Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A “bakonyi Gyilkos-tó” és Hubertlak titkai

· 17 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A bakonyi Gyilkos-tó (Hubertlaki-tó) alkonyatkor
  / A bakonyi Gyilkos-tó (Hubertlaki-tó) alkonyatkor
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A K+ jelzésen a Hubertlaki-tó felé
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Hubertlaki-tó (a bakonyi "Gyilkos-tó") a levegőből
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Hubertlaki kulcsosház
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hubertlaki-tó
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Pihenő a Vörös János-sédnél
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balra Hubertlakra, jobbra Huszárokelőpusztára jutunk
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Molnár-kút-árok mentén
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Hubertlaki-tó
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hubertlaki-tó égerfa csonkjai
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Csillagos éj a bakonyi Gyilkos-tónál (Hubertlaki-tó)
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Szalonnasütő a Hubertlaki-tó melletti Vadász emlékműnél
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vadász-emlékmű a Hubertlaki-tónál
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Hubertlaki-tó
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Hubertlaki-tó partján
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Récék a Hubertlaki-tóban
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Hubertlaki-tó a levegőből
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Páfrányok a Hubertlaki-tó partján
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A K+ jelzésen, az Odvaskő és a Hubertlaki-tó között
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Páfrányok borítják a Molnár-kút-árok oldalát
  Fénykép: Farkas Péter
m 400 350 300 250 7 6 5 4 3 2 1 km Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)
Rövid, látványos, kisebb gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető túra Hubertlakra, ahol a különleges látványt nyújtó tavacska mellett egy háromszintes kastéllyal és a vadászok védőszentjének legendájával is megismerkedünk.
nyitva
könnyű
Hossz 7,5 km
2:20 óra
257 m
257 m

Ezen a családbarát túrán a Hubertlakot és környékét ismerhetjük meg. A mindössze 7,5 km hosszú és 257 m szintemelkedésű út során a Molnár-kút árok meredek falú völgyén át a hajdani erdei kisvasút nyomvonalán sétálunk. A Hubertlaki-, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tónál megismerkedünk a különleges vízfelület kialakulásával és élővilágával. A vadászemlékműnél Szent Hubertusz történetével ismerkedünk, míg a Hamuházi-réten az egykori vadászkastély emléke mereng fel.

A túra elején és végén is érintett Vörös János-sédi pihenő nagy gyepes tere és pihenőalkalmatosságai a gyerekekkel érkezők számára különösen jó lehetőség a piknikre. Hubertlakról más, közeli célpontokat is szemügyre vehetünk, mint például Huszárokelőpuszta, vagy akár a forrasztókői kilátópont és arborétum.

A szerző tippje

 • A Hubertlaki tanösvény bejárásával a túra egész napos programmá bővíthető.
 • Kis kitérővel elérhető Hubertlak után a K+ jelzésről jobbra kanyarodva a Forrasztókő kilátópont és arborétum, amit az 1950-es években erdészeti kísérleti céllal alakítottak ki. Olyan idegenhonos, főleg tűlevelű fajokat akartak kiválasztani, amelyek hazánkban is gazdaságosan termeszthetőek.
 • A Vörös János-sédi pihenőtől egy rövid túrával elérhető az aszfaltos út túloldalán induló Z+, majd a PΩ jelzésen az Odvas-kői-barlang.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2021-03-25
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
367 m
Legalacsonyabb pont
249 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Gerencepuszta, Odvaskői barlang buszmegálló (251 m)
Koordináták:
DD
47.283326, 17.711568
DMS
47°17'00.0"N 17°42'41.6"E
UTM
33T 705050 5240216
w3w 
///példa.királynő.bérlet

Végpont

Gerencepuszta, Odvaskői barlang buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A túra végig a K+ jelzésen halad.
 • A Hubertlaki-tóhoz a ZT jelzésen jutunk egy rövid oda-vissza kitérővel.

A túráról részletesen  

Gerencepusztáról Hubertlakra

A buszmegállót elhagyva átkelünk a Gerencén, majd a K+ jelzésen északnyugat felé indulunk. A Vörös János-séd pihenője mögötti kanyar után a Városlőd és Franciavágás közötti hajdani erdei vasút hídpilléreinél jobbra kanyarodva térünk be a Molnár-kút-árokba. A régi erdei kisvasút vonalán haladva megfigyelhetjük az egykori töltések és a bevágások, rézsűk nyomait. A szűk völgy fiatal bükköse alatt futó kavicsos feltáróút első Y elágazásánál balra tartunk, amely után nem sokkal a mélyút rézsűjében feltárul a Hubertlakra vezető út szinte egészét fedő negyedidőszaki lösz, melyben szépen kipreparálódtak a fák gyökerei. A rajta kialakult mély, jó tápanyag-ellátottságú talaj miatt nő ilyen gyorsan nő a bükk a területen, és olyan szép egyedekkel is találkozhatunk, mint a pár kanyarral odébb álló, pusztuló matuzsálem. De ennek köszönhetjük azt is, hogy a talaj eső után mindig nagyon saras. Földutunk beletorkollik egy újabb széles kavicsos útba, amin balra, a ZT jelzésre térve 20 m után átvágunk, és lefelé megyünk tovább a következő kereszteződésig, Itt először balra kanyarodunk, majd egy kis fahídon át érjük el a különleges vízfelületet.

A Hubertlaki-tó

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, bakonyi Gyilkos-tó néven is ismert állóvizet az 1980-as évek közepén alakították ki az említett patak felduzzasztásával. Az eredetileg vaditatónak készült tavacska vizéből kiálló facsonkok jól mutatják, hogy a patakot kísérő égerligetet árasztották el. Az enyves éger, bár az időszakos elöntéseket kifejezetten kedveli, a folyamatos vízborítást, ahogy itt is látjuk, nem viseli el. A vízből kilógó törzsek és tuskók összeroskadásukig kiváló megtelepedési helyként szolgálnak többek között az új mézgáséger-nemzedék és a muharsás zsombékjai számára. A tó többek között a pettyes gőte és több békafaj fontos szaporodóhelye. A völgyzárógát jó fényképezési pontként is szolgál, amelyen nyugat felé sétálva érünk a Veszprém megyei hivatásos vadászok tiszteletére emelt, szépen kimunkált emlékműhöz. Mellette padok, asztal garnitúra és tűzrakó hely szolgálja a kényelmünket.

A hely névadója

Szent Hubertusz Kr. u. 656-ban született a mai Hollandia területén, Maastricht városában. Nagyapja Toulouse királya, apja pedig Aquitaine hercege volt. Fiatal korában politikai okokból a mai francia-német határvidékre emigrált. 682-ben feleségül vette Louvain grófjának lányát; egy fiúgyermekük született.

Hubertusz szenvedélyes vadász volt. Legendája szerint nagypéntek reggelén, miközben egy szarvasbikát űzött, látomása támadt, amiben egy fénylő feszületet látott a szarvasbika agancsai között. Egy égi hang figyelmeztette: „Hubertusz, ha nem térsz meg az Úrhoz, és nem kezdesz szent életet, hamarosan a pokolra kerülsz!” Felesége nem sokkal megtérése után meghalt. Ekkor lemondott minden világi pozíciójáról és vagyonáról. Papnak tanult; 50 éves kora körül Maastricht püspöke lett. Később egy újabb látomást követve Liège-be költözött, melynek később első püspöke lett. Kr. u. 727-ben hunyt el a mai Belgium területén. Legendája szerint a Miatyánkot imádkozta halála közben, amelynek időpontját előre megjósolta.

Hamarosan számos terület védőszentjévé vált - elsősorban a vadászoké és az erdészeké, de a henteseké, a szűcsöké, a prémvadászoké, az íjászoké, de a matematikusoké, gépészeké, fém- és kohómunkásoké is. Az ő segítségéért imádkoznak, hogy a veszettség és víziszony ne támadja meg a vadászebeket. 744-ben Zakariás pápa alatt avatták szentté, ünnepe november 3-án van, ekkor tisztelői úgynevezett Hubertusz-misét mutatnak be. Szent Hubertusz útmutatása szerint a vadász erényei a mindig higgadt önmérséklet, a könyörület és a természettel, vaddal szembeni alázat. A tó partjáról visszasétálva ismét K+ jelzésen haladunk tovább, és kisvártatva megérkezünk Hubertlakra.

Hubertlak

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd találkozásánál, a Som-berek-séd völgyében, a Hamuházi-réten fekszik Hubertlak. Itt állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy Pál által építtetett, nemzetközi hírű, háromszintes hubertlaki vadászkastély. A teraszos, alul kőből, felül fagerendából épült ház vendégeit Kardos István vadőr és felesége látták el, akik egy különálló hajlékban laktak. A színvonalas, kívül-belül elegáns épület vadbőrökkel és trófeákkal díszített nagy társalgójában olyan neves emberek is megfordultak, mint Magyarország egykori kormányzója, Horthy Miklós, vagy a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja, Széchenyi Zsigmond. Utóbbi a híres 1940 január 7-i táborhelyi hajtáson egyetlen lőállásról 16 vaddisznót és egy rókát ejtett el, ami abban az időben kiemelkedőnek számított. Az esemény emlékét a helyszínen állított faragott gránitemlékmű is őrzi. Az eredmény elsősorban id. Fuchs Antal fővadásznak volt köszönhető, aki 1909-ben segéderdészként került a területre, és az évek alatt szakértelmének és szorgalmának köszönhetően nemzetközileg is elismert vadászhellyé emelte Hubertlakot. A gyönyörű épület 1967-ben leégett, de a grófi lakosztály helyén ma is vadászház áll, amit 2014-ben a Bakonyerdő Zrt. felújított, és ma kulcsosházként üzemeltet.

Tovább a Hubertlaki-forrás felé egy szépen faragott feszület áll az út szélén, amelynek elődjét Esterházy Tamás állíttatta 1919-ben nagyapja, Esterházy Móric volt miniszterelnök emlékére, aki a vörös terror idején a Bakony erdeiben bujdosott. A Som-berek-séd után elérjük a Hubertlaki-forrást, melytől az idáig megtett úton érünk vissza a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 •   Zirc és Pápa felől gyakran közlekednek buszok Gerencepusztára, ahol az Odvaskői barlang buszmegállónál érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Gerencepuszta autóval Zirc és Pápa felől közelíthető meg.
 • Az autót a buszmegálló mögötti parkolóban érdemes letenni.

Koordináták

DD
47.283326, 17.711568
DMS
47°17'00.0"N 17°42'41.6"E
UTM
33T 705050 5240216
w3w 
///példa.királynő.bérlet
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony útikalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(17)
Nagy Mónika
2021-09-24 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-08-17
Fénykép: Nagy Mónika, Közösség
Molnár Gergely
2021-09-11 · Közösség
Jó kis túra, sajnos kevés víz volt éppen a patakban. A tó szuper, kék + odavisz, a tó felirat a fán eléggé kopott már, a csatolt képen látható kereszteződésben kell lefelé menni.
Mutass többet!
Fénykép: Molnár Gergely, Közösség
Fénykép: Molnár Gergely, Közösség
Tóth Mária
2021-05-30 · Közösség
2021. május 30., vasárnap 20:32
Fénykép: Mária Tóth, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

2021. május 30., vasárnap 20:32
+ 31

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,5 km
Időtartam
2:20 óra
Szintemelkedés
257 m
Szintcsökkenés
257 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp