Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Balatontól a Csillagvárhoz

· 2 értékelés · Gyalogtúra · Belső-Somogy · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Csillagvár, a távoli horizinton feltűnnek a Balaton-felvidék tanúhegyei
  A Csillagvár, a távoli horizinton feltűnnek a Balaton-felvidék tanúhegyei
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 10 8 6 4 2 km Csillagvár, Balatonszentgyörgy
Rövid kirándulást teszünk a Balaton partjáról a közeli somogyi erdőkbe, miközben az egyedülálló Csillagvárat, a Festeticsek erődszerű vadászlakját is útba ejtjük, képet kapva a hagyományos paraszti élet eszközeiből, a végvári katonák életéből.
nyitva
könnyű
Hossz 10,8 km
3:05 óra
224 m
223 m
198 m
108 m

A Marcali-hát vonulatán, a somogyi tájra jellemző, tölgyessel borított hátak között keressük az erdészeti utakat követő P jelzést, melyen nyugodt erdei élményben lehet részünk a Balaton-parti nyüzsgés után.

A Marcali-hát szigetszerű vidéke a somogyi erdők egykor kiterjedt rengetegét képviseli. Bár főként telepített fákkal találkozunk, a sűrű erdő gazdag vadállománynak ad otthont. A vadmalactól a gímszarvasig vagy az éppen hódító útján lévő sakálig számos állattal találkozhatunk utunk során. A területen keveredik a magyar tájakra jellemző kontinentális, a nyugat felől beköszönő szelesebb, csapadékosabb atlanti és a dél felől egyre meghatározóbb mediterrán klímahatás.

A hátság kialakulását a vidék közeli geológiai múltjában kell keresnünk. A hazánkat pár millió éve elborító tenger és a születőben lévő Alpokból érkező folyók homokja adja a homokhátak alapját. Ezeket a jégkorszakok alatt északról betörő jeges szelek több tíz kilométer hosszú hátakba rendezték, kialakítva a Dél-Dunántúlra jellemző észak-déli irányú morfológiát. Zárásképp Észak-Európa olvadó gleccsereiből finom porszemcséket hozott ide az északi szél, ami a hátak szélárnyékos vidékén lösztakaróval borította a dombokat.

A morfológiának megfelelően a vízfolyások is az észak-déli irányú völgyekben érkeztek a Balatonba, melynek körvonala egészen a 20. század elejéig sokkal nagyobb és változatosabb volt. A Somogyból érkező patakok kiterjedt mocsárvilágot tápláltak a tó déli szegélyén, ahol gazdag természeti környezet honolt, melyből a környező lakosság is szerezte kenyerét, azaz halát, és amivel kereskedhetett az önellátáson túl.

Ennek ellenére a földterület-nyerés és a közlekedési útvonalak végett lecsapolták a mocsarakat. Az 1830-as évek végén komoly aszály miatt szárazra kerültek a Balaton-parti területek. Így készülhetett el a Fenékpuszta és Balatonszentgyörgy közötti mocsárvilág feltöltése, melyen a Keszthely felé tartó útnak a több kilométeres rév helyett már csak a Zala-hidat kellett kereszteznie. A régi rév hagyatékaként a révházban szedték a hídpénzt még majdnem egy évszázadig, az első világháborúig.

A töltéssel egy időben készült el a Csillagvár, a Festeticsek különleges vadászlakja itt, a somogyi erdők szélénél. Az egyedülálló, csillagot formázó épület kialakítása nagyban emlékeztet a középkori várak szerkezetére, ahol a kiugró bástyákból védhető a bejárat, csakhogy mindez egy kisebb kastély méreteiben. Eredetileg egy torony is állt az épület közepén, de ezt a tetőszerkezet cseréjekor elbontották, így már csak az alapokból következtethetünk rá. Az épület közepén egy 30 méter mély kút is található, amihez számos legenda kapcsolódik, főként a kútba veszett kútásókkal és helyiekkel kapcsolatban. Berendezései az eredeti puritán, népi jellegű életformát reprezentálják, ahol a középkori végvári katonák hétköznapjait megörökítő jeleneteket mutatnak be a látogatóknak. A Csillagvár pincéje is különleges, kettős keresztet formáz, és a honfoglalástól az I. világháborúig terjedő időszak nemzetvédőinek viseletét bemutató kiállításnak ad otthont.

A szerző tippje

 • Érdemes kihasználni a Balaton közelségét, és a túra előtt vagy még inkább a gyaloglás végén fürdeni egyet a vízben, ha megfelelő hőmérsékletű. Ha tömegközlekedéssel vagyunk, akkor érdemes ehhez a megadott iránnyal ellentétesen bejárni a túrát, így a Balaton partjára érkezünk, és lehűthetjük magunkat a "magyar tengerben".
 • Szánjunk időt a Csillagvár és a körülötte lévő bemutatóhelyek bejárására. Mindenképp érdemes itt megállni: történelmi és kulturális szempontból érdekes kiállítást láthatunk a somogyi végvárak és a hagyományos paraszti élet bemutatásával. A csárdában pedig felfrissülhetünk, ehetünk, ihatunk kedvünkre.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-06-18
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
198 m
Legalacsonyabb pont
108 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 0,97%Murvás út 4,53%Földút 35,34%Ösvény 18,61%Utca 36,13%Ismeretlen 4,39%
Aszfalt
0,1 km
Murvás út
0,5 km
Földút
3,8 km
Ösvény
2 km
Utca
3,9 km
Ismeretlen
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra nyomvonala sajnos pár száz méteren keresztül a forgalmas 76-os főutat követi, így nagy odafigyeléssel, lehetőség szerint távol az úttesttől és a forgalomtól haladjunk a P jelzésen.
 • Vizet feltétlenül vigyünk magunkkal, mert a Csillagvár csárdáján kívül nem lesz lehetőségünk a beszerzésére.
 • Figyelmesen kövessük a kanyarodásoknál, útelágazásoknál a jelzést, mert többször a kevésbé járt és karbantartott úton kell továbbhaladnunk.

Kezdés

Balatonberény, vasútállomás (108 m)
Koordináták:
DD
46.713883, 17.317145
DMS
46°42'50.0"N 17°19'01.7"E
UTM
33T 677097 5175977
w3w 
///űrrepülő.szegecs.apad

Végpont

Balatonszentgyörgy, Berzsenyi utca 57. buszmegálló

Útleírás

Itiner :

Az úton végig a P jelzést követjük.

 • A balatonberényi vasútállomásról a Kossuth Lajos utcán indulunk el.
 • A Balatonberény vége táblánál a bal oldali utat válasszuk!
 • A 76-os utat elérve egy rövid szakaszon azon megyünk jobbra, majd balra hagyjuk el azt.
 • Rövid kitérőt teszünk jelzetlen úton a kilátóhelyhez.
 • Az erdőben kanyargunk a Csillagvárig.
 • A téglagyárnál levághatjuk az utat a Csillagvár utcán, ez ugyanúgy kivezet a P jelzésre.
 • Egyenesen beérkezünk Balatonszentgyörgyre.

A túra részletes leírása :

Balatonberény határában

Balatonberény központjából, a vasúti átjárótól indulunk a P jelzésen déli irányba. Az egykor tevékenyebb napokat látott település már az ősi időktől lakott volt. Bronzkori leletek mellett a Balatonból előkerült római kori kút és épületmaradványok mutatják a település korát. Ahogy a vidék egésze, úgy a falu is megsínylette a török időket, de kedvező vízparti fekvése miatt feléledt romjaiból. Bél Mátyás földrajztudós-utazó a 18. század elején már virágzó közösségként említi Balatonberényt, mely szőlészetből és halászatból élt. A 19. század végére kiépülő vasúttal pedig ismert fürdőhellyé vált a település.

Ezt az előnyét nekünk is érdemes kihasználni, de legalább a vasútállomás mögötti parkig érdemes lemenni a vízparti kilátásért. Szembe velünk a Keszthelyi-hegység déli, zegzugos vidéke hullámzik a Balaton vizén, míg északnyugatra a Tapolcai-medence tanúhegyeinek mozaikja tűnik fel a víztükör felett.

A Kossuth Lajos utcán keresztül délnyugat felé jutunk ki a településről, majd szántóföld és cserjés erdő határán kapaszkodunk a falu feletti dombra. Ha nem épp betakarítás előtt vagyunk, innen egyre jobban rálátunk a Balaton vizére, az északi part megkapó vidékére. A dombtetőn elérjük a 76-os főutat, amit sajnos kénytelenek vagyunk egy darabon jobb kéz felé követni és keresztezni.

A somogyi erdőkben

A túloldalon egy erdészeti úton beérünk a Marcali-hátat takaró tölgyerdőbe. A híres és egykoron kiterjedt somogyi erdőknek egy kicsiny szelete itt, a Balaton mellett is megmaradt, bár szinte kivétel nélkül telepített fák között járunk. A tölgyesek napfényes erdeje gazdag cserjeszintnek és az ott előszeretettel rejtőzködő rőtvad állománynak ad otthont. Széles szekérutak szövevényén kanyargunk az erdő mélye felé. Egy kilométer után érdemes rövid kitérőt tenni a hegy teteje felé, ahol a 76-os út is az erdő mellett halad. Egy ligetben hangulatos pihenőt alakított ki az erdészet, ami kilátóhelyként is funkcionál. A közeljövőben kilátótorony építését is tervezik, hogy az elbontott egykori kilátó helyén új toronyból élvezhessük a Keszthelyi-öbölre és a Balatonra nyíló panorámát.

A tanúhegyek látványa innen, a somogyi magaslatokról a legmegkapóbb. A két szélső, lapos tetejű vulkán, a Szent György-hegy és a Badacsony között sorakozó kúpok minden szögből más képet mutatnak. A Gulács egyébként kecses kúpja innen aszimmetrikusan előre bukó púpot formál csupán, míg a szigligeti dombok alig elkülöníthetően simulnak össze a Balaton vizével.

A P jelzéshez visszatérve nyugat felé leereszkedünk a dombtetőről. Először egy sűrű tölgyesben haladunk, majd jobbról hosszan irtást és vadvédelmi kerítés követünk. Az irtás felett átlátni a Kis-Balaton irányába, bár inkább csak facsoportokat és a Zalai-dombságot lehet kivenni. A domb aljánál egy széles, vízfolyás nélküli völgybe érünk, akol ligetek között bekanyarodunk a szűkülő és lankásan emelkedő völgytorokba. Öreg tölgyek állnak őrt a völgy felett, melynek végén jobbra kikapaszkodunk a meredek rézsűn.

A túloldalon egy magasfeszültségű távvezeték alatt haladunk el, ahonnan sajnos már értékelhető erdők nem lesznek. A vegyesen tölgyesekkel és akácossal fedett domboldalak lankásan hullámzanak, így sem kilátás, sem földtani érdekesség nem akad utunkba. A fiatal erdőkből bő kilométer után érkezünk ki egy erdőszéli szántóra; nyugatra az M7-esről lekanyarodó autópálya-szakaszt látjuk. Ha természeti értéket nem is, de történelmi, kultúrtörténeti nevezetességet azért találunk a Marcali-hát északnyugati lankáin: a szántóföldet megkerülve ugyanis elérkezünk a Csillagvár bejáratához.

A Csillagvárnál

A Csillagvárat 1839-ben Festetics László építette, feltehetően vadászlaknak, bár szembetűnően erődszerű kivitelben. Keletkezésének évében kötötték össze szárazföldi úton a Balaton nyugati végének két partját, a Keszthely melletti Fenékpusztát és Balatonszentgyörgyöt, így a keszthelyi központból is könnyen megközelíthetővé vált a terület.

A Csillagvár mellett az egykori istállóból hangulatos csárdát alakítottak ki, melyben megpihenhetünk, és élvezhetjük a vidék gasztronómiai értékeit. A csárda falán hagyományos népi eszközökből látható kiállítás, eredeti tárgyakkal a gerebentől a koloncig, míg előtte a helyi szőlészet egyik korszakos emléktárgya, egy eredeti bálványos prés látható. A Csillagvárral szemben egy különleges összefoglaló gyűjteményt is megtekinthetünk a világszinten elismert magyar feltalálók, illetve hírességek életéről és munkásságáról.

A pihenő után már csak egy rövid szakasz maradt hátra kirándulásunkból, mellyel a Csillagvárat rejtő kis erdőrészletből kiérkezve, a téglagyárat megkerülve észak felé egy bekötőúton hamarosan beérkezünk Balatonszentgyörgyre.

Balatonszentgyörgy, az egykori balatoni révhely

A Balaton-közeli település egykor forgalmas révnek adott helyet, hiszen a Balaton körvonala a középkorban jelentősen különbözött a maitól - különösen itt, a nyugati végen -, kiterjedt mocsarak szegélyezték a szabad vízfelületet. Ennek megfelelően a tó déli partjáról átevezni Keszthely irányába még itt lehetett a legkisebb nehézség nélkül, így a révház forgalmas központja volt a vidéknek, ahol rossz idő esetén napokig vesztegeltek az utazók és áruikat Keszthelyre szállítók.

Ebből az időből maradt meg néhány tornácos vályogház, amit a központ felé sétálva láthatunk is az utcáról. A hagyományos népi építészet mementóit tájházzá alakították a múlt század eleji életforma eszközeit, használati tárgyait bemutatva. A fő utcára a katolikus templom előtt érkezünk, ahonnan már csak pár száz méter a faluközpont. A helyközi buszjárattal 10 perc alatt visszaérünk a túra indulópontjára, de továbbsétálhatunk egy kilométert a vasútállomásig is, ahonnan egy megállót kell utaznunk Balatonberényig.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal érkezve a Balatonberény vasútállomáson szálljunk le.
 • Ha busszal jönnénk, a Balatonberény, vasútállomás nevű buszmegállóig utazzunk.
 • A Balatonszentgyörgy, Berzsenyi utca buszmegállónál végződik túránk. 
 • Némi többletsétával Balatonszentgyörgy vasútállomásáról is hazautazhatunk.

Megközelítés

 • A túra a balatonberényi vasútállomásról indul.
 • A balatonberényi buszmegállóból nyugati irányba indulva 100 méteren belül megtaláljuk a vasútállomást és a mellette induló P jelzést.
 • A túra a Balatonszentgyörgy, Berzsenyi utca 57. buszmegállóban végződik. Busszal (a menetrendet mindenképpen nézzük meg előtte!) 10 perc alatt érünk vissza a Balaton partjára.
 • A buszmegállótól még egy kilométert kell sétálnunk a P jelzésen Balatonszentgyörgy vasútállomásig. Onnan néhány perc, egy megálló múlva érhetünk vissza Balatonberénybe, ha az autónkat ott parkoltuk le.

Parkolás

 • Mindkét falu vasútállomásán tudunk parkolni; vasúttal a legkézenfekvőbb a túra végén a kocsihoz visszajutni.

Koordináták

DD
46.713883, 17.317145
DMS
46°42'50.0"N 17°19'01.7"E
UTM
33T 677097 5175977
w3w 
///űrrepülő.szegecs.apad
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A Balaton turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

1,0
(2)
Kuttner Zoltán
2021-06-12 · Közösség
Az erdei út a csalán miatt járhatatlan, a 76-os út gyalogosan életveszélyes
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-06-12
Brinza Beáta
2020-08-18 · Közösség
A 76-os út pedig életveszélyes szóval nem ajánlom senkinek.Ha mégis valaki elmegy annak ajánlom a hosszú nadrágot mert annyi csalán és szunyog van hogy másképpen nem lehet kibirni
Mutass többet!
Brinza Beáta
2020-08-18 · Közösség
Kb 20 éve kirándulok de ilyen rossz élményben még nem volt részem!Okok semmi látnivaló nem volt kivéve amikor a végéhez értünk de addig valami szánalmas volt,és a erdei út járhatatlan a fő út meg életveszély.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,8 km
Időtartam
3:05 óra
Szintemelkedés
224 m
Szintcsökkenés
223 m
Legmagasabb pont
198 m
Legalacsonyabb pont
108 m
Tömegközlekedéssel elérhető Evés-ivás lehetőség Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp