Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

A Babás-szerkövek vörös szikláinál

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Mecsek · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kővé vált vörös „babák"
  A kővé vált vörös „babák"
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Babás-szerkövek Mókus Suli … Bakonya
A Jakab-hegy oldalában húzódó sziklaalakzatokat Babás-szerköveknek hívják, melyet a víz és a szél évmilliós munkával alakított ki. A szerkövek vörös homokkősziklái a monda szerint kővé vált emberek lehetnek, innen a babás elnevezés. A hegyoldal varázslatos sziklasorához felkapaszkodni jó kis kihívás, a panoráma lenyűgöző, a terep vadregényes. Nem is kell ennél több egy kalandos nyugat-mecseki kiránduláshoz.
nyitva
könnyű
Hossz 14,7 km
4:30 óra
345 m
320 m
464 m
161 m
A Mecsek legnyugatibb végeiről indulunk a látványos és kalandos kirándulásra. Hetvehely határában nyújtózkodik a nyaranta virágpompában úszó Sás-völgy, mely túránk egyik üde színfoltja. A völgyből felkapaszkodva útba ejtjük a mecseki uránbányászat egykori légaknáját és a mellette található Petőczpusztát, ahol már csak a hajdani puszta bájos haranglábjára bukkanunk. A Jakab-hegy nyugati, majd déli oldalába kaptatva a Babás-szerkövek mesés sziklaalakzatairól csodáljuk meg a tájat. A Panoráma út fenyvesében kanyargó ösvényen barangolva érkezünk Pécs külvárosi negyedébe, Patacsra, ahol a Szent Márton-templomnál ér véget kirándulásunk.

A szerző tippje

 • A szerköveket elhagyva a K+, majd a K▲ jelzésen kalandos kitérőt tehetünk a Sasfészek monumentális sziklafalához.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2021-11-17
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
464 m
Legalacsonyabb pont
161 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 3,17%Földút 17,95%Ösvény 41,02%Utca 6,39%Ismeretlen 31,45%
Aszfalt
0,5 km
Földút
2,6 km
Ösvény
6 km
Utca
0,9 km
Ismeretlen
4,6 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Hetvehely vasúti megálló (162 m)
Koordináták:
DD
46.127673, 18.044124
DMS
46°07'39.6"N 18°02'38.8"E
UTM
34T 271650 5112481
w3w 
///speciális.babázik.üveges

Végpont

Pécs, Patacs, Benczúr Gyula utca, buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Hetvehely vasúti megállójától a délkeleti irányba induló P◼ jelzésén kezdjük túránkat.
 • A Jakab-hegy nyugati oldalában jelet váltunk és a P▲ jelzésén felkapaszkodunk a Babás-szerkövekhez.
 • Végül jelünket követve leereszkedünk Patacsra, túránk végállomásához.

A túra részletes leírása

Bányaaknák hátán

A vonatról leszállva megpillantjuk a P◼ jelzését, melyet követve a vasúti híd alatt balra fordulunk. Az országútról mintegy száz méter után balra letérünk, és az erdészeti aszfaltúton egy majorság épületei mellett már a Sás-völgyben haladunk. Rövidesen elmegyünk az egykori „Cigánytelep emlékmű” mellett, majd jobbra egy tábla csalogat minket a közelben csordogáló Cigány-forráshoz, ahol megtölthetjük kulacsainkat. Tovább indulva üde rétek mentén, erdők között vezet utunk a Sás-völgyi-patak árkában. Elmegyünk az Erdő Háza erdei iskola mellett, ahol érdemes felfedezni a 2016-ban elkészült lombkorona-tanösvény faépítményét. A festői réten álló erdei iskolától számos körtúra-útvonal indul a környező vidék felfedezésére.

Jelzésünk hosszan vezet minket a völgyben, majd két kilométernyi gyaloglás után az erdőbe térünk, és igen meredeken indulunk neki a hegyoldalnak. A vadregényes erdőből másfél kilométer után országúthoz érünk, melyen jobbra fordulunk. Néhány percnyi gyaloglást követően az egykori uránbánya IV-es légaknájához, és a közelében álló Petőczpuszta kis haranglábjához érkezünk. A permi vörös homokkőben elkülönült lencsékben felhalmozódott uránérc alacsony koncentrációban volt jelen, ennek ellenére az '50-es évektől a 2000-es évek elejéig tartott a kitermelés. A közeli Petőcz-akna 1100 méternél is mélyebbre nyúlt (700 méteres mélységben bányavasút kanyargott), a legmélyebb járatokban a kőzet hőmérséklete az 53°C fokot is elérte.

Továbbindulva 200 méter után országutak elágazásához érünk, ahol keresztez a Bükkösdről az Éger-völgy felé tartó P jelzés. Mi az aszfaltot déli irányba elhagyva ismét az erdőben folytatjuk utunkat. A hangulatos erdei környezetben folyamatosan emelkedő csapáson vöröses homokkőképződmények jelzik, hogy már a Jakab-hegy nyugati részén járunk. A nyeregbe érve elhagyjuk a P◼ Kővágószőlősre igyekvő jelzését, és a P▲ balra ívelő jelére térve a hegyoldalban kígyózó ösvényt követjük.

A Babás-szerkövek

Mintegy 800 méteres gyaloglás után a Jakab-hegy délnyugati sziklás lejtőjére lépünk, ahol ösvényünkről csak néhány lépést kell letérni, hogy a Jubileumi-kereszthez elsétáljunk. A következő néhány száz méteren a Babás-szerkövek impozáns szikláihoz kalandozhatunk el. A sziklavonulat szerköveiről és a Jubileumi kereszttől pompás kilátás nyílik a Dráva-síkra, és a lábunk előtt elterülő Kővágószőlős házaira. A sziklákra kilépve legyünk óvatosak, mert alattunk félelmetes mélység tátong - már lényegében a babás szerköveket hordozó sziklaháton vagyunk. A keresztet 1934-ben „Megváltásunk 1900 éves jubileuma emlékére" állították.

Valamivel előrébb lekerekített, „fejnehéz" sziklaformák meredeznek a felszínen. A kőgombák kavicsos anyagát meleg, száraz éghajlaton hirtelen, nagy esőzések során kialakult időszakos vízfolyások szállították le az akkori domborzat alacsonyabb területeire, a partszegélyre. Ezt az osztályozatlan hordalékot kovasavas oldatok cementálták konglomerátummá, majd miközben a kevésbé ellenálló szomszédos kőzetek lepusztultak, a sziklák kimagasodtak környezetükből. A későbbiekben a szél koptató, a víz csiszoló munkája, illetve a fagyaprózódás formálta őket: a keményebb részek terebélyesebbek, a puhábbak az erózió hatására  gyorsabban vékonyodtak, így született a mai, látványos formavilág. A kis platókról nagyszerű kilátás nyílik a Dráva síkja felé, a Villányi-hegységre, és tiszta időben a horvátországi Papuk hosszú lánca is feltűnik.

A monda szerint élt a Jakab-hegy aljában, a régi Cserkúton két gazdag család. Ezek mindig és mindenben versengtek egymással. Egyszer egy ismeretlen koldus tért be hozzájuk. Mindkét helyen bántalmazták, végül elzavarták, ezért a koldus ekkor megátkozta őket: „Akkor váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni”. Mindkét családnak volt egy-egy lánya. A lányok egyszerre mentek férjhez. Az egyik ház násznépe azonban ezúttal megelőzte a másikat, mert előbb ért föl a pálosok Jakab-hegyi kolostorába. Ezek már jöttek visszafelé az esküvőről, amikor a másikak még csak fölfelé tartottak. Éppen ott találkoztak, ahol a szakadékok fölött a legkeskenyebb volt az út. Egyik sem akart kitérni a másik elől. A mérges gazdák egyszerre szólaltak meg: inkább váljunk kővé, de ki nem térünk! Ebben a pillanatban beteljesedett a koldus átka, s az egész násznép kocsikkal, lovakkal együtt kővé változott. Ma is ott láthatók Kővágószőlős felett, a Jakab-hegy oldalában sorakozva.

Panorámás szintösvényen

Az utolsó vörös homokkő alakzatot magunk mögött tudva az északnak induló K+ jelzésén egy rövid, de igen meredek kitérőt tehetünk a közeli Sasfészek felhagyott kőfejtőjéhez, melynek kézzel-lábbal megmászható tetejéről ismét feltárul a panoráma. Nekilendülve rövidesen keresztezi utunkat a K▲ Cserkútra tartó jelzése, majd a hegyoldalban kígyózó vadregényes ösvényen követjük kalauzunkat. Ezen a szakaszon több helyen kidőlt fák törzsén mászunk keresztül, vagy kúszunk át alattuk. Izgalmas kalandunkat a Jakab-hegy déli oldalában kanyargó „Panoráma út” ösvényén folytatjuk. Az ösvény nagyjából tartja a szintvonalat, egy darabon hangulatos fenyőerdőben halad némely pontokról igen szép kilátással.

Két kilométernyi tekergés után találkozunk a Jakab-hegyről az Éger-völgy felé igyekvő Z jelzéssel. Mi az útelágazástól jobbra megyünk tovább, és a Bika-domb hangulatos tölgyesében igen meredeken araszolunk lefelé. Egy nagy, balos hurkot leírva betérünk a Süle-völgybe, mely levezet minket Patacsra. Pécs külvárosában lelünk rá a Szent Márton-templomra, melynek közelében - Benczúr Gyula utca - találjuk a helyi járatok buszmegállóját.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Pécs és Dombóvár irányából vonattal juthatunk el legegyszerűbben a hetvehelyi vasúti megállóhoz, mely a túra kiindulási pontja.
 • A végpont a pécsi helyi járatok Benczúr Gyula utca megállója.

Megközelítés

 • A Hetvehely vasúti megállónál szállunk le a vonatról, ahol rögtön rá is lelünk a P◼  jelzésére.
 • A túra vége szintén megálló (buszé).

Parkolás

 • Mivel a túra egyirányú, ezért ajánlott a tömegközlekedést igénybe venni.
 • Mivel Pécsről mindkét végpont elérhető tömegközlekedéssel, érdemes a pécsi vasútállomásnál parkolni, ha autóval közelítenénk meg a túrát.

Koordináták

DD
46.127673, 18.044124
DMS
46°07'39.6"N 18°02'38.8"E
UTM
34T 271650 5112481
w3w 
///speciális.babázik.üveges
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Mecsek-térkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(3)
Szegény Zsuzsanna
2021-03-17 · Közösség
❤️
Mutass többet!
2021. március 17., szerda 14:53:58
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2021. március 17., szerda 14:58:53
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2021. március 17., szerda 14:59:43
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2021. március 17., szerda 15:00:14
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2021. március 17., szerda 15:02:40
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
2021. március 17., szerda 15:04:20
Fénykép: Szegény Zsuzsanna, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 6

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
14,7 km
Időtartam
4:30 óra
Szintemelkedés
345 m
Szintcsökkenés
320 m
Legmagasabb pont
464 m
Legalacsonyabb pont
161 m
Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp