Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A budai Fehér út sárgáján

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Őszi naplemente a Zajnát-tető oldalában
  Őszi naplemente a Zajnát-tető oldalában
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
Könnyű kirándulás a főváros környéki hegyvidék peremén. Budapest közelsége miatt bármely hétvégi délutánon gyorsan felkereshetők a Zajnát-hegy gyönyörű kilátást nyújtó oldalsó kopárosai.
nyitva
könnyű
Hossz 10,7 km
3:00 óra
181 m
314 m
472 m
186 m

Nagykovácsit a Budai-hegység teljesen eltérő megjelenésű részei ölelik körül. Északon a Nagy-szénás gyepes kúpban tetőzok, melyről 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, illetve a Zsíros-hegy fenyveseit, sziklás-panorámás csúcsait is itt találjuk. Keletről és dél felől a Budai-hegység legnagyobb erdői határolják a települést, és itt található a legmagasabb pont, a Nagy-Kopasz is.

Nyugat felé pedig félreeső kis hegycsoport emlkedik, mely az egész hegység legélénkebb domborzatú része. A kopáros, sziklagyepes letörések kilátóhelyeket rejtenek, megfelelően időzítve pedig gyönyörű naplementében lehet részünk, mielőtt visszatérünk a közeli Budapestre. Mindemellett nagyszerű illatos feketefenyvesek és görbe tölgyesek tarkítják a terület.

A Szénásokkal és a Nagy-Kopasz kilátójával szemben itt viszonylag ritkábban találkozunk más túrázókkal. A mindössze 2-3 órás séta azoknak ajánlott, akik a főváros környéki természetben szeretnének eltölteni egy kellemes, sétálgatós fél napot kiváló panorámákat élvezve.

A szerző tippje

 • Ha naplemente idején járunk erre, maradandó látványban lehet részünk, ahogy a Nap lebukik a Vértes vonulata mögött.
 • Érdemes felkeresni a peremhelyzetű Meszes-hegyet is, melyre azonban nem vezet jelzett turistaút. A rajta állított kereszt mellől zavartalan panoráma nyílik a Zsámbéki-medence felé, de ellenkező irányban a Budai-hegység halmai mögött ott emelkedik a Pilis-tető fennsíkja is.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-11-05
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
472 m
Legalacsonyabb pont
186 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Nagykovácsi, Tisza István tér buszmegálló (336 m)
Koordináták:
DD
47.575717, 18.879567
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.4"E
UTM
34T 340535 5271323
w3w 
///érzet.keksz.szállók
Mutasd a térképen

Végpont

Perbál, központ (buszmegálló)

Útleírás

Itiner

 • Végig a S jelzést kell követnünk.

A túra részletes leírása

Nagykovácsi

A főváros szomszédjában egészen kivételes Nagykovácsi fekvése: minden oldalról hegyek keretezik, valódi zsákfaluként fekszik medencéje alján. Területe már a római korban is lakott volt, de nevét egy későbbi időszakban nyerte el, amikor királyi szolgák, pontosabban fegyverkovácsok lakták. Aztán a török időkben elnéptelenedett, később pedig sváb telepesek érkeztek a hegyek közé. Melyek bőségesen ellátták őket munkával és javakkal: a medencét a korábbi patakok hordalékának termékeny talaja béleli, ami lehetőséget adott a mezőgazdálkodásra, de a mészkő, a dolomit, majd a szén bányászata is fontos bevételi forrást biztosított. Akár az erdő, ahol a fakitermelés, illetve a mészégetés jelentette a megélhetést. Németeket azonban már alig találunk: a II. világháborút követően, mindössze 3 nap alatt 800 családot ültettek vonatra a solymári vasútállomáson, ahonnan Németországba szállították őket. Csupán tucatnyi család maradt Nagykovácsiban - a kitelepítettek helyére pedig a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezmény keretében felvidéki magyarok érkeztek. (Kisebb számban jöttek új lakók Erdélyből és a Jászságból is.)

Nagykovácsi központjából, a rendezett főtérről indulunk nyugat felé a főutcán (a S jelzésen). A település széléhez érve két bozótos terület közt tör előre köves földút. Balra a Budapesten át (részben alatta) a Dunáig lefolyó Ördög-árok patak forrása fakad. Mérsékelten, de érzékelhetően emelkedünk, jobbra előre a Kutya-hegy 559 méter magas tömbje emelkedik - a térképre tekintve feltűnhet, hogy a hegység legmagasabb pontja, a dél felé magasodó Nagy-Kopasz neve mellett is épp ez a szám szerepel. A két csúcs (pontosabban tetőpont) közt nüansznyi különbség - a Nagy-Kopasz javára.

Erdők között

Egyelőre magas fák közt, uralkodóan tölgyesek fémjelezte társulásban baktatunk, jobbunkon kerítés tűnik fel, ami a vadakat hivatott távol tartani a facsemetéktől és a rétek növényritkaságaitól. A kopárosokkal tarkított, rétekkel is tűzdelt erdőség még a 20. század második felében is lezárt vadászhely volt, ahová máig csak egyetlen turistaút jelenti a belépési lehetőséget. Jelzésből és a kirándulókat szolgáló infrastruktúrából továbbra is hiány van errefelé - immáron elvileg természetvédelmi okból. A gyepterületek ugyanis ritka növényfajoknak jelentenek menedéket (mint pl. az István király szegfű), ahogy a szűk völgyek sziklás oldalainak sajátos mikroklímaviszonyai is speciális élőhelyi viszonyokat alkotnak.

Csatlakozik a Kutya-hegy felől érkező ösvény, és ezzel el is értük utunk legmagasabb (471 m) pontját, alig észlelhető ereszkedésbe kezdünk. A Fehér úton járunk, nevét a folyton-folyvást kibukkanó dolomit színéről kapta, mely az egész terület felépítője, és a keréknyomokat is megfesti. A könnyen murvásodó kőzetbe a földtörténet korábbi, csapadékosabb időszakaiban patakok vágtak mély árkokat, különösen szabdalt, élénk domborzatú zónát faragva itt, a hegység nyugati csücskében.

Kopárok peremén

A fenyőfoltok, tölgyesek és tisztások keveréke karakteres hangulatú szeglete a Budai-hegységnek, ahol már alig érezni a közeli nagyváros hatását. Egy ponton piciny csapás hív balra, pár méterrel előrébb, a bércorról nagyszerű kilátás nyílik a Zsámbéki-medence és a Gerecse irányába (baloldalt feltűnik a Velencei-hegység is, a távolban pedig a Vértes és a Bakony). A turistaút ereszkedik picit, és egykori koronauradalmi határkövek mentén, nem csillapodó szépségű vonalvezetéssel kalauzol a száraz sztyepprétek között. Egy újabb tisztás hosszúkás foltjáig gyalogolunk, ahonnan megint megcsodálhatjuk a Gerecse távoli domborulatait, de tisztán látszik a hosszúkás csíkként elterülő Vértes, no meg annak takarásából előbújva a Bakony is. A Velencei-hegység két kis halomként azonosítható, jobbra, a fák lombja fölött kibukkan a Pilis-tető háta. Előtűnnek a Mária-völgybe hajló lejtők zord dolomitkopárjai is, így már nem csak a térképen rajzolódik ki a terület különös meredeksége.

Mindössze néhány fát éltetnek a Mária-völgy oldalának kietlen dolomitbordái, szemben pedig a Meszes-hegy keresztjéről felismerhető, fátlan csúcsa emelkedik. Mögötte a Zsámbéki-medence hullámzó felszínén túl felfedezhetjük a Velencei-hegység kettős osztatú tömegét, és a Vértes csúcsmentes, hosszúkás magaslatát.

Bele a medencébe

Ha kinézelődtük magunkat, vár az útvonal kevésbé maradandó szakasza: mélyúton ereszkedünk le a Zajnát-tető oldalában. A sűrű, bozótos erdőben több mint 1 kilométert gyaloglunk, mire a Perbált környező szántókra, legelőkre jutunk. A jelzés itt megtévesztő lehet: a turistaút jobbra indul, tehát át kell kapaszkodnunk a létrával átjárhatóvá tett kerítésen. Tágas mezők kísérnek, hátrafordulva pedig végigmérhetjük a végigjárt hegycsoport meredek peremét, a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence szegélyét. A hullámzó út nem tart sokáig, nyílt terepével szöges ellentéte az útvonal korábbi részének.

A földek szorításában vezető földút hamarosan csatlakozik a Perbál főutcáját képező, forgalmas autóútba. Ezen balra elhagyjuk a templom épületét, végül a központban megtaláljuk a helyközi buszok megállóját. Buszra szállás előtt tájékozódjunk, az utca melyik oldala felel meg céljainknak, nehogy meglepetés érjen (a budapesti buszok az érkezési irányunkkal ellentétesen indulnak).

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Nagykovácsit a BKK 63-as járatával érjük el, a végállomáson (Tisza István tér) kezdődik a túraútvonal.
 • A túra a Perbál, központ buszmegállóban végződik.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban található.

Parkolás

 • Nagykovácsi szélén, vagy a település központjában is találunk ingyenes parkolót.
 • Autóval csak abban az esetben érdemes Nagykovácsiba utaznunk, ha oda is térünk vissza a túra végén.
 • Érdemes a Széll Kálmán tér közelében parkolni, hiszen innen (átszállásokkal) eljuthatunk Nagykovácsiba, Perbálról pedig ide hoznak vissza a buszok.

Koordináták

DD
47.575717, 18.879567
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.4"E
UTM
34T 340535 5271323
w3w 
///érzet.keksz.szállók
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Budai-hegység turistatérkép megfelel a célnak.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(5)
Tőrös Botond 
2021-04-25 · Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Fénykép: Botond Tőrös, Közösség
Mazurkáné Gabi profilképe
Mazurkáné Gabi
2020-03-19 · Közösség
A "tippek" alapján körtúrát csináltunk. Nagykovácsiból a zöld-piros jelzésen Nagyszénásra, onnan a kék kereszten amíg találkoztunk a sárga jelzéssel. Majd tovább az aplikáció szerint. Nem mentünk be Perbálra, hanem a szerintünk utolsó kilátóhelynél visszafordultunk, és végig a sárgán a kiindulópontig. Kilométerben egy kicsit több mint az aplikáció útvonala, de annyival élménydúsabb. És ha ez még nem elég, meg lehet nézni a nemrég felújított kastélyt. Mi csak kívülről, mert már zárva volt. Összességében szép túra volt.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 12

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,7 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
181 m
Szintcsökkenés
314 m
Legmagasabb pont
472 m
Legalacsonyabb pont
186 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egyirányú túra Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp