Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

A „bolondvártól” a vaskori földvárhoz

Gyalogtúra · Soproni-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Schneeberg a Várhely-kilátóból
  / A Schneeberg a Várhely-kilátóból
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Várhely-kilátó (Sopron)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Várhely-kilátóból
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A dalos-hegyi TV torony a Várhely-kilátóból
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szúkárosított lucfenyves a Szent György-forrástól délre
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hármas-forrás
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fáber-rét
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sokszínű virágtenger a Fáber-réten
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Taródi-vár kaputornya
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ciklámen tanösvényről híd vezet a Szent György-forráshoz
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent György-forrás
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A túra végpontját adó buszmegálló
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Várhely-kilátó Taródi-vár

Ez a Felsőlövérek pereméről induló, látványos túra a Muck-ház érintésével a Brennbergi útig kanyarog két igen eltérő jellegű és történetű várat összekötve. Három forrást, a Hét-bükkfát és a Várhely-kilátót is útba ejtjük.
nyitva
közepes
12,3 km
3:50 óra
447 m
415 m
Rövid városi sétát követően ismerkedünk meg a harcokat sosem látott Taródi-várral. Utána bevesszük magunkat az erdőbe, Az egykor legelőként hasznosított Fáber-rét irtásán egy motorfűrészes tanpályát érintünk.  A Hét-bükkfa pihenőhelyén mindössze hat törzset számlálhatunk az egykori famatuzsálem emlékeként. A bővizű Hármas-forrást elhagyva a Récényi úton rövid kitérőt teszünk a Muck-házhoz. A Várhely púpján kilátó, az alatta elterülő kora vaskori földvár egy 21,5 hektárnyi területű telep titkait boncolgathatjuk a délről csatlakozó halomsírmezővel. A tóra utolsó szakaszán a Szent György-forrásból tölthetjük meg kulacsainkat.

A szerző tippje

 • A Récényi útról a K jelzésre kanyarodva 1 km múlva balról becsatlakozik a Tolvaj-árokba vezető K+ jelzés, melyen rövid kitérővel elérhető a mára sajnos kiapadt Postás-forrás.
 • A kamionfordulótól jobbra indulva könnyen elérhető a feltárt Várhely 131. számú halom és Bella Lajos régész emlékműve.
 • Ha rövidíteni akarunk a túrán (1,6 km távot), a fahídnál északi irányba fordulva a K jelzésen egyenesen mehetünk a Várhely-kilátó felé.
 • Az útvonal körtúrává alakítható, ha a végpont buszmegállója után a K jelzést követjük Sopron belvárosa felé.
 • A Fáber-rét északi végén kelet felé tartó jelzetlen, kissé benőtt úton, illetve a Hét-bükkfától a S jelzésen elérhető a Szalamandra-tó és a Természetbarát-forrás.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-07-23

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
512 m
Legalacsonyabb pont
232 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Szent György-forrás felé levezető K● jelzés esős időben csúszóssá válhat.

Kezdőpont

Sopron, Ady Endre út, Erzsébet-kert buszmegálló (helyi járat) (231 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.682433, 16.573821
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°40'56.8"N 16°34'25.8"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 618117 5282204
w3w (what3words) 
///tormás.ébren.nóták

Végpont

Sopron, Kertváros-felső buszmegálló (helyi járat)

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól délkelet felé indulunk a Z+ jelzésen a Taródi-vár érintésével.
 • A parkoló utáni kanyarban a jobbra leágazó Z jelzést követjük.
 • A Fáber-rét elágazásánál a S+ jelzésen jobbra fordulunk.
 • A nagy kereszteződésnél a jelzésen jobbra térünk. 
 • A fenyvest elhagyva hamarosan megérkezünk a K● jelzés elágazásához, ahonnan lépcsősor vezet le a Hármas-forráshoz
 • Visszatérünk a K jelzésre, majd a K● jelzést elérve nyugat felé megyünk tovább. 
 • A Récényi úton jobbra fordulunk a Muck-házig, majd kisvártatva ismét jobbra kanyarodva lassú ereszkedésbe kezdünk a K jelzésen.
 • A kamionfordulónál balra térünk, és a Ciklámen tanösvény KT jelzésén egyenesen megyünk tovább.  
 •  A S▲ jelzésen balra indulunk a Várhely-kilátó felé. 
 • Visszatérünk a kereszteződéshez, és balra és balra megyünk S▲ jelzésen. 
 • Kb. 400 m múlva balra térünk a K● jelzésre.
 • A Szent György-forrástól visszatérünk az útra, amin továbbindulva már a S● jelzésen haladunk egészen a buszmegállóig.

A túráról részletesen

Az Erzsébet-kerttől a Hét-bükkfáig

 A buszmegállótól délkelet felé indulunk a Z+ jelzésen a Lövér körúton, majd a Felsőlövér útról a Hársfa sorra érünk. Ennek vége előtt, a Csalogány közön jobbra kanyarodva 20 m-es kitérővel érjük el az igazán különlegesnek mondható Taródi-várat. Egykori tulajdonosa, Taródi István 1951-től hosszas tervezés után kezdett álma megvalósításába: 50 éven át, lényegében egyedül építette fel a ma látható, végül be nem fejezett „középkori lovagvárat”. Jelenleg gyerekei és unokái tulajdonában áll az épület, amin csak állagmegóvást végeznek. Becslések szerint a várba mintegy 200 vagonnyi kő épült be, ami főleg környékbeli lebontott pincékből, házakból származik. A várat több névvel is illették a helyiek. A Bagolyvár elnevezés onnan származik, hogy az építés korai szakaszában az egyik erkélytartó gerendán egy kitömött bagoly foglalt helyet. Később a különös hobbit meg nem értők Bolondvárnak nevezték az épületet.

Jelzésünkön továbbhaladva egy parkolóhoz jutunk, majd a kanyarban jobbra leágazó Z jelzésen egy gyertyános-kocsánytalan tölgyes alatt futó útra térünk, amelyen közel 1 km-es, lassú, egyenletes emelkedésbe kezdünk a Vas-hegy és a Klastrom-hegy közötti nyeregig. Rövidesen a Fáber-réti elágazáshoz érünk. Itt a S+ jelzésen jobbra kanyarodunk, és elhaladunk a motorfűrészes tanpálya előtt, majd balra tartva a Fáber-rétre jutunk, melynek közepén egykor a mára összedőlt gémeskútról töltött vályúkból oltották szomjukat az itt legelő szarvasmarhák.

A rétet annak déli szélén szeljük át, miközben hátunk mögött a dalos-hegyi TV-torony büszkén emelkedik az erdő fái fölé. A gyep túlsó oldalán a kavicsos úton balra fordulunk, majd a villanyvezetékek alatt elhaladva, kb. 400 m múlva a  nagy kereszteződésbe a K jelzésen jobbra indulva jutunk el a Hét-bükkfa padjaihoz.

Az egykor itt álló, hét törzsű matuzsálem Mészáros Sándort, a Frankenburg Irodalmi Kör főtitkárát is megihlette. Hétbükkfa című verse volt az egyetlen olyan költemény a Soproni Városszépítő Egyesületnek az 1930-as években a város erdeibe kihelyezett irodalmi tábláin, amit az adott hely szelleme ihletett. A bükk utolsó törzse a II. világháború alatt egy vihar miatt dőlt ki, így ma csak egy tábla és a padok emlékeztetnek az egykor itt növő fára, illetve a Soproni Postás Természetjáró Szakosztály tagjai által a 1970-es években ültetett 8 db bükkcsemete, amelyek közül 6 ma is megtalálható.

A Várhely lábáig

A K jelzésen hamarosan elérjük Bánfalvy Mátyás érdemes erdész emlékpadját, amit követően nemsokára egy erdei fenyves alatt kanyargunk a Tacsi-árok fölött. A magasba meredő vörös törzsek alatt gyakori a savanyú talajokat kedvelő fekete áfonya és a májusi gyöngyvirág. A fenyvest elhagyva hamarosan megérkezünk a K● jelzés leágazásához, ahonnan lépcsősor vezet le a Hármas-forráshoz, amelynek környékén június-augusztus között a védett, akár másfél méter magasra megnövő erdei tündérfürt aláhulló tűzijátékra emlékeztető fehér virágzataival is találkozhatunk. A forrás vize korábban három, ma is látható helyen bukkant felszínre, melyek közül napjainkban csak egy működik - ezt a MEDOSZ V. Természetbarát Találkozó emlékére foglalták 1980-ban, és legutóbb 2013-ban a TAEG Zrt. újította fel. A kellemes hangulatú környezet mindenképpen megéri ezt a rövid, bár elég meredek kitérőt.

Továbbmenve az út baloldalán esőbeállót találunk. A fahíd után balra fordulva elérjük a K● jelzést, amin nyugat felé haladva aszfaltos feltáróúthoz érünk. Ezen balra kanyarodva a Várhelyi-pihenőbe jutunk, ahol asztaloknál pihenhetünk meg a túra felénél. Közvetlenül a pihenő keleti oldalán kis égerláp színesíti a tájat. A Récényi úton jobbra fordulunk, majd kisvártatva ismét jobbra kanyarodva lassú ereszkedésbe kezdünk a K jelzésen, ami az Új-hegyet megkerülve jobbra fordul, és egy szép kocsánytalan tölgyesen át egy kamion-fordulóhoz ér. Itt balra tartva érkezünk meg a várhelyi sáncrendszer déli kapujához, ahol a Ciklámen tanösvény KT jelzésén egyenesen megyünk tovább.

A Várhely

A Várhely az i.e. 7.-4. századi kora vaskori hallstatti kultúra legfontosabb nyugat-dunántúli lelőhelye, de a régészeti feltárások alapján már az i.e. 13. században is lakott volt. Mivel a Borostyán-út a Soproni-hegység alatt vezetett, a környék jelentős szerepet játszott a korabeli távolsági kereskedelemben - így alakult ki a Várhelyen Közép-Európa legnagyobb kora vaskori települése, melynek feltárását Bella Lajos országos nevű régész kezdte meg 1887-ben. A terület legértékesebb leletei az európai hírű alakos urnák. A 2 km hosszú fősánc által határolt terület 21,5 ha, melynek belső részeit a késő vaskorban a kelták jelentős mértékben átépítették (pl.: belső sáncok). A település i. e. 750–600 közötti időszakból származó rétegeiből rozs- és búzaszemek, valamint háziállatok (sertés, szarvasmarha, juh, kecske, ló és kutya) csontjait tárták fel, de gímszarvas, vaddisznó és őzcsontok is előkerültek. Az erődített telephez déli irányból körülbelül 200 halomsír csatlakozik, melyek korát az i.e. 8-4. századra teszik a régészek. Az 1970-es években feltárt 131. számú halmot megnézhetjük a benne talált leletek másolataival berendezve.

Az utat követve átkelünk egykori sáncokon, és a S▲ jelzésen balra térünk a Várhely csúcsa felé. A hegy első kilátója 1885-ben közadakozásból épült, ami egy földbe ásott, belülről deszkával kizsaluzott kunyhó volt. Lépcsőn lehetett feljutni a kb. 10–12 m magas toronyba. Helyére 1929-ben egy új kilátó került, amely 50 évig szolgálta a turistákat. A mai formájában látható, Somfalvi György által tervezett  tornyot 1981-ben adták át, amit Sopron város önkormányzatának támogatásával a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. újított fel 2009-ben.

A gyönyörű természeti környezet mellett ebből a kilátóból nyílik a legszebb panoráma a Soproni-hegység erdeire. Északkelet felé Sopront, Bánfalvát, a Bécsi-dombot, a Fertő tavat és a Mosoni-síkságot láthatjuk. Keleti irányban a Hanságot, a Somlót, a Ság-hegyet és a Bakony vonulatait fedezhetjük fel. Délnek a Soproni-hegység csúcsai és a Rozália-hegység; nyugat felé Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg tűnik fel, míg észak felé a Ruszti-dombsor, a Lajta-hegység és a Kis-Kárpátok magasodnak.

A Szent György-forrás érintésével vissza Sopronba

Visszatérünk az elágazáshoz, és tovább követjük balra a S▲ jelzést, amelynek mentén a lucfenyő elegyes kocsánytalan tölgyesben szép gyepet képez az egyvirágú gyöngyperje. 400 m múlva balra térünk a K● jelzésre, ami nem sokára meredek lejtőn vezet lefelé. Ez a szakasz esős időben csúszóssá válhat. A szúkárosított, várhatóan hamarosan letermelésre kerülő lucfenyves után a Ciklámen tanösvény táblájánál balra tartó utacskán érjük el a nyugalmat árasztó Szent György-forrást. Környezete ma is tocsogós, de a közelben növő enyves égerek az egykori még nedvesebb élőhelyről árulkodnak. A foglalást 2011-ben felújították, a korhadó lábú asztalokat és padokat viszont óvatosan használjuk! A forrás közelében állt az egykor esőbeállóként működő Kinizsi-kunyhó, amely sajnos egy tűzvész áldozata lett.

A forrástól visszatérünk az útra, amin már a S● jelzésen haladunk. Kb. fél km kényelmes ereszkedés után a bükk elegyes kocsánytalan tölgyesből a Kis-rétre érünk ki, majd a downhill-pálya után Sopron szélső házaihoz, ahol a Várhely utcán megyünk tovább. Itt található Frieda Fürst emléktáblája, akit 1945-ben szülei házában (16 évesen) szovjet katonák lőttek agyon, mert nem hagyta magát megerőszakolni. Németajkú családját egy évre rá kitelepítették. A Brennbergi útra lépve a Sopron felé tartó buszokra a tőlünk 50 m-re jobbra lévő buszmegállónál tudunk felszállni túránk végén.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Sopronba vonattal és busszal is érkezhetünk.
 • A túra kezdőpontjához az 1-es, 2-es, 10-es, 10Y és a 13-as helyi járattal jutunk. A buszról az Ady Endre út, Erzsébet-kert nevű megállóban kell leszállni.
 • Az út végén a Kertváros-felső buszmegállóból a 3-as és 10-es helyi járattal tudunk visszautazni a városba.

Megközelítés

 • A túra helyi járatos buszmegállóból indul, és egy másik helyi járatos buszmegállóba érkezik.
 • A két megállót a 10-es járat köti össze.

Autóval

 • Az autónkat érdemes a két végpont valamelyikén letenni, és helyi járattal visszautazni a városba.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.682433, 16.573821
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°40'56.8"N 16°34'25.8"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 618117 5282204
w3w (what3words) 
///tormás.ébren.nóták
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A Soproni-hegység turistatérképe

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ APP

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.

Profilkép

A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
12,3 km
Időtartam
3:50óra
Szintemelkedés
447 m
Szintcsökkenés
415 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!