Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Dunazug két pólusán

· 7 értékelés · Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A dobogókői Báró Eötvös Loránd menedékház a levegőből. A távoli horizonton a Börzsöny
  A dobogókői Báró Eötvös Loránd menedékház a levegőből. A távoli horizonton a Börzsöny
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Dobogó-kő (kilátóhely) Szent-kút (Pilisszentkereszt) Dera-szurdok
Hazánk talán legnépszerűbb hegyvidékén, a Pilis és a Visegrádi-hegység határán túrázunk a Dobogókő és Pilisszentkereszt körüli sziklaformációk között. A környék két leglátványosabb természeti képződményét látogatjuk meg, a Dobogókő vulkáni sziklatornyait, merész kilátóteraszát, illetve a Dera-szurdok mészkősziklák közé vágódó, vadregényes hasadékát. A kettő között pedig kellemes tölgyesekben, a Szent-kút meghitt erdei zugában járunk felfedező kört.
nyitva
könnyű
Hossz 12,7 km
3:45 óra
523 m
523 m
696 m
255 m

A Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsára kapaszkodunk a Pilis és a Visegrádi-hegység közötti választóvonalból, a szerzetesek által újjáélesztett Pilisszentkeresztről, hogy néhány földtani és történelmi emléket, panorámát megtekintve, kellemes erdei sétával visszatérjünk a Dunazug-hegység központjába. A lankás hegyek a felkapott kirándulóhelynek köszönhetően kijárt ösvényeket, széles erdei utakat ringatnak, még a legvadabb Dera-szurdokban is pallók, hidak és jól járható ösvények teszik kényelmessé a kirándulást az egyébként köves, sziklás bevágásban.

Számos történelmi emléket rejt az erdő Dobogókő környékén, melyekre a térképen megtalálható nevek is emlékeztetnek. Fagyos katona, Öreg-vágás, Szent-kút szerepel a helyszínek megjelöléseként, de rejtve is találunk érdekességeket, mint a hegytetőre felvezető Római út, illetve a már csak leírásokból ismert római őrtorony romjai Dobogókőn.

Tartalmas túránk körbejárja a Dunazug hegység felkapott és neves helyszíneit a Visegrádi-hegység legmagasabb, panorámás kilátópontjától a legmélyebb szurdokig. Bár nyomvonalunk a hegység legkönnyebben megközelíthető vidékén kanyarog, ha ennél is kényelmesebb túrát szeretnénk bejárni, akkor a Dobogókőre felvezető szakaszt kihagyhatjuk, és busszal is felmehetünk a hegytetőre, ahonnan már csak kényelmesen lesétálunk.

A szerző tippje

 • Ha a túrát hosszúnak találjuk, a Dobogókőre felvezető szakaszt kihagyhatjuk a menetrendszerinti buszjáratot igénybe véve a Dobogókő, hegytető megállóig. A felszabaduló időt akár használhatjuk a rövid, de látványos Thirring-körút bejárására is, ahol impozáns andezittornyokat tekinthetünk meg minden oldalról.
 • Ha a K jelzésen, kicsivel hosszabb úton megyünk fel Dobogókőre, a Zsivány-sziklákat is útba ejthetjük, ezzel színesítve a túra során megtekintett látványos sziklaképződmények sorát.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-11-16
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
696 m
Legalacsonyabb pont
255 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 3,86%Murvás út 23,50%Földút 1,13%Ösvény 38,89%Utca 8,11%Ismeretlen 24,48%
Aszfalt
0,5 km
Murvás út
3 km
Földút
0,1 km
Ösvény
4,9 km
Utca
1 km
Ismeretlen
3,1 km
Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Báró Eötvös Loránd Menedékház

Biztonsági előírások

 • A Dera-szurdok sziklás ösvényén óvatosan, biztos léptekkel, sietség nélkül haladjunk, főleg nedves, fagyos időjárásban, amikor csúszóssá válik a sziklafelület.
 • A tömeg a hétvégi jó időben elkerülhetetlen a szurdokban. Adjunk időt a veszélyes szituációk elkerülésére, a keskeny ösvényen előzékenyen haladjunk egymást segítve!

Kezdés

Pilisszentkereszt, pilisszántói elágazás buszmegálló (341 m)
Koordináták:
DD
47.693580, 18.902676
DMS
47°41'36.9"N 18°54'09.6"E
UTM
34T 342628 5284374
w3w 
///tévéműsor.átfér.összezár
Mutasd a térképen

Végpont

Pilisszentkereszt, pilisszántói elágazás buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • Pilisszentkeresztről a P jelzés mentén érünk fel Dobogókőre.
 • Dobogókőről a K+ jelzés mentén érünk le a Dera-szurdokba.
 • A Dera-szurdokon a K jelzés vezet át Pilisszentkeresztre.
 • A falun belül a P jelzésen érünk vissza kiindulópontunkhoz.

A túráról részletesen:

Kapaszkodás Dobogókőre

Pilisszentkereszt központjából, a pilisszántói elágazásból indulunk északi irányba az erdőbe csalogató P jelzésen. Hamar búcsút intünk a hegyvidéki településnek, melynek elődjét a török hódoltság alatt hagyták el lakói. A Pilis környékére visszatelepült pálos szerzetesek hívták azokat a szláv családokat, akikkel újraindították a terület megművelését. Alapvetően erdei munkákkal, legeltetető állattartással foglalkoztak, aminek a nyoma ma is meghatározza a tájképet. Ahogy a hegyek közé vezető utunk mentén is láthatjuk, a falut ligetes, elbokrosodó legelők övezik.

Egyenletes emelkedéssel kaptatunk a Peres-hegyre felvezető úton, amiről szűk ösvény mentén váltunk be a megerősödő erdőbe. A kezdeti meredekség a Peres-hegy északi nyergében megenyhül; a lankás hegyváll zugában hangulatos, öreg erdőbe érkezünk. Itt, Pilisszentkereszt és Dobogókő között félúton találjuk a fagyos katonára emlékeztető helynevet, ami egy szabadságharcból hazatérő katona utolsó pihenőjének állít emléket. A falu kocsmájában már hóviharban érkező bakát szállással invitálták, de ő családjához sietve folytatta az utat. A hegyoldalban találták meg hetekkel később megfagyva, egy félig megivott palack borral a kezében.

A nyeregben keresztezzük a Király-kút felől érkező erdészeti dózerutat, aminek túloldalán a gerincre térve, napos tölgyerdőben kapaszkodunk tovább a hegytető felé. Még erdei környezetben érjük el Dobogókő üdülőövezetének házait. Érdekes egyvelege ez az erdőnek és a lakott környezetnek, melynek központjában a parkoló és buszforduló áll. Ide tudunk felérkezni busszal, amennyiben a felfelé vezető kaptatót szeretnénk kihagyni a túrából.

Dobogókőn

Az út túloldalán érkezünk ki Dobogókő hegytetőre, ahol a Budapest környéki hegyek első turistaháza, a Báró Eötvös Loránd Menedékház áll - amiből egyből kettőt is találunk. Először a boronaházat építették meg 1898-ban, ami hamar kicsinek bizonyult a természetjárás hőskorában fellendülő népszerűsége miatt, így 1906-ban kőházat is emeltek mellé. Ebben jelenleg étterem, melegedő és turistaszállás üzemel, míg az eredeti faházikóban turistamúzeumot rendeztek be.

Az épületek mögötti hegytetőn találjuk a népszerű kilátópontot, Dobogókő sziklatornyának kilátóteraszát. A látvány valóban lenyűgöző: az eddigi lankás térszín meredek, sziklás hegyvidékké változik, szemben a Rám-hegy és a Vadálló-kövek sziklatornyai alatt a Duna szalagja érkezik a meredek hegyek közé. A Dunától távolságtartóan meghátrálva a Börzsöny centrikus vulkáni tömege uralja a látóhatárt, jó időben a Kárpátok hegyvonulataival palástként szegélyezve.

A dobogókői sétaútra visszatérve keletnek ereszkedünk lankásan, immár a K+ jelzéshez csatlakozva, mely a romosodó panelszálloda mögött, a jurtaszállás és a Zsindelyes vendéglő mellett hagyja el a hegytető épített környezetét. Balra, a meredeken letörő északi oldalban még utoljára kitekinthetünk a dobogókői sípálya nyiladékán, majd a TV-torony alatt letérünk az aszfalt mellől a Kerek-bükk erdei útjára. Az öreg vágásnál élesen jobbra kanyarodva egy nyiladékban folytatjuk utunkat, immár egyre meredekebb térszínen, fiatalos cserjésben ereszkedve.

Az Öreg-vágástól a Szent-kútig

Az Öreg-vágás-hegyről azt gondolhatnánk, hogy a hegyoldal nyiladékokkal tagolt erdőrészletei adták a helynevet, de valójában az elnevezéssel itt is egy baka halálát örökítették meg. Egy szabadságharcból hazatérő katona zsoldjával a zsebében itt pihent meg, akit a környéken kaszáló legény orvul megölt jussának reményében.

A tűzvédelmi nyiladék első elágazásában jobbra fordulunk, majd röviddel később a nyiladékból betérünk a hagyásfák mozaikos erdejébe. Egy rövid szakaszon csatlakozunk a Király-kúti-nyereg felől érkező úthoz, amit túránk elején kicsivel lejjebb kereszteztünk, és egy kanyarral később már sűrű tölgyesbe váltunk.

Egy formálódó völgyecskét keresztezünk, aminek árnyas, elzárt bükköse csendes erdei zugot nyújt menedékként Dobogókő agyonhasznált tölgyesei után. Itt már sem az épített környezet, sem a turistatömegek, de a favágók szorgalma sem zavarja az erdő csendjét és természetességét. Rövid kapaszkodással kilábalunk a völgyteknő túloldalán, hogy a Kopasz-hegyet kerülve, a déli oldalon ismét tovább ereszkedjünk. Legyünk figyelmesek a nyereg után, mert egy közel szintben haladó csapásra tér a K+ jelzés, amivel nagyot kerülünk a hegyoldalban ereszkedő útbevágásig, amin ismét lendületes ereszkedéssel érkezünk a Mogyorós árok felső zugába, a bővizű Szent-kúthoz.

Megható odaadással rendezték a forrás környezetét a helyi hívők; szűk két évszázada tisztelik a környékbeliek az itteni vízfakadást. A 19. század közepén Lourdes város mellett megjelent szűzanya tiszteletére építettek a forrásnál a kicsiny kápolnát. A 20. század közepén csoda is történt: egy 19 éves, lebénult lány meggyógyult betegségéből a forrásvíz hatására, többen láttak fehér galambot vagy épp a szűzanyát megjelenni a foglalás környékén. Sarlós Boldogasszony ünnepén búcsút tartanak itt, és minden évben miséznek a forrás körül kialakított kegyhelyen. Az I. világháborúig szénsavval dúsítva, szikvízként palackozták az itt feltörő vizet.

A Dera szurdokában

A forrástól egy rövidítéssel visszatérhetünk Pilisszentkeresztre a S+ jelzésen, de érdemes a K+ jelzésen a forrás vizéből születő csermelyt követni, ami betorkollik a Pilis talán leglátványosabb, és ehhez mérten legfelkapottabb sziklavilágába, a Dera-szurdokba. Az árok melletti tölgyesben, az országúttal párhuzamosan oldalazva, a szurdok alatti parkolónál érjük el ismét az Országos Kéktúra nyomvonalának K jelzését, amit a falu felé követünk.

Hamar beérünk a sziklaszorosba, aminek keskeny, köves alján mészkőtömböket kerülgetünk, közben többször keresztezzük a Kovács-patakot fahidak segítségével. Ebben a földtani közegbe vágott hasadékban a folyóvíz pusztítása miatt egyre mélyebbre tekinthetünk a hegység belsejébe, amit már a szomszédos Pilis mészkősziklái alkotnak. Épp az ellentettje ez a fehér falakkal körbevett szurdok Dobogókő sziklatornyának: a kőzetek jóval régebben, 220 millió évvel ezelőtt keletkeztek a Tethys ősi óceánjának vizében élő állatok mészanyagú vázából. A jól oldódó kőzetben barlangok is nyílnak, így a szurdok felső részénél az avatatlan szemnek láthatatlanul bújik meg több víznyelő is, amiben áradása során a patak egy jelentős hozama eltűnik. Ami viszont szembeötlő, az a szinte mindig kifogyhatatlan turistatömeg, akik a szurdok látványossága és viszonylagos rövidsége miatt felkeresik a helyszínt.

Patakparti ligetekben érkezünk a falu széléhez a szurdok felső végén kikanyarodva, majd a patakot kétszer keresztezve, végül a házak sűrűjében a P jelzésen jobbra kanyarodva visszaérkezünk a központba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A távolsági buszról a Pilisszentkereszt, Pilisszántói elágazás megállóhelyig utazunk busszal.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Parkolni a Pilisszentkereszt, Pilisszántói elágazás buszmegálló mellett, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatóközpontja előtt tudunk.

Koordináták

DD
47.693580, 18.902676
DMS
47°41'36.9"N 18°54'09.6"E
UTM
34T 342628 5284374
w3w 
///tévéműsor.átfér.összezár
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, kényelmes túracipő, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(7)
Imre Nóra
2022-11-16 · Közösség
Az eleje kicsit kaptatós. De jobb túl lenni az elején ezen. :D végig friss jelzéssel mentünk! :) könnyen tudtuk követni az útvonalat.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-12
Fénykép: Imre Nóra, Közösség
M Zs
2022-11-05 · Közösség
Könnyű, kellemes kis túra. Dobogókőn lehet szusszanni egyet a hosszabb emelkedő után, utána végig lefele vezet az út. A Dera szurdok csodás, nyirkos időben viszont csúszós a talaj, érdemes túrabakancsban nekivágni!
Mutass többet!
Fénykép: M Zs, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 3

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
12,7 km
Időtartam
3:45 óra
Szintemelkedés
523 m
Szintcsökkenés
523 m
Legmagasabb pont
696 m
Legalacsonyabb pont
255 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 14 Útpontok
 • 14 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp