Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Börzsöny kalderaperemén

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az ország egyik legszebb turistaútja vezet végig a Holló-kő gerincén
  Az ország egyik legszebb turistaútja vezet végig a Holló-kő gerincén
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km
A Börzsöny nyugati gerinctúrája igazi kuriózum: az egykori óriásvulkán kalderaperemén kígyózó, sziklaalakzatok kísérte ösvény önmagában is élményszámba megy, de a Holló-kő sziklaszirtjéről nyíló panoráma egyértelműen a főváros környékének leglenyűgözőbb természeti látványossága.
nyitva
közepes
Hossz 13,3 km
5:00 óra
668 m
646 m
685 m
183 m

A holló-kői szakasz páratlan panorámájával és mesébe illő, sziklagörgeteges gerincösvényével egyértelműen maradandó élmény bárkinek, aki meglátogatja. A Börzsöny talán legvadregényesebb ösvénye az egész országban ritkaságszámba megy. Ahogy az utat beborító lombok között egyre gyakrabban lesünk ki az alant elterülő erdővidékre, lépésről lépésre nyílik meg alattunk a hatalmas tér, a Magas-Börzsöny belső, alig háborgatott vadonja. A két nagyszerű kilátópontról, a Holló-kőről és a Salgóvár sziklafokáról olyan hegyi tájképben lehet részünk, melyhez foghatót talán egész Magyarországon nem találunk. Eközben ösvényünk is szebbnél-szebb andezitsziklákat kerülget, a kövirózsás csapás hangulata éppúgy kuriózum, mint a börzsönyi panoráma.

A Holló-kőtől - Vörös-kőig jelvényszerző túramozgalomról

A fővárosban és környékén élők számára a Holló-kőtől – Vörös-kőig túra egy izgalmas és tartalmas lehetőség a két dunamenti vulkánroncs megismerésére, vagy éppen újonnani felfedezésére. Akinek nincs ideje Országos Kéktúra hosszúságú utakat bevállalni, annak a Börzsönyt és a Visegrádi-hegységet összekötő P jelzés tökéletes ízelítő belekóstolni a pecsétszerző túrák hangulatába.

Az útvonal a két névadó hegyorom szomszédságában fekvő falvakat, Perőcsényt és Leányfalut köti össze. A P sáv jelzés nagyjából minden olyan tipikus tájjeleget bemutat, ami a két hegységre igazán jellemző. Érintünk apró, nyugalmas hegyi falvakat; sziklák közt kanyargó gerincösvényről lesünk be a Börzsöny kalderájába; az előhegyek dombvidéki erdőin átvágva jutunk le a Dunakanyarhoz. A kompátkelés után a Visegrádi-hegység szurdok jellegű völgyéből annak magaslataira kapaszkodunk, hogy végül a Duna fölé szökő pereméről bámuljunk az Alföld nagy semmijébe.

Összesen 66 kilométer megtételére és 2000 méter feletti szintkülönbség leküzdésére adja a fejét, aki az útvonal végigjárására vállalkozik. Hogy mennyire nehéz vagy könnyű, az kizárólag a szervezésen múlik: egyben végigtalpalva (2-3 nap) nagyobb és megerőltetőbb kaland, de szakaszokra osztva, az irányokat is gondosan megválogatva sportosabb és kellemesebb túrák rövid sorozata. Lényegében csak a Holló-kő gerince fárasztó vállalkozás, de hosszánál fogva egy gyakorlott túrázónak az sem jelenthet különösebb megpróbáltatást.

A Vörös-kő – Holló-kő túra 66 kilométerén összesen 6 pecséttel és 4 kóddal találkozunk. A kódokat erdei táblákról kell leolvasnunk, és ráírnunk az igazolófüzet hátoldalára.

Budapestieknek és a Dunakanyarban élőknek kifejezetten ajánlott a túra végigjárása, hiszen viszonylag átfogó képet kaphatnak a lakóhelyüket övező természeti környezetről egy tartalmas és maradandó kirándulás keretében. A távolabbról érkezők pedig 4-5 kényelmes túrázással eltöltött nap során ismerhetik meg az Északi-középhegység nyugati szegletét, a Dunakanyar vadregényes hegyvilágát.

A 700 forintos igazolófüzet ára tartalmazza a díjazást is (oklevél és kitűző). Indulás előtt mindenképpen nézzünk utána, hol szerezhetjük be a kiadványt, mielőtt nekivágnánk a Dunát satuba fogó hegyvilágnak!

A szerző tippje

 • Nagybörzsönyben érdemes meglátogatni a műemlék vízimalmot.
 • Nagybörzsönyből az ország leghosszabb kisvasútjával utazhatunk Nagyirtáspuszta érintésével egészen Szobig.
 • Fordított irányban a túra befejezőpontjának Kemencét is választhatjuk: innen szintén indul kisvasút a Csarna-völgy torkáig.

 

Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-08-07
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
685 m
Legalacsonyabb pont
183 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Vízből jelentős mennyiséggel készüljünk, mert útközben nem találunk forrást, és a kaptató a gerincre meglehetősen izzasztó lehet meleg időben.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Perőcsény, buszforduló (183 m)
Koordináták:
DD
47.994423, 18.862784
DMS
47°59'39.9"N 18°51'46.0"E
UTM
34T 340559 5317890
w3w 
///dolgozók.takaró.általános

Végpont

Nagybörzsöny, főtéri buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Perőcsény autóbusz-fordulójából észak felé startolunk a P◼ jelű turistaúton. Ez a templom mögötti téren betér az erdőbe, ahol hosszasan halad kelet felé. 2,1 km után érjük el a P turistaút kereszteződését.
 • Jobbra vesszük az irányt a P jelű turistaúton, így dél felé tartunk. 6,5 km-nyi gyaloglás végén érkezünk meg a Salgóvár utáni nyeregbe, ahol utunk letér a gerincről.
 • Délkeleti irányban teszünk meg 500 métert, ahol az erdészeti utak találkoznak. Itt derékszögben jobbra kell fordulnunk, hogy a P jellel együtt nekivágjunk a Magyar-hegy emelkedőjének.
 • A Magyar-hegy csúcsát annak keleti nyergében kikerüljük, ismét déli irányt veszünk, majd a hegygerinc végén nyugat felé indulunk. Hosszas ereszkedés után érkezünk meg egy aszfaltútra. Innentől nem muszáj a domboldalra felkapaszkodó turistaúton maradnunk, hanem az aszfaltot is választhatjuk, amely további szintemelkedés nélkül Nagybörzsönybe kalauzol.

A túráról részletesen

Perőcsényből indulunk neki a 600-700-as gerincvonulatnak, a Holló-kő és a Vár-bérc páratlan atmoszférájú erdőtájának. Számítsunk rá, hogy az első másfél óra folytonos emelkedésre kényszerít. A buszfordulótól startolva elsőként a templomdombnak vágunk neki, majd a falu szélén belépünk az erdőbe. Kezdetben szép, füves aljú tölgyesben haladunk, jobbról mély patakvölgy kísér. Egy balról érkező dózerút elágazásánál jobbra fordulunk, és ezzel lényegében nekivágunk a gerincnek. A folyamatos emelkedés közben egyre sűrűbbé válik körülöttünk a bükkössé változó erdő, és lassan feltűnhet a domborzat kétarcúsága is: bal felé meredek leszakadást találunk, míg jobb oldalt hosszú lejtő vezet az Ipoly völgye felé.

Az első tisztásokról, pl. a Jancsi-hegy tetejéről a Magosfa lealacsonyodó tömbjére látunk rá, illetve a Börzsöny lankásabb északi vonulataira. Ez, illetve a fák közt fel-felbukkanó kalderabelső látványa még csak rövid előzetes, spoiler mindarról, mi vár ránk a Holló-kőn. Egyre szűkebb gerincen kanyarog a turistaút, és itt-ott feltűnnek a talajtakaró alól kikandikáló andezitsziklák is. Egy meredeken felfelé ívelő jobb kanyarnál sziklacsoporthoz érkezünk, és ezzel elérjük túránk fő attrakcióját.

Aki járt már a 685 méter magas Holló-kőn, az pontosan tudja, hogy az út minden lépése megtérül, amikor megnyílik előttünk az egykori óriásvulkán réges-régen beroskadt kráterének belső katlana. A girbe-gurba völgyek és gerincek rendszere a leglenyűgözőbb látvány, amit a P jelzéstől kapunk. Mellbevágó térélmény és festői tájkép egyben. A magasságok, a lejtőmeredekség, a hatalmas, zárt erdő együtt alkotnak egy szeletet a kárpáti vadonból. A Csóványos tornyán kívül sehol egy emberre utaló nyom.

A legmagasabb csúcsok félkörívben veszik körül a hatalmas erdőtájat, és ez nem véletlen: évmilliókkal ezelőtt gigantikus vulkáni hegy füstölgött itt kopár lejtőkkel. Egy heves kitörésével levetette magáról legmagasabb darabját, ezzel a kiürülő magmakamra maradványán beomló kráterbelső mélyebbre került környezeténél. A Holló-kőn állva a tál alakú mélyedés előttünk hever, peremén pedig a hegység legmagasabb csúcsai sorakoznak (Magosfa, Csóványos, Nagy-Hideg-hegy). Jól látható, ahogy a Fekete-patak mellékvizei sugaras alakban felszabdalták a Magas-Börzsöny belső vidékét. A gerincnek ezt a központi részét a vulkanikus robbanások nyomait őrző andezites sziklaképződmények tarkítják. Az eredeti tűzhányó szerkezetének roncsát persze már jócskán átformálták a vízfolyások.

Az ösvény igazán hangulatos része csak innen indul. A hegygerincen kígyózó turistaút sajátos atmoszférájáért még akkor is megéri idejönni, amikor például sűrű köd üli meg a tájat, elkendőzve a bravúros panorámát. A Vár-bércig igazi középhegységi gerincen kanyargunk, sötét sziklákat kerülgetünk, egy ponton természetes lépcsőn ereszkedünk. Egy lávaár felaprózódott maradványán is átlépdelünk a Kövirózsás szakaszánál.

A Salgóvárra tartó ösvény meredeken ível a csúcs irányába, majd meg is kerüli azt. Elhaladunk az egykori várépület utolsó darabkája, egy apró falmaradvány mellett, végül a hatalmas szikla tövéből nekivágunk a gyökérfonatos emelkedőnek. A Salgóvár csúcsáról korlátozott, de hasonlóan feledhetetlen látványt kapunk, mint a Holló-kő sziklataréjáról. Kilátunk a Visegrádi-hegység irányába is.

A jelzés leereszkedik a csúcsról, majd egy erdészeti út elágazásánál jobbra kanyarodik (a közelben hangulatos kis „mézeskalács" vadászház szomszédságában kialakított pihenőnél tarthatunk szünetet), hogy átvágjon a Magyar-hegy és a Vár-bérc közti nyergen. Egy utolsó, kellemetlen emelkedő után hosszas ereszkedés veszi kezdetét. Szűk ösvényünk kivezet a hegyperemre, ahol a tölgyest kis sziklagyepek szakítják föl. A korábbi letermelés, a lejtőmeredekség és a lemosódás hármasa által létrehozott sekély talaj itt-ott eleve csak kis méretű fáknak biztosít életteret, de néhol mindössze lágyszárúak élnek meg a napnak is kitett oldalon. A tisztások láncolatáról nagyszerű panoráma nyílik a Magas-Börzsöny belsejére, látjuk például a Csóványost is, közvetlenül alattunk, nagy mélységben pedig a Magyar-völgy húzódik. Végül a nagybörzsönyi aszfaltútra jutunk. Ezt (vagy a mellette húzódó rétre felcsapó ösvényt) követve eljtunk túránk végpontjáig, Nagybörzsöny parkosított főteréig.

A falu bányászmúltját a kisvasút építése idején az erdőgazdálkodás nyújtotta gazdasági lehetőségek váltották fel, ma pedig leginkább az idegenforgalmi funkciók és a köréjük szőtt szolgáltatások dominálnak a nagybörzsönyi mindennapokban. A kisvasúttal, mely nyári félévben közlekedik (péntektől vasárnapig) egészen Szobig csattoghatunk túránk végén, ha jókor érkezünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Perőcsényt (Perőcsény, autóbusz-forduló megállóhely) és Nagybörzsönyt (Nagybörzsöny, községháza megálló) is Szob felől érhetjük el autóbusszal, és ugyanebbe az irányba utazva indulhatunk haza.

Megközelítés

 • Perőcsényben a buszfordulóból indul a turistaút, észak felé kell keresnünk a P◼ jelzéseket.
 • Nagybörzsönyben a buszmegállótól a hegyek felé, keletre kell indítanunk lépteinket a K jelzésre bízva magunkat.

Parkolás

Mindkét faluban találunk ingyen parkolóhelyet a túra kezdőpontján. Ha körtúrát teszünk, nyugodtan hagyhatjuk autónkat az egyik faluban, hiszen a túra végén busszal utazhatunk vissza a korábbi kezdőpontra.

Koordináták

DD
47.994423, 18.862784
DMS
47°59'39.9"N 18°51'46.0"E
UTM
34T 340559 5317890
w3w 
///dolgozók.takaró.általános
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz
 • A Vörös-kő - Holló-kő túramozgalom pecsételőfüzete

A szerző által javasolt térképek:

 • Börzsöny és az Ipoly völgye térkép
 • Börzsöny térkép

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(5)
Molnár Gábor
2021-09-15 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-07-13
Zoltán Gyarmati
2021-09-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-09-11
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
13,3 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
668 m
Szintcsökkenés
646 m
Legmagasabb pont
685 m
Legalacsonyabb pont
183 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Csúcstúra Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp