Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Vízesés

Honti-szakadék

Vízesés · Börzsöny · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Jégcsapok jelzik a szurdok hűvös mikroklímáját
  / Jégcsapok jelzik a szurdok hűvös mikroklímáját
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A fölső (elzárt) szakasz további két kis vízesést rejt
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fakerítés zárja el a szurdok fölső részét
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A lefelé rohanó, kőgörgetegeket terelő Zátori-patak
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Palás rétegeken bukik át a patakvíz
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szakadék bejárati szakaszán lépcső segíti a haladást
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A turistaút véget is ér a vízesésnél
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A különböző színek eltérő kőzetrétegekről árulkodnak
  fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A Börzsöny északi szegletében egy természetes földtani szelvény tárja fel a hegység vulkanizmus előtti múltjának részleteit. A mély szakadék végét vízesés színesíti.

A szakadékban gyalogolva először alighanem mindenkinek a sűrű, kellemetlenül „ragaszkodó" növényzet fog feltűnni. Azonban az ösvény jól járható, a patak gázlójának keresztezése után még egy lépcső is segíti a haladást. A rövid szakadék végében kis vízesés csobog, melynek magassága 2-3 méter. A szűk szurdokból érkező víz egy környezeténél keményebb, meszes-agyagos lépcsőn bukik alá. Fölötte korlát akadályozza meg a továbbhaladást (és azt, hogy a nagyobb hordalék a vízesésbe mosódjon). Az ösvény végigjárása a főúttól kb. 5-10 percet vesz igénybe, mellette pihenőhelyet is kialakítottak. Néhány információs tábla teszi lehetővé az ismeretszerzést. A patak csak rövid utat tesz meg forrásától, stabil mellékvízfolyásai nincsenek, ezért gyakran kiszárad - ennek megfelelően a vízesésben többnyire csak hóolvadás vagy csapadékos időszakok után gyönyörködhetünk.

A kerítés túloldalán még néhány méteren kesztül kitart a különleges látványvilág: további két kisebb vízesést rejt a mederbe dőlt, mohos fáktól egyre áthatolhatatlanabb szurdokfolyosó.

A Börzsönyt vulkáni vidékként ismerjük, de mi lehetett a helyén a magmaanyag felszínre jutása előtt? Amint a mai Kárpát-medencét, a Börzsöny területét is óceánok, máskor tengerek borították. A vulkanizmus beindulását megelőzően sekélytenger hullámzott e vidéken: a kis mélység általában a tengervízi hordalékok, üledékek felhalmozódásának kedvez. A mai Hont környékén kavicsos, agyagos, homokos üledékek rakódtak le 20-25 millió éve - ezek tárulnak fel a 30 méteres magasságot is elérő falakban.

A Honti-szakadékba lépve nem találkozunk a Börzsönyben megszokott, tömbös megjelenésű, sötét andezitsziklákkal. Helyettük csillámos, homokos agyagmárga (azaz honti slír), homokos agyag és jóval keményebb meszes agyag bukkan elő. Többségében aprószemcsés kőzetek vesznek körül. A természetes módon feltárult rétegek korallok, kagylók, csigák kövületeit rejtik, de mammutcsontot is találtak már bennük.

És hogy hogyan keletkezett a szakadék? A benne csordogáló Zátori-patak alakította ki. A vízfolyás egykor a völgy felső szakaszánál nyugat felé fordult, hogy a Parassapuszta irányába tartó völgyön keresztül érje el az Ipolyt. Azonban az 1700-as évek végén egy hirtelen jött, hatalmas zápor nyomán olyan erővel száguldott le a patak, hogy áttörte, kimosta a kevésbé ellenálló - és már korábban is ostromolt - kőzeteket. Ezzel rövidebb utat nyitott magának az Ipoly felé. A felszínformálódás természetesen nem áll meg, így napjainkban is tart.

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben szabadon látogatható, de számottevő víz csak hóolvadás vagy hosszan tartó csapadékos időszakok után csobog a vízesésben.

Árak:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2018-08-23

Tömegközlekedéssel

 • A Hont, Ipoly út 98. buszmegállóba Bernecebaráti (és ezzel Szob), illetve Drégelypalánk felől érkeznek járatok.

Megközelítés

 • A buszmegállótól nyugat felé kell indulnunk, hogy kijussunk a főútra. Keljünk át ezen, és ismét forduljunk balra! A kerítés végénél tábla jelzi, hogy jobbra indulva kereshetjük föl a Honti-szakadékot (700 m, 64 m szintemelkedés).

Autóval

 • Hont falut nyugat felé elhagyva, az utolsó utcát követően balról látjuk a Motel Hont faházait, közvetlenül utánuk ingyenes parkolót találunk.
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • Új pont
 • mutasd a képeket képek elrejtése