk a Vörös János-séd pihenőjét, ahol a kavicsos erdőgazdasági úton az esőbeálló mögött balra megyünk tovább a P jelzésen. A fokozottan védett természeti terület táblájánál két, könnyen felismerhető, érdekes növény is terem az út mellett. Az egyik a kereklevelű kapotnyak, amelynek fényes, vese alakú leveleinek tövében növő illatos, bíbor-barna virágait meztelencsigák porozzák, majd magvait hangyák terjesztik a külső maghéj ragadós, magas olaj- és fehérjetartalmú kinövéséért (elaioszóma). A növény minden része kis koncentrációban rákkeltő hatású illóolajokat tartalmaz. A másik egy örökzöld cserje, a hegyvidéki bükkelegyes erdeinkben élő, védett babérboroszlán. E ritka, atlanti-mediterrán flóraelemünket régebben koszorúkötés céljából gyűjtötték.

A Vörös János-séd mentén Móricházáig

Tőlünk jobbra csörgedezik a Királykapu közelében eredő Vörös János-séd, a Gerence középső szakaszának egyik rövid mellékága, ami felveszi többek között a túra során is érintett Suttonyi-kút és a Markovics-kút vizét. Kiemelt természetvédelmi értéket képvisel, mert olyan ritka fajokkal találkozhatunk a patak és a felduzzasztásával létrehozott tó vizében, mint a Bakonyban egyedül itt élő kövi rák vagy a fokozottan védett alpesi gőte.

Innen egy rövid vadregényes, de csalános-aranyvesszős szakasz következik. A patak medrét követő ösvény első S kanyarjától néhány kisebb bauxitos feltárást láthatunk. Ahogy fordul a meder, kiszélesedik a völgy, és gyertyán elegyes bükkösben megyünk tovább. Hamarosan elérjük a patak felduzzasztott, gyékényfajokkal és más vízinövényekkel dúsan benőtt szakaszát. E mellett találjuk a Suttonyi-kút szivárgóját, aminek régies neve rejtekhelyet, búvóhelyet jelent. A tó végénél, a szénarácsnál balra fordulunk, majd a következő kereszteződésben jobbra követjük a P jelzést a Witt-kilátópont felé.

A móricházi elágazástól nem messze, a kövesút mellett egy hatalmas lucfenyő alatt terpeszkedik a hajdani móricházi vadászkastély romja. A kis tisztáson álló egykori úri lak a nagy pápai uradalom utolsó birtokosának, gróf Esterházy Tamásnak az idejében hírhedt volt a gróf mulatozásairól. A kisvasút 1961-től az 1970-es évekig menetrendszerű személyforgalmat is bonyolított Móricházáig.

A Witt Lajos-kilátópont

Hamarosan az út bal oldalán fakadó a Markovics-kúthoz érünk, ami a 19. században élt Markovics Adolf bakonybéli perjelről, a kolostor vezetőjéről kapta a nevét. A séd kanyarulata melletti széles kavicsos úton, az egykoron Városlőd és Franciavágás közt 36 km hosszan kanyargó erdei vasút nyomvonalán haladunk tovább. A következő elágazásában érünk az egykori vasúthíd ma is álló pilléreihez, melyektől balra indulunk az Öreg-Kecskeakol-árokban felfelé vezető P▲ jelzésen. Az út egy nagy hajtűkanyarral vezet a csodás panorámájú Witt Lajos-kilátópontra, ahonnan a Kőris-hegy, a Parajos-tető és a Tönkölös-hegy vonulatára és az alattunk elterülő bakonyi rengetegre pillanthatunk rá. A helybeliek Kádár-kilátónak is nevezik ezt a kis platót, mert egy látogatása során itt terítettek vacsorához Kádár Jánosnak. Witt Lajos (1898–1994) elsősorban erdőrendezési, vasúttervezési és erdőgondnokság-vezetői területen dolgozott. Ő tervezte a 6,5 km hosszú Huszárokelőpuszta–Móricháza erdei vasútszakaszt. Majd’ öt évtizedes pályája alatt vezette az Ugodi Erdőgazdaságot és az ERTI Kísérleti állomását, míg 1956-os emigrálása után a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem Zoológiai Intézetének múzeumi kurátora lett, amelynek gyűjteményét több ezer példánnyal, köztük két bálna preparált csontvázával gyarapította 1972-es nyugdíjazásáig. 1998-tól hamvai végakarata szerint Ugodi erdejében nyugszanak. A kis tisztás sarkában áll a Bakonyerdő Zrt. megbízásából Fodor Zoltán által készített „Dicsértessék a Bakony” feliratú fakeresztje.

Halomsírok között

Visszatérünk a móricházi kereszteződéshez, és a P◼ jelzésen megyünk tovább. Mintegy 50 m megtétele után térünk le jobbra, majd keresztezünk egy földutat, és egy vízmosásos mélyúton indulunk felfelé a löszön tenyésző szálbükkösben, melynek gyepszintjében stílusosan a bükkös sás a domináns faj. A vízmosásos szakasz után mintegy félszáz halom jelenik meg az erdő aljában, amiket az i.e. 15. század körül alakíthattak ki. Mivel építőik népi hovatartozása és nyelve ismeretlen ― talán az illír népcsoporthoz tartozhattak ―, a történelemtudomány temetkezési szokásaik alapján halomsíros kultúrának nevezi őket. Ilon Gábor régész egy hasonló, ugod-katonavágási sírmezőn feltárt földből és kőtörmelékből álló halomban 10–30 centiméter vastag faszenes máglyamaradványt talált, ami alatt vörösre égett a talaj a holttestet egykor elemésztő máglya tüzétől. A 100–110 centiméteres mélységből előkerült sírmellékletek a halott csontmaradványai fölül származó edénytöredékek, valamint a nagy hőtől eldeformálódott, bronzból készült karperecek, tűk, karikák, tőr- és lándzsacsúcsmaradványok.

Vissza Bakonybélbe

A sírmező után keresztezünk egy földutat, majd az Y elágazás bal szára felé, egyenesen megyünk tovább, immáron a Z+ jelzésen. A kis szurdokká szűkülő sziklás völgyben meredeken ereszkedünk a Gáthegyalja-dűlő aszfaltburkolatú útjáig, melyen északkelet felé fordulva a K jelzést követjük, ami 300 m múlva átkel a Gerencén. A réteken és a hídon át érünk be Bakonybélbe, majd a Fürdő utcából az első keresztutcán balra kanyarodva visszaérkezünk a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Bakonybélbe gyakran közlekednek buszok Zirc és Pápa felől. A Bakonybél, üdülő bejárati út nevű megállónál érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállótól indul és ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Bakonybél autóval Zirc és Pápa felől közelíthető meg.
 • A buszmegálló mögötti parkolóban érdemes hagyni a járművet.

Koordináták

DD
47.257712, 17.721518
DMS
47°15'27.8"N 17°43'17.5"E
UTM
33T 705902 5237396
w3w 
///filmzene.alakok.harmatos
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony utikalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. 

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(6)
Németh Dominik
2022-10-25 · Közösség
Remek hangulatú túraútvonal, ami nem tud csalódást okozni. A bakonybéli buszmegállótól a patak mellett haladva a Horváth László tisztásig húzódik a túraútvonal első szakasza, ami tökéletes a családdal kirándulni vágyóknak is. Több helyen is meg lehet pihenni a gyerekekkel: épp mire megunnák a számukra még monoton sétálást, mindig lesz valami az útvonal mentén, amivel le lehet őket kötni. Itt még a terep sem vészes a kisebbeknek. Az említett tisztást elhagyva aztán, már nem lesz kihelyezett pihenő rész egészen az út végéig, illetve a terep leküzdésének a nehézsége is kicsit megugrik valamelyest, de abszolút nem nevezném kimerítőnek. A bejáratott túraútvonal, az őszi látkép, a csend és a nyugalom összhangja már hív is minket vissza. Van miért visszatérni a Bakonybél térségébe, ugyanis kimaradt még a Hubertlaki-tó, a Vajda Péter Kilátó és a Kerteskői szurdok is.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-15
Gergely Ádám
2021-10-20 · Közösség
Köszönjük az élményt!:)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-10-19
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 27

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
15,6 km
Időtartam
4:40 óra
Szintemelkedés
505 m
Szintcsökkenés
505 m
Legmagasabb pont
412 m
Legalacsonyabb pont
256 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Útpontok
 • 7 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp